Print

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΛΑΓΟΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ-ΚΡΥΠΤΟΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΟ

 


Για ακόμη μία φορά η δημοτική αρχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις μπίζνες για το αντιμόνιο στα κρυφά.

            Αυτό φάνηκε με τη συνάντηση που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου   Αμανής με καλεσμένους του παρέδρους των τοπικών χωριών για να τους διαφωτίσει για τα "οφέλη" , ποιος;;; Μα, ο πρόεδρος της ένωσης μεταλλευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος!!

Βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα ή υποτιμούν τη νοημοσύνη ακόμα και των συγχωριανών τους;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα όσο κι αν προσπάθησαν ο δήμαρχος και ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος να θολώσουν τα νερά στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ:

·        Γιατί έγινε στα κρυφά η συνάντηση και δεν καλέστηκαν να μετέχουν και οι αντιπολιτεύσεις, όπως έγκαιρα μία βδομάδα πριν, είχε ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση με επιστολή της;

·        Από πότε ο αρμόδιος υπεύθυνος από πλευράς της κυβέρνησης είναι ο εκπρόσωπος των μεταλλευτικών επιχειρήσεων;

·        Αφού η επένδυση δεν εμπλέκει τον Δήμο άμεσα, όπως προσπάθησε να ψελλίσει ο δήμαρχος, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,  γιατί κόπτονται τόσο πολύ ο ίδιος και ο Αντιδήμαρχός του, να πείσουν για την «ανάπτυξη» που θα φέρουν οι ξένοι επενδυτές τύπου Μποδοσάκη ;

·        Αφού η εν κρυπτώ συνάντηση του αντιδημάρχου της περιοχής σε χώρο της οικογενειακής του επιχείρησης , όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν «άτυπη»,(!!!) γιατί τη  χρησιμοποιεί ως δείγμα ομοφωνίας των «40 ατόμων» με τις συγκεκριμένες εξορύξεις; Για να ξέρουν τι λένε, οι «άτυπες» συναντήσεις δεν παράγουν αποτελέσματα! Οι στημένες παράγουν στημένα φυσικά!

Από πού κι ως πού λοιπόν, μια καταστροφική επένδυση, που θα σημαδέψει ολόκληρο το νησί, αναγορεύεται από τη δημοτική αρχή και τον αντιδήμαρχό της σε τοπικό ζήτημα των εκεί διαμενόντων;;;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια επένδυση μας αφορά όλους, αφού μια τέτοια εξόρυξη θα επηρεάσει όχι μόνο τα Βορειόχωρα αλλά και τους κατοίκους όλων των Δημοτικών  Ενοτήτων, με τα υπόγεια νερά, τον αέρα, το οικοσύστημα συνολικά;

Δεν κατανοούν ότι αυτές οι εξορύξεις δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του νησιού μας και των κατοίκων του , αλλά μόνο με τα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών και των συμφερόντων της ΕΕ που ακολουθεί πιστά τις εντολές της η  κυβέρνηση για να γίνουμε η χαβούζα της Ευρώπης;

Αντί να παραληρεί ο δήμαρχος εναντίον του ΚΚΕ και της ΛΑΣ, διαβάζοντας διάφορα σκονάκια των συνεργατών του, ας πάρει την πρωτοβουλία να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν διάστημα ΔΣ με θέμα τις εξορύξεις Αντιμονίου ή η παράταξη "Συμμαχία Αξιων" του κ. Τριαντάφυλλου, ας συμφωνήσει και αυτή στην πρωτοβουλία για ΔΣ της ΛΑΣ και των άλλων παρατάξεων, ώστε υποχρεωτικά να οδηγηθούμε σε σύγκληση του σώματος.

Άλλη λύση δεν υπάρχει, διαφορετικά τα όσα λέει η δημοτική αρχή, αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίαις ".

 

Υ.Γ. Αφού τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη ο Δήμαρχος άρχισε πάλι να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον επικεφαλής τη Λαϊκής Συσπείρωσης. Του συνιστούμε ψυχραιμία και περαστικά!

 

ΧΙΟΣ 22/8/2024

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΣΠΟΝΕΡΟ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ; ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΛΑΣ


 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΈΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΣΣΌ;;;

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΙΟΥ 

 


Πονεμένη ιστορία το συγκεκριμένο θέμα που ταλαιπωρεί επί πολλά χρόνια τη συγκεκριμένη περιοχή, αν και γνωστό το πρόβλημα σε όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από εκεί και πριν και μετά τη συνένωση σε έναν ενιαίο δήμο Χίου.

Επί προηγούμενης δημοτικής αρχής η ΔΕΥΑ επέλεξε χώρο και μελετητές για τον οποίο,η τοπική κοινωνία και το τότε τοπικό συμβούλιο διαφώνησαν, γιατί ο βιολογικός καθαρισμός βρισκόταν σχεδόν εντός αστικού ιστού, προτείνοντας βελτιωμένη θέση και αντίστοιχα τροποποίηση της μελέτης.

Δυστυχώς, αν και έγινε μετά κόπων και βασάνων αποδεκτή αυτή η θέση, τίποτε δεν προχώρησε ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ούτε φαίνεται η σημερινή να ενδιαφέρεται, άλλωστε δεν ασχολείται με τα μικρά, ασχολείται με τα μεγάλα, τύπου εξορύξεων αντιμονίου κι ας πλέουν τα λύματα μέσα στα χωράφια, όπως στην περιοχή Λαγκάδι κι ας καταγγέλλουν οι κάτοικοι αυτή την αφόρητη κατάσταση, όπως γίνεται με τη συγκεκριμένη αίτηση κατοίκου που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή.

Είναι καθαρό και το έχουμε τονίσει ως Λαϊκή Συσπείρωση Χίου, ότι δεν μπορεί σε τέτοια θέματα που εκτός των άλλων άπτονται και της δημόσιας υγείας,οι ρυθμοί επιδιόρθωσης των βλαβών να γίνονται με ρυθμούς χελώνας.

Δεν μπορεί να μην προχωρεί η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑ στην δρομολογημένη λύση της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, τιμωρώντας επί της ουσίας την περιοχή.

Θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν μπροστά οι κάτοικοι και μέσα από τα τοπικά όργανα και φορείς που έχουν να απαιτήσουν τα αυτονόητα που δεν είναι μόνο αυτά.

Είναι και το πυροσβεστικό κλιμάκιο που έγινε άφαντο, είναι και η στελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου που κατ' όνομα λέγεται έτσι, είναι και ο βρεφονηπιακός σταθμός που είχε ζητηθεί, το έργο στα Λημνιά που χάθηκε, η αξιοποίηση εκεί του δημοτικού ακινήτου και πολλά άλλα.

Σε αυτό τον δρόμο εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση όπως πάντα θα είμαστε δίπλα τους.

 

Χίος 23 -8-2024

 

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΙΟΥ 

 





Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο επικίνδυνο για τους εργαζομένους σκηνικό. 

Ενώ προσλαμβάνονται είτε ως συμβασιούχοι είτε με μπλοκάκι στις επιχειρήσεις του δήμου, τελικά καταλήγουν να εργάζονται για το δήμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα σε περίπτωση ατυχήματος.

Το έργο το είχαμε δει και στην προηγούμενη θητεία της τότε δημοτικής αρχής.

Πρόσφατα ως Λαϊκή συσπείρωση είχαμε ρωτήσει σχετικά για εργαζόμενους στο Λιμενικό ταμείο που μεταπηδούν στο δήμο, χωρίς να πάρουμε απάντηση, αφού απουσίαζε ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, αλλά και η δημοτική αρχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ " πέρα βρέχει" ως συνήθως γι αυτά τα ευαίσθητα θέματα.

Το σίγουρο είναι ότι το δεύτερο κρούσμα και επιβεβαιωμένο αυτή τη φορά προέρχεται από την "αμαρτωλή" ΔΙΑΝΟΧ, λόγω προϊστορίας, για την οποία της επεβλήθη και σωστά πρόστιμο 5000 ευρώ πέρυσι από την επιθεώρηση εργασίας , μετά από καταγγελία της ΛΑΣ.

Η ίδια λοιπόν εταιρεία ενώ προσέλαβε εργαζόμενο με μπλοκάκι, φαίνεται να τον διαθέτει με αυτοκίνητο του δήμου μάλιστα στην καθαριότητα, μαζεύοντας τα καλαθάκια στην περιοχή της παραλίας του Λιθίου.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι πολιτικά και εργασιακά ανήθικη. 

Όλοι πρέπει να πάρουν θέση και η επιθεώρηση εργασίας να πράξει το καθήκον της προς όλες τις κατευθύνσεις και εταιρείες του δήμου και το σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ να επιληφθεί, προστατεύοντας τα μέλη του, αλλά και γενικά όσους δραστηριοποιούνται στο δήμο ασχέτως εργασιακής σχέσης.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές της δημοτικής αρχής ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και ως Λαϊκή Συσπείρωση θα πράξουμε τα δέοντα, για να σταματήσουν αυτές οι τακτικές.

 

ΧΙΟΣ 16/8/2024

 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

ΚΙΝΗΣΕΙΣ "ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

 




Το λαγό της κυβέρνησης και των σχεδίων της για το καταστροφικό επενδυτικό σοκ του αντιμονίου στη Β. Χίο, εξακολουθεί να κάνει η δημοτική αρχή των ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ,  με το δεύτερο εταίρο να κάνει την πάπια ως συνήθως!

Μετά το φιάσκο της δήθεν ενημέρωσης, που αποδείχθηκε στημένος κυβερνητικός μονόλογος από το δήμαρχο και το ΥΠΕΝ, μετά την «κατά τύχη» επίσκεψη στο νησί μας του Αυστραλού υπουργού εμπορίου και τουρισμού - αυστραλιανών συμφερόντων είναι η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε εξορύξεις σπάνιων γαιών στη Λακωνία και ενδιαφέρεται και για τη Χίο - και τα πάρε δώσε με τη δημοτική αρχή, άρχισαν και οι περαιτέρω επαφές ιδεολογικών μαθημάτων.

 Ο σε ειδικό ρόλο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αμανής, που κι αυτός «όλως τυχαίως» ,  γνωρίζει είτε πρώην υπουργούς της ΝΔ  είτε στελέχη εξορυκτικών εταιρειών είτε τον μεταφραστή του Αυστραλού υπουργού, προχωρά σε επιλεκτικές συναντήσεις με φορείς των χωριών της Αμανής, με πρόσωπα αρεστά στον ίδιο και στη δημοτική αρχή, άντε και με κανέναν "Ελληνοαμερικανό" και με τη σύσταση, μακριά από αυτούς που κάνουν φασαρία.

Πέρα από την υποτίμηση της νοημοσύνης, ακόμα και αυτών που προσκαλούν και τους θεωρούν πρόβατα, ώστε να συμμετέχουν στην καταστροφή της περιοχής τους, εξαιρούν με την πρώτη, όσους συνεχίζουν να ονειρεύονται την Αμανή ως ένα προστατευμένο οικοσύστημα , που θα το απολαμβάνουν οι κάτοικοί της.

 Ως μια περιοχή,  που όσοι απέμειναν και όσοι την επισκέπτονται θα απολαμβάνουν τον περιπατητικό, ιαματικό, μουσειακό ή λογοτεχνικό τουρισμό και οικοτουρισμό, σε συνδυασμό με τα δικαιώματα της υγείας τους, της αντιπυρικής τους προστασίας, της ομαλής συγκοινωνίας, της προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα σε ένα ολιστικά καθαρό περιβάλλον με κέντρο τις ανάγκες της φύσης και των ανθρώπων σε διαλεκτική, άρρηκτη, σύνδεση.

Στόχος της δημοτικής αρχής και των κατά παραγγελία «κρυπτοσυναντήσεων" να μην τους πάρουν είδηση τι πάνε να κάνουν,  να πούνε τα δικά τους έωλα και καθ' υπαγόρευση της κυβέρνησης επιχειρήματα.

Τις   γνωστές ,δηλαδή, φλυαρίες και αντιεπιστημονικές απόψεις, ότι δεν θα υπάρχει ρύπανση, ότι όλα θα γίνονται υπόγεια, ότι δεν θα πειραχτούν τα νερά, ότι θα μας φτιάξουν ένα μουσείο οι επενδυτές, χωρίς να αναφέρουν εκτός των άλλων, ότι υπάρχει ήδη άτυπα ένα μουσείο που μαρτυρά τι σημαίνει «επενδυτικό σοκ» των ιδιωτών (Μποδοσάκης) , αλλά και ποιος πληρώνει αυτό το σοκ, αδιάψευστος μάρτυρας το κενοτάφιο  με τα ονόματα των νεκρών ανθρακωρύχων.

Γι αυτό και ως Λαϊκή Συσπείρωση,  έχουμε προκαλέσει τη δημοτική αρχή να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και μαζικών φορέων και συλλόγων εντός και εκτός Χίου, των πολιτικών κομμάτων, ώστε με διαφάνεια και ξεκάθαρα να τοποθετηθούν όλοι πάνω στο ζήτημα που δεν αφορά μόνο στην καταστροφή της Αμανής, αλλά και όλης της Χίου.

Ήδη δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν τοποθετηθεί θετικά και απομένει άλλη μία, ώστε να πάμε στη συγκεκριμένη συζήτηση.

Ας αφήσει λοιπόν η δημοτική αρχή τις κουτοπονηριές και τις «κρυπτείες» των στελεχών της -  ο λαός που αγαπά τον τόπο του και είναι έτοιμος να παλέψει για να τον υπερασπιστεί, τους παρακολουθεί στενά - και ας προχωρήσει στις διαδικασίες που προτείνουμε στο φως της μέρας.

 

Χίος 8/8/24