Print

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Τοποθέτηση του περιφερειακού Συμβούλου Αντώνη Δράκου σχετικά με την αδειοδότηση λειτουργίας των ελαιοτριβείων




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του περιφερειακού Συμβούλου Αντώνη Δράκου σχετικά με την αδειοδότηση λειτουργίας των ελαιοτριβείων

Τη Τρίτη 4/11/2014 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος & Αγροτικής πολιτικής για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ελαιοτριβείων.
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντώνης Δράκος,  έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις και προτάσεις:
      «-Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικοί οι όροι που τίθενται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε προκειμένου να πάρουν τα ελαιοτριβεία της περιφέρειας άδεια λειτουργίας αορίστου διαρκείας. Κι αυτό γιατί, ενώ επεξεργάζονται φυτικές ύλες χωρίς χημικά, τα κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τα εργοστάσια επεξεργασίας ζωικών λιπών και με χημικές μεθόδους και ουσίες. Επίσης δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τους το μέγεθος των ελαιοτριβείων των νησιών μας και τον όγκο παραγωγής.
      Αυτοί οι όροι δαιμονοποιούν  τα απόβλητα των ελαιοτριβείων  και επιβαρύνουν οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό τους εισόδημα.
      Επίσης η εισήγηση της υπηρεσίας προβλέπει ότι όσοι ζητήσουν τώρα άδεια θα πάνε με διαδικασίες από υο μηδέν, σαν να ζητάνε δηλ. τώρα, για πρώτη φορά, άδεια νέας εγκατάστασης, με όλες τις παρεπόμενες επιβαρύνσεις.
      Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει και προωθούν καθημερινά την μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Αφανίζουν τη φτωχή αγροτιά για να γιγαντώνονται τα μονοπώλια στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
       Οι αποφάσεις τους για το περιβάλλον είναι υποκριτικές και υλοποιούν γενικότερους σχεδιασμούς. Οι άλλες παρατάξεις θεωρούν θέσφατο τις οδηγίες της ΕΕ, μαζί και αυτές για το περιβάλλον. Εμείς λέμε ότι είναι υποκριτικό αυτό γιατί βλέπουμε  τι περιβαλλοντικοί όροι τίθενται για μεγάλους κολοσσούς επεξεργασίας χημικών. Ξέρουμε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές από κοινού με τους αμερικανούς ήταν αυτοί που βομβάρδισαν με απεμπλουτισμένο ουράνιο τη Γιουγκοσλαβία και ρίξανε χιλιάδες βομβες αυτών των πυρηνικών στο Ιόνιο, με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους των Βαλκανίων. Πρόσφατα, επίσης, έριξαν στα ανοιχτά της Κρήτης χημικά της Συρίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1.    Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει και υη λήψη απόφασης.
2.    Να κάνει παρέμβαση το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Υπουργείο, στην κατεύθυνση να ελαφρυνθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να εφαρμόζουν τα ελαιοτριβεία, παίρνοντας υπόψη το μέγεθος της παραγωγής σε κάθε περίπτωση αλλά και το κυριότερο ότι επεξεργάζονται οργανικές ύλες φυτικής προελεύσεως χωρίς χημικά.
3.    Να αλλάξει η οδηγία της ΕΕ στην ίδια κατεύθυνση.
4.    Οι άδειες που θα δοθούν να είναι επέκταση των παλιών αορίστου διάρκειας και όχι με τις διαδικασίες νέας εγκατάστασης.”

Αυτές είναι  οι θέσεις και προτάσεις που θα προβάλουμε  και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

9/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου