Print

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ!!!

Με αλχημείες, ψέματα  και τις κατά παραγγελία του υπουργείου  δημοσκοπήσεις, προσπάθησε ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταρακης  στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, να πείσει για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά μας , όπως και για τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Χίο και στα υπόλοιπα νησιά. Μέχρι και ότι οι νησιώτες λένε ναι στα κέντρα φυλακές της ΕΕ ανέφερε, στα πλαίσια της λογικής του, Σκύλα ή Χάρυβδη, ΒΙΑΛ ή Θόλος.

Αποκρύπτοντας ή διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χίου , αλλά  και του Περιφερειακού, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν ημερομηνίες και γεγονότα ούτε λίγο ούτε πολύ , πρέπει να πούμε και ευχαριστώ στον ίδιο και στην κυβέρνησή του που μας μετατρέπει σε «ασπίδα» της Ελλάδας και της Ευρώπης όπως ανέφερε, δηλαδή σε ασπίδα των ιμπεριαλιστικών πολιτικών  της ΕΕ απέναντι στους κατατρεγμένους όπου γης με δεσμοφύλακες  όλους εμάς.

Παραθέτουμε την ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, στη συγκεκριμένη επιτροπή και καλούμε σε επαγρύπνηση τους κατοίκους του νησιού και όλους του φορείς του.

« Στη σημερινή συζήτηση έπρεπε περισσότερο να μας απασχολήσουν όχι αυτά που περιλαμβάνονται στην ενημέρωση του κ. Υπουργού, αλλά αυτά που δεν περιλαμβάνονται ούτε στα λεγόμενα της κυβέρνησης συνολικότερα, όμως τα προδίδουν τόσο το μέγεθος και ο όγκος των συμβάσεων για τις νέες δομές, όσο και η υπαρκτή πολιτική πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που δεν αλλάζει όσα κοσμητικά επίθετα κι αν χρησιμοποιεί ο κύριος Υπουργός και η ίδια κυβέρνηση για να περιγράψει την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό.

Η κυβέρνηση λοιπόν, προχωράει ενάντια στη θέληση, στην πολλαπλώς εκφρασμένη θέληση, αλλά και στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, στη δημιουργία των τεράστιων φυλάκων προσφύγων και στην αναβάθμιση βέβαια του Κ.Υ.Τ. φυλακίου στον Έβρο.

Δεν αναφέρομαι βέβαια στις δημοσκοπήσεις που παρουσίασε ο κύριος Υπουργός, γιατί τα αποτελέσματά τους είναι τόσο κάλπικα, όσο κάλπικο είναι και το ερώτημα που τίθεται. Το ερώτημα δηλαδή, δεν είναι αν επιλέγουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αν επιλέγουν μεταξύ  Βάστριας ή Μαυροβουνίου, Βιάλ ή Θόλους ή και το πιο εύκολο ακόμα λόγω της αθλιότητας - να το πούμε έτσι - που υπήρχε, στο Βαθύ ή της θέσης της δομής Ζερβού, αλλά αν πρέπει ή όχι να υπάρχει ο εγκλωβισμός στα νησιά. Αν δέχονται ή όχι οι κάτοικοι των νησιών να αποτελούν τους δεσμοφύλακες της Ευρώπης. Δηλαδή, αν θα συνεχίζει ή όχι να βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Κι αυτό το ερώτημα βέβαια, καλούμε τον Υπουργό να το θέσει σε δημοσκόπηση στα νησιά. Το ίδιο ερώτημα θα έπρεπε να το είχε θέσει και η κυβέρνηση του Σύριζα που τώρα «ποιεί την νήσσαν» για τα αποτελέσματα της μετατροπής των νησιών στις φυλακές της Ευρώπης.

Αφήστε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, για το τέλος τα νησιά Λέσβο και Χίο, γιατί εκεί συναντήσατε πάνδημες κινητοποιήσεις, τις οποίες δεν καταφέρατε να κάμψετε, ούτε με το στρατό κατοχής που αποβιβάσατε νύχτα και έφυγαν βέβαια πάλι νύχτα από τα νησιά. Και αφού δεν έπιασε το «μαστίγιο», τώρα επιχειρείτε να γυρίσετε στο «καρότο». Πέρα από τα προφανή οικονομικά ανταλλάγματα που τάσσετε κατά καιρούς στους τοπικούς άρχοντες για την κατασκευή διαφόρων έργων, λες και μας κάνετε τη χάρη, κύρια το «καρότο» το χρησιμοποιείτε για να κάμψετε και να ενσωματώσετε τις αντιδράσεις των νησιωτών.

Όλο αυτό το διάστημα επαίρεστε για την αυστηρή, αλλά δίκαιη υποτίθεται, πολιτική σας στο μεταναστευτικό, για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων την οποία μάλιστα επικαλείστε ως απάντηση σε κάθε καταγγελία για παράνομες επαναπροωθήσεις και τους κινδύνους που αυτές περιλαμβάνουν. Στα οποία έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη, θα πω κάποια πράγματα παρακάτω.

Αφού λοιπόν, όπως λέτε, αποδίδει αυτή σας η πολιτική, φυλάσσετε τόσο καλά τα σύνορα και έχετε κερδίσει όπως λέτε το στοίχημα της μείωσης των προσφυγικών ροών, τι τα θέλετε αυτά τα τεράστια κέντρα των χιλιάδων θέσεων και των υποδομών που παραπέμπουν σε μια ολόκληρη πολιτεία - φρούριο, με περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ και αδιαπέραστους μηχανισμούς ελέγχου που προκαλούν πραγματικά ανατριχίλα σε κάθε άνθρωπο που διαμένει, που δεν αντέχει να βλέπει αυτήν την κατάσταση, να μετατρέπετε το νησί του σε ένα τέτοιο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης;

Τι τα χρειάζεστε όλα αυτά αν πρόκειται για μια προσωρινή παραμονή λίγων ημερών ή και μηνών για την καταγραφή και ταυτοποίηση τους και όχι για μια δομή μόνιμου εγκλωβισμού; Και μην απαντήσετε αυτή την αμίμητη κουτοπονηριά, ότι φτιάχνετε τις δομές για να μένουν άδειες, - όπως είπατε μιλώντας στα εγκαίνια στη Σάμο – γιατί, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν αντέχει στη λογική, αλλά στο κάτω – κάτω, αποτελεί και πρόκληση να αναφέρεστε σ αυτά τα ποσά πολλών εκατομμυρίων, τα οποία καταλαβαίνουμε, ότι έχετε και μια πρεμούρα να δώσετε προς τον εθνικό εργολάβο. Αν είναι να κάνετε μια τέτοια πολιτεία για να μείνει όπως λέτε άδεια, φτιάξτε καλύτερα με αυτά καμία νέα δομή υγείας ή προσλάβετε κανένα γιατρό. Γιατί όχι μόνο ότι η πανδημία χτυπάει ξανά κόκκινο, αλλά ιδιαίτερα στα νησιά και στο δικό σας το νησί και στα υπόλοιπα, οι κάτοικοι στερούνται και τις βασικές ανάγκες περίθαλψης.

Αυτά τα έργα χρειάζεται να ιεραρχείτε και με ταχείες διαδικασίες και όχι τις νέες φυλακές που μαυρίζουν τις ζωές τόσο των προσφύγων, όσο και των νησιωτών.

Γνωρίζετε λοιπόν πολύ καλά, ότι αυτή η εικόνα που περιγράφετε, είναι όχι μόνο απάνθρωπη, αλλά τελικά είναι και παντελώς εύθραυστη. Γιατί γνωρίζετε ότι τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων θα συνεχίζονται. Εξάλλου φροντίζετε και εσείς για αυτό. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αναβαθμισμένης συμμετοχής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο Μάλι, στο Σαχέλ, στη Σαουδική Αραβία, στο Αφγανιστάν και αλλού. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αναβαθμισμένου ρόλου στους σχεδιασμούς είτε του ΝΑΤΟ, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Δεν είστε λοιπόν αθώοι του αίματος. Μην απορείτε για τις συνέπειες που πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Αλλά κυρίως γιατί γνωρίζετε, ότι όσο οι ζωές αυτών των ανθρώπων, αλλά και του δικού μας λαού γίνονται διαπραγματευτικό εργαλείο στα παζάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στα ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί επ’  αόριστο αυτή την δήθεν περίοδο ηρεμίας που επικαλείται η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από το τι συνεπάγεται αυτό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η βαρβαρότητα που εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας. Βέβαια η ρητορική που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιχειρεί να εγκαινιάσει νέες φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νησιά, να καυχιέται για τους πελώριες φράχτες και να εφοδιάζεται με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και καταστολής, θα πρέπει να πιέσει επιτέλους, για επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους. Γιατί όσο παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, οι κανονισμοί του Δουβλίνου, οι προβλέψεις του νέου συμφώνου μετανάστευσης, είναι δεδομένος εγκλωβισμός στα νησιά.

Αυτό βέβαια, δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αλλά τελικά τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται αυτό το στάδιο διαλογής και εσείς επιλέγετε σε αυτήν την πολιτική. Γιατί ενώ πρώτα με τις επεμβάσεις ξεριζώνετε εκατομμύρια κόσμο από τις χώρες τους. Αυτός ο εγκλωβισμός βοηθάει στο να παζαρεύουν πόσους και ποιους θα πάρουν το κάθε κράτος, ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών τους ομίλων, σε φθηνό εργατικό δυναμικό.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι στην ενημέρωσή σας επιλέγετε να αναφερθείτε μόνο στην αρχική χωρητικότητα των δομών σε γενικό πληθυσμό, όπως λέτε και όχι σε αυτούς που πρόκειται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο ΠΡΟΚΕΚΑ, έναν άγνωστο αριθμό που θα αφορά εγκλωβισμένος επ' αόριστον, φυλακισμένους, απελπισμένους ανθρώπους, που δεν θα προσδοκούν τίποτα πέρα από την επιστροφή τους στις συνθήκες από τις οποίες τους ανάγκασαν να φύγουν και άρα, ένα ευάλωτο και εκρηκτικό μείγμα στην καρδιά των νησιών.

Για να μη σας θυμίσω βέβαια, ότι ακόμα και αυτές οι αρχικές δομές που δημιουργήθηκαν στα νησιά, είχαν πολύ μικρότερη χωρητικότητα από αυτή που διαφημίζετε σήμερα. Η Μόρια ξεκίνησε με χωρητικότητα δυόμισι χιλιάδων και έφτασε στις 20 και 25. Η Βιάλ είχε τη μισή χωρητικότητα από αυτή που σήμερα διαφημίζετε ως μια μικρή δομή στα νησιά.

 Σταματήστε λοιπόν να επιλέγετε την ενίσχυση της παρουσίας του Frontex στα σύνορα, που αποτελεί τελικά και τη μεγαλύτερη απειλή για τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σταματήστε να αποδέχεστε τη μετατροπή των νησιών μας στο χώρο εγκλωβισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί όσο και να προσπαθείτε, με διάφορα τερτίπια, να πείσετε τους νησιώτες, εκείνοι έχουν δείξει με κάθε τρόπο και συνεχίζουν να παλεύουν σταθερά, απέναντι στη μόνη λύση και στα δικά τους προβλήματα, αλλά και στων ίδιων τον κατατρεγμένων που φτάνουν και εγκλωβίζονται στα νησιά μας.

 Το Κ.Κ.Ε. Θα αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική, μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως έκανε βέβαια από την αρχή. Τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να μετατραπούν τα νησιά μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δυναμώσουμε την πάλη, για καμία νέα δομή φυλακή ή διαλογής προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές, να καταργηθούν οι Συμφωνίες που τους εγκλωβίζουν και κυρίως, να μπορέσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, μετά την ταυτοποίησή τους, να παίρνουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να καταθέσουν το αίτημα ασύλου στις χώρες που πραγματικά επιθυμούν και όχι να εγκλωβίζονται στη χώρα μας.»

ΧΙΟΣ 24/11/2021

È

Παρακολουθείστε το video με τη βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, όπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσίασε την σύμβαση ύψους 176.576.000 ευρώ, για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Λέσβο και τη Χίο καθώς και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου.

«Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει την αντιμεταναστευτική κυβερνητική πολιτική»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου