Print

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Για τον προϋπολογισμό του δήμου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ
Σε αυτή την αίθουσα συγκρούονται δύο πολιτικές.
Η μία πολιτική έχει δύο όψεις.
Η μία είναι οι αλχημείες, τα φουσκώματα, η εικονική πραγματικότητα προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος που εκφράζει και εφαρμόζει η συμπολίτευση και ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Η δεύτερη όψη εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση που επιζητεί προσγείωση στην πραγματικότητα, ρεαλισμό.
 Και οι δύο όψεις καταλήγουν στον ίδιο δρόμο. Υποταγή στα κυβερνητικά κελεύσματα. Υποταγή στη φτώχεια και στην εξαθλίωση της κυβερνητικής πολιτικής του δικομματισμού γενικότερα.
Πίσω από πλασματικά στοιχεία, πίσω από νομικίστικα τερτίπια και επικλήσεις των δύο δικομματικών μονομάχων κρύβεται η διαχείριση να πάμε δεμένοι πισθάγκωνα στο μνημόνιο του Καλλικράτη.
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση υπηρετούμε τη δεύτερη πολιτική που βρίσκεται σε σύγκρουση με την πρώτη που βρίσκεται στο άλλο άκρο και ζητά και διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα του λαού μας που βάναυσα του στερούνται.
Μπροστά μας έχουμε για άλλη μια φορά το βασικό πυρήνα της φιλοσοφίας του 'Καλλικράτη' αφενός και την υποταγή της Δημοτικής αρχής σ αυτή τη φιλοσοφία, αφετέρου η στρατηγική της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας οι Δήμοι να φορτωθούν με δεκάδες αρμοδιότητες με πενιχρούς πόρους ακριβώς για να πετύχουν το στόχο τους:
Δηλαδή μπροστά στην οικονομική ασφυξία οι Δήμοι και οι πρόθυμες Δημοτικές αρχές να συντάσσουν προϋπολογισμούς πείνας σε πρώτη φάση, αυτό κάνατε, έστω με φουσκώματα και σε δεύτερη φάση να αρχίσουν την επέλαση ενάντια στις τσέπες των Δημοτών μας.
Γι αυτό τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ μαζί με το ΛΑΟΣ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τις αρμοδιότητες - εδώ παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και την αυτοτέλεια της Τοπικής Διοίκησης και καταπίνουν επί της ουσίας το κεφάλαιο πόροι.
Χαρακτηριστική είναι η υπουργική απόφαση που αφορά τις 'οδηγίες' για την Κατάρτιση Προϋπολογισμού των Δήμων Οικονομικού έτους 2011, που αναφέρει ότι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό Δημοσίων επενδύσεων του έτους 2011 δεν θα προβλεφθούν (Άρθρο 4παρ. 10) τσεκούρι δηλαδή σε ένα κομμάτι έργων που υπό προϋποθέσεις ήταν ανάσα για τους Δήμους.
Για να δείτε το μέγεθος για το ΥΠΕΣ το 2009 είχαν προϋπολογισθεί 1.156 εκατομμύρια και τώρα 710 εκατομμύρια 450 εκατομμύρια ευρώ κάτω.!
Η κυβέρνησή σας την οποία ψηφίζετε και στηρίζετε έχει αποφασίσει επιπλέον 500 εκατομμύρια μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης για κάθε ένα από τα έτη 2011-2013 με βάση το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2010. Παρακρατεί ακόμα επισήμως το 10% της κρατικής χρηματοδότησης που, η ίδια έχει ψηφίσει με τον προϋπολογισμό και το έχει ως μαξιλάρι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, όπως ήδη έχει γίνει με το έλλειμμα που αποδεικνύει το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης και τη λογική το μάρμαρο να το πληρώνει ο λαός. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 12 δισεκ/ρια που παρακρατούν και δεν τα αποδίδουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταλαβαίνουμε την οικονομική ασφυξία που σκόπιμα έχουν οδηγήσει την τοπική διοίκηση.
Τι απομένει λοιπόν για να καλυφθούν τα κενά;
Η άγρια φορολογία των δημοτών μας, να πληρώνουν και για τον αέρα που αναπνέουν. Μόνο με τις άμεσες καταγραφές του προϋπολογισμού σας παίρνετε γύρω στα 13 εκτ/ρια ευρώ από τέλη φόρους κλπ ποσοστό 15% που στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω αφού τον έχετε φουσκωμένο τον προϋπολογισμό για ευνόητους λόγους.
Κι αυτά όμως που εισπράττετε ως κεντρικούς πόρους από πού προέρχονται;
Είναι το , 5% Φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 12% του Φ.Π.Α. και το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας δηλαδή πρόκειται για δικά μας λεφτά για τα οποία δε λέτε κουβέντα κι όχι μόνο αυτό, αλλά ζητάτε να αυξηθούν τα έσοδα από εκεί. Εμείς όμως λέμε τα έσοδα να αυξηθούν από τη φορολόγηση 45% της φορολόγησης των επιχειρήσεων, της φορολόγησης της πλουτοκρατίας κι όχι του λαού.
Ποια όμως είναι η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων;
Το 2000 οι άμεσοι φόροι ήταν 42,4% και οι έμμεσοι 57,6%.
Το 2010 ήταν 39,37% και 60,63%.
Για να καταλάβουμε όμως και το τι έχουμε πάθει και το πόσο και με το δικό σας προϋπολογισμό θα επιδεινωθεί η κατάσταση των δημοτών μας, ας δούμε τον παρακάτω πίνακα.
Οι φόροι φυσικών προσώπων το 2000 ήταν 51,81% και των νομικών προσώπων 48,19% πάλι πιο λίγο οι επιχειρήσεις.
Το 2010 όμως για τα φυσικά πρόσωπα γίνονται 74,9% και οι άποροι επιχειρηματίες νομικά πρόσωπα 25,10%.
Με άλλα λόγια χρηματοδοτούμε όχι μόνο την οικονομία αλλά πληρώνουμε και τα σπασμένα της ολιγαρχίας του πλούτου. Όλα αυτά αντανακλώνται και μέσα στον προϋπολογισμό σας, μέσα στη λογική σας, που είναι ηττοπαθής συνειδητά και αποδέχεσθε αυτή τη διαχείριση όχι μόνο εσείς αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Για το 2011, μάλιστα η πρόβλεψη είναι τα φυσικά πρόσωπα που συνεισφέρουν στην πίτα της οικονομίας 79% και 21% οι επιχειρηματίες. Τι λοιπόν μας επιστρέφουν από όλη αυτή την άγρια φοροεπιδρομή. Ούτε ψίχουλα. Κι όμως εσείς δέχεσθε αυτά τα ψίχουλα. Συντάξατε έναν προϋπολογισμό φτώχειας και εξαθλίωσης, γνωρίζετε και τα μαγειρεμένα νούμερα και τα εικονικά κονδύλια και είστε έτοιμοι όταν δεν σας βγει ν αρχίσετε πρόσθετη επέλαση σε βάρος των δημοτών μας. Αν μάλιστα κανείς πάρει υπόψη του ότι από τις δαπάνες το μεγαλύτερο μέρος είναι μισθοί ασφαλιστικά λειτουργικά και προηγούμενα χρέη, γίνεται κατανοητό ότι σε τελική ανάλυση κινδυνεύουν αν δεν σας βγουν τα νούμερα και φοβόμαστε δε θα σας βγουν, όχι μόνο να κάνετε φοροεπιδρομή ακόμα χειρότερη, αλλά και να βάλετε χέρι στους μισθούς των εργαζομένων όπως το προβλέπει και ο αγαπημένος σε συμπολίτευση κι αξιωματική αντιπολίτευση Καλλικράτης.
Εμείς σε όλα αυτά μια λύση βλέπουμε. Το κλειδί του Δήμου να το παραδώσετε στο Ραγκούση και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Να καταγγείλετε την απαράδεκτη οικονομική κατάσταση και ασφυξία που μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Να απαιτήσετε άμεσα 60 εκατομμύρια ευρώ παρακρατημένους φόρους για το Δήμο της Χίου.
  • Να απαιτήσετε αυξημένες οικονομικές ενισχύσεις για παιδεία, υγεία, πρόνοια αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό.
  • Να ξεκινήσετε αγώνα διεκδίκησης πόρων μαζί με άλλα νησιά Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο με βάση και τη νησιωτικότητα και τη στρατηγική σημασία της περιοχής μας.
Διαφορετικά αν σιωπήσετε και πάλι, αν και αυτή τη φορά αρνηθείτε και καταγγείλετε αυτή την πολιτική τότε επωμίζεστε ακέραια την πολιτική ευθύνη, γι άλλη μια φορά θα αποδειχτείτε βαστάζοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε αυτόν τον απαράδεκτο προϋπολογισμό.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου