Print

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τους παραδίνουμε στην κρίση του λαού μας

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Β.Αιγαίου που συνήλθε στη Χίο στις 18 Απριλίου, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, παίρνοντας υπόψη τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος) καθώς και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργούς κ. Σαμαρά στην Τουρκία, έφεραν για άλλη μια φορά το θέμα του Αιγαίου (ΑΟΖ, εκμετάλλευση φυσικού πλούτου, αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης των νησιών του Αν. Αιγαίου -μάλλον κατ’απαίτηση της Τουρκίας- ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου), προτείναμε προς ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα.


Το ψήφισμα θέτει, μετρημένα, τα βασικά ζητήματα της διασφάλισης των συμφερόντων του λαού μας, μέσω μιας πολιτικής ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία  ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού. Θέτει τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του απέναντι σ’αυτά τα θεμελιακά για το λαό μας ζητήματα που διακυβεύονται άμεσα εξ αιτίας του εναγκαλισμού της χώρας μας με τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές και της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί η Κυβέρνηση της χώρας μας, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Τελικά το ψήφισμα συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους των δύο παρόντων Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ όλοι οι άλλοι παρόντες ψήφισαν λευκό (πριν δύο χρόνια είχε συγκεντρώσει δέκα (10).
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους παρόντες Συμβούλους πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το λόγο και δεν έκανε καμιά πρόταση.
Ο Σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ που πριν δυο χρόνια το είχε ψηφίσει τώρα δεν το ψήφισε παρά το ότι οι επι μέρους παρατηρήσεις που έκανε έγιναν δεκτές από τη Λ. Συσπείρωση. Γίνεται φανερό ότι τα δύο τελευταία χρόνια «κύλησε πολύ νερό στ’αυλάκι» και τα υπερπόντια αλλά και ανα την Ευρώπη ταξίδια αποδίδουν.
Παρόμοιες παρατηρήσεις με τον εκπρόσωπο της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και ο νέος Σύμβουλος των οικολόγων που παρά την αποδοχή τους στο μεγαλύτερο μέρος τους, ψήφισε λευκό.

Εμείς τους παραδίδουμε στη κρίση του λαού μας.

Το σχέδιο ψηφίσματος έχει ως εξής :


ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο , όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη τοθυ Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στην Τουρκία και περιγράφονται, σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον τύπο , που δεν διαψεύστηκαν, ως εξής :
  • Την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για «συνεκμετάλλευση», «συνδιαχείριση» (50-50%) του φυσικού πλουτου του Αιγαίου (σύμφωνα με όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας μετά την τελευταία συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν).
  • Τον αποχαρακτηρισμό, από τον κ. Σαμαρά, του ελληνικού ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και το χαρακτηρισμό του από ελληνικό σε ευρωπαϊκό.
  • Τον σκληρό ανταγωνισμό ενεργειακών μεγαθηρίων που συγκρούονται στην περιοχή μας για τις πηγές ενέργειας, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων και τους αγωγούς ενέργειας.
  • Την αμφισβήτηση  των συμφωνιών Αιγύπτου - Κύπρου για τον καθορισμό της ΑΟΖ από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση.
  • Την χορήγηση άδειας έρευνας, από την τουρκική κυβέρνηση , στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, (ΤΡΑΟ) σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Καστελόριζο και περιοχή Ρόδου)
  • Την διακήρυξη της κυβέρνησης της Κύπρου για ενσωμάτωση της Κύπρου στο Νατοϊκό μηχανισμό «Συνεταιρισμός για την ειρήνη»
  • Την  εξέλιξη της κρίσης στην Κύπρο, που διεξάγεται στο φόντο ιμπεριαλιστικών και τουρκικών πιέσεων για συνδιαχείρηση του κυπριακού υποθαλάσσιου  πλούτου με την Τουρκία.
  • Τους εκβιασμούς Νταβούτογλου που προαναγγέλουν νέο σχέδιο «Ανάν» και διχοτόμηση του νησιού.
ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ:
Η  ένταξη της χώρας μας όπως και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη της χώρας μας και της Κύπρου  στην ΕΕ αποδείχτηκε πως όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντες επίλυσης των υπαρκτών διμερών προβλημάτων αλλά  αντίθετα είναι ανασταλτικοί για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρουκαι για την ειρηνική συμβίωση των λαών στην περιοχή μας..Επί πλέον, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν αλλά εμποδίζουν την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας (1982) η οποία προβλέπει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα για τα ελληνικά νησιά, μαζί και για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Όπως δείχνει η παγκόσμια ιστορία, ο ενεργειακός πλούτος είτε αποτελεί «μήλο της έριδος», που προκαλεί μεγάλες αιματοχυσίες, είτε γίνεται αντικείμενο ασύδοτης εκμετάλλευσης από τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες που τον καταληστεύουν καταστρέφοντας το περιβάλλον, πετώντας ψίχουλα στους εργαζόμενους,
ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ:
Η διασφάλιση του εγχώριου ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το λαό.
Θα αντιταχθεί στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
.
ΑΠΑΙΤΕΙ
Να σταματήσει η υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στα μονοπώλια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΚΑΛΕΙ
          τον λαό των νησιών μας να αγωνιστεί για την  απεμπλοκή της χώρας μας από τον επικίνδυνο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία  ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου