Print

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου για τον αναδασμό στην Ατσική της Λήμνου

Πηγή φωτό: ertnews.gr

 Μυτιλήνη, 14 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του Γιώργου Αμπαζή, περιφ. Συμβούλου της ΛΑ.Σ, Β. Αιγαίου

Σχετικά με τη μελέτη για τον «Εκούσιο Αναδασμό Ατσικής Λήμνου»

Η συζήτηση στην πρόσφατη  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου της 10-2-20022, για  τη Μελέτη Αναδασμού Ατσικής, προϋπολογισμού 1.249.232,90 ( θέμα: 58ο ) έφερε στην επιφάνεια ένα χρονίζον θέμα, που ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής Ατσικής Λήμνου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως γνωστόν, από το 2011 ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα εφαρμογής εργασιών εκούσιου και υποχρεωτικού αναδασμού (Α.Π.: 980/24-05-2011). Το Περιφέρειακ΄Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα εφαρμογής εργασιών Εκούσιου Αναδασμού στα νησιά της ( απόφαση 20-07-2016 ). Μέχρι σήμερα, μοναδικός εκκρεμής αναδασμός στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραμένει ο εκούσιος αναδασμός Ατσικής.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου, Γ. Αμπαζής,, στην τοποθέτηση του, τόνισε ότι η ΛΑ.Σ. δεν είναι αντίθετη με τον αναδασμό της Ατσικής, όμως πρέπει να είναι καθαρό από την αρχή, τί σχεδιάζεται στην περιοχή.

Το έργο,, αφορά σε μια έκταση 16.250 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά, σουσάμι και φασόλια., Οι ιδιοκτήτες των διάσπαρτων αγροτεμαχίων αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μιας ορθολογικότερης και παραγωγικότερης διανομής των 16.250 στρεμμάτων και ζήτησαν τον σχετικό αναδασμό. Με τον αναδασμό και τη δημιουργία οδικών, αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων, οι αγρότες αποβλέπουν στη βελτίωση της γεωργικής εκμετάλλευσης, στη βιώσιμη και παραγωγικότερη δραστηριοτήτα τους (λιγότερες και ευκολότερες μετακινήσεις, λιγότερα καύσιμα και κατά συνέπεια τον περιορισμό του κόστους εκμετάλλευσης).

Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα της συνεχούς ενημέρωσης. των κατοίκων και των συλλογικών τους οργάνων, ώστε να αντιμετωπιστούν φλέγοντα και δυσεπίλυτα ζητήματα τα οποία υφίστανται, όπως:

·      Ιδιοκτήτες–αγρότες που δεν έχουν συμβόλαια. Υπάρχει ζήτημα με την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών τους, τόσο στο κτηματολόγιο, όσο και στον αναδασμό.

·      Αναγνώριση των τίτλων ιδιοκτησίας, από το κράτος.

·      Αντιμετώπιση των πιθανών ζητημάτων ,που θα υπάρξουν , με την αρχαιολογική υπηρεσία.

·      Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, για την εκτίμηση της αξίας της γης.

Φυσικά, σημείωσε,  ο ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ από μόνος του ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών αφού παραμένουν βασικά προβλήματα όπως κόστος παραγωγής, τα καλλιεργητικά μέσα, το κόστος της μεταφοράς των καλλιεργητικών μέσων, οι υπέρογκες τιμές στη μεταφορά του νερού και του ρεύματος κλπ.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι της κάλυψης του συνολικού κόστους της Μελέτης Αναδασμού της Ατσικής , γιατί η σημερινή απόφαση χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίνει - μόνο- το ποσό των 500.000 χιλιάδων ευρώ(!!!) και όχι το σύνολο της δαπάνης που είναι 1.249.232 ευρώ.

Το  Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου