Print

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Μάρκος Σκούφαλος, συνέντευξη με την Τασσώ Γαΐλα: Ο λαός να αποφασίσει αν θα ζει με το δελτίο ή θα αλλάξει ρότα

 

Δήμος Χίου ΛΑΣ Χίου και Μάρκος Σκούφαλος ο δυναμικός, μαχητικός επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου σήμερα, την τελευταία μέρα του έτους, κοντά μας για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Κε. Σκούφαλε οι πρόσφατες εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού περί επιδότησης  στις δαπάνες αγοράς τροφίμων αλλάζει τη ροή των ερωτήσεων μου και με βάζει στον πειρασμό να σας ρωτήσω πόσα θα εισπράξετε εσείς; Εγώ-για 6 μήνες-, σαν μονομελής οικογένεια 20 ευρώ το μήνα. Το σχόλιο σας μετά την ασύστολη κλοπή του λαού εδώ και δύο χρόνια;

-Προσωπικά δεν θα εισπράξω τίποτα, γιατί ανήκω σύμφωνα με την κυβέρνηση στους προνομιούχους της κοινωνίας μας-μαζί με τους εφοπλιστές και βιομήχανους- και ξεπερνούμε  με τη γυναίκα μου το όριο που θέτει, όπως επίσης δεν πήρα κάτι, επίσης για τους ίδιους λόγους, για το πετρέλαιο εδώ και χρόνια. Καλύτερα βέβαια, γιατί θα είχα τον πονοκέφαλο, πού θα επενδύσω τα 20 ή 32 ευρώ το μήνα, όπως τώρα εσείς…

Σημειώνετε πολύ σωστά κ. Γαΐλα, το ζήτημα της ασύστολης κλοπής, περί αυτού στην ουσία πρόκειται, του λαού, αφού διαχρονικά  με όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και μαζί και χώρια, τα μόνιμα υποζύγια είμαστε εμείς, που σηκώνουμε τα βάρη με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, με στόχους ανταγωνιστικότητας, πράσινης ανάπτυξης και άλλα φληναφήματα  των κυβερνώντων, για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίος και ο φετινός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, που το 95% των εσόδων, αφορούν στους μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες και το 5% μόνο, αφορούν επιχειρηματίες τραπεζικούς ομίλους , εφοπλιστές κλπ. με τους τελευταίους να απολαμβάνουν, όπως και επί ΣΥΡΙΖΑ, εθελοντική φορολόγηση και νέες φοροαπαλλαγές στις δεκάδες υπάρχουσες, μαζί με όλους του άλλους έχοντες και κατέχοντες. Συνεχίζεται λοιπόν και επεκτείνεται  προς το χειρότερο η ίδια πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, της ενεργειακής φτώχειας, των πλειστηριασμών με δεξιό ή «αριστερό-προοδευτικό» πρόσημο, με μια λέξη της μονόπλευρης λιτότητας, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και του πλούσιους πλουσιότερους. Μένει λοιπόν, επιτέλους να αποφασίσει ο λαός,  αν θα συνεχίσει να ζει με το δελτίο ή θα αλλάξει ρότα, προς τη χειραφέτησή του, στηριζόμενος και συμπορευόμενος στους αγώνες  με το ΚΚΕ , τη μόνη δύναμη αντίστασης και προοπτικής σ΄ αυτόν τον τόπο.

Το δελτίο Τύπου του ΔΝΤ προβλέπει ακρίβεια διαρκείας στα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίηση πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Στη Χίο κε. Σκούφαλε γνωρίζετε το ποσοστό των ατόμων κάτω του ορίου φτώχειας;

-Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι το ΔΝΤ είναι μέρος του προβλήματος, ως εργαλείο της καπιταλιστικής οικονομίας, και όπου μπαίνει, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας αφήνει καμένη γη πίσω του, ωστόσο,  οι προβλέψεις του έχουν την αξία τους, στο βαθμό που αποτελούν και υποδείξεις και είναι προβλέψεις από τα μέσα, στη βάση της διατήρησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με απλά λόγια λύτρωση από αυτούς τους οργανισμούς να μην περιμένουμε!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27 εκατομμύρια ήταν αντιμέτωπα με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε ένα νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζει αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.. Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%). Είμαστε τρίτοι λοιπόν προς δόξα της ανάπτυξης και των επενδύσεων του κ. Μητσοτάκη και όλων των προηγούμενων σωτήρων της χώρας . Στη  Χίο η κατάσταση δεν αποκλίνει, αν και η μαστίχα σε συνδυασμό με τους ναυτεργάτες , κρατούν ακόμα το νησί. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, κοινωνικό παντοπωλείο και ΤΕΒΑ (Ταμείο αλληλεγγύης ευρωπαϊκών κονδυλίων) ωφελούν περί τις χίλιες οικογένειες, αριθμός που δεν τους καλύπτει όλους μιας και τα εισοδηματικά κριτήρια της κυβέρνησης είναι  τέτοια που πολύς κόσμος που διαβιεί στα όρια, αποκλείεται.

Στην ενεργειακή κρίση αποδίδεται η αποκαλούμενη -πολύ σικ αυτό-, ενεργειακή φτώχεια, μόνο που αυτή η ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται χρυσή ευκαιρία για τις πετρελαϊκές εταιρείες και γενικά τις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα με ρεκόρ κερδοφορίας. Το σχόλιο σας κε. Σκούφαλε;

-Ο βασικός παράγοντας κ. Γαΐλα, για την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και την ενεργειακή φτώχεια είναι η ίδια η ΕΕ, οι μηχανισμοί και η στρατηγική της, άρα καμία προσδοκία δεν μπορεί να υπάρχει ότι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα μπορούν και να το λύσουν. Οι “εμπρηστές” δεν μπορούν να μετατραπούν σε “πυροσβέστες”.

Εξάλλου, όλα τα δήθεν “εναλλακτικά” σχέδια που κατατίθενται στο τραπέζι, είτε με τη μορφή του “πλαφόν” είτε με αυτή του “ευρωομόλογου”, στη βάση και των οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών-μελών, θεωρούν δεδομένες αυτές τις στρατηγικές επιλογές, καταλήγοντας τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα: Οι λαοί της Ευρώπης να επιδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους ομίλους της ενέργειας και τα δυσθεώρητα κέρδη τους.

Μητσοτάκης και Τσίπρας, οι συναυτουργοί της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας, που υλοποίησαν διαδοχικά την πολιτική της ιδιωτικοποίησης κι “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας, γιγαντώνοντας τους ιδιώτες – παρόχους, που θέσπισαν τα χρηματιστήρια ενέργειας, που απαξίωσαν τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, μέσω της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, που επέβαλαν και ψήφισαν μαζί τα δυσβάσταχτα χαράτσια στα καύσιμα και το ρεύμα, τσακώνονται τώρα πάνω στις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής τους και “κοκορομαχούν” για το ποιο είναι το ποσοστό της “εισαγόμενης” ακρίβειας και ποιο της “εγχώριας”!

Επί της ουσίας , συγκαλύπτουν ότι η ενεργειακή φτώχεια κι ακρίβεια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σ’ όλο τον κόσμο, δεν είναι «φυσικό φαινόμενο», αλλά αποτέλεσμα της ίδιας ακριβώς στρατηγικής -πολύ πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία- που και οι ίδιοι εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις. Στην ελεύθερη αγορά και στην ασυδοσία του καπιταλισμού ορκίζονται, αυτό ακριβώς ζούμε ως λαός και προσπαθούν με  τα «πλαφόν στην κοροϊδία» να τα αποκρύψουν.

Το κύριο, όμως, είναι ότι και οι δύο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ,  κοροϊδεύουν απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό, με δήθεν «λύσεις» και προτάσεις, οι οποίες δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τους μηχανισμούς που εκτινάσσουν τις τιμές στην ενέργεια, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και υπέρ των κερδών των ενεργειακών ομίλων. Η διαφορά τους βρίσκεται μόνο στον τρόπο που οι λαοί θα πληρώσουν αυτά τα κέρδη. Για παράδειγμα επιδοτούν σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του ενεργειακούς ομίλους από τα δημόσια έσοδα που συγκεντρώνουν από όλους εμάς , αντί να περικόψουν τα κέρδη τους.

Η απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της πολιτικής που εκπροσωπούν ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στην αντίπερα όχθη των αξιώσεων του κεφαλαίου και των δεσμεύσεων της ΕΕ. Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στην κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κόντρα στις δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Γι αυτά έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες ως ΚΚΕ,  που καταψηφίζονται από τα εν λόγω κόμματα που υπηρετούν το χρήμα. Γι αυτό και λέμε ότι ο λαός, με τον αγώνα του, μπορεί να  επιβάλλει πολιτικές υπέρ του όπως οι παραπάνω, εάν όμως  σταματήσει να σέρνεται πίσω από αυτά τα κόμματα.

 Ο τύπος της Χίου πρόσφατα έγραφε για ένα σπίτι αστέγων που ετοιμάζει ή διαθέτει ο Δήμος. Υπάρχει; Και στο νησί πόσοι είναι οι άστεγοι;

-Στην περιουσία του δήμου Χίου περιλαμβάνεται και περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ακίνητα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προνοιακούς σκοπούς, μεταξύ αυτών και τι σπίτι αστέγων ή απόρων που αναφερθήκατε. Το πρόβλημα είναι ότι η δημοτική αρχή Χίου ασχολείται μόνο με «φρου –φρου και αρώματα», ρουσφέτια και σίτιση της παραταξιακής της αυλής και έργα βιτρίνας,  με αποτέλεσμα τα όποια έργα ουσίας εξαγγέλλει να παραμένουν στα χαρτιά.

Στο δήμο της Πάτρας για παράδειγμα, τέτοιες δομές αστέγων που αναφέρατε ήδη λειτουργούν. Το «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας» και το «Υπνωτήριο» του Δήμου Πατρέων είναι δομές Αστέγων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το Δεκέμβριο του 2019 και παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας και ημερήσιας φροντίδας, παράλληλα με κοινωνική υποστήριξη, σε άτομα και οικογένειες που είναι άστεγα ή ζουν σε συνθήκες έλλειψης βασικών υποδομών στέγασης. Εκεί όμως η δημοτική αρχή ασκείται από τους κομμουνιστές και όσους συμπορεύονται μαζί τους για αυτό και χαίρουν της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του πατραϊκού λαού.

Ένα μεγάλο σκάνδαλο σύμφωνα με τα ΜΜΕ που αφορά και τη Χίο είναι η υπόθεση της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου. Αναμένοντας τα πορίσματα της Δικαστικής εξουσίας θα θέλατε να μας πείτε της άποψη σας, ήδη έχετε προβεί σε  σχετική δήλωση.

-Οι  καταγγελίες σχετικά με την κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του κόσμου» και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν κ. Γαΐλα, τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία παιδιών που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, επαγγελματιών αναδόχων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διαφόρων «φιλανθρώπων». Η «φιλανθρωπία», ασχέτως των προθέσεων του απλού λαού , που την ασκεί με τις πιο αγνές προθέσεις, είναι η επιβεβαίωση της ανισοτιμίας της κοινωνίας μας και το πλυντήριο για να ξεπλένουν τις αμαρτίες τους, οι σημερινοί προύχοντες, που από τη μια απολύουν και συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα και τη φτώχεια και από την άλλη καμώνονται τους φιλάνθρωπους.

Μαζί με την αυτονόητη άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας για ανάπτυξη ενιαίου φορέα παιδικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με ανάπτυξη σύγχρονων δημόσιων δομών βραχύχρονης φιλοξενίας μαζί με την ουσιαστική στήριξη των θεσμών της τεκνοθεσίας και αναδοχής και πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα της παιδικής προστασίας.

Δεν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη σήψη της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας που αφήνει τα παιδιά ευάλωτα κι απροστάτευτα στις διάφορες «Κιβωτούς» και δυστυχώς αυτό κάνουν τα αστικά κόμματα και η σημερινή κυβέρνηση γι αυτό και δεν θίγουν την ουσία του προβλήματος , αλλά την αφήνουν στην ασυδοσία των ιδιωτών με καταπάτηση και των δικαιωμάτων των παιδιών και των εργαζομένων τους.

Το πολύπαθο Νοσοκομείο Χίου και τα προβλήματα του κύριε Σκούφαλε. Συμβάσεις καθαριότητας, ακτινολογικό εκτός λειτουργίας και μάλιστα ο βουλευτής Χίου κ. Μιχαηλίδης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή κλπ. Μας δίνετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει εκεί;

-Το πρόβλημα του νοσοκομείου της Χίου δεν είναι καινούριο, ούτε ξεφεύγει από ό,τι συμβαίνει με την υγεία σε όλη τη χώρα. Είναι πρόβλημα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, προσφάτως έχει θυμηθεί τα προβλήματα του νοσοκομείου, ωστόσο η σημερινή διοικήτρια που έχει και προσωπικές ευθύνες για την πληθώρα ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών, αποτελεί επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν απεδείχθη άξια συνεχιστής της πολιτικής της ΝΔ.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αντί των μονίμων με πλήρη δικαιώματα, είναι φρούτο όλων των κυβερνήσεων , όπως και οι ελλείψεις που παραμένουν σταθερά περίπου στο 40% των πραγματικών αναγκών. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ψάχνουν χορηγούς για αναλώσιμα και ο δήμος Χίου να χρηματοδοτεί αυτή την κατεύθυνση , ασχέτως αν δεν εφάρμοσε η δημοτική αρχή στο σύνολό της σχετική απόφαση, που ήταν να δοθούν 50 χιλιάδες ευρώ, αν και αυτή είναι υποχρέωση του κράτους.

Ήρθε εδώ ο κ. Πλεύρης κ. Γαΐλα, και εγκαινίασε το τμήμα της χημειοθεραπείας, ανερυθρίαστα, χωρίς να υπάρχει ογκολόγος γιατρός. Χάλασαν τα μηχανήματα στο ακτινολογικό και όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ από 2017 είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κι όμως αυτοί μέχρι τώρα ψάχνουν χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα μηχανήματα. Τέτοιοι είναι όλοι τους. Απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας , για να γιγαντώσουν τον ιδιωτικό τομέα και αυτό κάνουν επίσημα και με τη βούλα που λέμε, με τον πρόσφατο κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ,  που συνάντησε τη συλλογική αντίδραση των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Τέλος επιτρέψτε μου να εξάρω τις άοκνες προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου μας, του νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες του, γιατί μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες το κρατάνε όχι μόνο όρθιο, αλλά αντιμετωπίζουν κάθε περίσταση και πρωτοπορούν ερευνητικά, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται, αν υπάρξει μια πολιτική που θα στηρίξει τη δημόσια υγεία και όσους εργάζονται σε αυτήν , υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες.   Γι αυτό και απαιτούνται μέτρα όπως η   μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, σταμάτημα   των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων υγείας ,κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και των σχετικών νόμων της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γενναία Αύξηση του Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου ,αναβάθμιση του Ακτινοδιαγνωστικού Κέντρου του, αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά  κλπ.

Πάμε σε μία άλλη απεργία; ΕΛΜΕ Χίου, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ήταν στους δρόμους στις 15 του Δεκεμβρίου. Ο λόγος;

-Γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτός  ένας ακόμη προϋπολογισμός πείνας για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ένδειας για τη λειτουργία των σχολείων. Απαίτησαν  σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, επαρκή χρηματοδότηση της Παιδείας και των λειτουργών της.

Να σημειώσουμε ότι μέσα σε 12 χρόνια  έχουν κόψει 6 μισθούς από τους εκπαιδευτικούς ! Ήρθε η ώρα λοιπόν να απαιτήσουν και να κερδίσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!

Ξέρετε , ως εκπαιδευτικός κι εσείς κ. Γαΐλα, ότι δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Τα 737 ευρώ των νεοδιόριστων μοιάζουν με χαρτζιλίκι, την ώρα που ακόμα και η μονιμοποίησή τους μπαίνει στον πάγο, αφού ξεκάθαρα θέλουν τον εκπαιδευτικό όχι μόνο φθηνό, αλλά και σκυφτό και φοβισμένο! Γι’ αυτό και θέλουν ένα σχολείο της «αξιολόγησης» των Πάτσηδων, Καϊλή και Γαβρόγλου, για να κατηγοριοποιούν τα σχολεία, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, σε σχολεία της πλέμπας και σχολεία των αρίστων, για τα δικά τους παιδιά.

Διεκδίκησαν την άμεση απόδοση του δώρου Χριστουγέννων,  τη δυνατότητα να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες τους με την εργασία μας και τον μισθό τους! Δεν είναι δυνατόν να δυσκολεύονται να μετακινηθούν  από και προς το σχολείο, να πληρώνουν 350 – 500 ευρώ για σπίτια – αποθήκες, να παρακαλούν τον κάθε βλαχοδήμαρχο για λύσεις σε διάφορα νησιά και την ίδια ώρα να εξωθούνται να καταβάλουν  τεράστια ποσά, ως δίδακτρα, για τα περιβόητα “προσόντα”!

Απήργησαν και διεκδίκησαν την αναβάθμιση του παιδαγωγικού τους  ρόλου σε ένα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν που να καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους.

Και δεν πρέπει να ελπίζουν τίποτα από αυτούς που είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση επέβαλλαν και διατηρούν τις τεράστιες μειώσεις στους μισθούς , έκλεψαν τα ΜΚ του 2016-2017,έκοψαν τον 13ο και 14ο μισθό, έφτασαν στα 67 χρόνια το ηλικιακό όριο για τη σύνταξη (Κατρούγκαλος ), απαγόρευσαν με νόμο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, παγίωσαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση (1 στους 3 είναι αναπληρωτής).

Κατανοώ απόλυτα την ευαισθησία σας εφόσον υπηρετήσατε το επάγγελμα του δασκάλου και το θέμα θα σας συγκλόνισε. Ένα παιδί έχασε τη ζωή του στο σχολείο από έναν λέβητα. Η ΛΑΣ ζήτησε σε συνεδρίαση του Δ.Σ Χίου τον έλεγχο στα σχολεία του νησιού. Όλα καλά;

-Τα προβλήματα στα σχολεία μας δεν σταματάνε ποτέ , γιατί τα μισά και παραπάνω στεγάζονται σε πεπαλαιωμένα κτίρια γι αυτό και χρήζουν καθημερινής συντήρησης αφενός , αφετέρου είναι αφημένα στην τύχη τους από όλες τις κυβερνήσεις που παρέδωσαν από κοινού την αρμοδιότητα των σχολείων στους δήμους , με τη σύμφωνη γνώμη των τότε δημάρχων πλην ΚΚΕ, χωρίς όμως τους απαραίτητους πόρους. Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στις Σέρρες, είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης, που επαναλαμβάνεται. Πρώτα γίνεται το μοιραίο και μετά ψάχνονται οι ευθύνες , ενώ ο ηθικός αυτουργός είναι το κράτος με τις κυβερνήσεις με τις συνεχείς υποχρηματοδοτήσεις της εκπαίδευσης,  όπως και η σημερινή της ΝΔ , που πετά τα εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αντί να λύνει τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων.

Η Χίος κ. Γαΐλα δεν αποτελεί εξαίρεση στα παραπάνω, με τη δημοτική αρχή να μη βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, επικαλούμενη φυσικά και ως άλλοθι την κυβερνητική πολιτική και τις περικοπές της. Η βασική της πολιτική περιορίζεται σε βαψίματα και απλές συντηρήσεις, ενώ τα έργα κτιριακών υποδομών των σχολείων τα μεταφέρει από χρονιά σε χρονιά ή απεντάσσει και έργα , όπως για παράδειγμα στην Αστική Σχολή Χίου-11Ο δημοτικό-νεοκλασικό κτίριο με έτος κτίσης το 1897- που ενώ είχαν προβλεφθεί έργα υποδομών του σχολείου ύψους 60.000 ευρώ, το έργο εξαφανίστηκε μαζί με άλλα σχολεία από το Τεχνικό πρόγραμμα του 2023. Συν τοις άλλοις κωφεύει στα συνεχή αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης για ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο και προστασία των σχολείων μας, ενώ επιβαρύνει με μια σειρά έξοδα τις Σχολικές επιτροπές, όπως το να πληρώνουν τα νερά, τα μέσα αντιπυρικής προστασίας, αναγομώσεις πυροσβεστήρων κλπ και δεν υιοθετεί τη δημιουργία μιας τεχνικής ομάδας κρούσης που θα επιλαμβάνεται άμεσα στα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι στα λόγια όλα να είναι ρόδινα και όταν κάποιος διαβάσει τις αναφορές των διευθυντών για τα προβλήματα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά , γυμνάσια και Λύκεια, να καταλαβαίνει ποια είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

Μυροβόλος Χίος με εφοπλιστές, τη μοναδική στον κόσμο μαστίχα, πολλές βίλες, μια <ωραία ατμόσφαιρα> στους τουριστικούς οδηγούς. Στην πραγματικότητα;

-Δύο κόσμοι και στη Χίο υπάρχουν . Ο κόσμος της δουλειάς , στο χωράφι, στο γιαπί, στη βιοτεχνία, στη δημόσια υπηρεσία, στα delivery και στην εστίαση γενικά,  οι ναυτεργάτες στα πλοία, οι εμποροϋπάλληλοι στα μαγαζιά και super markets, οι αυτοπασχολούμενοι,  που δεν ξέρουν  τι θα τους  ξημερώσει μαζί με όλους τους άλλους, ένα κόσμος με ανεργία, ανέχεια, απληρωσιά, εκβιασμούς να επιστρέφουν τα δώρα και φοροκυνηγητό, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις  από κράτος και δήμο κι από την άλλη η χλιδάτη ζωή, ο κόσμος των  εφοπλιστών, μεγαλοεπιχειρηματιών και διάφορων παρατρεχάμενών τους , που μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό,  απομυζούν όλα όσα χτίζουν οι εργαζόμενοι και της Χίου και της χώρας μας.

Γράφοντας  μία σειρά άρθρων για χωριά της Χίου ήδη έχω παρουσιάσει τα Νενητούρια που το σχολείο του είναι πλέον μουσείο και τα Λεπτόποδα χωρίς καν καφετζή.
Χωριά με ελάχιστους ηλικιωμένους. Να κάνει ο εκάστοτε Δήμος έργα προς τι όταν τα χωριά θα μετατραπούν σε χωριά φαντάσματα;

-Κατ’ αρχάς για να δούμε την ουσία των πραγμάτων πρέπει να δούμε το φαινόμενο της αστικοποίησης ως σύμφυτο με τις απαρχές του καπιταλισμού σε παγκόσμια βάση, που δημιουργεί και την αντίθεση πόλης και χωριού, που εγκαταλείπεται το δεύτερο, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών αλλά και συγκεκριμένων πολιτικών υπέρ της πόλης, που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, υποδομές υγείας παιδείας κλπ, που εγκαταλείπονται στην ύπαιθρο χώρα. Άρα ζητώντας μέτρα από αυτούς που αποτελούν το πρόβλημα , είναι σαν να βάζουμε το λύκο να φυλά τα πρόβατα.

Ο καπιταλισμός και στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, κτίστηκε- εκτός από τις αντικειμενικές συνθήκες, βιομηχανική επανάσταση κλπ,- από τις χιλιάδες αγροτολαϊκές μάζες που συνέρρεαν στις πόλεις μη έχοντας στον ήλιο μοίρα, από τους χιλιάδες πρόσφυγες ιμπεριαλιστικών πολέμων και καταστροφών, αλλά και τους μετανάστες που έψαχναν μια καλύτερη ζωή στα αστικά κέντρα.

Για να δημιουργηθούν λοιπόν συνθήκες επιστροφής στα χωριά μας , χρειάζεται να αρθούν οι λόγοι που τους έδιωξαν από αυτά. Η παραγωγική τους υποβάθμιση, η υποβάθμιση των υποδομών σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, οι συγκοινωνίες κλπ. Η Βολισσός για παράδειγμα, που είναι το κέντρο των χωριών της Αμανής, δεν μπορεί να εκλιπαρεί για γιατρούς, για την αποχέτευση, το νερό, τη σύνδεση με το κέντρο και άλλα στοιχειώδη μέσα για να ζήσει κάποιος στην περιοχή.

Αυτά λοιπόν τα απλά και καθημερινά, αποτελούν το μίνιμουμ πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης προς τις κυβερνήσεις και του μαζικού κινήματος ενός τόπου και μιας δημοτικής αρχής που ασχολείται με τις ανάγκες των δημοτών της, πράγμα ανύπαρκτο, παρά τα μεγάλα λόγια για τη λεγόμενη εδώ και 12 χρόνια, ρήτρα Αμανής, δηλ. ενισχυμένη προσοχή και χρηματοδοτήσεις.

Από την άλλη, μακροπρόθεσμα, η επίλυση της αντίθεσης αστικών κέντρων και χωριού, προϋποθέτει τα κλειδιά της οικονομίας και πολιτικής να βρίσκονται στα χέρια της λαϊκής εξουσίας και της κυβέρνησής της , που με τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό ανά την επικράτεια, θα μπορεί να απελευθερώσει εκείνες τις χρηματοδοτήσεις,   που θα στηρίζουν παραγωγικά την ύπαιθρο, θα δημιουργήσει τις βασικές δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και θα τις στελεχώσει σε προσωπικό, ώστε να αρθούν όλα εκείνα τα εμπόδια, που οδήγησαν στην ερήμωση. Γι αυτό και λέμε ότι η μόνη  ρεαλιστική λύση είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, γιατί εκτός των άλλων έχει και το σχέδιο και τη στρατηγική, για τη νέα κοινωνία της απελευθέρωσης όλων  μας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και την επιστροφή του πλούτου σ’ εμάς που τον παράγουμε.

Το νησί της Χίου ανάστατο για άλλη μία φορά Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων . ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΘΟΛΟΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. Ο υπουργός κ. Μηταράκης με την μέχρι τώρα κάλυψη της Δημοτικής Αρχής προχωρά ακάθεκτος στην υλοποίηση των σχεδίων του. Ο λόγος σε εσάς κε. Σκούφαλε.

-Η μοίρα και της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού της κ. Μηταράκη, αλλά  και της δημοτικής αρχής η οποία βάζει πλάτη σε αυτά τα σχέδια, ενώ υποτίθεται διαφωνεί για το χώρο αλλά όχι για τη δημιουργία υπερδομής στο νησί, που επιλέγουν τον δρόμο για την δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Άκρα Παχύ του Θόλους θα είναι η ίδια με εκείνης του 1993 κ. Γαΐλα, όταν επιχειρήθηκε με τα ΜΑΤ η εγκατάσταση σταθμού καυσίμων και διαλυτηρίου στην ίδια περιοχή.

Επισπεύδοντες για πολλοστή φορά,  αυτή να την πω  η «τρόικα» της δημιουργίας υπερδομής – φυλακής της Ε.Ε. στο νησί, για τους  κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων που συμμετέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν επιλέξει  το Παχύ Θόλους, για να στήσουν το κολαστήριό τους πάνω στο μέτωπο αυτή τη φορά του κορμού της  Χίου.58 εκατομμύρια των ευρωπαίων φορολογούμενων στον «εθνικό μας» εργολάβο τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για να εγκλωβίζουν τον ανθρώπινο πόνο, την ώρα που αυτά τα χρήματα λείπουν από το νοσοκομείο, τα σχολεία, το οδικό δίκτυο, την πυροπροστασία και την αντισεισμική θωράκιση του νησιού μας. Όμως τέτοιοι είναι, που λέει και ο Κουτσούμπας!

Προσπαθούν να περάσουν την εγκληματική για το νησί πολιτική με όλα τα μέσα. Με τα δικαστήρια, αποβλέποντας σε ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, με τα ρουσφέτια και  προσλήψεις από το υπουργείο και το δήμο, εκβιασμούς και πιέσεις , προανακρίσεις σε αιρετούς για τα γεγονότα με το πλοίο «Πελαγίτης» και άλλα πολλά.

Όλα αυτά την ώρα που οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης του Ερντογάν κορυφώνονται,  στην πρώτη γραμμή του μετώπου της παραμεθόριας περιοχής μας, οι «πατριώτες» της κυβέρνησης με την πρόθυμη για όλα δημοτική αρχή, επιμένουν στις γκρίζες ζώνες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.  που με το πλάσμα δικαίου είναι βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας , αλλά και των  ΝΑΤΟ-ΕΕ, που αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα,  είτε με τη λογική πηγαίνετε στο διεθνές δικαστήριο, είτε με τη λογική «βρείτε τα».

Ο αγώνας λοιπόν  δεν σταμάτησε ποτέ. Συνεχίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Χιωτών και της συντονιστικής επιτροπής αγώνα που συμμετέχουμε και ως  Λαϊκή Συσπείρωση  με έναν στόχο:

Καμία νέα δομή στο νησί μας  στα νησιά μας και να κλείσουν οι υπάρχουσες. Μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση και μεταφορά τους για τα υπόλοιπα στην ενδοχώρα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και μεταφορά τους στη χώρες προορισμού τους.

Να σταματήσει τώρα ο απαράδεκτος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας, λειτουργό θα σας χαρακτήριζα, που συνταξιοδοτηθήκατε μόλις πριν ένα χρόνο. Δεν θα ρωτήσω Μάρκο Σκούφαλε, αν σας λείπει ο μαυροπίνακας αλλά ότι έχετε συγγράψει μία εκπληκτική έρευνα με τίτλο: <Θέσεις και Αντιθέσεις στον άταφο νεκρό την Παιδεία μας>/εκδόσεις Άλφα πι. Αυτό τη 10ετία του 2010. Είναι ακόμη άταφη και  έχει περιθώρια διάσωσης;

-Δυστυχώς κ. Γαΐλα, ο τίτλος της συγγραφής στην οποία αναφέρεστε, ήταν και διαπιστωτικός και προφητικός όχι λόγω δικών μου μαντικών ικανοτήτων, αλλά γιατί στηρίζεται στη μαρξιστική ανάλυση, που αποτελεί ένα ασφαλές εργαλείο ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας , όχι μόνο για να την περιγράψουμε , αλλά κυρίως για να την αλλάξουμε.

Η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης έχει χειροτερέψει και για τους μαθητές και φοιτητές και τις οικογένειές τους, που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι για να στηρίξουν τα παιδιά τους, αλλά και για τους λειτουργούς της , που βλέπουν να μετατρέπονται ακόμα πιο στυγνά σε πιόνια μιας κατ΄ όνομα δημόσιας εκπαίδευσης,  που αποτελεί θεραπαινίδα της αγοράς και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που λύνουν και δένουν από το νηπιαγωγείο ακόμα είτε ως χορηγοί είτε ως προωθητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο που η  υπουργός των αρίστων επιλέγει να « αγιάζεται» σε ιδιωτικά ιδρύματα.

Τέλος, υπάρχει σωτηρία; Θα σας απαντήσω με τα λόγια του Γληνού με μια μικρή  προσθήκη. Έγραψε , ότι η λαϊκή παιδεία απαιτεί,  οι εκπαιδευτικοί να πάψουν να καλλιεργούν τους λειμώνες των αστών και να προσθέσω όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών και στρωμάτων, που πρέπει να δράσουν, να αγωνιστούν, ακόμα και να ματώσουν για την παιδεία των παιδιών τους και τη μόρφωσή τους. Όπως μας λέει ο μεγάλος μας Χιώτης παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος: «…η αστική παιδαγωγική μορφώνει άτομα individual. Άνθρωποι δηλαδή που είναι χωρισμένοι από την ανθρώπινη ομάδα, αποβλέπουν στο ατομικό τους μόνο καλό και που έτσι σιγά σιγά καταντούν εγωιστές , σκληροί, μοιρολάτρες και μισάνθρωποι. Η σοσιαλιστική όμως αγωγή…μορφώνει κοινωνικούς ανθρώπους, μέσα στην κοινωνία και διαμέσου της κοινωνίας. Μορφώνει όχι μέρη, μα μέλη της κοινωνίας.»

Επικεφαλής της ΛΑΣ Χίου με δυναμικό παρόν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλω να μου αναφέρετε κ. Μάρκο επιγραμματικά το μεγαλύτερο κατά την άποψη σας- δηλαδή της παράταξης  σας-,  πρόβλημα του νησιού και τις δικές σας παρεμβάσεις για την επίλυση του.

Τα προβλήματα, ξέρετε, δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Αλληλοδιαπλέκονται και όλα επιβαρύνουν με τη μη λύση τους τις οικογένειες του νησιού μας. Παλαιότερα μιλούσαμε για το πρόβλημα του νερού που παραμένει δεκαετίες άλυτο και ως προς την επάρκειά του, και ως προς την κακή έως επικίνδυνη ποιότητά του και ως προς την τιμή του που είναι πανάκριβο.

Είναι όμως μόνο αυτό; Τα σχολεία μας ; Η αντισεισμική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία; Η κατάσταση της υγείας στο νησί; Τα τέλη, οι κατασχέσεις εκ μέρους του δήμου χρεών και οι δεσμεύσεις ΑΦΜ από τις λαϊκές οικογένειες; Η πανάκριβη και επιλεκτική  συγκοινωνία   με το κέντρο; Το οδικό δίκτυο; Το προσφυγικό – μεταναστευτικό; Μπορεί κανείς όλα αυτά να τα αφήσει απέξω; Δε νομίζω.

Εμείς λοιπόν κ. Γαΐλα, έχουμε προκαλέσει θεματικές συνεδριάσεις και για την υγεία και για την παιδεία και για την αντιπυρική προστασία και έχουν παρθεί αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο που άλλες έχουν μείνει στα χαρτιά, άλλες εφαρμόστηκαν εν μέρει, γιατί δεν διοικούμε εμείς. Έχουμε κάνει κινητοποιήσεις για την ακρίβεια του νερού της ΔΕΥΑΧ και τις δεσμεύσεις λογαριασμών, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις καταθέσει για μειώσεις των ανταποδοτικών και πολλά άλλα.

Το συμπέρασμα όμως είναι ένα: Τα προβλήματα δεν λύνονται διά αντιπροσώπων, Χρειάζεται κινητοποίηση και αγώνας του λαού. Η κινητοποίηση του λαού της Χίου έχει συμβάλλει ώστε στο δημοτικό συμβούλιο όλες οι παρατάξεις πλην της δημοτικής αρχής να είναι απέναντι σε νέα δομή φυλακή στο νησί, η κινητοποίηση του λαού έχει αποτρέψει αυτά τα σχέδια επί του πεδίου και του Αίπους και του Θόλους. Φαντάζεστε να γινόταν ή να γίνει το ίδιο για τα προβλήματα που  αναφέραμε; Θα ερχόταν τα πάνω κάτω και αυτό επιδιώκουμε και γι αυτό παλεύουμε, μέχρι ο λαός να καταλάβει τη δύναμή του και ότι μόνο ο ίδιος πρέπει με να χέρια του να σηκωθεί, για να σωθεί.

Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Αναδημοσίευση συνέντευξης και φωτό: chiosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου