Print

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Η τοποθέτηση του μέλους της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου στην Οικονομική Επιτροπή για τη «Μελέτη Αναδασμού Ατσικής»


 Μυτιλήνη, 21 Αυγούστου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του Γιώργου Αμπαζή, περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Β. Αιγαίου, μέλους τη Οικονομικής Επιτροπής, όσον αφορά στη ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης της δημόσιας Σύμβασης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Αναδασμού Ατσικής»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και το θέμα : “Ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης της μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΑΤΣΙΚΗΣ “’

Παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Αμπαζής, κατήγγειλε ότι η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έχει πλήρως την πολιτική ευθύνη της ματαίωσης της διαδικασίας ανάθεσης της Μελέτης Αναδασμού Ατσικής Λήμνο.

Αφού σημείωσε την τεράστια σημασία του αναδασμού για τους αγρότες της Ατσικής, άσκησε κριτική στην Περιφερειακή Αρχή για τη μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση της μελέτης (από το Γενάρη του 2022 είχε εγκριθεί  η προώθησή της) καθώς και  στις πολιτικές αποφάσεις της, όσον αφορά τη διαμόρφωση του πλαισίου των ειδικών όρων, που οδήγησαν στην εισήγηση για ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης Αναδασμού της Ατσικής και  την κάλεσε  να επαναπροκηρύξει άμεσα (μέσα στο Σεπτέμβρη) τον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης Αναδασμού της Ατσικής,

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι τα όποια εμπόδια και αιτιολογίες, εδράζονται στην πολιτική της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών που θεωρούν «κόστος» τα δημόσια έργα από τη χρήση των οποίων δεν αποκομίζουν τα επιθυμητά κέρδη οι ιδιωτικές εταιρείες. Όπως φαίνεται, σ’ αυτό το ζύγι «κόστους-οφέλους» μπήκε και η «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΑΤΣΙΚΗΣ».

Επίσης, ο Γ. Αμπαζής τόνισε την αναγκαιότητα της συνεχούς ενημέρωσης. των κατοίκων και των συλλογικών τους οργάνων, ώστε να αντιμετωπιστούν φλέγοντα και δυσεπίλυτα ζητήματα, όπως:

·     Κατοχύρωση των ιδιοκτησιών των αγροτών που δεν έχουν συμβόλαια, τόσο στο κτηματολόγιο, όσο και στον αναδασμό.

·     Αναγνώριση των τίτλων ιδιοκτησίας, από το κράτος.

·     Αντιμετώπιση των πιθανών ζητημάτων ,που θα υπάρξουν , με την αρχαιολογική υπηρεσία.

·     Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, για την εκτίμηση της αξίας της γης.

Φυσικά, ο ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ από μόνος του ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών αφού παραμένουν βασικά προβλήματα όπως κόστος παραγωγής, τα καλλιεργητικά μέσα, το κόστος της μεταφοράς των καλλιεργητικών μέσων, οι υπέρογκες τιμές στη μεταφορά του νερού και του ρεύματος κλπ.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι της κάλυψης του συνολικού κόστους της Μελέτης Αναδασμού της Ατσικής, με προϋπολογισμό 1.249.232,90 €.

Τελικά η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε να επαναπροκηρύξει την ανάθεση της μελέτης αναδασμού της Ατσικής τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου