Print

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου στην παρουσίαση των πρώτων υποψήφιων


 
Πηγή φωτό: www.alithia.gr
Χίος,19-3-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΖΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΥΠΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18-3-2019, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, η παρουσίαση*των πρώτων υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δήμο και την Περιφέρεια.
Την παρουσίαση άνοιξε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και Βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος. Στην ομιλία του τόνισε βασικά στοιχεία από τις θέσεις του ΚΚΕ σε ότι αφορά την πολιτική της ΕΕ, που εκφράζεται με την πολιτική των κυβερνήσεων στη χώρα μας. Τη γραμμή της αφαίρεσης των λαϊκών δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου, πολιτική που εκφράζεται και στις διεθνείς σχέσεις με το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προς όφελος της αστικής τάξης της χώρας.
Βασικοί στόχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως είπε, είναι η διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης του λαού και η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας του λαού για τη διεκδίκηση της δικής του εξουσίας για τη μόνιμη λύση των προβλημάτων του σε υγεία, παιδεία κλπ. Για τη φιλία και συνεργασία των λαών στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων.

Αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενέργειας με αφορμή την επένδυση στη Λαγκάδα. «Δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας, ως ΚΚΕ ή ως Λαϊκή Συσπείρωση…» τόνισε. Αρκεί να δούμε τα εξής κριτήρια: «Το κόστος για το λαό, την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών όχι από τους επιχειρηματικούς ομίλους, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας των εργαζόμενων σε αυτούς τους τομείς».
Με αυτή την έννοια στεκόμαστε κατηγορητικά αντίθετοι σε αυτές τις επενδύσεις. Η ενέργεια είναι ένα μεγάλο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, είπε, που οδηγεί μέχρι τον πόλεμο για το ποια αστική τάξη, ποιο μονοπώλιο θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο, όπως παρακολουθούμε και στη γειτονιά μας. Για μας οι ενεργειακοί πόροι ανήκουν στους λαούς και πρέπει να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε από τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Β.Α. Αιγαίο, όπου εξυπηρετούν δυσανάλογα μεγαλύτερο ενεργειακό φορτίο από τις ανάγκες των νησιών, γεγονός που αποδεικνύει ότι βασική επιδίωξη είναι η επένδυση για τις εξαγωγές, για το κέρδος.
Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τα λαϊκά συμφέροντα και δεν παρουσιαζόμαστε ως δήθεν «ανεξάρτητοι», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Μάρκος Σκούφαλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, πήρε το λόγο για την παρουσίαση των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Χίου. Στο «τι επιτελείο έχετε εσείς…» που ρωτάει ένας κόσμος, ανέφερε ότι το κριτήριο για εμάς είναι πολιτικό, «…έχουμε επιτελείο βγαλμένο από λαϊκούς κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, ζυμωμένο με τους πόνους και τους καημούς του λαού μας, επιτελείο που δεν παλεύει για την τσέπη του, επιτελείο που θυσιάζεται για το κοινό καλό και που μέσα από την πάλη δέχεται και πιέσεις αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμπόρευση του Στέλιου Κουμπιά με τη Λαϊκή Συσπείρωση όπου δέχτηκε πιέσεις γι’ αυτή του την επιλογή».
Συνεχίζοντας είπε: «Δεν μας χρειάζονται Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι που θα ψηφίζουν φόρους και τέλη, που θα υπηρετούν την επιχειρηματικότητα ή που θα υποδέχονται τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ή που θα διαχειρίζονται το προσφυγικό με όρους «αποθήκης ψυχών» και όχι με όρους αλληλεγγύης και απεγκλωβισμού τους».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιώργης Αμπαζής. Το νέο που φέρνει η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε είναι η πεποίθηση ότι η δύναμη του αγώνα του λαού είναι η μόνη που μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που μπορεί να φρενάρει τα αντιλαϊκά σχέδια. Με βάση κάποια πράγματα που ακούγονται στο νησί ανέφερε ότι το «…ΚΚΕ δεν μοιράζει «διαβατήρια αριστεροσύνης». Το τι είναι ο καθένας το δείχνει με την στάση του στη ζωή». Η στάση όσων λένε «μακριά από τους κομμουνιστές» είναι αυτοί που στήριξαν μνημόνια και σήμερα βγάζουν πύρινους λόγους για το έργο π.χ. στη Λαγκάδα, προσπαθούν να βγάλουν τη ρετσινιά από την πολιτική που ακολουθούν. Αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», ότι είναι πιθανό και πάλι να βρεθούν στον αέρα και ότι πρόκειται για εργαζόμενους που σώζουν ανθρώπους εγκαταλειμμένους, που υπάρχουν στη Χίο.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Στέλιος Κουμπιάς λέγοντας ότι με τη Λαϊκή Συσπείρωση θέλει να εκπροσωπήσει τους ανθρώπους της τάξης στην οποία ανήκει, της εργατικής τάξης. Αυτό είναι που έχει και μεγάλη σημασία ανέφερε, τονίζοντας ότι το θέμα είναι να εκπροσωπούνται όσοι κερδίζουν το ψωμί τους με το μόχθο και τον πόνο και ότι ο ίδιος το γνωρίζει ως γιος ναυτεργάτη όντας και ο ίδιος ναυτεργάτης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, θυμάται ένα περιστατικό, πρωτόμπαρκος, όταν τον κάλεσε στο γραφείο της εταιρείας ένας καπετάνιος. Φθάνοντας με το Ριζοσπάστη στο χέρι, ο καπετάνιος του ανέφερε: «Στελλάκη και οι δυο δεν μπαίνετε μέσα. Άφησε αυτό που κρατάς και έλα μέσα» και εκείνος απάντησε «…ή και οι δυο ή κανένας». Στο τέλος ο καπετάνιος αναγκάστηκε να πει «… εντάξει, ελάτε και οι δυο μέσα». Εκεί κατάλαβε τον διαχωρισμό των «δυο κόσμων». Κανείς να μη φοβηθεί να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση, να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να προχωρήσει.
Για τους Ναυτικούς ανέφερε ότι «τρώνε από τα έτοιμα»… ενώ τους θεωρούν μεγαλοσυνταξιούχους και ετοιμάζονται για νέες περικοπές στις συντάξεις. Κατέληξε λέγοντας: «Θέλω ένα Δήμο μαχητή, καπετάνιο στη φουρτούνα, που θα νοιάζεται για όλους και για όλα. Και για το νερό και για τη λακκούβα. Και για την ανεργία και για το μεροκάματο. Για τις συντάξεις, για τους ναυτεργάτες. Να είναι ένας Δήμος για όλους. Χωρίς μνημόνια και χωρίς «παπατζιλίκια». Κι επειδή στη θάλασσα έχουμε δείξει ότι ξέρουμε να κάνουμε καλό κουμάντο και κόντρα στον καιρό, μπορούμε και στη στεριά να κάνουμε καλό κουμάντο, γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση είναι γερό σκαρί και πατάει γερά… Καλώ λοιπόν όλους τους συναδέλφους να εμπιστευτούν τη Λαϊκή Συσπείρωση και στο Δήμο και στην Περιφέρεια, γιατί οι καλοί καπετάνιοι στη φουρτούνα φαίνονται. Κι εμείς δεν ζητάμε θέσεις και καρέκλες. Ζητάμε τους ανθρώπους μας, που μαζί μπαρκάραμε σε αυτή τη ζωή, μαζί ονειρευτήκαμε, μαζί κλάψαμε και σε μας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος…. Σε μας αξίζει να χορέψουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία που είχε πει και ο Καββαδίας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Φραγκούλης Κυλαδίτης λέγοντας ότι για χρόνια στάθηκε δίπλα στη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, στον εκλεγμένο της Μάρκο Σκούφαλο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στους αγώνες, καθώς και ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της παράταξης. Αναφέροντας χαρακτηριστικά τους στίχους του Μπρεχτ «.... Τι περιμένετε; Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα σας κάνουν / Κι ότι οι αχόρταγοι κάτι θε να σας δώσουν! / Οι λύκοι θα σας ταΐσουνε αντί να σας καταβροχθίσουν! / Από φιλία θα σας προσκαλέσει η τίγρη να της βγάλετε τα δόντια! / Τέτοια περιμένετε!»,αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, τι θα μπορούσαμε σήμερα να περιμένουμε από κουφούς, αχόρταγους, από λύκους και τίγρεις, παγκόσμιου, ευρωπαϊκού, ελλαδικού, περιφερειακού και τοπικού βεληνεκούς;
»Παραχωρήσεις να μας κάνουν, δίνοντάς μας πίσω τη γη, τον αέρα  και τη θάλασσά μας που τώρα διαφεντεύουν, για να ελέγχουν εμπορικούς δρόμους, αιματοκυλώντας λαούς; Ψωμί να μας δώσουν, οι αστικές κυβερνήσεις των μνημονίων και της υποταγής, που μας έριξαν στη δυστυχία; Να σταματήσει η Τοπική Διοίκηση να πίνει νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας και να διεκδικήσει όσα ο λαός στερείται;
»Η Λαϊκή Συσπείρωση δίνει καθημερινή μάχη, διεκδικώντας και απαιτώντας επίμονα ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που οι αστικές παρατάξεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο θυμήθηκαν τώρα, τις παραμονές των εκλογών. Προχωρεί σε αγώνες με ένα και μοναδικό σκοπό: Τη βελτίωση της ζωής του λαού, του λαού που όποτε τον ανέφερε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλούσε αλλεργικές αντιδράσεις στους υποστηρικτές του κεφαλαίου. Τον ίδιο δρόμο θα συνεχίσει  και αυτή την τετραετία, με τη λαϊκή εντολή, την οποία δε θέλει να υφαρπάξει δόλια, με ταξίματα ή πουλώντας ελπίδα.
»Μπορούμε να  κοιτάζουμε το λαό στα μάτια. Γνωριζόμαστε πολύ  καλά μαζί του, αφού είμαστε  εκείνοι που θα δει κάθε μέρα στο δρόμο του, στη γειτονιά, στη δουλειά του, να ακουμπήσουμε στα προβλήματά του και να πασχίσουμε μαζί του, για να πάρουν το δρόμο της λύσης. Κι αν αυτό δε γίνει, πάλι μπροστάρηδες θα είμαστε στη διεκδίκηση για τη λύση τους. Δίνουμε το χέρι σ’ όποιον θέλει να σηκωθεί και να σταθεί δίπλα μας σ’ όλον αυτό τον αγώνα.
»Το καίριο ερώτημα όμως, που παραμένει, δεν είναι τι θα κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά αν ο λαός, ο χιώτικος λαός, θα συνεχίσει στον ίδιο μοιρολατρικό δρόμο -του «δε βαριέσαι, όλοι ίδιοι είναι»- ή θα αντεπιτεθεί μαζί μας, μαζικά και δυναμικά, ώστε να αλλάξει ριζικά, επιτέλους, αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.
»Να, λοιπόν, η διαφορά μας από τα αστικά ψηφοδέλτια: Η Λαϊκή Συσπείρωση θέλει μια δημοτική αρχή που θα παίζει το ρόλο του αγωνιστή, του διεκδικητή του λαϊκού δίκιου. Θέλει να  ορθώσει τείχος σ’ όποιον προσπαθήσει να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτι, μαγαζί ή κτήμα για τον ίδιο λόγο.
»Είναι και θα είναι το μετερίζι των εργαζομένων και των ανέργων· αυτών που παλεύουν για το μεροκάματο, των αφαιμαγμένων πια συνταξιούχων, των νέων που ονειρεύονται και αγωνιούν για το μέλλον τους. Καλούμε το λαό να πάρει τη σωστή απόφαση ζωής, για να γίνει ο ίδιος κύρης και αφέντης στον τόπο του».
Τέλος το λόγο πήρε η Κλαίρη Κωστάλα η οποία τόνισε: «αυτή την τετραετία εκπροσωπώ τη Λαϊκή  Συσπείρωση, με την ιδιότητα του πολίτη,   στο  Ν.Π. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη ΔΕΥΑΝΧ, προσπαθώντας να ανταποκρίνομαι σε αυτές τις σταθερές αξίες της, υπερασπίζοντας τα δίκια  των δημοτών με γνώμονα την ίση και δίκαιη αντιμετώπισή  τους μέσα από τον  κυκεώνα ενός συστήματος που καταπνίγει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του   και αναδεικνύει τους Δήμους σε επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τα μνημόνια που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια  σε βάρος των πολιτών, αφού οι χρηματοδοτήσεις από  το κράτος για τη λειτουργία τους είναι συνεχώς μειούμενες».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της εξήρε το ρόλο της ΛΑ.Σ. που  για όλα τα προβλήματα ήταν πάντα εκεί, για μικρά ή μεγαλύτερα, καταθέτοντας προτάσεις, θέσεις, αντιρρήσεις».
Και κατέληξε λέγοντας: «Πολλές φορές μας κοίταξαν  αδιάφορα  με την έπαρση της εξουσίας, μας ειρωνεύτηκαν για ανεδαφικές προτάσεις, αλλά και πολλές φορές  βάλαμε φρένο  στις ορέξεις της Δημοτικής Αρχής. Σήμερα ξεκινώντας της νέα προεκλογική περίοδο,  σας λέμε. Δοκιμάσατε  τους παλιούς  με πεπατημένες πολιτικές  που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση  του κόσμου,  επιλέξατε νέους, μοντέρνους, τεχνοκράτες που αποδείχτηκαν πλέον συντηρητικοί κι έμεινε η προοδευτικότητα  στις προεκλογικές  εξαγγελίες τους.
»Σας καλούμε  σήμερα να στηρίξετε  τη Λαϊκή Συσπείρωση  παντού, σε Δήμο και Περιφέρεια. Πρέπει να αποφασίσετε  ότι για κάθε πρόβλημα  πρέπει να γίνουμε όλοι  πιο διεκδικητικοί, να φωνάξετε μαζί μας  και να μας δώσετε δύναμη να διαχειριστούμε  το Δήμο από θέση εξουσίας. Έχουμε τη δυνατότητα  και την ικανότητα για μια διαφορετική  διαχείριση  του συστήματος, χωρίς αυταπάτες με  σκοπό να αλλάξουμε τη ρότα της ζωής μας».-
*Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στη δεξιά πλευρική στήλη του ιστολογίου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου