Print

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η εικονική πραγματικότητα της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη



 «Μεγάλο έργο ή μεγάλο δούλεμα;»

Ο δήμαρχος έχει εξελιχθεί σε άριστο σκηνοθέτη βωβού κινηματογράφου. Παρακολουθώντας το βίντεο των έργων πνοής από ψηλά μπορεί κάλλιστα να  αναρωτηθεί ο κάθενας μας, πού ζει; Ταυτόχρονα να εκφράσει την απορία «για όλα αυτά πόσα χρόνια ακούμε;»

Πόσα χρόνια ακούμε για το Λιμάνι των Μεστών μια παλιά ιστορία, που δεν λέει να τελειώσει. Ένα έργο που είχε αρχίσει να υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμη δεν μπόρεσε  να αποτελέσει την πολυσυζητημένη Δυτική Πύλη του νησιού. Μήπως λύθηκε το ακτοπλοϊκό; Μήπως ωφελήθηκε σε κάτι ο κάτοικος του νησιού; Θα μπορούσε να έχει δρομολογηθεί μια λύση στη γραμμή Μεστά - Λαύριο, Μεστά –Βολισσός- Ψαρά. Μήπως αποτελεί εμπορικό λιμένα – διαμετακομιστικό κέντρο ή τουριστικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια;
                                                                                         
Το Φράγμα Κατράρη: Εργο που εντάχθηκε το 2004 στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου, επί Νομαρχίας Π.Λαμπρινούδη, με μελέτη  που είχε εκπονηθεί  τα προηγούμενα χρόνια. Ολοκληρώθηκε από την ΠΕ Χίου. Τώρα τι να πει κανείς; Μπορεί να αρδεύεται από το φράγμα η Καλαμωτή, αλλά το νερό παραμένει το μεγάλο και άλυτο πρόβλημα στο νησί. Νερό, φθηνό, ποιοτικά καλό και ασφαλές για όλους, είναι το μεγάλο ζητούμενο, και τα ερωτηματικά πολλά σε μια στεγνή πραγματικότητα.

Να ξεχάσουμε το φράγμα στο Σαραπιό; Ποιός θα λογοδοτήσει γι' αυτό; Τι γίνεται με τις αφαλατώσεις και τα νερά του Γιβαριού και του Δελφινιού; Τι γίνεται με τη λεκάνη Κορακάρη και τις γεωτρήσεις. Η υπεράντληση στο Γιβάρι και στη γύρω περιοχή έχει ορατά αποτελέσματα, ασχέτως αν μόνο η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη δεν το βλέπει!
ΧΥΤΑ Νότιας Χίου: Παρουσιάζεται ως η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, αλλά η δημοτική αρχή αποκρύπτει ότι πρόκειται για μισή λύση. Κι αυτό γιατί δεν τη συμφέρει. Άλλωστε υπήρχε στο σχεδιασμό και ο ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου, που όμως οδεύει προς απένταξη, δηλαδή αποκλείεται να γίνει. Και ας μην ξεχνάμε ότι και οι δυο σχεδιάστηκαν επί Νομαρχίας Καλουτά.

Ο ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου  άρχισε να υλοποιείται επί Νομαρχίας Λαμπρινούδη και ολοκληρώθηκε το 2013 από την ΠΕ Χίου  και αποδόθηκε στον Δήμο Χίου  και  στο φορέα διαχείρισης  των απορριμμάτων - ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ. Είναι όμως γεγονός ότι χωρίς σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) , χωρίς ολοκληρωμένη ανακύκλωση, διαχωρισμό   απορριμμάτων στην πηγή ,χωρίς κομποστοποίηση  η διαχείριση αυτού του ΧΥΤΑ είναι ελλιπής και  θα δημιουργηθεί σαφώς πρόβλημα χρόνου ζωής του με την αποδοχή του  υπερβολικού  όγκου απορριμμάτων που δέχεται σήμερα.

Για τον ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου ο Δήμαρχος ως Νομάρχης διαβεβαίωνε για το «δημοτικό καθεστώς του χώρου» μαζί με τον τότε δήμαρχο Καρδαμύλων κ. Μελιτζάνη, που αποδείχτηκε τελικά ιδιωτικός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή σήμερα η κατασκευή του, λόγω άρνησης των ιδιοκτητών να πωλήσουν το χώρο για το σκοπό αυτό με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για αυτό το χειρισμό σε ένα σημαντικότατο για το νησί έργο ο τότε Νομάρχης και απερχόμενος Δήμαρχος κ. Λαμπρινούδης ακόμη δεν έχει απαντήσει. Παρ’ όλα αυτά χωρίς ντροπή στα φυλλάδιά του μας παρουσιάζει τα ημιτελή έργα του!
Το Κάστρο της Χίου, αν και κόσμημα, εσωτερικά είναι αφημένο στην τύχη του και νοιάστηκαν μόνο για την βιτρίνα αν και καταθέσαμε προτάσεις για το σύνολο του ζωντανού μας μνημείου.

Είναι γεγονός ότι όταν αναλώνεσαι να δημιουργήσεις μία ακόμη εκδοχή της εικονικής σου πραγματικότητας, για να τη σερβίρεις στο λαό ως μεγάλο έργο, δεν έχεις χρόνο για να αντιμετωπίσεις τα πραγματικά προβλήματα, να μελετήσεις, να σχεδιάσεις, να λάβεις υπόψη σου τις προτάσεις φορέων και πολιτών, που αντιπαλεύουν τη σκληρή καθημερινότητα.
 Στις εκλογές της 18 Μάη καλούμε το λαό της Χίου να δώσει μια σκληρή αληθινή απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους να αποφασίζουν για τις ζωές μας, κοιτώντας μας από ψηλά.
Αυτή η απάντηση έχει το χρώμα του κόκκινου γαρίφαλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, και στο δήμο και στην Περιφέρεια.
Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα του λαού μας.

9/5/2014






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου