Print

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

600.000 € αποθεματικό η ΔΗΚΕΧ… χαράτσωμα όμως των γονιών από την πλειοψηφία του απερχόμενου Δ.Σ.


          Το καυτό θέμα της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χίου (είτε του Νομικού Προσώπου είτε γι αυτούς που υπάγονται στη δύναμη της ΔΗΚΕ Χίου),  είναι – με την έναρξη του σχολικού έτους – πιο επίκαιρο από ποτέ. Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών εξαρτάται από την χρηματοδότηση και τη στελέχωσή τους με σωστό προσωπικό, ενώ στόχος θα πρέπει να είναι η αποδοχή των αιτήσεων των γονιών και η φιλοξενία όλων των παιδιών .
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι χιλιοειπωμένες οι θέσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και ανέφικτες μέσα στο μαύρο τοπίο της επιβεβλημένης βαρβαρότητας από τις συγκυβερνήσεις, τα μνημόνια, την Τρόικα και την Ε.Ε., όπου κάθε προσπάθεια στήριξης των κοινωνικών δομών αποκλείεται, με απώτερο στόχο την κατάργησή τους.
Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου λήφθηκε απόφαση για πρόσληψη 12 υπαλλήλων (εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού) με δίμηνες συμβάσεις  ώστε να υπάρξει συνέχιση της λειτουργίας των Σταθμών  μέχρι την έγκριση και έναρξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Στην απόφαση αυτή συμφωνήσαμε, παρά την πάγια αρχή που ως παράταξη προτάσσουμε την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναγνωρίζοντας τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν.
Απορίας άξιο όμως αποτελεί η δήλωση στα τοπικά ΜΜΕ του απερχόμενου  προέδρου της ΔΗΚΕΧ,  ότι  στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας υπάρχει υπόλοιπο 600.000 ευρώ:  «...καθαρά λεφτά αφού δεν χρωστάμε τίποτα προς τρίτους» Αν υπάρχει τέτοιο αποθεματικό, όπως  ο ίδιος δήλωσε, τότε για ποιο λόγο  αποφάσισαν, ως απερχόμενο Δ.Σ.  την επιβολή τροφείων 50€ μηνιαίως  για τα παιδιά που δεν θα περιληφθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ; Γιατί με τόσα λεφτά στο Ταμείο και χωρίς υποχρεώσεις δεν καλύπτει τα έξοδα  και αυτών των παιδιών;
Ίσως είχε ξεχάσει όλο αυτό τον καιρό ο απερχόμενος πρόεδρος ότι η ΔΗΚΕΧ αποτελεί Κοινωφελή Επιχείρηση για τους πολίτες  της Χίου και όχι  κερδοσκοπική εταιρεία. Και ο ρόλος της ως κοινωφελής επιχείρηση δεν είναι να λειτουργεί με σκοπό το κέρδος, ούτε να εκμεταλλεύεται ο εκάστοτε αιρετός τις ανάγκες των πολιτών για πρόσκαιρο – όπως φάνηκε – προσωπικό μικροπολιτικό όφελος. Αντίθετα, οφείλει  να χρησιμοποιεί το όποιο υπόλοιπο ταμείου για τις ανάγκες των  ωφελουμένων πολιτών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου, σταθερή στις αρχές της, δεν θα πάψει να αγωνίζεται και να παλεύει γι αυτά που είναι  αυτονόητα  στη καθημερινότητα γονιών και παιδιών. Για το λόγο αυτό καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε απαραίτητες δράσεις προκειμένου:
·  Να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες, με μόνιμους εργαζόμενους, να μην πληρώνει κανείς ωφελούμενος, δηλαδή να είναι δωρεάν και να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον παιδικό πληθυσμό, τα ΑμΕΑ και τους ηλικιωμένους.
·  Οι όποιες συμβάσεις να είναι  τουλάχιστον  11μηνες για τους σταθμούς, ώστε να καλύπτουν όλο το έτος, με διεκδικητικό πλαίσιο και κινητοποιήσεις, κατ΄ εξαίρεση  των όποιων νόμων και διατάξεων, αφού τα προβλήματα είναι τεράστια.
·  Αύξηση της χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου 
·  Κανένα παιδί να μη μείνει έξω από παιδικό σταθμό.
·  Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.
·  Να υπάρξουν μειώσεις των τροφείων με βάση τις απώλειες που έχουν υποστεί οι λαϊκές οικογένειες μέχρι την κατάργησή τους .
·  Καμιά οικονομική επιβάρυνση για  παιδιά ανέργων, πολύτεκνων και ΑμΕΑ.
·  Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
·  Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.

Χίος, 02-09-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου