Print

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Ίδια αντιλαϊκή γεύση ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου.


Πηγή φώτο: alithia.gr
Χίος, 11-12-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση Μάρκου Σκούφαλου για τον προϋπολογισμό  2018 του Δήμου Χίου
 
Ίδια αντιλαϊκή γεύση ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, στις 11-12-2017, με  μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού και ολοκληρωμένου  πλαισίου δράσης του Δ. Χίου για το έτος 2018, η Λαϊκή Συσπείρωση δια του Δημοτικού της Συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Όπως αναφέρει και η εισήγηση, ο συζητούμενος  Προϋπολογισμός  του Δήμου έχει συνταχθεί σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, που και για το 2018 είναι αυστηρά ευθυγραμμισμένος στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθαρχίας  σύμφωνα με  τις μνημονιακές συμφωνίες.
»Με λίγα λόγια ευθυγραμμισμένος προς τα υποδείξεις. Και προβάλλει εύλογα το ερώτημα. Για ποια αιρετή διοίκηση μπορεί να γίνεται  λόγος;  Αυτή είναι η αστική δημοκρατία τους, ο τραγέλαφος, η παρωδία της λαϊκής συμμετοχής , αλλά και η φάκα για το λαό να νομίζει ότι διά της ψήφου κυβερνά, ενώ κυβερνούν ΕΕ, μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό τους προσωπικό.
»Επιβεβαιώνει αυτό το οποίο τονίζουμε κάθε φορά ως ΛΑΣ και ως ΚΚΕ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και ο π/υ των δήμων στις συνθήκες του καπιταλισμού, αναδιανέμουν  τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο από τους πολλούς, στους γνωστούς λίγους. Δηλαδή, τα παίρνει από τους εργαζόμενους, από τους επαγγελματίες, από την φτωχομεσαία  αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, για να στηρίξει τον κρατικό μηχανισμό του αστικού κράτους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Να στηρίξει δηλ. τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα. Σε επίπεδο βέβαια δήμων και περιφερειών, ο συνοδευόμενος πόνος και η καλή πρόθεση είναι η απαραίτητη γαρνιτούρα, αλλά δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
»Θα περίμενε κάποιος φέτος τουλάχιστον αντί κλαυθμών και οδυρμών που είναι άσφαιρα πυρά να αρθρώσετε μια κουβέντα καταγγελία αυτής της πολιτικής μιζέριας και φτώχειας, να κάνετε έστω και κάποια κίνηση διαμαρτυρίας.  Ούτε αυτό κάνετε γι αυτό και ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχίζουν να περικόπτουν και να περιορίζουν τις όποιες δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και να μας δουλεύουν με τα περίφημα περιφερειακά συνέδρια, με το τέλος των μνημονίων, που σημαίνει αρχή για το μεγάλο φαγοπότι του κεφαλαίου πάνω σε ρημαγμένους μισθούς και μεροκάματα, σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δομών, σε παγίωση της επιτροπείας και όλων των νόμων που τσακίζουν κόκκαλα τόσο των σημερινών όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
»Αυτή η πολιτική που είναι ξένη με τα λαϊκά συμφέροντα και γονατίζει την τοπική διοίκηση φαίνεται μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 :
Το σύνολο της χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών διαμορφώνεται για το 2018 σε 3179 εκ ,αυξημένος σε σχέση με το 2017 κατά 167 εκ .
 
Για τους Δήμους προβλέπονται 2402 εκ από  τους ΚΑΠ στα όποια προστίθενται 39 εκ ως  πόσο που θα καλύψει το κόστος των σχολικών καθαριστριών   αρμοδιότητα που  μέχρι και φέτος  επιβάρυνε  το Παιδείας –σύνολο για τους 325 δήμους  2441εκ ευρώ, ποσό εικονικό αφού  είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε  από την χρηματοδότηση των Δήμων   το ποσό των 739 εκ που αφορά στα προνοιακά επιδόματα και που είναι ενταγμένα στους ΚΑΠ, που σημαίνει ότι για τις συνολικές ανάγκες των δήμων μένει το ποσό των 1702 εκ για 325 δήμους. Αν από δω αφαιρεθεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων οι δήμοι μένουν να λειτουργήσουν με τα «ίδια Έσοδα» .

»Να γιατί τα λεγόμενα ιδία έσοδα είναι αυτά που σταθερά  μεγεθύνονται  στην τοπική διοίκηση  και στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπονται  να ανέλθουν σε 2.629 εκ  και αφού προστεθούν και  τα ΠΟΕ   αγγίζουν το ποσό των 3115 εκ  . Στο δήμο μας τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν περίπου 70% ίδια έσοδα και 30% το κράτος!!!!

Που σημαίνει ότι τα «ίδια έσοδα» ξεπερνούν κατά πολύ  τους ΚΑΠ και είναι αυτά που συνεισφέρουν  αποφασιστικά στην λειτουργία τους και που κατά το ΜΠΔΣ προβλέπεται να φτάσουν μέχρι το 2021 κοντά στα 3 δις.

»Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ειδικά των δήμων και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές Επιβεβαιώνεται και από αυτά τα μεγέθη ποιος είναι ο χαρακτήρας των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην τοπική διοίκηση, τι μηχανισμός είναι  και για ποιον δουλεύει!
 
»Έτσι αποκαλύπτεται ότι:
Βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι η ραγδαία αύξηση των «ιδίων εσόδων» δηλ. το παραπέρα φόρτωμα του ήδη ρημαγμένου λαού μας, με το πρόσχημα της «Οικονομικής αυτοτέλειας» τη Τοπικής Διοίκησης, που την υιοθετείτε, γι αυτό και κάνετε λόγο για ίδια έσοδα, γι αυτό και βάλατε και τη θηλιά  στο λαιμό του δήμου με το δάνεια της ΒΙΑΛ, γι αυτό και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες  του  παρατηρητηρίου μονόπλευρης λιτότητας και πειθαναγκασμού των δήμων!
»Όλα τα κονδύλια είναι καθηλωμένα ή μειωμένα, οι ανάγκες τεράστιες γι αυτό και παρουσιάζεται και το έλλειμμα που δεν το λέτε αλλά αυτό θα κάνετε, θα το βάλετε πάνω στην πλάτη του χιώτικού λαού, γιατί έτσι σας λένε και έτσι συμφωνείτε, γιατί τι να κάνουμε; είστε «ρεαλιστές»!!!!  Φυσικά δεν κάνετε καμιά ενέργεια στην κατεύθυνση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου όπως τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις . Κάθε χρόνο το λέμε ούτε που ιδρώνει το αυτί σας.
»Πρόκειται επομένως  για έναν  προϋπολογισμό διαχείρισης της μιζέριας, ακόμα χειρότερο από αυτόν του 2017, που κι αυτός ήταν χειρότερος από αυτόν του 2016 κ.ο.κ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν και φέτος ότι όσο θα ψηφίζονται τέτοιοι προϋπολογισμοί, τόσο θα χειροτερεύουν οι επόμενοι. Η δικαιολογία ότι όταν δεν ψηφιστεί ο ΠΟΥ δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και θα επέλθει καταστροφή, είναι σαθρή αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη με την έγκριση αυτής της μιζέριας που μας καταδικάζουν, ψηφίζετε κάθε φορά αυτή την καταστροφή των κυβερνώντων.  Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται συνεχώς λόγος για «οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Στόχο  έχει να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ολοκληρωτική μεταφορά του κόστους λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών στις πλάτες των ήδη εξουθενωμένων οικονομικά λαϊκών στρωμάτων. Όσοι, λοιπόν, υπερψηφίζουν τέτοιους προϋπολογισμούς συμπράττουν στην κατεύθυνση αυτή.
»Καταψηφίζουμε αυτόν τον απαράδεκτο Π/υ και καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να διεκδικήσουν αγωνιστικά:
·     Διεκδικούμε εδώ και τώρα τα παρακρατημένα χρήματα για το Δήμο μας των πάνω από 60 εκατομμυρίων ευρώ.
·     Διεκδικούμε εδώ και τώρα να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% και να ενισχυθούν παράλληλα οι πόροι προς την τοπική διοίκηση από τον  κρατικού προϋπολογισμού.
·     Διεκδικούμε εδώ και τώρα την αρπαγμένη υπεραξία των εργαζομένων των συνταξιούχων του Δήμου μας από τα πολλαπλά μνημόνια.
·      Αυτά, τα δικά μας λεφτά, που μας αρπάζουν άμεσα ή έμμεσα, καλυμμένα ή απροκάλυπτα θέλουμε να τα στρέψουμε σε έναν προϋπολογισμό που θα στηρίζει τους χειμαζόμενους δημότες που ανέφερα.
1.    Θα στηρίζει την Αγροτική Ανάπτυξη με ένα ισχυρό και μόνιμο δίκτυο υποδομών.
2.    Θα στηρίζει την Εκπαιδευτική Πολιτική με σχολεία σύγχρονα, με γερές κτιριακές υποδομές, ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.
3.    Θα στηρίζουν την Υγεία με σύγχρονες υποδομές αγροτικών ιατρείων με παροχές όλων των μέσων για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.
4.    Έναν προϋπολογισμό που η αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση θα υπηρετούνται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια, όχι για να μη μένουν κενοί κάποιοι κωδικοί.  Το 30,2% των  σχολείων πανελλαδικά μετρά περισσότερα από 61  χρόνια ζωής και όταν  χτίστηκαν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός.
5.     Ένα προϋπολογισμό που θα υπερασπίζει το περιβάλλον θα προάγει την δασοπροστασία και το οικοσύστημα.
6.     Ένα προϋπολογισμό  που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία, που θα επιλύει το αποχετευτικό πρόβλημα και την επεξεργασία των λυμάτων μέχρι και στο τρίτο βαθμό και δε θα αναγκάζει σε συνεχή μερεμέτια και αναθεωρήσεις σχεδίων.
7.    Ένα προϋπολογισμό τέλος με ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά, που θα εκμεταλλεύεται τα πολιτιστικά συγκριτικά μας  πλεονεκτήματα και δεν θα τα θάβει όπως τα έχετε θάψει εσείς μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Βλέπε Ανάβατο, Μουνδών, Κέντρο Βολισσού , Μεσαιωνικά χωριά, ιστορικό κέντρο Χίου, Κάστρο κλπ.
»Στη βάση αυτή και με ένα τέτοιο πλαίσιο οργανώνονται οι αγώνες, γίνονται οι συγκρούσεις και οι διεκδικήσεις. Τα υπόλοιπα αφορούν μνημόνια και μνημόσυνα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου