Print

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου για τους μετανάστες



Την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ και ΕΕ αιματοκυλίζουν τη Συρία , το Ιράκ, την Παλαιστίνη, για τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα και όχι μόνο, δίνοντας άλλοθι στους μέχρι πρότινος συνεργάτες τους  «τζιχαντιστές»,  που αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου εγκληματικού νομίσματος, την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δουλική σ’ αυτές τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων  ψάχνει τα γεωπολιτικά οφέλη για την ελληνική άρχουσα τάξη, την ίδια ώρα η Χίος γεμίζει από πρόσφυγες μετανάστες που είναι αναγκασμένοι να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, αφού στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, που ήταν για να φιλοξενούν άλλες χρήσεις και όχι ανθρώπους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση παρενέβη στο δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού, προκειμένου να εκφραστεί και η αλληλεγγύη του Δήμου  σ’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά κυρίως να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους, αφού η επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού κ. Κικίλια στο νησί έγινε για να μαζέψει τιμητικές πλακέτες παρά για να λύσει προβλήματα.
Στα πλαίσια αυτά επισκέφτηκαν τον παρακείμενο της δημαρχίας  χώρο,  ο Δήμαρχος κ. Βουρνούς με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκο Σκούφαλο, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Μπελέγρη και  το Δ/ντη της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Κάργα.
Η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, αφού άνθρωποι κοιμούνταν μέσα κι έξω από το κτίριο ανάμεσα σε σκουπίδια, η αποχέτευση ήταν φραγμένη και διέξοδος καθαριότητας ήταν μια εξωτερική  βρύση που η χρήση της  γίνεται επιλεκτικά σε όποιον αντέχει,  μιας και υπάρχουν και γυναικόπαιδα. Η κατάσταση αυτή ήταν φανερό ότι είχε ξεφύγει, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών , από τη στιγμή που ο πληθυσμός των μεταναστών αυξάνεται.
Στη συζήτηση μαζί τους  η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να επιληφθεί ακόμα περισσότερο των θεμάτων καθαριότητας  προσθέτοντας περισσότερους κάδους-πράγμα που έγινε άμεσα- και  κάνοντας τακτικότερη αποκομιδή των σκουπιδιών,  να επιλύσει το αποχετευτικό εντός της ημέρας, το οποίο και διεκπεραίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας και τη Λαϊκή Συσπείρωση και να βρίσκεται σε μια επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να βελτιωθεί η διαβίωσή τους.
Θέτοντας το βασικό τους πρόβλημα που είναι να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους και να φύγουν, ξεκαθαρίστηκε από τον επικεφαλής της ΛΑΣ, ότι αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής πολιτείας που καθυστερεί και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Στην έκκληση για αυτοοργάνωση  και των ίδιων, ώστε  από κοινού να λύνονται κάποια θέματα, χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός μετανάστη που είπε ότι όταν κοιμάσαι εκεί που κοιμούνται και τα ζώα, όταν τόσες μέρες είσαι βρώμικος, αρχίζεις να χάνεις το ενδιαφέρον σου να ζεις και να φέρεσαι σαν άνθρωπος.
Από την πλευρά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση, τονίσαμε στο Δήμαρχο ότι θα πρέπει πέρα από τα  μέσα τα δικά μας ή τις προσπάθειές μας, να πιεστεί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση ,προς την οποία κι η ίδια είναι  συνυπεύθυνη αφού μετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που πλήττουν άμεσα τα συμφέροντα του λαού μας. Ταυτόχρονα σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με έκτακτες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, πρέπει να οργανωθούν χώροι διαβίωσης ανθρώπων και όχι ζώων!
Τέτοιοι χώροι υπάρχουν και στο εκθεσιακό κέντρο Καλουτάς και στον ΟΑΕΔ που είναι κλειστός  και  αλλού με την κατάλληλη διαμόρφωση.
Κλείνοντας, θεωρούμε ότι ο Χιώτικος λαός που έχει ζήσει πολέμους, προσφυγιά και διώξεις πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να μην αφήσει το ρατσιστικό, φασιστικό  δηλητήριο να τον αγγίξει,  να βγάλει τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα ώστε να απαλλαγεί από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τα δεσμά των ευρώδουλων κυβερνήσεων ανεξαρτήτως δεξιών ή αριστερών αποχρώσεων, που με μαθηματική ακρίβεια τον οδηγούν μαζί με όλο τον ελληνικό λαό σε νέες περιπέτειες με θύμα τον ίδιο.

Χίος, 29/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου