Print

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού


 Χίος, 8 Ιουνίου 2021

 Προς:1. κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

           2.κ. Δήμαρχο

           3. Δημοτικούς Συμβούλους

Κοιν.: ΜΜΕ        

Κύριε Πρόεδρε.

Επισπεύδουσα η δημοτική αρχή προσπαθεί να περάσει από το παράθυρο την  «Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Χίου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών και Οινουσσών».

Εκμεταλλεύεται έτσι   την για πολλοστή φορά κυβερνητική αθλιότητα της ΝΔ να πάρει την αρμοδιότητα από το δημοτικό συμβούλιο και να την αποδώσει στην οικονομική επιτροπή, λόγω συσχετισμών, αποδεικνύοντας ότι κι αυτή η αστική δημοκρατία, είναι αδειανό πουκάμισο, όταν δεν τους συμφέρει.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση  είμαστε η μόνη παράταξη που καταψήφισε τη σύσταση αυτής της επί της ουσίας Ανώνυμης εταιρείας, που αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίες των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες πίσω από εύηχες λέξεις κρύβουν την πραγματικότητα, δηλαδή ακόμα ένα εργαλείο  για μπίζνες με τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεγαλοεργολάβους κλπ, ένα εργαλείο ελαστικού εργατικού δυναμικού, ένα εργαλείο ρουσφετιών και αδιαφάνειας με διοικητή manager και όχι πολιτικό πρόσωπο.

Το προσωπικό για το οποίο γίνεται λόγος είναι τακτικό και έκτακτο και δεν υπολογίζεται στο προσωπικό του Δημόσιου τομέα σ' αυτή την Αναπτυξιακή Εταιρία.

Αυτό σημαίνει  ότι οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή θα βάζει τα κριτήρια, θα κόβει, θα ράβει και βεβαίως θα κατηγοριοποιεί το έκτακτο και τακτικό προσωπικό, αν χρειάζεται δε  το  μόνιμο προσωπικό θα μετατάσσεται σε αυτές τις εταιρίες, θα χάνει τη μόνιμη ιδιότητα του και θα μπαίνει μέσα στη λογική του τακτικού ή έκτακτου ανάλογα τις δυνατότητες της εταιρίας και πως πηγαίνει.

Θα πρέπει δηλαδή να πούμε ξεκάθαρα ότι αυτή η Ανώνυμη Εταιρία των ΟΤΑ είναι μία εταιρία η οποία ακουμπά σε όλες τις λειτουργίες των Δήμων,  στην ουσία πρόκειται για παρένθετο μηχανισμό που θα απομυζά το δήμο και τους εργαζόμενους  του τα δε κόστη και οι μπίζνες, φυσικά στην πλάτη των δημοτών μας.

Με  βάση  τις εγκυκλίους οι ενδεικτικές λειτουργίες είναι, επιστημονική συμβουλευτική, τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ, ωρίμανση έργων, υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής δηλαδή κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, δράσεις κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων και μεταναστών κλπ., υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης, προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, ανάληψη καθηκόντων Τεχνική Υπηρεσίας των ΟΤΑ, εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ. Επιπρόσθετες αρμοδιότητες, είναι να λειτουργούν ως  ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων, να συστήσουν ή να συμμετέχουν σε ομάδες τοπικής δράσης σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ε. δηλαδή ΕΣΠΑ, Leader κλπ., να ασκούν όλες τις δραστηριότητες των άρθρων 182 και 183 του Κλεισθένη δηλαδή δραστηριότητες στους τομείς ενέργειας, βασικών υποδομών, κοινής ωφέλειας, φυσικών πόρων κλπ., εγκαταστάσεων ΑΠΕ και όλα αυτά τα πράγματα.

Αφήνουν δηλαδή στο δήμο τα  Πρωτόκολλα και το Ληξιαρχείο, αυτά μένουν στο Δήμο, τα υπόλοιπα πάνε σε μία Ανώνυμη Εταιρία ιδιωτική και ειδικού σκοπού, με τυράκι για τη φάκα να ενισχυθούν οι μικροί δήμοι όπως τα Ψαρά και οι Οινούσες.

Εμείς τα μάτια μας να πάμε να τα βγάλουμε μόνοι μας δεν θα πάμε, γι' αυτό και επιμένουμε λοιπόν ως Λαϊκή Συσπείρωση να απαιτούμε:

·         γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό

·         επιστροφή των παράνομα  παρακρατημένων πόρων, 

·         ενίσχυση των Υπηρεσιών τους με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν,

·    επέκταση των προγραμματικών συμβάσεων, διότι όταν έχεις και προσωπικό και πόρους οι προγραμματικές συμβάσεις δεν θα είναι βραχνάς ούτε για τις Υπηρεσίες των Ψαρών ούτε για τις Υπηρεσίες του Δήμου Χίου.

Τέλος ας μην ξεχνούμε ότι την ανάπτυξη και τις αναπτυξιακές

εταιρίες τις πληρώνει όλες ο ελληνικός λαός αλλά και τις ζημιές τους τις πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός και ο Χιώτικος λαός και ο Ψαριανός και των Οινουσσών.

Γίνεται καθαρό επομένως  ότι επειδή έχουμε ακόμα μια αντιδημοκρατική  μεθόδευση από πλευρά της κυβέρνησης , το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό να πάρει τη σχετική απόφαση , αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του, με τη δέουσα προσοχή αυτή τη φορά .

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μάρκος Σκούφαλος

Κλαίρη Κωστάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου