Print

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους μαστιχοπαραγωγούς


 ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι μικρομεσαίοι μαστιχοπαραγωγοί να οργανώσουν τον αγώνα τους για τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά και τη ζωή.

Αυτή την περίοδο γίνονται προσαρμογές των καταστατικών των α΄θμιων συνεταιρισμών της  ΕΜΧ με βάση το νόμο 4673/20.

Ο συγκεκριμένος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια αντίστοιχου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την περαιτέρω μετατροπή των συνεταιρισμών σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις και τον έλεγχό τους από τα μονοπώλια καθώς ορίζει ότι με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των συνεταιρισμών διάφοροι ιδιώτες - «επενδυτές» θα μπορούν πλέον να κατέχουν μερίδια έως και 35% και να έχουν δικαίωμα ψήφου ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν.

Πρόκειται για παραδοχή του γεγονότος ότι ο συνεταιρισμός των βιοπαλαιστών αγροτών δεν έχει μέλλον στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού αν δεν μπει κάτω από τη φτερούγα καπιταλιστών. Αυτό άλλωστε δείχνει και η εμπειρία από τις άλλοτε κραταιές συνεταιριστικές οργανώσεις που είτε χρεοκόπησαν είτε μετατράπηκαν σε μετοχικές ανώνυμες εταιρείες (πχ Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ κλπ.)

Οι συγκεκριμένες διατάξεις επιχειρείται, αυτή την περίοδο, να ενσωματωθούν στα υπό ψήφιση καταστατικά των συνεταιρισμών της ΕΜΧ. Σε αυτά προαναγγέλονται νέες επενδύσεις της ΕΜΧ σε τομείς όπως ο τουρισμός και η «κυκλική οικονομία», τη στιγμή που η πείρα από τη λειτουργία της MEDITERRA δείχνει ότι τίποτα δεν κέρδισαν οι βιοπαλαιστές αγρότες από τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια της ΕΜΧ.

Τα παραπάνω υπηρετούνται  από μια σειρά διατάξεις που υπάρχουν στα νέα καταστατικά. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι με το νέο νόμο:

  1. Οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της ΕΜΧ ουσιαστικά θα διορίζονται από το ΔΣ και ΔΕΝ θα εκλέγονται(!!!) από το συνέλευση του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού! Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα να διορίζονται μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί ως αντιπρόσωποι, δίνοντας τους κυρίαρχο ρόλο, και να μένουν στην απ’ έξω όλοι οι μικρομεσαίοι και τα συμφέροντα και οι ανάγκες τους.
  2. Το νέο καταστατικό προβλέπει και τελικά επιβάλει(!!) την είσοδο μη-φυσικών προσώπων ως μέλη του συνεταιρισμού, δηλαδή επιχειρηματικών συμφερόντων. Τους δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και της αντιπροσώπευσης των μαστιχοπαραγωγών.

Την ίδια στιγμή οι αγροτοπαραγωγοί και στη Χίο υποφέρουν από το τεράστιο κόστος παραγωγής (καύσιμα, λιπάσματα, εξοπλισμός κλπ.), τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τον πανάκριβο και ανύπαρκτο ΕΛΓΑ, τους αγροτικούς δρόμους που κάθε χειμώνα γίνονται απροσπέλαστοι και επικίνδυνοι με τεράστια ευθύνη της τοπικής διοίκησης, τα προβλήματα που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, τα ανύπαρκτα έργα προστασίας και πρόληψης από φυσικές και άλλες καταστροφές.

Σε ότι αφορά δε στα “σχέδια βελτίωσης” της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, τα καρπώνονται κυρίως οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ομάδες παραγωγών κλπ. που έχουν δυνατότητα να συμμετέχουν και με ίδια κονδύλια στη χρηματοδότηση, σε αντίθεση με τους  βιοπαλαιστές αγρότες, ενώ οι μαστιχοκαλλιεργητές αποκλείονται επιπλέον και λόγω των κριτηρίων που μπαίνουν από τις προκηρύξεις των μέτρων.

Καλούμε, σε όσους συνεταιρισμούς δεν έχει περάσει το καταστατικό να μην ψηφιστεί με τις νέες αλλαγές και ταυτόχρονα εκεί που έχει περάσει να μην εφαρμοστείστην πράξη. Κανένας αντιπρόσωπος να μην διορίζεται, καμία εταιρία-ένωση προσώπων να μην γίνει μέλος των συνεταιρισμών.

Σε κάθε χωριό να δημιουργηθεί εστία αντίστασης για το παρόν και το μέλλον των μαστιχοπαραγωγών και των χωριών μας και να παλέψουμε για:

-        Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια.

-        Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-        Σύνδεση του συνόλου της  επιδότησης με την παραγωγή. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

-        Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

-        Έργα προστασίας από φυσικές και άλλες καταστροφές.

-        Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους, υπάρχει μόνο μία διέξοδος και για τους βιοπαλαιστές αγρότες:

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος ώστε με την Κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση στην οικονομία.Ο δρόμος της συσπείρωσης και κοινής πάλης που θα φτάνει έως την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Της εργατικής εξουσίας.

Μόνο τότε δεν θα είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση η δουλειά του σημερινού αγροτοπαραγωγού. Μόνο τότε ο συνεταιρισμένος αγρότης θα μπορεί να επωφελείται από την κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανική παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τις κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Μόνο αν εμείς γίνουμε κύριοι της τύχης μας, νοικοκύρηδες στον τόπο μας, με τη δική μας εξουσία, θα απαλλαχτούμε από τη σκληρή δουλειά στο χωράφι, την αγωνία και την ανασφάλεια και θα μπορούμε να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

Τ.Ε. Χίου

11/2/22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου