Print

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

H ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Υγεία


Μυτιλήνη, 28.01.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολήθηκε, στη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου με το ζήτημα της Υγείας. Τελικά με ευθύνη του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και παρά το ότι η πρόταση της ΛΑΣ αφορούσε την κατάσταση σε ολόκληρη την Περιφέρεια, η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στο Νομό Σάμου (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι-Θύμαινα) με τη δέσμευση από πλευράς  Προέδρου, να ασχοληθεί το Π.Σ. άμεσα, στην επόμενη συνεδρίαση με το ζήτημα της υγείας στην υπόλοιπη Περιφέρεια.
Παραθέτουμε τις εισηγήσεις του Στρατή Κόρακα και του Βαγγέλη Λομβαρδά (ο άλλος σύμβουλος της ΛΑΣ, Αντώνης Δράκος, απουσίαζε λόγω ανώτερης βίας).
Θεωρούμε αναγκαίο  να καταγγείλουμε ότι παρά την επιμονή μας (της ΛΑΣ) και άλλων συμβούλων, η Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρότειναν για έγκριση πετσοκομμένο το διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στο τέλος της εισήγησης του Στρατή Κόρακα-  ( δέχτηκαν τα έξι από τα επτά σημεία του  αρνούμενοι να συμπεριλάβουν το έβδομο σημείο, που διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν τομέα υγείας με αποκλεισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ αυτόν, δηλ. τον αποκλεισμό της μετατροπής της υγείας σε κερδοφόρο εμπόρευμα) . Κάτι, που κατά την άποψή της ΛΑΣ, αποτελεί τον βασικό λόγο συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις –και τη σημερινή- που υπηρετούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου ακόμα και σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός της  υγείας. Στην ψηφοφορία που ζητήσαμε γι’ αυτό το καθοριστικής σημασίας ζήτημα καταψήφισαν οι  σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Είναι κι αυτό μια πρόσθετη απόδειξη για το ποια συμφέροντα υπηρετούν.
Παραθέτουμε τις δυο εισηγήσεις:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ,ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦ. Β.ΑΙΓΑΙΟΥ
«Πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ένα ζήτημα ζωής, το οποίο μας αφορά όλους και πριν απ’όλους τα λαϊκά στρώματα.  Και όμως, πάνω σε αυτή τη ζωτική ανάγκη ξεδιπλώνεται όλη η βαρβαρότητα, ο κυνισμός, η σαπίλα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και συνεπώς και των κομμάτων που τον υπηρετούν. 
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να αναφερθώ στην κατάσταση, που επικρατεί πανελλαδικά, στον κρίσιμο και ζωτικό τομέα της Υγείας και στη συνέχεια να αναφερθώ στο που βρισκόμαστε στην Περιφέρεια. Για την συγκεκριμένη κατάσταση που υπάρχει στο κάθε νησί  ζητώ να μιλήσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο κάθε νοσοκομείο.
Η σημερινή άθλια κατάσταση οφείλεται στο  ότι η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματά του αντιμετωπίζουν την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού σαν «κόστος». (Λένε κατάμουτρα στο λαό, που παράγει τον πλούτο, ότι, ουσιαστικά,  δεν έχει δικαίωμα για  σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από το κράτος και ότι πρέπει να πληρώνει γι’ αυτές ξανά και ξανά,  ότι θα γιατρεύεται ανάλογα με την τσέπη του, δηλ. με  ό,τι του απομένει, μετά την εντεινόμενη φοροαφαίμαξη.) 
Επιδεινώνονται, έτσι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να έχει ο λαός ένα  σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σε όλα τα επίπεδα, σύστημα Υγείας. Δομές και υπηρεσίες κλείνουν- καταργούνται, χιλιάδες γιατροί, και άλλες ειδικότητες καταδικάζονται στην ανεργία και ωθούνται στη  μετανάστευση.  
Και αυτά συμβαίνουν όταν έχουμε αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης, των σύγχρονων τεχνολογικών και φαρμακευτικών μέσων, του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού.
Τι είναι, συνεπώς, αυτό που εμποδίζει την ανάπτυξη ενός τέτοιου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (που θα καλύπτει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης της υγείας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις μητέρες και τα παιδιά τους, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, τους πάσχοντες από χρόνια, σοβαρά ή σπάνια νοσήματα;)
Γιατί, αλήθεια, έχουμε δραστικές περικοπές στις παροχές Υγείας, στα φάρμακα και κατ' επέκταση αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς;
Γιατί έχουμε, πανελλαδικά και στα νησιά μας, τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας; Γιατί τελικά γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, αντί να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες  της εποχής μας;
«Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να δοθούν στην Υγεία», λένε τα κόμματα που, την ίδια στιγμή, σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ, διοχετεύουν ποικιλοτρόπως πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάπτυξη της «ιεράς» ανταγωνιστικότητάς και των κερδών τους
Η αλήθεια είναι ότι  στον καπιταλισμό κινητήρια δύναμη της οικονομίας είναι το κέρδος. Η Υγεία, το Φάρμακο, η Πρόνοια αντιμετωπίζονται ως προνομιακό πεδίο για επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη.
Γι' αυτόν το λόγο, σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν παρόμοια μέτρα. Πράγματι , στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ξεκαθαρίζεται ότι η μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ είναι πώς, με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, τα συστήματα Υγείας θα είναι «βιώσιμα».
Κατ’ εφαρμογή αυτής της πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων –και της σημερινής- συνεχίζεται και εντείνεται η υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, επιδεινώνοντας παραπέρα την κατάσταση. 
Οι Υπουργοί της Υγείας δηλώνουν ότι η  συνταγή, σωτηρίας του συστήματος είναι η εφαρμογή του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Δεν υπάρχει, βέβαια, καμία τέτοια περίπτωση. Οι υπηρεσίες θα υποχρηματοδοτούνται χρόνο με το χρόνο, θα απαξιώνονται, θα συρρικνώνονται, θα ιδιωτικοποιούνται και οι πολίτες θα βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη, για αγορά και  των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία την περίοδο 2008 έως 2015 μειώθηκαν πάνω από 44%.
Στο 3ο μνημόνιο η κρατική υποχρηματοδότηση για την υγεία παραμένει στο ύψος που είναι σήμερα. προβλέπεται δηλαδή όριο δαπανών στα 1,4 δις ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2018. (Μάλιστα,  ακόμη και αυτό το ποσό θα βρίσκεται υπό αίρεση, προς τα κάτω, με τον αυτόματο κόφτη των δημοσίων δαπανών αν ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς). στόχους.
Για πρώτη φορά εντάσσεται στο ΕΣΥ Νοσοκομείο (το Γενικό Νοσοκομείο ΘΗΡΑΣ) που θα λειτουργεί με  καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε. Μ.Υ. ΑΕ). Μάλιστα προβλέπεται η τιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρει και η λειτουργία του με ίδια έσοδα…………
Ο ΕΟΠΥΥ είναι σε κακό οικονομικό χάλι. Αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Η δωρεάν υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, θα στοιχίσει 100εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!!
Τα Νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 1,7δις στους προμηθευτές. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν έτσι ανθρώπινες ζωές.
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 είναι στο ύψος του περσινού. 
Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις 20.000 αποχωρήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις. «Άνθρακας ο θησαυρός» των 4.500 προσλήψεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός 2 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Υγείας. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ. Μία (1) στις τρεις(3)  οργανικές θέσεις είναι κενή. Και πρέπει να τονίσουμε ότι το τεράστιο έργο που προσφέρουν οι δημόσιες δομές πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας οφείλονται στην αφοσίωση και αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’αυτές όλων των ειδικοτήτων.
Η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υλοποιείται και με την αντικατάσταση όλο και μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού με επικουρικούς, με μπλοκάκι, διότι δεν κοστίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό, αφού αμείβονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας αδιαφορώντας για τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα έχει.
 Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε την ανάθεση των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κλπ) των δημόσιων νοσοκομείων στις  λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», που θα αντικαταστήσουν τα ιδιωτικά συνεργεία. Ουσιαστικά πρόκειται για παραλλαγμένη μορφή επιχειρηματικής δράσης όπου οι συνεταιρισμένοι εργαζόμενοι θα αποτελούν και πάλι φθηνό εργατικό δυναμικό.
(Επίσης είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για  τη λειτουργική διασύνδεση των «κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων» με τις δημόσιες δομές υγείας-πρόνοιας. Ουσιαστικά αξιοποιεί τον «εθελοντισμό των κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων κλπ.» ή άλλα ευρωενωσιακά προγράμματα για «κοινωνική εργασία» κλπ., προκειμένου να μη στοιχίζει στο κράτος ακόμα και η παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών στους εξαθλιωμένους).
Σ’ αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν σαν τα μανιτάρια οι ΜΚΟ, υποκαθιστώντας ολοένα και περισσότερες κρατικές δομές και υπηρεσίες που κλείνουν, υπολειτουργούν ή ιδιωτικοποιούνται.  
Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο τραγική για τις δομές υγείας των νησιών μας, ιδιαίτερα με τις καθημερινές αφήξεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αυξημένες ανάγκες  περίθαλψης:
-Τεράστια κενά σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό  του ΕΚΑΒ).
-Τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό (Συχνά ο υπάρχων είναι απαρχαιωμένος και προβληματικός) και σε αναλώσιμα.
-Εντεινόμενη υποχρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ιδιαίτερα τα τελευταία 6 χρόνια με αποκορύφωμα το 2015.Πράγματι, ιδού τι λένε τα στοιχεία: Νοσοκομείο Λήμνου: από 2.917.739  το 2009, μειώθηκε στα 2.604.600 περίπου το 2014 κα στα 1.805.300(!!!) το 2015. Νοσοκομείο Χίου: από 13.500.000 το 2008 μειώθηκε στα 4.700.000 !!! το 2015. Την ίδια περίπου κατάσταση έχουμε και στα άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας μας.
 
Σπρώχνονται, έτσι, οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ως κερδοσκοπικές εταιρείες, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν υποστεί και υφίστανται όλο και μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη και χαράτσωμα. Έτσι, προωθείται και η όλο και μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας  και η εμπορευματοποίηση της.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε το λαό της Περιφέρεια μας, ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα, τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα, τους δήμους σε δυναμική κινητοποίηση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την υγεία μας, με την ίδια τη ζωή μας. Να απαιτήσουμε να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην ανεχθούμε άλλο η υγεία μας να αποτελεί  εμπόρευμα.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την κινητοποίηση και να αναλάβει πρωτοβουλίες πίεσης και διεκδίκησης με βάση  το παρακάτω πλαίσιο που ήδη ψηφίστηκε ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια  της Σάμου και της Ικαρίας:                                
…../….
Διεκδικητικό Πλαίσιο
 -Άμεση κάλυψη των κενών ειδικοτήτων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των     Πολυδύναμων Ιατρείων και των Αγροτικών Ιατρείων με εξασφάλιση 24ωρης λειτουργίας.   Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
 -Αμεσα να αντικατασταθεί ο προβληματικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να εφοδιαστούν τα αναγκαία μηχανήματα που λείπουν.
 -Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια όλο τον πληθυσμό των νησιών.
-Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα νησιά μας με προτεραιότητα στην πρόληψη και την αποκατάσταση. Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουσα του κάθε νησιού.
-Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουσα των νησιών.
-Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην Υγεία.
-Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.»

                                               ------------------------------------
ΕΙΣΗΓΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΒΑΓΓ. ΛΟΜΒΑΡΔΑ.
«…………………………………
 ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ συνοπτικά η κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα περιγράφεται:
  - Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι  αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία (Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδίατρου, ΩΡΛ.).                                                                   
- Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό είναι μεγάλα.  (Στους  τομείς εστίασης  διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες -  Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων- Στην τεχνική υπηρεσία  υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής- Χρειάζεται ενίσχυση του φαρμακείου με βοηθό φαρμακείου).                                                                         
 - Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται εννέα θέσεις ειδικοτήτων (λειτουργεί υπό απαράδεκτες συνθήκες με 1 ειδικευμένη γιατρό, συχνά χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί ή χωρίς γιατρό το βράδυ)
- Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία  αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.                                          
-  Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, και η μονάδα τεχνητού νεφρού  ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους».
-  Σοβαρότατη έλλειψη αποτελεί η απουσία δημόσιας δομής φροντίδας των ηλικιωμένων 
-  Όσο για το ΕΚΑΒ αν και άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.
 
  Συμπατριώτες-σες. Όλες οι κυβερνήσεις που δικαιολογούν τις περικοπές με το πρόσχημα της  «πάση θυσία παραμονής στην Ε.Ε», από τη μια θυσιάζουν την υγεία του λαού σε συνθήκες έκρηξης της ανεργίας, επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωσης με μισθούς και συντάξεις πείνας και από την άλλη περιορίζουν και εμπορευματοποιούν ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενισχύουν την επιχειρηματική δράση. Ο «εξορθολογισμός» και το «νοικοκύρεμα», που επικαλείται και η σημερινή η κυβέρνηση είναι το πρόσχημα για να εφαρμόσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση με την «αξιολόγηση» των δημόσιων μονάδων υγείας ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζεται στην ουσία προωθεί το κλείσιμο, τη συγχώνευση, των δημόσιων νοσοκομείων, και την κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατά καιρούς επιχειρούμενη συγχώνευση των νοσοκομείων των νησιών μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι συγχωνεύσεις σημαίνουν κλείσιμο μονάδων, κλινικών, νοσοκομείων.  Η συγχώνευση νοσοκομείων, η συρρίκνωση κλινικών και τμημάτων γίνεται με κριτήριο να είναι κερδοφόρες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους. 
 
    Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου και όσοι την υποστηρίζουν, συνεπής στην θέση διεκδίκησης  ενός αποκλειστικά δημόσιου – δωρεάν συστήματος υγείας πρόνοιας, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα αν στις ενέργειες μας υπήρχε συμφωνία όλων των φορέων των νησιών μας, ανεξάρτητα αν οι θέσεις που εκφράζουμε αρέσουν η όχι.
   Τονίζουμε για μια ακόμα φόρα ότι, υποστηρίζουμε την αυτοτελή  λειτουργία των δομών υγείας στην Περιφερειακή ενότητα  Ικαρίας - Φούρνων, μέσα από το πλαίσιο διεκδικήσεων που καταθέτουμε και σήμερα για μια ακόμα φορά. Η επιμονή μας στο συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων οφείλεται στην πεποίθηση μας ότι όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις άλλα στις παρούσες συνθήκες το κρίνουμε εξαιρετικά  αναγκαίο.  ( Π.χ πώς να παραιτηθείς από το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – προνοίας με τους ανασφάλιστους εργαζόμενους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, πιο «δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας» θα τους καλύψει όλους αυτούς?  με την μετατροπή των υπηρεσιών υγείας σε εμπορεύσιμο είδος στο οποίο θα  έχουν πρόσβαση  μόνο  κατόπιν πληρωμής).    
     Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ – Συμπατριώτες/σες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως τις διεκδικήσεις μας αυτές  δεν έχει καμιά διάθεση η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ) να τις αποδεχτεί, όμως οι διεκδικήσεις του  κινήματος  μπαίνουν στην κρίση  των  εργαζομένων ανεξάρτητα από  το αν είναι στα «μέτρα  του συστήματος» για να τις αποδεχτεί, και δεν μπορεί στο όνομα της «μαζικότητας»  να μην λέμε τα πράγματα με το όνομα τους στους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα, και  να μην καταθέτουμε  και την κατά την γνώμη μας πρόταση διεξόδου.
  Σήμερα κρίνοντας απαραίτητο και επιτακτικό να υπάρξει συνέχεια του αγώνα συμβάλουμε με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στην κοινή δράση ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νέων μέτρων για την υγεία. Τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Επίσης να μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι ήδη  επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας έχουν «στοχοποιήσει» και την Ικαρία (έχουν ήδη ανοίξει ιατρεία και διαγνωστικό κέντρο) στα οποίο κατευθύνεται μεγάλος όγκος εξετάσεων λόγο αδυναμίας του δημόσιων δομών υγείας του νομού μας να της εκτελέσει εγκαίρως η και καθόλου (λόγο συχνών βλαβών στον εξοπλισμό),  το συγκεκριμένο κέντρο για δικούς του λόγους που έχουν να κάνουν με τα τιμολόγια και τις διαδικασίες του ΕΟΕΠΥ δεν είναι συμβεβλημένο, με αποτέλεσμα την ώρα της ανάγκης να πληρώνονται σοβαρά ποσά από την τσέπη των ασθενών.
   Να γιατί εκτιμούμε πως είναι επίκαιρο το αίτημα για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας.  
  Συμπατριώτες- σες, Συνάδελφοι –σες, σας καλούμε να μην ανέχεστε άλλο την δραματική επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, μην ανέχεστε να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας και να πληρώνουμε ξανά και ξανά για την υγεία, για βγουν από την κρίση τους και να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, για τους οποίους πασχίζουν οι κυβερνήσεις τους και η Ε.Ε.     Μην συμβιβάζεστε με την δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και το κούρεμα των αποθεματικών, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, από την κυβέρνηση, που έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ  και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας κλπ δομές. 
   Σήμερα η κοινωνική συμμαχία και για τα θέματα υγείας στα νησιά μας απαιτείται να διευρυνθεί, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στα νοσοκομεία, για φάρμακα και εξετάσεις. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, Κ.Υ, να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια, να μη γίνει καμία απόλυση.
   Οι αρνητικές εξελίξεις και στην υγεία-πρόνοια, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει κι αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για αποκόμιση νέων κερδών.  Η υγεία, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές.Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Υπάρχει πλούτος, τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν. Το εμπόδιο είναι τα καπιταλιστικά συμφέροντα και οι πολιτικές των κομμάτων που τα υπηρετούν.
Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε απάντηση σε κυβέρνηση, Ε.Ε, «κουαρτέτο"
να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας σήμερα αυτά που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των  νησιών μας.
 
   Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα προηγούμενα, αλλά και το ότι από την τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγειάς  στις 11 Δεκεμβρίου 2015, κανένα ζήτημα από όσα κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει λυθεί. Πιστεύουμε ότι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση στο υπουργείο, και σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε  στους εργαζόμενους των νησιών μας  όσο και στις παροικιακές οργανώσεις της Αθήνας, να οργανωθεί νέα παράσταση στο υπουργείο, στην οποία θα καλούν όσοι φορείς συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο και με το πλαίσιο αιτημάτων που ο κάθε φορέας εκτιμά ως αναγκαίο για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

   Καλούμε επίσης το Π, να αποδεχθούμε το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε από το 2003, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας.  Ως θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου  για τα Προβλήματα υγείας στα νησιά μας . Όλη η λογική μας  περιγράφεται με τη φράση:
«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς ‘ορους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».
 
Ø Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ø Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που  προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Ø Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ø Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.»

Πλαίσιο αιτημάτων για  Ικαρία & Φούρνους
Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:         
Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική)  με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών.
Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος,  ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).  Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδίατρου, ΩΡΛ.
Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. (Στους  τομείς εστίασης - διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες -  Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων- Στην τεχνική υπηρεσία  υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής- Χρειάζεται ενίσχυση του φαρμακείου με βοηθό φαρμακείου).
Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Μονάδα τεχνητού Νεφρού
Σταθμός Αιμοδοσίας
Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.
 
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
Ένα Κ.Υ σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου των Φούρνων σε Κ.Υ. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του)
Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
Υπηρεσίες πρόληψης,  υγιεινής και ασφάλειας.
Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.
Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.                           
 
Για το ΕΚΑΒ:
Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. 

Πρόνοια:
Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές),  με μόνιμο προσωπικό.
 
Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
Πρόληψη:
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες
Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου