Print

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

H ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τη σίτιση και στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού


Χίος, 15-9-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απαιτούμε το αυτονόητο: Σίτιση και στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποί της στο νησί μας διαβεβαιώνουν απατηλά και πέραν της πραγματικότητας ότι είναι «καθ’ όλα έτοιμα τα σχολεία στη Χίο», με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών να μειώνονται δραματικά χρόνο με το χρόνο, με την υλοποίηση και προώθηση κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν να κάνουν: α. με την αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα, β. την κινητικότητα εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από σχολείο σε σχολείο, γ. την υπολειτουργία των ολοήμερων σχολικών μονάδων, δ. την κατάργηση του μόνιμου εκπαιδευτικού στα ολοήμερα, ε. την «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας.
Στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή της πολιτική έρχεται να προστεθεί και το οξυμένο πρόβλημα της σίτισης και στέγασης των αναπληρωτών, ωρομισθίων, ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, που ζουν με ψίχουλα, μακριά από τις εστίες τους. Με δεδομένο το σχετικό νόμο της συγκυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους για υπό προϋποθέσεις παροχή στέγασης και σίτισης σε δημόσιους λειτουργούς, αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για στέγαση, ήταν φυσικό ο αρμόδιος Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών να ρίξει το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση, αποποιούμενος στην ουσία κάθε κρατικής ευθύνης που πρέπει να έχει η πολιτεία για την Παιδεία.
Θεωρούμε ότι κάθε δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για επικοινωνία με τους δημάρχους και δυνατότητα λύσης του ζητήματος δεν πρέπει να μείνει λόγος κενός, όπως τόσες  και τόσες άλλες δεσμεύσεις.
Απαιτούμε δυναμικά:
·         Έκτακτη κρατική οικονομική επιχορήγηση του Δήμου για σίτιση και στέγαση των αναπληρωτών, ωρομισθίων, ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών.
·         Παρέμβαση του Υπ. Εσωτερικών και σε συνεργασία με το Δήμο στέγαση των αναπληρωτών (είναι υποχρεωμένοι με βάση τον νόμο 3852/2010) σε κατάλληλα οικονομικά καταλύματα. Ο Δήμος για παράδειγμα μέσω του νομικού προσώπου μπορεί να διαθέσει τα  studios του Ναυτικού Ομίλου για όσο χρόνο χρειαστεί ή να διαμορφώσει κάποιους χώρους από τα περιουσιακά του στοιχεία που  μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό.
·          Εξασφάλιση επιδόματος ενοικίου με κρατική μέριμνα, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εκπαιδευτικοί αυτών των κατηγοριών.
·         Παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να λυθεί τώρα το σοβαρό αυτό ζήτημα.
·         Παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων και του Δήμου να εξασφαλιστεί η σίτισή τους στη στρατιωτική λέσχη Χίου, άλλωστε αυτό γινόταν και στο πρόσφατο παρελθόν. 
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου θα σταθούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και θα αγωνιστούμε διεκδικώντας με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για το δικαίωμά τους στην ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου