Print

Πρόγραμμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2019-2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2019
Ολόκληρο το πρόγραμμα σε pdf

Φίλες και φίλοι, συνδημότες – ισσες του νέου δήμου της Χίου.
Κάθε εκλογική μάχη είναι μια μάχη που ο λαός μετρά το  μπόι του απέναντι στους δυνάστες του.
Είναι μια μάχη που μετρά την πίστη του στον αγώνα για να σπάσει τις αλυσίδες του, που μετρά την αντοχή του στα δεινά και τη δυνατότητα να σηκώσει το ανάστημά του  απέναντι σε αυτούς που καθημερινά του αρπάζουν το ψωμί πάνω από το τραπέζι.
Μπαίνει ένα βασικό ερώτημα: Αγώνας , αντοχή και αντεπίθεση ή ανοχή και εν τέλει υποταγή στη μοίρα  μας;
            Η « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» του δήμου ΧΙΟΥ εκτιμά ότι στις επερχόμενες  δημοτικές εκλογές δεν κρίνεται  μόνο το γεγονός ότι πρέπει να φύγει η σημερινή  αντιλαϊκή Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ με ανταύγειες ΝΔ, αλλά να ανατραπεί και η πολιτική της, αν θα ανοίξει ο δρόμος για μια δημοτική αρχή συμπαραστάτη του λαού μας, αποκούμπι στις ανάγκες του.
            Κρίνεται αν θα συνεχίσουμε να ζούμε υπό τη σύγχρονη  βαρβαρότητα ,  που επέβαλλαν οι πολιτικές  της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την πλουτοκρατία ντόπια και ξένη, αν θα συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ ή αν θα υψώσουμε το ανάστημά μας , θα απειθαρχήσουμε και θα αντισταθούμε στη λαίλαπα που σαρώνει τη ζωή μας και ό,τι με αίμα και ιδρώτα κατακτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Κρίνεται αν θα αφήσουμε τους κλακαδόρους κυβερνητικούς και μη του νόμου Καλλικράτη να συνεχίσουν  σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας  να φορτώνουν νέα βάρη και δεινά στις πλάτες μας, με νέους φόρους και τέλη και πανάκριβες υπηρεσίες σε ύδρευση , αποχέτευση , με ξεπούλημα βασικών τομέων των κοινωνικών υπηρεσιών.

            Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ξεκαθαρίζει ότι στις εκλογές ζητά την ψήφο σας, για να υπηρετήσει τον εργάτη, τον υπάλληλο, το συνταξιούχο το μικρομεσαίο επαγγελματία, το νέο και τη νέα, τις γυναίκες, όλους αυτούς που υποφέρουν από τις κυβερνήσεις που υπηρετούν μεγαλοτραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανους χρηματιστές κλπ. Θέλει και μπορεί να παλέψει για να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους και τα δικαιώματά τους για μια καλύτερη ζωή σε μια κοινωνία με λαϊκή εξουσία στην οποία ο εργαζόμενος άνθρωπος θα απολαμβάνει το μόχθο του.
             
Μας αφήνουν παγερά αδιάφορους οι μεγαλοστομίες και οι δημαγωγίες περί τεράστιων έργων, μεγαλεπήβολων προγραμμάτων, επιχειρηματικών ρίσκων ή περί «αειφόρων αναπτύξεων» των μνηστήρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , των εκθέσεων ιδεών της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, «Χιακής Συμπολιτείας»  ή των δήθεν ανεξάρτητων της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο», που ξεχνούν όλοι τους να μιλήσουν για τη μήτρα που γεννά τα προβλήματά μας, για τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που όλοι τους νομίζουν ότι προήλθαν από παρθενογέννεση!
Εμείς οι κομμουνιστές, οι σύμμαχοί μας, οι συμπορευόμενοι μαζί μας, ριζοσπάστες αγωνιστές και αγωνίστριες που παρά τις όποιες διαφωνίες με το ΚΚΕ στηρίζουν την προσπάθειά του, όλοι εκείνοι που νιώθουν και  είναι με την αριστερά της ρήξης και όχι της ενσωμάτωσης, όλοι οι απλοί άνθρωποι του λαού που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, εργάτες, αγρότες, αυτοπασχολούμενοι, υπάλληλοι, μικροί επαγγελματίες, νεολαίοι, που προσβλέπουν στην πάλη του ΚΚΕ, που ακουμπάνε στη φωνή του και στο κάλεσμά του χωρίς να ταυτίζονται σε όλα μαζί του, έχουν διαλέξει χαράκωμα.
Βρίσκονται, απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, των συγκυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κεντροαριστερών πειραμάτων και των αριστερών κυβερνήσεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που στους πιο παλιούς θυμίζουν τις κωλοτούμπες του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ την εποχή της δεκαετίας του 1980.
Βρισκόμαστε και βρίσκονται απέναντι σε ό,τι φτωχαίνει το λαό μας, μειώνει τις απαιτήσεις και τα δικαιώματά του, βρισκόμαστε σταθερά απέναντι σε αυτούς που εμπορεύονται την εργατική δύναμη, την πληγώνουν, την καταδικάζουν στην υποταγή, στο φόβο, στην ανεργία, στην ανασφάλεια.
Από αυτή μας τη στάση απορρέει το γεγονός ότι δεν το «παίζουμε» ανεξάρτητοι, άχρωμοι και άοσμοι! Απέναντι στην ταξική πάλη που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας, παίρνουμε θέση σαφή και προσδιορισμένη στο πλευρό των αδικημένων.
Η ΛΑΣ τα προβλήματα δεν τα ανακάλυψε τώρα, δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν αγωνίστηκε τώρα που πλησιάζουμε στις τοπικές εκλογές, δε σηκώθηκε τώρα από τον καναπέ για να σώσει την περιφέρεια ή το Δήμο Χίου, όπως βλέπουμε με νεόκοπες δημοτικές κινήσεις. Εμείς το γάντι το έχουμε πετάξει στους εκπροσώπους της σημερινής σαπίλας του καπιταλισμού εδώ και χρόνια.
Όλοι αυτοί απέναντι  από το λαό ήταν και είναι, στελέχη  μηχανισμών και κομμάτων ήταν και είναι ,  ξυπνώντας πέντε μήνες πριν από τις εκλογές όλοι  να μας σώσουν, να μας προστατέψουν με πρώτο βιολί το σημερινό Δήμαρχο.
Πότε, η «Χιακή Συμπολιτεία» του ΣΥΡΙΖΑ, οι της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο» ενδιαφέρθηκαν για το Νερό, για τα ανταποδοτικά τέλη, για τα προβλήματα στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, για τις συμβάσεις των εργαζομένων, για τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, και μύρια όσα;
Γι αυτό λέμε ότι είναι όψεις του ίδιου συστήματος, δυνάμεις σε ρόλο αναχώματος της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής, δυνάμεις αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού της λαϊκής χειραφέτησης , ώστε ποτέ του τούτος ο λαός να  μπορέσει να σηκώσει κεφάλι.
 Γι αυτό είμαστε μέσα στο δήμο η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε μια δημοτική αρχή που από τη μια εκπροσωπεί το σύγχρονο μαυρογιαλουρισμό και από την άλλη αποδείχτηκε άξια εκπρόσωπος της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  εφαρμόζοντας κατά γράμμα στο δήμο όλα τα αντιδραστικά μέτρα.
Εφάρμοσε κάθε πτυχή του νόμου Καλλικράτη, ανέχτηκε τα ψίχουλα που τις έδιναν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τις τεράστιες περικοπές πάνω από 60%  , άφησε την ύπαιθρο χωρίς πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες, εφάρμοσε φορομπηχτική και φοροεισπρακτική πολιτική , διεύρυνε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και όλα αυτά την ώρα  που τα εισοδήματά μας έχαναν   το 40% της αξίας τους. Τα σχολεία έμειναν χωρίς πετρέλαιο με  τεράστιες ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές, το οδικό δίκτυο στα χάλια του και τα νομικά πρόσωπα σε υπολειτουργία και ζητιανιά για να εξασφαλίζουν πόρους ή σε χαράτσια .
Ιδιωτικοποίησε την ανακύκλωση των σκουπιδιών και ετοιμάζεται ολοκληρωτικά να τα παραδώσει σε ιδιώτες με βαριές συνέπειες στο εισόδημα του λαού μας.
Εφάρμοσε και εφαρμόζει όλες τις μεσαιωνικές μορφές απασχόλησης προσπάθησε και προσπαθεί να διευρύνει ακόμα και με εκβιαστικούς όρους το νέο φρούτο  για την Ελλάδα των κοινωνικών επιχειρήσεων για να μαζεύει και να εκβιάζει ψήφους αφενός και αφετέρου να ξεπουλά στους ιδιώτες βασικές υπηρεσίες που αποτελούν υποχρέωση του δήμου και του δημοσίου γενικότερα.
Καλλιεργεί με το σιτιζόμενο ιερατείο που διαθέτει την άκρατη ρουσφετολογία, με τις κατατμήσεις στα έργα, με τον κύκλο μεγαλοεργολάβων, με τις πλάτες πότε στο Βερόπουλο, πότε στους μεγαλοιχθυοκαλλιεργητές τύπου ΝΗΡΕΑ, πότε στα LIDL πότε στην Digea με αιχμή του δόρατος ακόμα και τον πολιτικό εκβιασμό για αυτονόητα δικαιώματα όπως η συμμετοχή στην ενοικίαση δημοτικού , χώρου, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών κλπ.
           
            Να Θυμάστε:
Μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών θέλουν να ξεχάσουν ότι είστε εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι , υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενοι, να ξεχάσετε ότι τα προβλήματα δε χωρίζονται σε τοπικά και γενικά, να ξεχάσετε την οργή σας, να ξεχάσετε τα κόμματα που τους στηρίζουν και που φταίνε για αυτά που τραβάτε σήμερα, να ξεχάσετε ότι ΠΟΤΕ δε στάθηκαν δίπλα σας στους αγώνες σας αλλά πάντα ήταν απέναντί σας, γι αυτό και στην κάλπη πρέπει να ρίξετε το θυμό σας, όλα αυτά που σας πλήγωσαν και σας πληγώνουν υπερψηφίζοντας τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε δήμο και Περιφέρεια.


Αρνούμενοι να σας καταθέσουμε δια μέσου ενός προγράμματος τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» – αυτό θα το πράξουν αυτοί που την άλλη μέρα τα ξεχνούν- σας καταθέτουμε δέσμευση αγώνα για πολύ συγκεκριμένους άξονες οι οποίοι αποτελούν και τη βάση για τα περαιτέρω.
Συνδημότες –ισσες.
Με τις παραπάνω προγραμματικού χαρακτήρα σκέψεις δεν διεκδικούμε την τελειότητα. Άλλωστε είναι ανοιχτές αυτές οι σκέψεις σ’ εσάς για να τις αγκαλιάσετε ,να τις συμπληρώσετε και να τις κάνετε καλύτερες. Πάνω απ’ όλα όμως η υλοποίησή τους εξαρτάται από το δικό σας αγωνιστικό παρόν, από τη δική σας διεκδικητική στάση και παρέμβαση. Δεν είμαστε ούτε σωσίες ούτε μεσσίες .
 Η πείρα της κίνησής μας είναι δεμένη  με την κατανόηση του γεγονότος ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝΤΑΙ. Με το λαό μας θέλουμε να συμπορευτούμε, με το λαό μας θέλουμε να σμίξουμε ανεξάρτητα αν ψήφιζε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ σε μια λαϊκή συμμαχία που θα αποφασίζει να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας, να κερδίσουμε τα αυτονόητα και με τελικό σκοπό να βγούμε από τη σαπίλα, να πάψουμε να θυσιάζουμε ολόκληρες γενιές για τα καπιταλιστικά τους κέρδη, να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Αυτό είναι το βάθος και πλάτος της Λαϊκής Συσπείρωσης, σ’ αυτόν τον κόσμο απλώνει και το ΚΚΕ το χέρι και όχι σε κάποιες κινήσεις κορυφών και πολιτικών παζαριών που βάζουν στη γωνία το λαό. Το πλάτεμα ενός κόμματος ή ενός ψηφοδελτίου δεν κρίνεται από το πλήθος των συμμετεχόντων σ’ αυτό, αλλά αν εκφράζει την πλειοψηφία του λαού, τις ανάγκες του και τα οράματά του και όχι το πόσο και πώς  τον κοροϊδεύει με επίπλαστες συμμαχίες και συγκολλήσεις σε βάρος του.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αισιόδοξοι γιατί προσπαθούμε να πράξουμε το καθήκον μας, γιατί πιστεύουμε ότι ο λαός μας με όλα αυτά τα δεινά είναι πιο σοφός, στο να βλέπει καθαρά τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες.
Αξίζει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο και στην Περιφέρεια να γίνει πρώτη δύναμη , δύναμη διοίκησης, γιατί είναι η δύναμη του δίκιου, η δύναμη που εκφράζει τις λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες, η δύναμη που μπορεί να μετατρέψει δήμο και περιφέρεια σε κάστρα αντίστασης, υπεράσπισης και αντεπίθεσης των λαϊκών συμφερόντων.
Γι αυτό και σας καλούμε ως ΛΑΣ, ως ΚΚΕ, να πυκνώσετε τις γραμμές μας, το ψηφοδέλτιό μας, να ψηφίσετε και στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές αυτούς που στέκονται πλάι σας, αυτούς που δηλώνουν εξαρτημένοι, δεσμευμένοι από τα πάθη της ζωής σας, γιατί είναι και δικά Μας πάθη.

ΨΗΦΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ,
ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ