Print

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Στρατής Κόρακας: Η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας, σύμφωνα με το τι συμφέρει στο κεφάλαιο, τι του εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού.

Δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, Σ. Κόρακα, στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου με θέμα το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

“Δεν υποτιμούμε ότι έγινε μέχρι σήμερα από διάφορες πλευρές. Όμως πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για διαπιστώσεις σχετικά με τις συνέπειες του σεισμού και για έκφραση αλληλεγγύης. Το θέμα όμως είναι τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των ζημιών και για να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικά οι ζημιές σε περίπτωση σεισμών στο μέλλον.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η τοποθέτηση μου
Είναι γνωστό ότι η Λέσβος, ιδιαίτερα, αλλά και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου, πλήττονται από αρχαιοτάτων χρόνων από αμέτρητους ισχυρούς, καταστροφικούς, και λιγότερο ισχυρούς, σεισμούς. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές.
Παρόλα αυτά όμως, όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας, σύμφωνα με το τι συμφέρει στο κεφάλαιο, τι του εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού.
Αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλους τους σεισμούς που είχαμε μέχρι σήμερα, σε όλη την Ελλάδα
Πρόκειται, στην ουσία, για μια εγκληματική πολιτική.
Προτείνουμε
- Να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με άμεση χρηματοδότηση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των σχολείων και των νηπιαγωγείων. Να εξασφαλιστεί, επιτέλους, η αντισεισμική τους προστασία Να εκπαιδευτούν σχετικά με την αντιμετώπιση των σεισμών όλοι οι εκπαιδευτικοί. Κι εδώ πρέπει να συγχαρούμε τη δασκάλα του ημερήσιου της Βρίσας που αντιμετώπισε σωτήρια το πρόβλημα σώζοντας παιδικές ζωές, ακριβώς επειδή είχε εκπαιδευτεί.
-Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως διδακτήρια και φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να εξασφαλιστεί η αντισεισμική θωράκισή τους.
- Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Λέσβο.
- Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας του νησιού, οι προνοιακές μονάδες (Άσυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ). οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία, να θεσμοθετηθεί ειδικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας αυτών των χώρων και να καθιερωθεί σχέδιο εκκένωσης τους.
- Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
- Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια , οι πολυκατοικίες και οι χώροι εργασίας.
- Να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό, όλες οι εμπλεκόμενες δημόσιες Υπηρεσίες του Νομού και της Περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από τον πρόσφατο σεισμό ζητάμε:
-Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και το ξεκαθάρισμα ποια κτίρια είναι κατοικήσιμα χωρίς κίνδυνο, ποια είναι επισκευάσιμα και ποια πρέπει να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν.
- Αποζημίωση στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Πλήρη απαλλαγή για τα κτίσματα που υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά.
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα χρεών για πληγέντες.
- Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί, όπου έχουν ξεκινήσει.
- Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
Την άμεση στέγαση σε ανθρώπινες συνθήκες των πληγέντων των οποίων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα και εξασφάλιση, όπου χρειάζεται, της διατροφής, καθαριότητας και υγιεινής τους.
Διεκδικούμε την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων, της παραγωγικής διαδικασίας στο νησί, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο στο μέλλον να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική - και από την περιφερειακή Αρχή- και τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης, που με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης, αποφασίζονται στην ΕΕ. Και θα ήθελα να θυμίσω εδώ ότι στις σοσιαλιστικές χώρες όλα αυτά ήταν αυτονόητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου τεράστιες καταστροφές από σεισμούς (Τασκένδη, Βουκουρέστι κ.α.) αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ολοκληρωτικά.
Είναι φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της ελεύθερης αγοράς.
Αποδείχνεται για άλλη μια φορά ότι η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα προβλήματα ανάσας για το λαό, χρειάζονται κεντρικό σχεδιασμό για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, των μέσων παραγωγής, του παραγόμενου πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου.
Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, όλο το λεσβιακό λαό να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός. Καλούμε και τη Περιφέρεια να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση
Η πείρα από άλλες παρόμοιες καταστάσεις στην Αθήνα και αλλού δείχνουν ότι δεν χωράει καμιά επανάπαυση, καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις που απλόχερα θα μοιραστούν αυτές τις μέρες.. Στο χέρι του λαού μας και των μαζικών του φορέων είναι τώρα να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό -αγωνιστικό κίνημα για να υλοποιηθούν έστω και ορισμένες από αυτές οι προτάσεις.
Κλείνοντας προτείνουμε να υιοθετήσει το Π.Σ. ένα διεκδικητικό πλαίσιο στη βάση των παραπάνω προτάσεων”
Τελικά ο Πρόεδρος και η Περιφερειάρχης αρνήθηκαν να καταλήξει η συζήτηση σε ψήφισμα, που θα δέσμευε το Π.Σ. και την περιφερειακή αρχή σε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου