Print

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Τοποθετήσεις του εκπροσώπου Περ. Συμβούλου Β. Αιγαίου με τη Λ. Συσπείρωση Γ. Αμπαζή στο ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το Video

Αναλυτικά επισυνάπτονται οι 2 ομιλίες:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

του Γιώργη Η. Αμπαζή, περιφερειακού συμβούλου, της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, στο ταχτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στη Ρόδο. (23/1120220)

Για τα Ελληνοτουρκικά…

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Βρισκόμαστε στην παραμεθόρια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τη Ρόδο, βρισκόμαστε στα ακριτικά σύνορα της Ελλάδας, με γείτονα την Τουρκία.

Οι στιγμές, που ζούμε είναι σημαντικές και κρίσιμες!

 Η  ηγεσία της Τουρκίας - συνεχώς -κλιμακώνει μεν τη ρητορική,σε βάρος της Ελλάδας  αυξάνει δε τις παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Όμως στην ουσία , δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία σε νησιά, που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς Συνθήκες (γκριζάρισμα), ούτε μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα(αιγιαλίτιδα ζώνη- ΑΟΖ), αμφισβητεί πλέον την κυριαρχία των νησιών, συνδέοντας την, με την “αποστρατιωτικοποίηση” τους.

ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  Η εναπόθεση της ασφάλειας της Ελλάδας, απ’ τα αστικά κόμματα, στη συμμετοχή μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ -ΕΕ. ,που  έχει οδηγήσει σε πρακτικές που υποθάλπουν τα κυριαρχικά δικαιώματα όπως:

·       Δεν αναγνωρίζουν  σύνορα στο Αιγαίο, αφού τα θεωρούν “ενιαίο επιχειρησιακό χώρο” ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα της αμφισβήτησης  της Τουρκίας.

·       Ισχύει η αμερικανική σύσταση: ΟΧΙ ΟΠΛΑ- ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ-ΣΗΜΑΙΕΣ!” στα Ίμια, απ’ το 1997.

·        Συνέβαλαν σημαντικά στις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που αναγνώρισαν τουρκικά “νόμιμα ζωτικά συμφέροντα” και “συνοριακές διαφορές στο Αιγαίο στρώνοντας το έδαφος για συν διαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

·        Η μετατροπή των νησιών του Αιγαίου, σε ζώνες εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων και μεταναστών. (Συμφωνία ΕΕ. - Τουρκίας, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με την ανοχή των άλλων αστικών κομμάτων).

  Η ΣΤΌΧΕΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΣΑΦΗΣ:

Να διαμορφωθεί καθεστώς ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ- ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΊΟ, όπου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο, (ΝΑΤΟ- ΗΠΑ-ΕΕ), για να εξασφαλιστούν  τα συμφέροντα των δικών τους ομίλων εξόρυξης- εκμετάλλευσης.

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ: “ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ απαντά ότι είναι ψεύτικο, είναι παγίδα!

 Αφού οι δύο αστικές τάξεις επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Οι επιδιώξεις τους, δε θα έχουν τέρμα, είτε με πόλεμο, είτε με συμβιβασμό, αφού μια θα είναι η έννοια τους, να αναβαθμίσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους.

  Ο Λαός, δεν έχει να περιμένει τίποτα, απ’ την ένταξη της χώρας στους επικίνδυνους  -νατοϊκούς και  Ε.Ε σχεδιασμούς , γιατί αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων, διότι αυτό συμφέρει τα πιο ισχυρά τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης( εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ.), γι’ αυτό  απευθύνουμε κάλεσμα σ’ όλους για να παλέψουμε:

·       Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

·       Να απαιτήσουμε  καμιά συμμετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού, σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

·       Να αντιπαλέψουμε και να αποτρέψουμε  τον επικίνδυνο σχεδιασμό , για επιβολή καθεστώς  συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

·       Να αγωνιστούμε για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέμου.

·       Να φύγουν οι βάσεις και να αποδεσμευτούμε απ’ το ΝΑΤΟ-ΕΕ.

·       Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το λαό της Τουρκίας, γιατί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε μαζί για καμιά αλλαγή των συνόρων – Συνθηκών , κατά της συμμετοχής των χωρών μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συμμαχίες.

Ρόδος 23-11-2022

-------

ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ 

ΤΟΥ ΓΙΏΡΓΗ Η. ΑΜΠΑΖΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΎ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΌΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΌ ΣΥΝΈΔΡΙΟ  ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΣΤΗ ΡΌΔΟ.

Στην 1η θεματική ενότητα:

“Η  μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση”

  Το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών  Ελλάδας γίνεται σε μια περίοδο που τη χώρα σκεπάζουν τα μαύρα σύννεφα της σήψης του καπιταλιστικού συστήματος  όπως:

  • Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
  • Η κοινωνική καταιγίδα που σαρώνει τις Κιβωτού του Τρόμου.
  • Η αντιδραστική τομή που επιχειρείται στην Υγεία.
  • Ο αντιδραστικός- αντιλαϊκός- φορομπηχτικός προϋπολογισμός του 2023.

Θεωρούμε ότι τα ζητήματα που θα έπρεπε να’χουν την πρώτη θέση στην ατζέντα του συνεδρίου  να ήταν:

  • Η διεκδίκηση κονδυλίων για να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών προκειμένου να προωθηθούν  έργα, που θα αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα  της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής  προστασίας.
  • Η  διεκδίκηση κονδυλίων για να ενισχυθούν τα έργα υποδομών ύδρευσης, αλιευτικά καταφύγια, λιμνοδεξαμενές κλπ
  • Η  διεκδίκηση κονδυλίων για να ενισχυθούν  έργα στον Α’-Β’-Γ’ γενή τομέα.
  • Η  διεκδίκηση κονδυλίων για να ενισχυθούν  έργα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  • Να διεκδικηθούν άμεσα  μόνιμες προσλήψεις , που θα αντιμετωπίσουν τις οξυμένες ανάγκες σε όλους τους τομείς δράσης των περιφερειών.

  Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αποδοχή αυτής της οικτρής κατάστασης. Απαιτείται ξεσηκωμός!

  Τα μηνύματα της εγκατάλειψης της υπαίθρου χτυπούν δυνατά  τις καμπάνες του αγώνα.

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Κατ’ αρχάς θετική η ανάπτυξη της συλλογικής διαδικασίας, όμως εμείς θέτουμε εξ’ αρχής το ζήτημα για ποιόν θα προωθηθεί το διακύβευμα;

   Η εμπειρία μας απ’ τις περιοδείες μας στα 10 νησιά του Β. Α. Αιγαίου έδειξε ότι υπάρχει σε κάποια απ’ αυτά η υποδομή,όμως δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα τα λειτουργήσουν προς επωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

    Η ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ προσεγγίζει το ζήτημα της ΨΗΦΙΑΚΗΣ  ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ώς προς το πώς, από ποιόν και για ποιόν αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες και αυτό γίνεται για να αποφύγει την όποια δαιμονοποίηση ή την τεχνοφοβία, όσο και τα αυτόματα κοινωνικά οφέλη, που τα’χα θα φέρει η νέα τεχνολογία.

  Προσδιορίζουμε εξαρχής ποιος θα είναι ο πραγματικός ένοχος, πού ακυρώνει τις τεράστιες δυνατότητες, που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι, για να υπάρξει κοινωνική ευημερία.

 Ο όποιος σχεδιασμός, η όποια καινοτομία, έρευνα, νέα γνώση, τα πάντα υποτάσσονται  στο καπιταλιστικό κέρδος και όχι στην ανάγκη της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

 Η αναγκαιότητα ανάπτυξης της   ΨΗΦΙΑΚΗΣ  ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ είναι αυτονόητη, αφού

αναπτύσσει  κρίσιμους τομείς, όπως στην υγεία ,την παιδεία, τα πανεπιστήμια, τον αθλητισμό κλπ

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος..

Η ΆΛΛΗ ΠΛΕΥΡΆ ΕΊΝΑΙ:

“ H ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ”

  Ο τομέας της ψηφιακής διακυβέρνησης αποτελεί διέξοδο και μάλιστα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τους και για να εξασφαλίζουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας.

  • Μια δεύτερη διαπίστωση:  Άλλωστε δεν την κρύβουν τα αστικά κόμματα  που είναι: “ Να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες  και η ψηφιακή διακυβέρνηση ” για να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά και πιο επιτελικά απ’ το κράτος η στρατηγική του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.
  • Μια τρίτη διαπίστωση είναι:  Η αξιοποίηση της ψηφιακής διακυβέρνησης, για να βελτιώσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ώστε να παρακολουθεί καλύτερα, να φορολογεί τα εργατικά- λαϊκά στρώματα  και να εξοικονομεί πόρους σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.
  • Μια τέταρτη  διαπίστωση είναι:  Η μεγαλύτερη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, η μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, η ένταση της εκμετάλλευσης και αύξησης της ανεργίας, πχ.  Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που αποτελεί τον εφιάλτη κάθε νέου εργαζόμενου.

Απάντηση  στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και που αποτελεί την προοπτική, για το χτίσιμο της ΕΛΛΑΔΑΣ των λαϊκών αναγκών και της λαϊκής οικογένειας είναι: “ Ο ίδιος ο λαός , η λαϊκή παρέμβαση” που θα εντάξει τον τεχνολογικό -ψηφιακό μετασχηματισμό στη νέα σοσιαλιστική οικονομία και κοινωνία, που θα φέρνει σε πλήρη αντιστοίχηση την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, με τις νέες παραγωγικές σχέσεις και θα υπηρετεί την κοινωνικοποιημένη παραγωγή, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και που θα είναι συνυφασμένος, με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου.

   Εμείς υποστηρίζουμε προς απογοήτευση κάποιων, που δήθεν κάνουν, πως  δεν κατανοούν τη θέση μας, που όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ούτε κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις  της νέας ψηφιακής εποχής, αλλά θεωρεί ώς επιβεβλημένη αναγκαιότητα της εποχής, να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, αρκεί να απαλλαγούν από την καπιταλιστική οικονομία και να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας μπορεί να διασφαλιστεί η φθηνότερη, ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλή πρόσβαση όλων των πολιτών, σε ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών μέσων και υπηρεσιών.

Είναι ο δρόμος του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΎ, της κοινωνικής απελευθέρωσης , γιατί πραγματική ελευθερία μπορεί να υπάρξει μόνο, σε μια κοινωνία ελεύθερη, από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ρόδος 24-11-2022 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου