Print

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Η ΛΑ.Σ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τη λαϊκή συνέλευση της Ελάτας

 Χίος 11 Αυγούστου 2023

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ «ΠΕΛΑΓΟΝΗΣΟΣ» ΚΑΙ «ΜΙΚΡΟΝΗΣΟΣ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΤΑΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ…. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α’-Β΄ΒΑΘΜΟΥ

.

Η πραγματοποίηση της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων της Ελάτας στις 10 Αυγούστου 2023, με θέμα:την Ανάκληση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου «Έγκριση ίδρυσης πλωτής μονάδας υδατοκαλλιέργειας έκτασης 20 στρεμμάτων προερχόμενη από μετεγκατάσταση επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενης σε νέα θέση «Νότια της νησίδας Πελαγόνησος» Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων Δήμου Χίου, Π.Β.Α. της εταιρείας ΔΙΑΠΟΡΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. ετήσιας δυναμικότητας 600 τόνων» ανέδειξε τα παρακάτω:

  • Τις διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και των διοικήσεων του Α’ και Β’ /βαθμού Τοπικής διοίκησης, όσον αφορά την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στα νησιά Χίο και Οινούσσες.
  • Την πολιτική αγυρτεία των διοικούντων τους Καποδιστριακούς δήμους και την Περιφέρεια Β.Α. να διαμορφώνουν θέματα εθνικής σημασίας όπως είναι το διοικητικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών «Άγιος Στέφανος», «Πελαγόνησος» και «Μικρόνησος» με ιδιοτελή φιλοσοφία.

Η από το 1989 προσπάθεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ να «αλώσουν» επεκτατικά τις θαλάσσιες περιοχές της Χίου προβαίνοντας σε μεγάλες χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις των ιχθυοκαλλιεργητικών εταιρειών στόχευε να βάλει στο χέρι τα τρία νησιά.

Έτσι τη δεκαετία του 2000 ο Δήμος Μαστιχοχωρίων δια της διοίκησής του προέβη στην απόφαση που αλλοίωνε την από το 1957 κατοχυρωμένη διοικητική και ιδιοκτησιακή πραγματικότητα ότι τα τρία νησιά ανήκαν στην κοινότητα Ελάτας κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται από προπολεμικές συμβολαιογραφικές πράξεις πάκτωσής τους.

Δηλ. το «Πελαγόνησος» το ενέταξε στην κοινότητα Πυργιού και το «Μικρόνησος» στην κοινότητα Μεστών προκειμένου να «διευκολυνθούν» τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών «της ανάπτυξης», με δόλωμα τις θέσεις εργασίας. Παραγνωρίζοντας τις αλλεπάλληλες αποφάσεις αντίθεσης των εκατοντάδων συμμετεχόντων στις λαϊκές συνελεύσεις της κοινότητας της Ελάτας!

Έτσι το 2011 η Περιφέρεια Β. Α. αποφασίζει στις 13 Ιούλη 2011 «τη μετεγκατάσταση απ΄ τον όρμο των Μεστών στη νήσο Πελαγόνησο»! Με τις θετικές ψήφους των εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ(και περιφερειακών συμβούλων της Χίου, που σήμερα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στα τοπικά πολιτικά δρώμενα) και την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης- ΚΚΕ!

Σήμερα, εμφανίζεται μία απόφαση του 2021 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπου η Περιφέρεια Β.Α. και Δήμος Χίου δια των υπηρεσιών τους γνωμοδοτούν θετικά επί των αποφάσεων διαφόρων υπουργείων, δίνοντας το πράσινο φως, εγκατάστασης τριών κλωβών στο Πελαγόνησος!

Παράλληλα εμφανίζεται, ως δια μαγείας ένα «έγγραφο» της Τουρκοκρατίας, που παραχωρεί τη νήσο «Πελαγόνησο» στην εκκλησία των Μεστών!!! Εντείνοντας τα πολιτικά παιχνίδια σε ακατοίκητες βραχονησίδες του Αιγαίου και βάζοντας πλάτη στα ιμπεριαλιστικά νατοϊκά σχέδια να γίνουν τα νησιά μας ορμητήρια του πολέμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β.Α. ,το ΚΚΕ συμμετέχοντας στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Ελάτας εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους κατοίκους, αποκάλυψε τα διαχρονικά αντιλαϊκά σχέδια των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους στις διοικήσεις των δήμων και της Π.Β.Α. έδειξε ότι η εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων, χωρίς σχεδιασμό και με υπέρμετρα τα στοιχεία υπερκμετάλλευσης του θαλάσσιου χώρου οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της παράκτιας αλιείας, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες των υπουργών των υπουργείων π.χ. Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις λανθασμένες συντεταγμένες της ιχθυοκαλλιέργειας, του Πολιτισμού με τα ήξεις- αφίξεις, σχετικά με το αρχαίο ναυάγιο κλπ., καταδίκασε την προσπάθεια να κρυφτεί η σύμφυση κεφαλαίου (επενδυτών ιχθυοκαλλιεργειών) και πολιτικών εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στα όργανα Τ.Δ. α’ και β’ /βαθμού αποκαλύπτοντας τα έγγραφα της συνέργειάς τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β.Α. ,το ΚΚΕ καλούν τους κατοίκους της Ελάτας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική στάση των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων, οι οποίοι για ακόμα μια φορά προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά ή να δηλώσουν τη «συμπαράστασή» τους, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι πρέπει να «αγωνιούμε για την τύχη των εταιρειών, που δεν έτυχαν τις αναγκαίας χρηματοδότησης της πολιτείας».

Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και θα στηρίξει τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα άνομα σχέδια των πολιτικών ιθυνόντων.

Γιώργης Η. Αμπαζής

Περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου