Print

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Η εισήγηση της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου για την Πυροπροστασία

Πηγή φωτό: 902.gr

 Χίος, 22 /5/2021

Η ΛΑΣ Δήμου Χίου κατέθεσε την παρακάτω εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης/5/2021 εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, θεωρώντας ότι πέρα από τον προγραμματισμό της Πολιτικής Προστασίας, το δημοτικό συμβούλιο έχει βασικό λόγο στο κομμάτι που το αφορά, γι αυτό και επιμείναμε τόσο οι κατευθύνσεις της πολιτικής προστασίας όσο και οι προτάσεις που καταθέσαμε να αποτελέσουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πρέπει στην πράξη να ελέγχονται και να υλοποιούνται.

Σε αυτή την κατεύθυνση τελικά κινήθηκε και η απόφαση του Δ.Σ..

Εισήγηση   για  Πυροπροστασία στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Μάιου 2021

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Τα δάση μας είναι ζωή, είναι η κληρονομιά μας και αποτελούν πόλους αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής μας – είναι λοιπόν ευθύνη όλων να μην επαναπαυόμαστε αναφορικά με την προστασία και διατήρησή τους.

Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων  και της σημερινής υποβάθμισαν τη Δασική Υπηρεσία σε βάρος της ολοκληρωμένης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, ψήφισαν μια σειρά νόμους που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις προς όφελος διαφόρων επενδυτών .Επί της ουσίας έγιναν αντιλαϊκές, αντιδραστικές, αντιδασικές αλλαγές στη νομοθεσία σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, τουριστικών, ΑΠΕ κλπ  και βεβαίως έχει ενταθεί και η εμπορευματοποίηση των δασών, κάτι που είδαμε και με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και στο νησί μας  και που σημαίνει υποβάθμιση στην πρόληψη και στην πυρόσβεση.

Επίσης είναι  γνωστή και η υποβάθμιση  της πυροσβεστικής υπηρεσίας με μείωση των κρατικών δαπανών στο Πυροσβεστικό σώμα ,  έλλειψης προσωπικού, οξυμένων προβλημάτων  σε υποδομές και σε εγκαταστάσεις και σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Επαναφέρουμε λοιπόν το ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων δασοπροστασίας στο Δήμο Χίου, ζητώντας μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας και η  αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μάη και ολοκληρώνεται τον Οκτώβρη.

Θεωρούμε αναγκαία μια  συζήτηση  τόσο από το αρμόδιο τμήμα της Πολιτικής  Προστασίας του Δήμου όσο και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για να ενημερωθούμε   ως Συμβούλιο. Επίσης την κατάθεση προτάσεων  που θα βοηθήσουν και θα  συνεισφέρουν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση   του δήμου μας για την πρόληψη κυρίως  αλλά και την πιθανή αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η Χίος είναι  ένα νησί ήδη πληγωμένο από πυρκαγιές η ευθύνη για την πρόληψη   αλλά και την αποκατάσταση  θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Όλα όμως  εξαρτώνται από την χρηματοδότηση . Για φέτος είδαμε την εξαγγελία  για απονομή ποσού περίπου 17 εκατ. Ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.)που  θα  διανεμηθεί σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και αποδόθηκε όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΥΠΕΣ  στις 6 Μαΐου .

Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

Σε σύσκεψη δε με την ΚΕΔΕ του αρμοδίου υπουργείου  στα μέσα Απριλίου,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την εκταμίευση 102 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αγορά μηχανημάτων έργου που θα μπουν όπως είπε “στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου” και  ότι η Πολιτική Προστασία θα έχει αυτόνομο πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ και μέσω αυτού, απελευθερώθηκαν 46 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ και αυτά τα χρήματα θα προστεθούν στην ενίσχυση των Δήμων.

Μένει να δούμε τι και πως θα γίνει στην πραγματικότητα μιας και από λόγια έχουμε χορτάσει .

Με δεδομένες αυτές τις εξαγγελίες ο δήμος Χίου   σε ποια φάση βρίσκεται  αυτή τη στιγμή;

Στο Τεχν. Πρ. του Δήμου έχουμε το ποσό των 308.790€ για την κάλυψη  των αναγκών σε όλο το φάσμα. Συντήρηση πυροσβεστικού δικτύου, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών  και οχημάτων, μισθούς και  λειτουργικά οχημάτων.

Το ερώτημα  που τίθεται είναι αν είναι αρκετά και αν μπορούν να ανταποκριθούν .

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία  είναι επαρκώς στελεχωμένη, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού  και την υποστελέχωση των υπηρεσιών; 

Πέρσι με ηρωικές προσπάθειες τα κατάφερε , αλλά και πάλι με τα πάγια προβλήματα ελλείψεων σε προσωπικό,  υλικά  και αυτοκίνητα οι δε ενισχύσεις όταν γίνονται αφορούν σε αυτοκίνητα 20ετίας που έχουν φάει τα ψωμιά τους .

Θεωρούμε λοιπόν ότι έγκαιρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πρόληψη πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε η καταστολή και οικονομικά θα στοιχίσει περισσότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον θα έχει καταστραφεί που η αξία του δεν έχει μέτρο εκτίμησης.

Ως ΛΑΣ οι θέσεις  μας τις οποίες  καταθέτουμε  επανειλημμένα  είναι  σαφείς , και θεωρούμε ότι  ακουμπούν σε ρεαλιστικό πλαίσιο  για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της πρόληψης των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση τους .  

• Να φτιαχτούν υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.

• Να εξοπλιστούν τα δικά μας οχήματα αλλά και  τα οχήματα των άλλων υπηρεσιών με σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης όπως αντλίες του τόνου κλπ

• Να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και να φροντίσει ο δήμος για το πρόγραμμα φύλαξης έγκαιρα  σε συνδυασμό και με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες. Η πιθανότητα έναρξης 1/7 αφήνει ακάλυπτο το νησί για ένα μήνα . Τι θα γίνει μέχρι τότε ;

• Να επανεξεταστεί η κατανομή των πυροσβεστικών κρουνών και να ενισχυθεί αντίστοιχα με τη βοήθεια της δασικής υπηρεσίας μα ταυτόχρονη συντήρησης τους

• Να καθαριστούν οι δρόμοι  και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν ή ανάλογα να εφαρμοστεί  το θεσμικό πλαίσιο  που ισχύει στο δήμο για αγνώστους ιδιοκτήτες.

• Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους πχ. Ρέμα Σπάσματος στο Βροντάδο και στους άλλους οικισμούς σε όλο το δήμο.

• Να ελεγχθεί το όλο σύστημα κρουνών –δεξαμενών αν είναι «ετοιμοπόλεμο».

• Ανακήρυξη της περιοχής Κλειδού- Ρεστά –Τρυπατέ και όλων των περιαστικών δασών όπως του Κορακάρη  μέσα από τις κατάλληλες ενέργειες ως προστατευόμενες  αφού αποτελούν τα περιαστικά δάση της πόλης Χίου και Βρονταδου στην ουσία είναι οι πνεύμονες των αστικών περιοχών μας.

• Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να επανδρωθούν οι  υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και εγκαταλειμμένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομείο κ.λ.π.

• Στο μέτρο που αφορά το δήμο να προσληφθούν μόνιμοι 2 δασολόγοι προβλεπόταν στο οργανόγραμμα σε παρελθούσες θητείες ώστε να εκπονηθούν μελέτες για την προστασία και διατήρηση των δασών αφού ο Δήμος είναι κατ εξοχήν ο δασοκτήμονας της περιοχής

• Επίσπευση των έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας με ένα συγκεκριμένο  σχέδιο, στις καμένες περιοχές αρχίζοντας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές και αποκομιδή τουλάχιστον της καύσιμης ύλης από παλιά κλαδιά και κορμούς που είναι κοντά στους δρόμους .

• Να διεκδικήσουμε άμεσα ως απόφαση του σημερινού Δ.Σ. Έκτακτα κονδύλια πρόληψης.

• .Δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων στην Αμανή, και ενίσχυση των υπαρχόντων.

• Μόνιμη ύπαρξη πυροσβεστικού ελικοπτέρου ή αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Χίου  λόγω του απομακρυσμένου του νησιού από την ηπειρωτική χώρα  για την  άμεση ανταπόκριση  σε περίπτωση πυρκαγιάς με δεδομένο ότι τα πρώτα λεπτά επέμβασης είναι και τα πιο κρίσιμα .

Για  τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μ. Σκούφαλος

Κλ. Κωστάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου