Print

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ψήφισμα του ΣΕΣΝΟΧ με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο της Χίου για την τέλεση αγιασμού στο τμήμα ΧΜΘ

 Χίος, 15/07/22

Προς: Υφυπουργό Υγείας κ. Γκάγκα 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Από το 2004  το ΣΕΣΝΟΧ διεκδίκησε την δημιουργία τμήματος ημερήσιας νοσηλείας που θα περιελάμβανε και τους ασθενείς που λαμβάνουν χημικοθεραπευτικά φάρμακα. Παλέψαμε για έναν αξιοπρεπή χώρο, ασφαλή, πλήρως εξοπλισμένο, που θα νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες συμπολίτες μας αλλά και ασθενείς που χρειάζονται, μικρή χρονικά, νοσηλευτική φροντίδα.

Το τμήμα αυτό στήθηκε με την ουσιαστική προσφορά των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου -χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα είχε γίνει- και με δωρεές, αφού η κρατική στήριξη δεν υπήρχε.  

Έτσι φτάσαμε σήμερα να εγκαινιάζεται ένα τόσο σημαντικό τμήμα από το οποίο επί τις ουσίας απουσιάζει ο ογκολόγος και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα το στελεχώσει αφού η στελέχωσή του πραγματοποιείται από μετακινήσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο  δεν διαθέτει εδώ και μήνες μαστογράφο – χωρίς να  είναι γνωστό για πόσο  ακόμα -   δεν διαθέτει ακτινολόγους (οι τρεις εναπομείναντες δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες) με συνέπεια να υπολειτουργεί το εργαστήριο απεικονιστικής ιατρικής, αφού δεν πραγματοποιούνται μαγνητικές και έχει τεράστια προβλήματα στα μηχανήματα του ακτινολογικού  συγκροτήματός του, η αναβάθμιση του οποίου έχει μπει στον «πάγο» από το 2017. 

Ενώ, εξαιτίας των ελλείψεων  κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια ένας ακτινοχειριστής βάρδιας καλείται να καλύψει πολλαπλά πόστα (αξονικό τομογράφο, ΜΕΘ, κλασικό ακτινολογικό).

Τα αναμενόμενα οφέλη λοιπόν από την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου νοσηλείας, δυστυχώς ακυρώνονται από την ίδια την πραγματικότητα και από τα υπαρκτά διαχρονικά προβλήματα.  Τόσο με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΣΡΙΖΑ, που συνέχισαν στο έδαφος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και της διοίκησης  του Νοσοκομείου δεν έχει ενταχθεί το τμήμα ημερησίας νοσηλείας στον οργανισμό του Νοσοκομείου.  Έτσι, μετά το ΤΕΠ και τη ΜΕΘ, που δεν υπάρχουν στο οργανισμό του Νοσοκομείου στην Νοσηλευτική υπηρεσία, άλλο ένα τμήμα που θα προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες του Νομού δεν θα υπάρχει λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που υλοποιούν οι εκάστοτε Διοικήσεις και η 2η ΥΠΕ.

Αν δεν προσληφθεί άμεσα προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό) είναι προφανές ότι δεν θα  προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες που θα μπορούσε ένα τέτοιο τμήμα να προσφέρει.

Στα χρόνια προβλήματα συγκαταλέγεται και αυτό του απαρχαιωμένου οργανογράμματος του Νοσοκομείου, το οποίο για να είναι προσαρμοσμένο στους  κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς του, οι εκάστοτε διοικήσεις καταργούν θέσεις για να δημιουργήσουν κάποια άλλη, όπως έπραξαν πρόσφατα με την κατάργηση των δύο θέσεων βρεφονηπιοκόμων και το όραμα ενός βρεφονηπιακού σταθμού, με το οποίο κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά, πετάχτηκε οριστικά στο καλάθι των αχρήστων.    

Παράλληλα, η υποστελέχωση  του ΕΚΑΒ Χίου για την οποία ο κ. Πλεύρης δήλωσε προκλητικά πριν ένα μήνα  ότι γνώριζε  το πρόβλημα και θα το αντιμετώπιζε με νέες προσλήψεις μέσα στον Ιούνιο, έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, αφού ένας ακόμα επικουρικός διάσωσης υπέβαλε την παραίτηση του και άλλος ένας πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί άμεσα.  Έτσι, μόνο ένα ασθενοφόρο θα καλύπτει ολόκληρο το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών και για την αγωνία και την εντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων.   Ενώ,  και οι δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, επανεξετάσεις κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία  παραμένουν, υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό.   Δεδομένου ότι  βρισκόμαστε σε θερινή περίοδο και ο πληθυσμός τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά έχει υπερδιπλασιαστεί, η ανυπαρξία του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ οδηγεί τον κόσμο στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νησιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών.  Ενώ και οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ως το και το τέλος του χρόνου. 

 Για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και το σύνολο των εργαζομένων στο νησί πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν μονάχα όταν η υγεία γίνει υπόθεση του αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, που έχουν «στεγνώσει» τη Δημόσια Υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα ενώ ακόμα και εν μέσω πανδημίας γιγαντώνουν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία. Συνεπώς, οι διαρκείς επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στο νοσοκομείο, με κούφιες υποσχέσεις για «λύσεις» σε προβλήματα που η πολιτική τους συνειδητά δημιουργεί, δίκαια προκαλούν εργαζόμενους και κατοίκους, ειδικά όταν γίνονται σε προεκλογικό φόντο…

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

-        Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού , ιατρικού ,νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.  Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.  OXI στις ΣΔΙΤ, και τη λειτουργία των Νοσοκομείων με  ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.  Ανάκληση των αναστολών εργασίας όλων των εργαζομένων.

-        Ένταξη των τμημάτων ΜΕΘ – ΤΕΠ και  Ημερήσιας Νοσηλείας στον οργανισμό του Νοσοκομείου.  Άμεση πρόσληψη ογκολόγου και αιματολόγου.

-        Άμεση ενίσχυση του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό. ΄

-        Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό, στόλο και εξοπλισμό.

-        Τροποποίηση του οργανογράμματος του Νοσοκομείου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

-         Αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.  Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-        Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

-        Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας του Νησιού

-        Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών,  που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                           Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                        Κουβαρά Ολυμπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου