Print

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

 



 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

 

ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ                                                             26/6/2024

           ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

           ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

            ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

            ΚΟΙΝ: ΜΜΕ

         

 

Κύριε δήμαρχε, κύριε  πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι/σσες .

 Οι τελευταίες αποφάσεις του νέου υπουργού μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλου εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για «κατευθύνσεις»  στο υπουργείο, που αφορούν και έναρξη εργασιών στο Θόλος  από 1η Σεπτέμβρη, εκτός των άλλων, αποδεικνύουν αυτό που επανειλημμένα έχουμε πει, ότι η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ επιμένουν στην πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας και στην κατασκευή της νέας υπερδομής φυλακής στο Θόλος.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον εμπόλεμων συγκρούσεων στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή που ενεργά συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους εμπλοκής για το λαό μας και τα παιδιά του που καλούνται να υπηρετήσουν και να πεθάνουν για ξένα συμφέροντα, αλλά οξύνουν τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που συνηγορεί στη δημιουργία από τα όργανα της ΕΕ, της Ευρώπης φυλακής,  για τους κατατρεγμένους των πολέμων και τις αποθήκες ψυχών για το ζητούμενο εργατικό δυναμικό. Άλλωστε τα τελευταία συμφωνηθέντα στα ευρωπαϊκά όργανα είναι ξεκάθαρα.

Γι αυτό και βλέπουμε αυτή την εμμονή της κυβέρνησης στη δημιουργία της υπερδομής φυλακής στο Θόλος και γενικά πάνω στο νησί, με σχέδια που μόνο αποτροπιασμό δημιουργούν και οδηγούν σε ανυπέρβλητα προβλήματα και για τους Χιώτες και για τους πρόσφυγες και μετανάστες στο μάτι του κυκλώνα, αφού βρισκόμαστε στην παραμεθόριο και μάλιστα έχοντας απέναντι μία τουρκική κυβέρνηση που ουδέποτε έκρυψε τα σχέδιά της για αλλαγή των συνόρων.

Με δεδομένο ότι ο χιώτικος λαός, με τον αγώνα του απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο , με δεδομένο ότι ο ίδιος ο δήμαρχος έχει ταχθεί με τις αποφάσεις του προηγουμένου δημοτικού συμβουλίου και έχει δηλώσει στον προηγούμενο υπουργό, "συμφωνούμε ότι διαφωνούμε", αναφερόμενος στην υπερδομή, θεωρούμε ότι το σώμα του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να δώσει σύσσωμο μία αποστομωτική απάντηση στις δηλώσεις του νέου υπουργού και στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα,  προτείνουμε ως απάντηση- ψήφισμα στον υπουργό τα παρακάτω, τα οποία καταθέτουμε ενόψει του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής :

 

«Το δημοτικό συμβούλιο Χίου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλου για τη δημιουργία υπερδομής - φυλακής στη Χίο και συγκεκριμένα στο Θόλος.

Θυμίζει στον κ. υπουργό ότι η Χίος έχει ματώσει με ευθύνη της κυβέρνησης  και μάλιστα επιτυχώς, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί και στην περιοχή του Θόλους και το ίδιο προτίθεται να κάνει ανά πάσα στιγμή μαζί και με το δημοτικό συμβούλιο, που έχει απορρίψει αυτούς τους σχεδιασμούς στο παρελθόν έμπρακτα,  με συγκεκριμένες αποφάσεις στις οποίες εμμένει και το ίδιο προτίθεται να κάνει και σήμερα.

Για το δημοτικό συμβούλιο Χίου οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, όπως και οι προηγούμενοι γιατί ο χιώτικος λαός δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τα κεκτημένα που με θυσίες και κόπους κατάφερε .

Έχουν γνώση οι φύλακες κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου.»

 

 

 Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Με εκτίμηση

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΧΙΟΥ


ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ

 


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και το κίνημά τους ανέδειξε η ΛΣ Β. Αιγαίου πρόσφατα, κατόπιν επιστολής που έλαβε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ. Η επιστολή έχει επιδοθεί στον κ. Μουτζούρη έχει σταλεί και υπογραφεί από πλήθος φορέων*. Έχει σταλεί επίσης σε, παρατάξεις, Κόμματα και ΜΜΕ.

Επισημαίνεται ότι παρεμβάσεις με ανάλογα αιτήματα έχουν κατατεθεί και από το ΚΚΕ όπως η ερώτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2024 και ειδικότερα για τα νησιά του Β. Αιγαίου από το Μάρτιο του 2019.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει όλα τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στο Β. Αιγαίο γιατί είναι δίκαια και καλεί τους φορείς ΑμεΑ και όλο το λαό να παλέψουν για να τα διεκδικήσουν. Ο Περιφερειακός σύμβουλος της Λ.Α.Σ. της Π.Ε. Χίου Γιώργης Αμπαζής παρουσίασε τα στοιχεία από την έρευνα του Παρατηρητηρίου αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, αδιάψευστο μάρτυρα για τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο.

Θλιβερές πρωτιές στο δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστά άνω του 70%, σχεδόν μηδενική φροντίδα στο σπίτι, τραγική εικόνα στην Υγεία όπου υπάρχει το 2ο υψηλότερο ποσοστό σε βαριά ανάπηρους που για 12 μήνες δεν έκαναν εξέταση ή θεραπεία λόγω λίστας αναμονής ή δυσκολιών μετακίνησης! Η υψηλότερη ανεργία πανελλαδικά με μόλις 5% να έχει ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και 6 στους 10 σοβαρά ανάπηροι να μην έχουν ολοκληρώσει δευτεροβάθμια. Αναφέρονται σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας σε υποδομές, την ψηφιακή ανισότητα. Στον τομέα διακρίσεις λόγω της υγείας τους, καταγράφεται νέα πρωτιά σε ποσοστό 63,9%.

Η κατάσταση αυτή, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης όλων των κυβερνήσεων, είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της υγείας και την αναπηρίας. Πρόκειται για πολιτική «σταθερότητας» της ΕΕ που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ και συνδιαμορφώνεται από τα Κόμματα που κυβερνούν, εξειδικεύεται και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και μετατρέπει τους ανάπηρους σε πελάτες. Είναι η πολιτική του «κόστους-οφέλους», που λογαριάζει ως περιττό κόστος τις ανάγκες στην Υγεία και την αναπηρία, εμπορευματοποιώντας την πρόληψη, τη θεραπεία/αποκατάσταση το φάρμακο.

          Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά με βάση την επιστολή, άμεσα να καταρτιστεί σχέδιο με διεκδίκησης γενναίας χρηματοδότησης ώστε μεταξύ άλλων ταυτόχρονα με την ουσιαστική απογραφή των ΑμεΑ στα νησιά να απαιτηθεί από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία για:

-          Την άμεση αναβάθμιση των Κέντρων Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν.

-          Να υπάρξει ένας εκτεταμένος και άμεσος σχεδιασμός με υποδομές για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, για άτομα με αμαξίδιο, για τυφλούς. Προσβάσιμα δημόσια κτίρια, πόλεις και χωριά, μνημεία, Νοσοκομεία και δομές Υγείας, Πανεπιστήμια και Σχολεία – Νηπιαγωγεία, διευθύνσεις εκπαίδευσης καθώς και ανάλογη διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΚΤΕΛ).

-          Να στηριχθούν και να χρηματοδοτηθούν φορείς ΑμεΑ στο Αιγαίο που επιτελούν σημαντικό έργο καλύπτοντας σε ένα βαθμό ακόμα και κενά που δημιουργεί η έλλειψη κρατικής ευθύνης.

-          Να υπάρχει αναβάθμιση/στελέχωση της Ειδικής Αγωγής ώστε κανένα παιδί να μη βρίσκεται στο σπίτι, να καλυφθούν όλες οι παράλληλες στηρίξεις στα σχολεία και νηπιαγωγεία για κάθε παιδί ξεχωριστά  κόντρα στην αθλιότητα των δεκάδων κενών στα νησιά. Να σχεδιαστεί η ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων με κρατική ευθύνη και να πάψει η οριακή κτιριακή κατάσταση που βρίσκονται αρκετά σχολεία. Σύσταση  ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και Ειδικού Σχολείου στην Ικαρία. 

-          Να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια σε κάθε νησί η μεταφορά των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία τους με ασφαλή τρόπο κάθε χρόνο και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.

 

-          Διεκδίκηση κονδυλίων για να αναβαθμιστούν όλα τα Νοσοκομεία με όλες τις ειδικότητες (παιδοψυχίατρου, ορθοδοντικού, οδοντιάτρου και για ΑμεΑ, ογκολόγων, ψυχολόγων, νευρολόγων κλπ, με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (μαγνητικούς, αξονικούς τομογράφους κλπ). Να στελεχωθούν με βάση τις ανάγκες τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και αγροτικά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ. Οι κατά καιρούς δικαιολογίες «καλούμε αλλά δεν έρχονται» αφορούν την ερημωμένη εικόνα που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και στην ακρίβεια, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.

 

-          Να δημιουργηθεί σταθερή επιτροπή ΚΕΠΑ στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας, που θα  απαλλάξουν τα Α.μεΑ. και τις οικογένειές μας από ταλαιπωρία, που ξεκινά από τη μεγάλη καθυστέρηση της πιστοποίησης της αναπηρίας, συνεχίζει με το μεγάλο κόστος της μετακίνησης από νησί σε νησί (με διαμονή και διατροφή) και πρόσθετες δυσκολίες σε περίπτωση ενστάσεων.

-          Εξασφάλιση εισοδήματος για όλα τα ΑμεΑ και δουλειά για τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ με διεκδίκηση προγραμμάτων. Καμία περικοπή στα ΚΕΠΑ, και διεκδίκηση γενναίας αύξησης των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων. Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις στην εργασία των παιδιών ΑμεΑ, που τελειώνουν τα ΕΕΕΕΚ, τα ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια σε χώρους εργασίας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις εργασίας για ΑμεΑ.

-          50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, με οποιοδήποτε ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%. Δωρεάν μετακίνηση από και προς τα νησιά για όλα τα ΑμεΑ και για συνοδό για απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξετάσεις, θεραπείες κλπ) με βεβαίωση γιατρού και ανεξαρτήτως ποσοστού.

-          Αναβάθμιση των υποδομών στα πλοία με σύγχρονα και ασφαλή αμαξίδια, αύξηση καμπινών ΑμεΑ, αναβατόρια και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα.Άμεσος σχεδιασμός για την αναβάθμιση ΚΔΠΑ-ΑμεΑ και δημιουργία νέων και για ενήλικες.

-          Στήριξη των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ όπως της εθελοντικής προσπάθειας του τμήματος Στίβου ΑμΕΑ Λήμνου, Σωματείο «Ίωνες» στη Χίο κ.α.

-          Δημιουργία χώρων αναψυχής για ΑμεΑ σε κάθε νησί όπως οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, με συνεργασία με τα Σωματεία και ανάλογο προσωπικό. Το ζήτημα της αναψυχής των ΑμεΑ είναι κρίσιμο και αφορά άμεσα την ψυχική και σωματική τους υγεία.

-          Άμεση δημιουργία σύγχρονων υποδομών δημοσίων – δωρεάν ογκολογικών κλινικών με όλο το απαιτούμενο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών με πολυδάπανες και πολύμηνες διαμονές εκτός των νησιών για τις απαιτούμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες (ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες κλπ).

-          Άμεσος σχεδιασμός για την ψυχική αναπηρία στα νησιά κόντρα στην υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση που ονομάστηκε «αποασυλοποίηση» με πλήρη στελέχωση της λειτουργίας των Ψυχιατρικών μονάδων και δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται στα Γενικά Νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες και διασφάλιση της λειτουργίας τους, ενίσχυση των Κοινωνικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (όπως Κέντρα ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Κινητές μονάδες κ.α.).

-          Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη σε όλα τα ΑμεΑ από τους Δήμους, καμία κατάσχεση σε λογαριασμούς λόγω οφειλών ή κατάσχεση σε κατοικία ΑμεΑ.

Γι’ αυτά αιτήματα θα αγωνιστούμε ενισχύοντας το ρεύμα αμφισβήτησης προς τις κυβερνήσεις και την ΕΕ σε συμπόρευση με τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, για να δυναμώσει η πάλη και η αντεπίθεση για ό,τι μας αξίζει. Εγγύηση σε αυτό τον αγώνα μπορεί να είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ που δεν δεσμεύεται από καμία δύναμη που υπονομεύει τις λαϊκές ανάγκες.

 

Το γραφείο τύπου της Λαϊκής Συσπέιρωσης

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ Η ΔΕΥΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΒΟΘΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

 


 

            Το ότι πληρώνουμε πανάκριβο και κακής ποιότητας νερό δεν είναι καινούργιο.

 Δεν είναι επίσης καινούριο ότι αυτό το νερό ρέει στις βρύσες των σπιτιών μας και δεν υπάρχει ελπίδα και στο εγγύς μέλλον κάτι να αλλάξει , αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες, να μπουκώνει με ζεστό χρήμα που αρπάζει από τη φορολογία μας τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια ρότα λοιπόν η ΔΕΥΑ Χίου με ευθύνη της δημοτικής αρχής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υπερδιπλασίασε το κόστος μεταφοράς λυμάτων σε όσους αδυνατούν να συνδεθούν με την αποχέτευση και διαθέτουν βόθρους , καθώς και τις λοιπές εργασίες, παρόλο που στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι η τιμολογιακή πολιτική παραμένει η ίδια με του 2023, διατηρώντας και τις αυξήσεις των «2 ευρώ» της τότε δημοτικής αρχής!!!

Φυσικά στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο ως Λαϊκή Συσπείρωση  καταψηφίσαμε συνολικά την τιμολογιακή πολιτική, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις με μειώσεις νερού και αποχέτευσης σε όλα τα επίπεδα.

Τώρα όμως, που μια συγκεκριμένη μερίδα δημοτών μας που διαθέτει βόθρο για αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας σύνδεσης με την αποχέτευση, ήρθε η ώρα του ταμείου, ανακάλυψαν ότι από 65 ευρώ στην πόλη εκτινάχθηκε στα 150 ευρώ το «τεμάχιο-8κμ» ,  στην εγγύτερη περιφέρεια Βροντάδο , Θυμιανά, κλπ από 75 στα 200 ευρώ , ενώ στην Αμανή , Μαστιχόχωρα , Καρδάμυλα στα 250 ευρώ . Αντίστοιχα , πέταξαν οι τιμές απόφραξης αγωγού, που αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, από 120 ευρώ στην πόλη,  στα 150 και στα 200 και 250 στις αναφερόμενες δημοτικές ενότητες .

Αποκλειστική  προσφορά φαίνεται  της δημοτικής αρχής , στην περιφέρεια που ερημώνεται, όπως συχνά αναφέρει με κροκοδείλια δάκρυα!!!

Στο ότι αυξήθηκαν τα λειτουργικά κόστη ελέω των κυβερνητικών πολιτικών και της ασυδοσίας της αγοράς,  δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτά να φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών μας, αλλά να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση , όπως γίνεται με τους επιχειρηματικούς ομίλους που τους τροφοδοτεί με ζεστό χρήμα.  Ούτε αυτό σημαίνει ότι  οι δημότες μας αντέχουν να σηκώσουν τέτοια οικονομικά βάρη, που μπορεί πλέον να φτάσουν για ένα νοικοκοκυριό και τα 1500 ευρώ το χρόνο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Χίου, να πάρουν πίσω τις υπέρογκες αυξήσεις και να ζητήσουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη να τα καλύψει η κυβέρνηση που υπηρετούν και στηρίζουν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα δε,  να αποδώσει τους παρακρατημένους πόρους προς το δήμο μας που είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

 

ΧΙΟΣ 23/6/2024

 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ.






Παρά το πανηγύρι απευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για χορτοκοπές και γενικά τη διαμόρφωση των δημοτικών χώρων,  η κατάσταση στη Δασκαλόπετρα στο Βροντάδο, παραμένει από απαράδεκτη έως επικίνδυνη εξ αιτίας της αδιαφορίας αφενός των δημοτικών αρχόντων και αφετέρου της βλάστησης της περιοχής  με τους αναφυόμενους φοίνικες.

Οι διάδρομοι προς την παραλία είναι σχεδόν απροσπέλαστοι από τα συγκεκριμένα φυτά, ενώ τα παρτέρια είναι στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.

Οι δημοτικές ομπρέλες μετά από καθυστέρηση στην οποία είχαμε αναφερθεί, από 8 στον αριθμό, μειώθηκαν σε πέντε, ενώ έχει καταρρεύσει και μέρος του τοίχου στήριξης εκεί που βρίσκεται ο ευκάλυπτος.

Τα καλαθάκια σκουπιδιών υπερπλήρη με αποτέλεσμά όλα αυτά να συνθέτουν μια αποτρεπτική εικόνα για τους λουόμενους, ντόπιους και ξένους.

Δυστυχώς αποδεικνύεται για πολλοστή φορά , ότι η νέα δημοτική αρχή είναι για τα μεγάλα λόγια, "άρπα κόλλα" σχεδιασμούς , διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και στα στοιχειώδη απούσα.

Άραγε με αυτή την εικόνα θα υποδεχτεί η Δασκαλόπετρα τις εκδηλώσεις της Ομηρικής Ακαδημίας;

Επιτέλους ας σκύψουν πάνω στα προβλήματα.


Χίος 17/6/2024

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

 



Μια «προδιαγεγραμμένη»  βλάβη στο σύστημα αφαλάτωσης, οδήγησε εν μέσω καύσωνα, να μην έχουν νερό ως και 4 μέρες αρκετές οικογένειες στο νησί μας και κυρίως στο Βροντάδο, μέχρι και σήμερα!

Αυτές είναι οι δαπανηρές "λύσεις" διαχείρισης του νερού της Δημοτικής αρχής σε συνέχεια των προηγούμενων. Μπούκωμα με χρήμα στους ιδιώτες προμηθευτές  με τις αφαλατώσεις από τη μια, υποσυντήρησή τους από την άλλη, που οδηγούν σε συνεχείς βλάβες.

Την ίδια ώρα, λόγω εγκληματικής αμέλειας στο δίκτυο, άγνωστο πως και γιατί, πέφτουν  παράνομα βοθρολύματα μέσα στα όμβρια από διάφορους ασυνείδητους, όπως στο χείμαρρο "Καντήλα" (έξω από το ΙΚΑ) και η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ , σπαταλά το νερό , όπως μας καταγγέλθηκε, για να καθαρίσουν την περιοχή από τα λύματα, αντί να βρουν και να καθίσουν στο σκαμνί τους υπεύθυνους.

 

Η στρεβλή  λογική εδώ και χρόνια,  διαχείρισης του νερού με προτεραιότητα τις αφαλατώσεις, οδηγεί εν μέσω καύσωνα σε κόψιμο του νερού στις βρύσες,  στερώντας το αδιακρίτως, ακόμα και σε σπίτια Ατόμων με Αναπηρίες και χρόνια νοσήματα, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν νερό...!

 

Εδώ και τώρα η Δημοτική αρχή και όσοι συνειδητά δεν φροντίζουν με κατάλληλα έργα να διαχειριστούν το νερό μας προς όφελος των κατοίκων, να πάρουν τις ευθύνες τους!

 

- Κανένα σπίτι χωρίς νερό φέτος το καλοκαίρι. Η επάρκεια σε νερό δεν είναι πρωτίστως υπόθεση ατομικής ευθύνης.

 

- Δεν μπορούν να μιλούν  για "οικονομία" στο νερό και πρόστιμα, όπως έχουν δηλώσει επίσημα, την ώρα που σπαταλούν οι ίδιοι το νερό για να μπαλώσουν τις ευθύνες τους  στα προβλήματα του δικτύου με τα λύματα ή τις όποιες διαρροές .

 

- Εδώ και τώρα αποπεράτωση του φράγματος κόρη - γεφύρι, μελέτη-σχεδιασμός-υλοποίηση για το φράγμα Κοντού,  αποπεράτωση του Σαραπιού, επιδιόρθωση  του Φυρόλακα και άλλων ταμιευτήρων. Στροφή στην συλλογή  και εκμετάλλευση του φυσικού νερού.

Αυτές είναι φθηνές επί της ουσίας  και αξιόπιστες λύσεις και ας πάψουν να κάνουν την "πάπια" γιατί η ΕΕ , οι κυβερνήσεις της και πρόθυμες δημοτικές και περιφερειακές   αρχές παλιές και νέες, σιγοντάρουν το ‘φαγοπότι» με τις αφαλατώσεις που το πλήρώνουμε αδρά από τις τσέπες μας.

 

- Να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού σε βαρέα μέταλλα , αρσενικό κλπ ειδικά στις  γεωτρήσεις, όπως στο Στενοχώνι στα νοτιόχωρα, όπου ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες το πρόβλημα οξύνεται με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας.  Η κυρίαρχη λογική διοικήσεων της ΔΕΥΑ, κυβερνητικών παραγόντων , όλων των κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης και στων δύο βαθμών να σιωπούν ένοχα γι αυτό το ζήτημα, συνιστά λογική του «πάμε και όπου βγει» λογική που σκοτώνει το λαό μας.

Ως Λαϊκή συσπείρωση Χίου τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, έχουμε προκαλέσεις δημοτικά συμβούλια, ερωτήσεις, έχουμε κάνει δύο φορές ημερίδες πάνω στο θέμα.

Όσο δεν υπάρχει ξεσηκωμός στο  ζωτικό θέμα του νερού, τόσο θα αναλωνόμαστε στα ίδια και στα ίδια, πληρώνοντας το μάρμαρο και ψάχνοντας «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»!

 

ΧΙΟΣ 12/6/2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση β. Αιγαίου και δήμο Χίου συγχαίρουν και ευχαριστούν την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, τους Δασοκομάντος, τους πιλότους των εναέριων μέσων και όλους τους εθελοντές των ομάδων πυρόσβεσης και συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης μιας επικίνδυνης φωτιάς που απείλησε το μοναδικό περιαστικό δάσος της Χίου και του Βροντάδου, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λατομικών ζωνών, της φαραωνικής παράκαμψης του Βροντάδου "προς Βορρά" , που συνεπικουρούν και πιέζουν το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο και περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Εδώ και χρόνια απαιτούμε από τους τοπικούς άρχοντες περιφέρειας και δήμου να προστατευτεί η περιοχή, να ανακηρυχθεί περιοχή προστατευόμενου φυσικού τοπίου, να αναδειχθούν οι περιπατητικές διαδρομές, να προστατευτούν οι φυσικές πηγές πόσιμου νερού, αλλά αυτοί "αγρόν ηγόρασαν" .

Για άλλη μια φορά επαναλήφθηκαν εικόνες οι μάνικες να μην επαρκούν, τα ακροφύσια να λείπουν από τις εγκαταστάσεις των σωλήνων, η τροφοδοσία νερού προς την πυροσβεστική να παρουσιάζει προβλήματα και να ξεμένουν τα πυροσβεστικά, ενώ το πόσιμο νερό προς όσους έδιναν τη μάχη έλειπε με ευθύνη και της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής στην αρχή και καλύφθηκε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών.

 

Εικόνες που αποτελούν κραυγή αγωνίας για την αδιαφορία των κυβερνητικών παραγόντων στα θέματα πρόληψης και πολιτικής προστασίας, που με θράσος ήρθαν ως επιθεωρητές να κομπορρημονούν εκ του μακρόθεν για τα πτητικά μέσα και τους Δασοκομάντος, που έκαναν τη διαφορά, λες και η πυροσβεστική με τους υπόλοιπους ήταν κομπάρσοι.

Σαφώς τη διαφορά την έκαναν εν συνόλω όσοι ρίχτηκαν στη μάχη, αλλά πού να τα δουν κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι αφού προείχε το show.

Αν οι κυβερνήσεις και η σημερινή, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές  είχαν ανταποκριθεί στα διαχρονικά αιτήματα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ πάνω στην πρόληψη και δασοπροστασία δεν θα θρηνούσαμε  άλλα 300 στρέμματα καμένου δάσους, ούτε θα ήταν στο στόχαστρο μεγαλοεπενδυτών η περιοχή με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Και επισημαίνουμε τα «σχέδια» για λατομικές ζώνες, και περιφερειακή παράκαμψη του Βροντάδου, πρώτο γιατί εμπεριέχονται στη φιλοσοφία του νέου χωροταξικού και δεύτερον επειδή το παράδειγμα του Έβρου είναι πολύ πρόσφατο, όπου που πριν ακόμη σβήσουν οι φωτιές, παραχωρήθηκαν οι άδειες για ανεμογεννήτριες.

Ως Λαϊκή συσπείρωση Β Αιγαίου και δήμου Χίου ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε να περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, θα δώσουμε τη μάχη με όλους τους μαζικούς φορείς κυβέρνηση και τοπικές αρχές να  αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γιατί για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 

 

Κυρίτση Αγλαΐα επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος 

Αμπαζής Γιώργος περιφερειακός σύμβουλος Χίου 

Σκούφαλος Μάρκος επικεφαλής ΛΑΣ δημοτικός σύμβουλος.

 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ,ΑΛΛΑΞΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΥΖ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ!!!

 



 

Μπορεί η δημοτική αρχή Μαλαφή , όπως δήλωσε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να ετοιμάζεται για θαλάσσιο σταθμό υγροποίησης LNG, στα πλαίσια ενός ουδέτερου ενεργειακά νησιού - τέτοιες  "παπάτζες"  δηλώνονται στα συμβούλια, αλλά μια σειρά παραλίες αιχμής του νησιού παραμένουν χωρίς δημοτικές ομπρέλες, καμπίνες αλλαγής ρούχων και ντουζ, ενώ οι φλυαρίες περί ετοιμότητας υποδοχής των τουριστών καλά κρατούν , οι δε ντόπιοι φαίνεται να αποτελούν πολίτες  δεύτερης κατηγορίας, αν και μπήκαμε στον Ιούνιο!!!

Παρόλο που οι απευθείας αναθέσεις στην καινούργια αυλή της δημοτικής αρχής έχουν πιάσει κόκκινο, υποτίθεται λόγω ταχύτητας και της Υπηρεσίας Αδυναμίας έργου - βλέπε τεχνική υπηρεσία - δεν κατέστη δυνατόν μέχρι τώρα , να είναι έτοιμες οι παραλίες να υποδεχτούν τους λουόμενους.

Με τους ρυθμούς που πάμε θα πιάσουμε τον Ιούλιο, ενώ το Sea track για τα ΑΜΕΑ, αν και ψηφίστηκε η πίστωση, τουλάχιστον στη Δασκαλόπετρα αποτελείται από τέσσερις στύλους. Δεν μιλάμε για τους «διαδρόμους» για ηλικιωμένους, αυτοί είναι πλέον καταδρομείς!

Δυστυχώς η δημοτική αρχή των ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ, πολύ νωρίς δείχνει την αντιλαϊκή της πολιτική που όλα τα εναποθέτει στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, αλλά και την ανεπάρκειά της για τα στοιχειώδη.

Ευθύνη γι αυτή την κατάσταση φέρουν όχι μόνο η ίδια, αλλά και όσες παρατάξεις τη στήριξαν,  για να επιδεικνύει αυτή την αλαζονική πολιτική που χαντακώνει τις λαϊκές ανάγκες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε άμεσα να κινητοποιήσει τους αρμόδιους μηχανισμούς, ώστε τα ως άνω προβλήματα να επιλυθούν , χωρίς να χρησιμοποιήσει το γνωστό κυνήγι μαγισσών ,  τη μετάθεση ευθυνών και τη λογική φταίνε οι προηγούμενοι.

Για δε τα σκίαστρα στην αγορά της Απλωταριάς, δεν αναφέρουμε κάτι,  γιατί αυτά γράφονται κατά το δήμαρχο από τα «πετσωμένα» ΜΜΕ της Χίου, οπότε ας «βράζουν στο ζουμί τους» ου συνδημότες μας !

Αναζητείται εκτός των άλλων και η ντροπή!

ΧΙΟΣ 6/6/2024