Print

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Ομιλία Υποψηφίου Δημάρχου Χίου Μάρκου Σκούφαλου στην παρουσία ση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες σύντροφοι και συντρόφισσες.

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, γιατί αυτοί είμαστε!!! Είμαστε οι εργάτες, οι αγρότες, οι υπάλληλοι και παλαίμαχοι της δουλειάς, οι νέοι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φοιτητές, η νεολαία μας, οι άνθρωποι της Τέχνης και του πολιτισμού . Είμαστε εδώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ, οι πρόεδροι της ΛΑΣ των  χωριών μας που άσκησαν διοίκηση, οι τοπικοί μας σύμβουλοι στο Βροντάδο και στην πόλη της Χίου, η  λαϊκή αντιπολίτευση και σε όλο το νησί και στα χωριά της Συκιάδας , της Λαγκάδας , του Βουνού.

Είμαστε εδώ  η παλιά και νέα γενιά, που συνεχίζει να αγωνίζεται, που δεν παραιτείται, που θέλει να φέρει τον κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων που έλεγε ο Νίκος Μπελογιάννης.

Είμαστε αυτοί που συναντηθήκαμε στις απεργίες και στα συλλαλητήρια για το μεροκάματο, το μισθό και τη σύνταξη, στις κινητοποιήσεις έξω από το νοσοκομείο για τη δημόσια και  δωρεάν υγεία του λαού μας και τη στελέχωση του νοσοκομείου μας, στην πλατεία για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να σταματήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολείων μας , στις συγκεντρώσεις των ΑΜΕΑ για ίσα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα και ασφαλή πρόσβαση παντού, στις συγκεντρώσεις έξω από τις τράπεζες ενάντια στους πλειστηριασμούς,  στις συγκεντρώσεις και στα βουνά της Χίου, ενάντια στις υπερδομές φυλακές , για να φυλακίζουν  όλες οι κυβερνήσεις του αστικού τόξου που λέμε εμείς, μαζί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ τον ανθρώπινο πόνο, με τον εγκλωβισμό στα νησιά μας των προσφύγων και μεταναστών.

Είμαστε εμείς , που δεν υποσχόμαστε τη «Νέα Χίο» ούτε τη Χίο των αξιών και της ανάπτυξης  , ούτε τη Χίο για όλους, ούτε τη Χίο του μέλλοντος και ό,τι άλλο μας πλασάρουν στην προεκλογική πασαρέλα. Γιατί, το ξέρουμε πλέον από την πείρα μας , ότι αυτά είναι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα στα ιλουστρασιόν προγράμματα, στις πληρωμένες καταχωρήσεις, στην εικονική πραγματικότητα των έργων που ολοκληρώνονται και ό,τι άλλο επιβάλλει το προεκλογικό show στο οποίο επιδίδονται. Ξέρουμε όμως πολύ καλά , ότι μόλις πέσουν τα φώτα των εκλογών, όλα αυτά καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος και ο λογαριασμός πληρώνεται από όλους εμάς τα μόνιμα υποζύγια. Όπως κυνικά έλεγε και νυν αντιδήμαρχος του κ. Κάρμαντζη, «Ο δήμος δεν είναι κοινωνική πρόνοια» .

Αυτοί είμαστε λοιπόν στη Λαϊκή Συσπείρωση  στο δήμο και στην Περιφέρεια, στο ψηφοδέλτιο που συσπειρώνονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ,  αλλά  και κάθε αγωνιστής, κάθε τίμιος άνθρωπος που θέλει να παλέψει για τα δίκια μας , να συμπορευτεί για τα λαϊκά συμφέροντα, εμείς που δεν δηλώνουμε  αδέσμευτοι, ακομμάτιστοι ή υπερκομματικοί για να ψαρεύουμε στα θολά νερά, αλλά λέμε ξεκάθαρα ότι  είμαστε δεσμευμένοι από τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας , από τα θέλω και τις προοπτικές των δημοτών μας για μια αξιοπρεπή ζωή.

Εμείς δεν είμαστε εδώ για καρέκλες και οφίτσια, δεν ζητάμε από κανέναν που συμπορεύεται μαζί τίποτε άλλο εκτός από τη θέληση για αγώνα με ανιδιοτέλεια, χωρίς ανταλλάγματα, γι αυτό και όσοι έχουν στο μυαλό τους καρέκλες και συναλλαγές , ξεμπαρκάρουν πολύ σύντομα και μπαρκάρουν σε άλλα βαπόρια που τα ξέρουμε πολύ καλά σε ποια νερά ταξιδεύουν και σε ποιο προορισμό.

Είμαστε δεσμευμένοι να ελαφρύνουμε τον πόνο και τα βάσανά τους, τις δυσκολίες τους εξ αιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων  της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μαζί  και χώρια που ακολουθούν πιστά τις εντολές της ΕΕ, αλλά και εξ αιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται στους δήμους και στις περιφέρειες  από τους εκλεκτούς τους που κατά τα άλλα μας το παίζουν ανεξάρτητοι.

Αλήθεια ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι;;; Ο νυν δήμαρχος και δημοτική αρχή, αγκαζέ με τη ΝΔ και τον πρώην υπουργό των ΜΑΤ στο νησί κ. Μηταράκη, που διοίκησαν με μοναδικό νόμο και κανόνα το ρουσφέτι , την εξαγορά συνειδήσεων και τις απευθείας αναθέσεις στους διάφορους εργολάβους της αυλής της δημοτικής αρχής; Που στο ψηφοδέλτιό τους σε κάθε όνομα δίπλα γνωρίζουν και οι πέτρες ποια εκδούλευση εξυπηρετείται;

Είναι ανεξάρτητος ο εκ νέου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ , που μια σειρά εκλεγμένοι του δημοτικοί σύμβουλοι μετακόμισαν για οφίτσια στη νυν δημοτική αρχή και που υπήρξε πρώην βουλευτής , ψηφίζοντας και με τα δυο του χέρια μνημόνια που τσάκισαν τη ζωή μας;

Είναι ανεξάρτητος ο δήθεν αντάρτης  της ΝΔ, που στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στήριζε και έκανε αγώνα υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας του κυβερνώντος κόμματος ; Που υπήρξε δήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος με τη στήριξη της ΝΔ με θαυμαστή απραξία σε Αμανή και Ομηρούπολη; Ή επειδή οι ξεπλένηδες της ηγεσίας  του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να τον στηρίξουν, θεωρεί ότι αυτό δείχνει ανεξαρτησία ή υπερκοματικότητα;

Είναι ανεξάρτητα τα στελέχη που απαρτίζουν τον τέταρτο συνδυασμό, είναι άγνωστα στους συμπολίτες μας , αφού και οι πέτρες γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ίδια πολιτική μήτρα, με διαφορετικές προσεγγίζεις όχι στην ουσία, αλλά στο πάπλωμα όπως και οι προηγούμενοι;

Γι αυτό και δεν μας ξενίζει το αλισβερίσι υποψηφίων μεταξύ τους, η δημοπρασία για το ποιος θα πάει πού και σε ποια καρέκλα, το ότι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και ανταλάσσουν υποψηφίους, γιατί έχουν κοινές πολιτικές.

Φίλες και φίλοι

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η μορφή που έχουν πάρει όλοι οι δήμοι της χώρας και ο δήμος της Χίου, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Είχαμε προειδοποιήσει το χιώτικο λαό, τους δημότες μας στο κέντρο και στην ύπαιθρο, ότι μέσα από τους νόμους Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης,  που  ψήφισαν ΠΑΣΟΚ,  Νέα Δημοκρατία, ,  ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα δεκανίκια τους, οικοδομείται η τοπική διοίκηση ανώνυμος εταιρεία,  που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που όλα φορτώνονται στις πλάτες των δημοτών,  μέσα από τα τέλη,  την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την τοπική φορολογία , το μοίρασμα κονδυλίων σε επιχειρηματικούς ομίλους και ημετέρους και όλα όσα παρακολουθούμε με τους «εθνικούς» εργολάβους» τα βλέπουμε σε μικρογραφία στην τοπική διοίκηση και στο δήμο μας.

Μία απλή μάτια να ρίξει κανείς στον κρατικό προϋπολογισμό, με μνημόνια και χωρίς μνημόνια,  είναι αρκετή για να δει ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει μειωθεί πλέον πάνω από 60% ως προς  τα χρήματα που δίνονται.

         Σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν παρά μόνο τη μισθοδοσία κι αυτό όχι πάντα, ενώ την ίδια στιγμή οι δήμοι και ο δήμος Χίου στρέφονται στους «ίδιους πόρους»,  στα πλαίσια της αυτοτέλειας , που  σημαίνει φορομπηχτική και φοροεισπρακτική πολιτική σε όλα τα επίπεδα,  στα ανταποδοτικά τέλη,  στους παιδικούς σταθμούς. στην πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό,  τα βασικά μας δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν εμπορεύματα. Γι αυτό και το πανάκριβο νερό , τα πανάκριβα τέλη, το φοροκυνηγητό και οι δεσμεύσεις λογαριασμών και ΑΦΜ και από το δήμο.

Αυτή την 4ετία βρεθήκαμε μπροστά σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Μία βάρβαρη αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που κατήργησε ακόμα και τις όποιες επιφάσεις  της αστικής Δημοκρατίας υπήρχαν στην τοπική διοίκηση,  μεταφέροντας όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή,  ώστε κυρίως οι δικοί της δήμαρχοι , αλλά και οι άλλοι του αστικού τόξου που τους φταίει η απλή αναλογική, να μπορούν να κυβερνήσουν, όπως κουτοπόνηρα ισχυρίστηκε για να επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική,  δηλαδή το 28% στην περίπτωση της Χίου, να μπορεί να αποφασίζει σε βάρος του 72% της θέλησης του χιώτικου λαού, που εκφράστηκε διαφορετικά.

Επί της ουσίας δεν μιλάμε πλέον για αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού αλλά για κρατική διοίκηση,  εχθρική απέναντι στον λαό, έναν μηχανισμό της κυβέρνησης και των υπουργείων που παίζει τον ρόλο γραφείου διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω και πέρα από τα αιρετά σώματα που έχουν ψηφίσει οι πολίτες. Κι αυτό είναι έργο όλων των κυβερνήσεων και των σχετικών τους νόμων.

Γι αυτό και λέμε ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια , τα περί ανάπτυξης κλπ είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες, φούμαρα. Τα ίδια και τα ίδια όλα αυτά τα χρόνια που η Χίος λέει το νερό νεράκι, που τα μεγάλα έργα κατ αυτούς εγκαινιάζονται και τα περιμένουμε ακόμα, που στην πρώτη φυσική καταστροφή σε σεισμό  ή φωτιά , το νησί παραμένει ανυπεράσπιστο και δύο φορές κάηκε από άκρη σε άκρη.  ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΊ; Ή νομίζουν ότι με τις χορηγίες ιδιωτών, όπως μάθαμε για το φράγμα των Μεστών από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ ή με την αλλαγή των λαμπτήρων με δάνειο 7 εκατομμυρίων περίπου που θα αποπληρώνεται στον ιδιώτη μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα πηγαίνει στην τσέπη του από τις δικές μας τσέπες, θα πάμε στην ανάπτυξη; Στην ανάπτυξη των ιδιωτικών κερδών και όσων λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, στη δική μας όχι!

Αυτή η διασύνδεση της κρατικής κυβερνητικής πολιτικής φάνηκε εκτός των άλλων και στο προσφυγικό μεταναστευτικό με τις γνωστές κωλοτούμπες τη δημοτικής αρχής Κάρματζη για να βάλει πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης , άλλωστε δικό της στέλεχος πρότεινε το Θόλος.

Εμείς Σταθήκαμε από την αρχή πρωτοπόρα και με συνέπεια για καμία δομή πάνω στο νησί, μετακίνηση στις χώρες προορισμού, ανθρώπινες συνθήκες - στήριξη των κατατρεγμένων, καταγραφή στην Τουρκία, αποζημίωση κατοίκων στη Χίο και αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη δύναμη που μένει αμετακίνητη στο σύνθημα "Ούτε στο θόλος - ούτε πουθενά" αφού  Δυνάμεις που το φώναζαν φαίνεται να εγκαταλείπουν αυτό το αίτημα του Χιώτικου λαού και παρατηρείται αφωνία πάνω σε αυτό το θέμα , παρόλο που έχουμε αυξητικές ροές, αύξηση των τραγωδιών με τους πνιγμούς προσφύγων, πυκνώνουν τα σύννεφα των ανταγωνισμών και των πολέμων, ξεκίνησαν να συζητούν για αμερικανικές βάσεις στα νησιά μας δηλαδή να γίνουμε στρατιωτικοί στόχοι, που για μας είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο, αιτία να βγούμε στους δρόμους αλλά για τις άλλες παρατάξεις, είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας δηλαδή η υποταγή στους δυτικούς ιμπεριαλιστές και στους ανταγωνισμούς τους με την ιμπεριαλιστική Κινα και Ρωσία..

Απάντηση σ' αυτήν την κοινή πολιτική όλων των άλλων υποψηφίων που συμφωνουν με αυτό το πλαίσιο του δήμου επιχείρηση, απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, είναι η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχει γνώση, εμπειρία, δουλεμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, ενίσχυση που είναι στο χέρι του χιώτικου λαού να περάσει και στο δεύτερο γύρο. Να πάρουμε το τιμόνι αλλιώς.

  • Για να μπει φρένο στη φορολεηλασία και στο κυνήγι των προστίμων, να πάρουν ανάσες εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες με μεγάλη μείωση των τελών σε κατοικία και επαγγελματική στέγη, με κατάργηση του χαρατσιού της ελεγχόμενης στάθμευσης. Δίνοντας τέλος στην ασυλία μεγάλων επιχειρήσεων, τραπεζών, μεγάλων ξενοδοχείων , της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και όλων αυτών που πληρώνουν τα ίδια τέλη με τα δικά μας σπίτια.
  • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απέναντι στην υποστελέχωση, που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών δήμου. Για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως για την προστασία των παιδιών, για τη στήριξη των συμβασιούχων του δήμου που διεκδικούν μόνιμη δουλειά. Για να μπει φρένο στις ιδιωτικές εταιρείες που καταβροχθίζουν εκατομμύρια ευρώ, στις απευθείας αναθέσεις στα ρουσφέτια και στην ημετεροκρατία, στα παραμάγαζα τύπου Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου κλπ.
  • Για να είναι προτεραιότητα η σχολική στέγη, η προσχολική και η Ειδική Αγωγή, η αντισεισμική προστασία η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού μας πλούτου και του πολιτισμού μας.
  • Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές διεκδικήσεις για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού με έναν κεντρικό σχεδιασμό και ολιστική αντίληψη που θα στηρίζουν τον οργανισμό του δήμου.
  • Για να μη γίνει καμιά υπερδομή –φυλακή για τους κατατρεγμένους πουθενά πάνω στο νησι.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη που βγαίνει από την πείρα της κίνησής μας είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝΤΑΙ. Με το λαό μας θέλουμε να συμπορευτούμε, με το λαό μας θέλουμε να σμίξουμε ανεξάρτητα αν ψήφιζε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ σε μια λαϊκή συμμαχία που θα αποφασίζει να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας, να κερδίσουμε τα αυτονόητα και με τελικό σκοπό να βγούμε από τη σαπίλα, να πάψουμε να θυσιάζουμε ολόκληρες γενιές για τα καπιταλιστικά τους κέρδη, να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Αυτό είναι το βάθος και πλάτος της πολιτικής του ΚΚΕ, σ’ αυτόν τον κόσμο απλώνει και το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης  το χέρι και όχι σε κάποιες κινήσεις κορυφών και πολιτικών παζαριών που βάζουν στη γωνία το λαό. Το πλάτεμα ενός κόμματος ή ενός ψηφοδελτίου δεν κρίνεται από το πλήθος των συμμετεχόντων σ’ αυτό, αλλά από το αν εκφράζει , τις ανάγκες του λαού  και τα οράματά του. Όχι το πόσο και πώς τον κοροϊδεύει με επίπλαστες συμμαχίες και συγκολλήσεις σε βάρος του, που ήδη «ψήνονται» και πριν και μετά τις εκλογές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  μπορεί να μετατρέψει δήμο και περιφέρεια σε κάστρα αντίστασης, υπεράσπισης και αντεπίθεσης των λαϊκών συμφερόντων. Είναι η μόνη λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση που μπορεί να εμπνεύσει και τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις του τόπου, όλο το λαό, είτε βρίσκεται στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση. Ας τολμήσουμε να αλλάξουμε ρότα, το αξίζουμε!

 

Γι αυτό και σας καλούμε ως ΛΑΣ, ως ΚΚΕ, να πυκνώσετε τις γραμμές μας, να ψηφίσετε και στο δήμο και στην περιφέρεια αυτούς που στέκονται πλάι σας, αυτούς που δηλώνουν εξαρτημένοι, δεσμευμένοι από τα πάθη της ζωής σας, γιατί είναι και δικά Μας πάθη.

Ιδιαίτερα καλούμε τους φίλους αγωνιστές που στο προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε πλάι-πλάι στους αγώνες για την υγεία, την παιδεία, το μισθό, το μεροκάματο, τις συντάξεις, τους πλειστηριασμούς.

Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς μας συμβούλους, σε όλους που παραμέρισαν σειρήνες και πριν και τώρα για να δώσουν την ανιδιοτελή μάχη στο πλευρό του δίκιου, στο πλευρό των λαϊκών συμφερόντων.

 ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους ανώνυμους που θα βρεθούν δίπλα μας σπίτι το σπίτι να κάνουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση, τη δύναμη αλλαγής και ανατροπής του φθαρμένου πολιτικού σκηνικού.

"Μαζί με τον λαό της Χίου στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων"

Όλοι μαζί για τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου