Print

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Δ.Τ. για την περιοδεία της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου σε Φούρνους-Θύμαινα

Πηγή φωτό:el.wikipedia.org

 ΦΟΥΡΝΟΙ – ΘΥΜΑΙΝΑ, 07/09/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ από την περιοδεία σε Φούρνους και Θύμαινα

   Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ. κατά την τριήμερη επίσκεψη τους στα νησιά των Φούρνων και της Θύμαινας, συναντήθηκαν με κατοίκους, εργαζόμενους και φορείς των νησιών και ενημερώθηκαν για τα χρόνια προβλήματα των ακριτών μας.

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά : το μεγαλείο της ψυχής  αυτών των ανθρώπων που «φυλάσσουν θερμοπύλες» χειμώνα καλοκαίρι κάτω από αντίξοες συνθήκες και που πολλές φορές  έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και  με τον θάνατο, χωρίς γιατρούς, λιγοστά μέσα μεταφοράς και σύνδεσης με  τα άλλα, μεγαλύτερα νησιά ή την ενδοχώρα, την ακρίβεια στα απαραίτητα καύσιμα για  τον βιοπορισμό τους, με κουτσουρεμένο  το δικαίωμα  στην μόρφωση, την άθληση, τον πολιτισμό.

Κατά την επίσκεψή τους στο "Κέντρο Υγείας" Φούρνων , αναδείχτηκε το δύσκολο έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι :

Στους Φούρνους, τη Χρυσομηλιά και το νησί της Θύμαινας,  εδώ και περίπου ένα μήνα, υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός, ο οποίος καλείται να καλύψει όλες τις ειδικότητες, «διακτινιζόμενος» πολλές φορές, από την μια άκρη στην άλλη των νησιών, για τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων, των πολυάριθμων επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο και τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων με COVID.  

  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο μοναδικός γιατρός με την μια και μοναδική νοσηλεύτρια, εδώ και ένα χρόνο που έφυγε η καθαρίστρια και η θέση παραμένει κενή, εκτελούν και τις υπηρεσίες της καθαριότητας. Τέλος, δεν θα βαρεθούμε να καταγγέλλουμε τη μη ύπαρξη οδηγού ασθενοφόρου και του αναγκαίου πληρώματος του στο νησί, παρά τους θανάτους ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να μεταφερθούν στα νησιά που διαθέτουν νοσοκομεία.

Παράλληλα, την αναγκαιότητα εξοπλισμού του λιμενικού σώματος, με ασθενοφόρο πλοιάριο κλειστού τύπου επεσήμαναν οι λιμενικοί, προκειμένου οι ασθενείς να μεταφέρονται  με ασφάλεια στα νοσοκομεία των νησιών.

 Όσο για την εκπαίδευση των μαθητών στα 2 νησιά, εκτός από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που καλούνται οι μαθητες της Θύμαινας να αντιμετωπίσουν, μεταφερόμενοι από το ένα νησί στο άλλο καθημερινά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αξίζει να αναφερθεί ότι  το δημοτικό σχολείο των Φούρνων που είχε υποβαθμιστεί οργανικά, από 6θέσιο  σε 4θέσιο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις κινητοποιήσεις των δασκάλων, γονέων και φορέων  αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως 6θέσιο με βασική όμως έλλειψη του καθηγητή της  μουσικής, ο οποίος έχει να τοποθετηθεί από το υπουργείο τουλάχιστον δύο χρόνια. 

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γυμνάσιο και λυκειακές τάξεις Φούρνων είναι από τις λίγες φορές όπου έχουν τοποθετηθεί αναπληρωτές καθηγητές βασικών ειδικοτήτων, παραμένει όμως το βασικό πρόβλημα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η ολοκλήρωση της συντήρησης του κτιρίου. Παρά τις εξαγγελίες της περιφερειακής αρχής για αποκατάσταση, εκκρεμεί ακόμα η μόνωση της ταράτσας ώστε να μην μπαίνουν νερά στις αίθουσες.

Έντονα και καθημερινά είναι και τα προβλήματα των αλιέων Θύμαινας και Φούρνων με τους οποίους συναντήθηκε η αντιπροσωπεία των δημοτικών και περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι οποίοι ζητούν:

Τη μείωση του κόστους των καυσίμων και διευκόλυνση του εφοδιασμού των νησιών  τους απευθείας με αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο .. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, οι αλιείς Φούρνων Θύμαινας και Ικαρίας πηγαίνουν στη Σάμο για εφοδιασμό !!!!

Ζητούν επιπλέον τη χορήγηση ενίσχυσης απέναντι στο αυξημένο κόστος των καυσίμων καθώς και.την καταγραφή ζημιών και αποζημίωση τους  από τις καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία που προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα και τα θαλάσσια θηλαστικά. Απαιτούν τέλος, την  προστασία του κράτους από την υπεραλίευση Τούρκων ψαράδων στις ελληνικές ζώνες ψαρέματος, οι οποίοι καθημερινά τις παραβιάζουν.

Οι εκπρόσωποι της Λαικής Συσπείρωσης τόνισαν για άλλη μια φορά ότι στέκονται στο πλάι κατοίκων και εργαζομένων και με ερωτήσεις, αιτήματα και καταγγελίες τόσο κοινοβουλευτικά όσο και μέσα από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Θα πρέπει τέλος να αναφερθούμε στην διοργάνωση από τον αθλητικό/ πολιτιστικό σύλλογο Φούρνων Θύμαινας Κορσεών, του 4ου κολυμβητικού αγώνα,( τον περίπλου 18 χιλιομ της Θύμαινας) ο οποίος σε συνεργασία με την Π.Β.Α, διακρίθηκε από την άψογη οργάνωση, την θερμή φιλοξενία και την αμέριστη, εθελοντική συμβολή των καπεταναίων των νησιών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μπορέσουν οι 19 αθλητές να τερματίσουν.

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή αθλητή ΑΜΕΑ που κατάφερε με τη δύναμη της θέλησης, ισότιμα να κατακτήσει τον τίτλο και το βραβείο – πρώτο για όλους εμας που παρακολουθήσαμε- του αγώνα.

Από το γρ. Τύπου της Λαικής Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου