Print

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Απολογισμός δράσης Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου και δήμου Χίου

Οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και στο Δήμο Χίου προχώρησαν και φέτος σε απολογισμό δράσης και συζήτηση με τους πολίτες, στις αρχές του Ιουλίου 2013. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η Λαϊκή Συσπείρωση(ΛΑ.Σ.) παραμένει η μόνη παράταξη που καταθέτει ανοικτά στον κόσμο τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της μέσα και έξω από το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από συνέντευξη τύπου και ανοικτό κάλεσμα και συζήτηση με όλους τους παρευρισκόμενους.   

            Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν ο Στρατής Κόρακας και ο Μάρκος Σκούφαλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου αντίστοιχα. Ο Στρατής Κόρακας τόνισε ότι δυόμιση χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, έχει περάσει ικανό διάστημα για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Εκφράζοντας και τους συναδέλφους τους θύμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι «ο «Καλλικράτης» δημιουργεί ένα πιο αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης, δίπλα στην κυβέρνηση για να εγκλωβίσει  το λαό στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέροντας τη λαϊκή αγανάκτηση από την κεντρική εξουσία στα τοπικά όργανα» - κάτι που πλέον βλέπουμε να συμβαίνει στην πράξη, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της κατασκευής δημοσίων έργων, της καθαριότητας, της ύδρευσης. Βλέπουμε την ίδια στιγμή να μεταφέρει στις περιφέρειες και στους δήμους  αρμοδιότητες του κράτους στην Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη υποβάθμισή τους, κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους, τεράστιες περικοπές της χρηματοδότησης των Δήμων και περιφερειών από το κράτος. Θα μετακυλήσει το κόστος λειτουργίας τους στο λαό. Θα οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο σχολείων, κέντρων υγείας, νοσοκομείων. 

            Η πρόβλεψη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και φαίνεται να είναι πολύ κοντά μας – ήδη έχουν ανακοινωθεί μειώσεις θέσεων εργασίας σε σχολεία και της Χίου και όλης της χώρας ενώ οι συγχωνεύσεις μονάδων υγείας αποτελεί μία ακόμη από τις επιταγές της Τρόικας που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σε προτεραιότητα.

            Κάνοντας μια ανασκόπηση των δράσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, και οι δύο ομιλητές υπενθύμισαν την αντίθεσή μας στην ολέθρια για το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας επένδυσης της πολυεθνικής IBERDROLA-ROCAS για την εγκατάσταση, σε πρώτη φάση,  356 γιγάντιων ανεμογεννητριών. Απορρίψαμε την πρόταση που δυστυχώς υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περ. Συμβουλίου για  Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή του Αιγαίου σε απέραντο ιχθυοτροφείο στο έλεος του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με προθυμία αδειοδοτούν επεκτάσεις πολυκαταστημάτων όπως του Βερόπουλου ή του Lidl , θάβοντας τους μικροεπαγγελματίες ή σχεδιάζουν αυξήσεις τους βρεφονηπιακούς.

            Η ΛΑ.Σ. με συνέπεια και με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και συνταξιούχων των νησιών μας πρόβαλε τις θέσεις της για δημόσιες τακτικές και αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (προτείνοντας τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας και αερομεταφορών που θα εξασφαλίζει στα νησιά μας σύγχρονη, ασφαλή, άνετη και φθηνή συγκοινωνία). Επίσης,  κατέθεσε επανειλημμένα προτάσεις για επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό, παίρνοντας έτσι ουσιαστικά θέση κατά της παραπέρα υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας  και της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της υγειονομικής φροντίδας και της «επιχειρηματικότητας» στο νευραλγικό για το λαό μας αυτό τομέα.

            Τέλος, κατέθεσε επανειλημμένα πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου σε όφελος των αναγκών του λαού μας και όχι του πολυεθνικού κεφαλαίου και την ανακήρυξη της  ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της χώρας μας στο Αιγαίο.

            Τόσο ο Στρατής Κόρακας όσο και ο Μάρκος Σκούφαλος ανέπτυξαν αναλυτικά τις δράσεις και τις ενέργειες που ανέλαβε η λαϊκή Συσπείρωση ανά τομέα δραστηριότητας μέσα στο Π.Σ. και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Κυρίως επέμειναν στις καταστροφικές συνέπειες του Καλλικράτη για τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, καθώς ουσιαστικά μετατρέπει τους δήμους σε φοροεισπραχτικούς μηχανισμούς, που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για την αγορά και όχι στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει ήδη μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:
1)   τη συνεχή υποχρηματοδότηση των δήμων
2) την αύξηση των ανταποδοτικών τελών για να μπορούν να λειτουργούν δομές και υπηρεσίας πρόνοιας, καθαριότητας κ.α.
3)  Την εκχώρηση όλο και περισσότερων τομέων σε ιδιώτες (π.χ. ανακύκλωση – και μήπως αύριο μεθαύριο καθαριότητα;)

Η Λαϊκή Συσπείρωση, συνεχίζει να διεκδικεί:

- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων και της Περιφέρειας.
Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
- Καμία απόλυση εργαζόμενου στους Δήμους και στην Περιφέρεια. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων.
- Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργησή τους
-Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης  στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων.
- Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Ø  Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και  σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
Ø  Δωρεάν  εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία με επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και κάλυψη όλων των αναγκών τους σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Ø  Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

- Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, κλπ..) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (….)- Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.

-        Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής.


Οι παρεμβάσεις  και η κριτική που ακολούθησε από τους παρευρισκόμενους οδήγησαν σε μια ουσιαστική συζήτηση με κυριότερο συμπέρασμα την ανάγκη για αγωνιστική συμμετοχή και στήριξη των συμβούλων της Λ.Σ, στην προσπάθειά τους να παρεμβαίνουν στα θέματα, να καταγγέλλουν και να μπλοκάρουν τις άδικες αποφάσεις και να ακούγεται εν τέλει και μια φωνή αντίθετη από την κυρίαρχη μέσα στα όργανα της Τ.Α., μια φωνή που προσπαθεί να εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις του λαού των νησιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου