Print

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Προτάσεις της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για θέματα συζήτησης στο Δ.Σ. της 8ης-4-2020 για ενίσχυση δημοτών και επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας

Πηγή φωτό: astraparis.gr

4 Απριλίου 2020
Προς : κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κοιν:   κ. Δήμαρχο Χίου
Προτάσεις για θέματα για το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης δημοτών και επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας
 Α. Προμήθεια από το Δήμο Χίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και διάθεσή του σε οικογένειες που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας  προς την Δ/νση Πρωτ. Εκπ/σης στις 03/04/2020, ότι η προμήθεια  ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων πρέπει να γίνει μέσω της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ, γνωρίζοντας  ότι κάτι τέτοιο για να απαντηθεί και να εγκριθεί, μάλλον θα έχει περάσει η περίοδος εγκλεισμού  - καραντίνας, αφού τα αιτήματα  των σχολείων χρονίζουν. Μάλλον δεν κατανόησε η Πρόεδρος της Επιτροπής ότι τα αιτήματα για εξοπλισμό αφορούν στα μέτρα που λήφθηκαν και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης - ακόμα και αυτών των νηπιαγωγείων. Είναι προφανές ότι επίσης δεν κατανοούν ότι μπορεί  μια οικογένεια να μην διαθέτει τον εξοπλισμό  που απαιτείται για να παρακολουθήσει ο μαθητής το σχολικό πρόγραμμα ή ακόμη αν η οικογένεια έχει περισσότερα παιδιά  απαιτείται πάνω από ένας  Η/Υ ή tablet κλπ.

 Ως εκ τούτου ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο  να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση, στα πλαίσια  των εκτάκτων μέτρων που ένα δήμος μπορεί να λαμβάνει, σχετικά με την άμεση προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού των σχολείων  και δια μέσου αυτών των οικογενειών  των μαθητών  με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, είτε δια της αγοράς είτε δια της διάθεσης παλαιού υλικού (Η/Υ) που μπορεί να διαθέτει ο Δήμος και δεν χρησιμοποιείται.
 Β. Λήψη μέτρων για την ελάφρυνση των δημοτών
Καθημερινά ενημερωνόμαστε για ΠΝΠ που υπογράφονται στο πλαίσιο λήψης μέτρων αντιμετώπισης  του κορονοϊού, και αφορούν τον λαό  και την επιβίωση  του.  Η αβεβαιότητα  έχει εγκατασταθεί στις ζωές μας γιατί υπάρχει έντονος προβληματισμός, για να μην πούμε βεβαιότητα, ότι πολλά από τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να περάσει μια σειρά αντιδραστικά μέτρα στοχοποιώντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις χαρίζοντας εκατομμύρια  σε καναλάρχες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η επιβίωση των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων  μικροεμπόρων και μισθωτών βρίσκεται σε οριακό σημείο.
 Ως  Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, θεωρούμε ότι ο Δήμος Χίου,  το ΝΠΔΔ η ΔΗΚΕΧ, οι επιχειρήσεις του, απαιτείται να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση των δημοτών και προτείνουμε:
       Εξασφάλιση των θέσεων και αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, του ΝΠΔΔ  της  ΔΗΚΕΧ, των δημοτικών επιχειρήσεων που υπολειτουργούν ή έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
       Να στηριχτεί το «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να μπορεί να καλύψει  τις διευρυμένες ανάγκες  των δημοτών όπως διαμορφώνονται σήμερα
       Απαλλαγή της καταβολής των μηνιαίων μισθωμάτων των  κυλικείων των σχολείων, του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, του κλειστού γυμναστηρίου κλπ., για το επόμενο εξάμηνο
       Απαλλαγή της καταβολής μισθωμάτων για δημοτικούς χώρους, των  επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία, για το επόμενο εξάμηνο.
       Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών μικρών επιχειρήσεων στις οποίες έχει παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος 
       Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για όσες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία τους
       Να παγώσουν  οι όποιες οφειλές προς τον Δήμο, πολιτών, μικρομεσαίων  επιχειρήσεων κλπ, για το επόμενο εξάμηνο, να μην γίνει καμιά διακοπή νερού.
       Να υπάρξει γραμμή στήριξης του Δήμου, μέσω της Δ/νσης Πρόνοιας, για όποιον συμπολίτη έχει ανάγκη
       Ο Δήμος Χίου θα πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση την ενοικίαση ξενοδοχείων για να λειτουργήσουν ως χώροι καραντίνας όπως έπραξε και στη Θράκη, για τους πρόσφυγες-μετανάστες  και τις ευάλωτες ομάδες.
       Ο Δήμος Χίου  θα πρέπει να απαιτήσει  επίσης , υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες  την αποσυμφόρηση σε πρώτη φάση  της ΒΙΑΛ , που μπορεί να αποτελέσει  μια υγειονομική βόμβα, και να ακολουθήσει ο απεγκλωβισμός των προσφύγων , αντί να επικροτεί απόψεις  περί  «αποσυμφόρησης του 8%».

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση
Μάρκος Σκούφαλος
Κλαίρη Κωστάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου