Print

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ικαρία - Η πραγματικότητα πίσω από τις κυβερνητικές φιέστες και εξαγγελίες


Τα οξυμένα προβλήματα του λαού του νησιού αναδεικνύει η Τ.Ε. Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ
Από κινητοποίηση στον Αγ. Κήρυκο για την Υγεία
Ολόκληρη φιέστα έστησε την περασμένη Παρασκευή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ικαρία, με εξαγγελίες για έργα αυτονόητα, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ίδια την επιβίωση του λαού του νησιού, η οποία και επιδεινώνεται παραπέρα από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, με παράτες εγκαινίασε τη λειτουργία της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων του Ελληνικού Στρατού (πρώην ΜΟΜΑ), η οποία το «πρώτο έργο» που θα αναλάβει, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, θα είναι η αποκατάσταση του δρόμου Καρκινάγρι - Μαγγανίτης. Η φιέστα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου από εκεί ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, που συνόδευε τον Π. Καμμένο, εξήγγειλε τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού.

Τεράστια τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας του νησιού
Όπως ανέφερε στο «Ρ» ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας - Φούρνων, Νίκος Λαρδάς, οι εξαγγελίες - που είναι κι αυτές ένα θέμα αν θα υλοποιηθούν - δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι άμεσες ανάγκες του λαού της Ικαρίας και των Φούρνων γίνονται από την κυβέρνηση θυσία στους δημοσιονομικούς δείκτες και το επερχόμενο μνημόνιο 3.
Όπως ανέφερε ενδεικτικά για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία: «Οι κάτοικοι του χωριού Καρκινάγρι θέλουν δυόμιση με τρεις ώρες για να φτάσουν στο Κέντρο Υγείας, που και εκεί είναι ένα ζήτημα αν θα βρουν γιατρό και τι γιατρό θα βρουν και 4 ώρες για να μεταβούν στο νοσοκομείο του νησιού. Το περιφερειακό ιατρείο του χωριού είναι χωρίς αγροτικό γιατρό εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Η περιοχή των Ραχών, που είναι από τα μεγαλύτερα περιφερειακά διαμερίσματα του νησιού, με αυξημένη κίνηση ειδικά τους θερινούς μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα είναι επίσης χωρίς γιατρό».
Όσον αφορά το νοσοκομείο του νησιού, ο Ν. Λαρδάς ανέφερε ότι μιλάμε για δημιουργία τεχνητού νεφρού, όμως «δεν υπάρχει καν η ειδικότητα του ουρολόγου ή κλινική στελεχωμένη που να αφορά τους νεφροπαθείς». Υπολογίζεται ότι από το νησί έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν πάνω από 50 οικογένειες νεφροπαθών, ενώ οικογένειες με νεφροπαθείς που παραμένουν, είναι αναγκασμένες σε διαρκή μετακίνηση.
Εδώ έρχεται να προστεθεί και το ακτοπλοϊκό πρόβλημα. Η ύπαρξη τακτικής, απρόσκοπτης, φτηνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με σύγχρονα πλοία, όπως ανέφερε ο Ν. Λαρδάς, πέρα από την αναψυχή που είναι δικαίωμα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αφορά την ίδια τη ζωή του νησιού. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, σε υπηρεσίες κ.ά. Το χειμώνα, οι ανάγκες των Ικαριωτών «καλύπτονται» μόνο με ένα πλοίο. Τώρα το καλοκαίρι έχει καθημερινή σύνδεση, όμως τα εισιτήρια είναι πανάκριβα, ενώ από την περασμένη Δευτέρα αυξήθηκαν επιπλέον κατά 10%, μετά την αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ. Οι κάτοικοι των Φούρνων, επί δύο μήνες το 2015, εξυπηρετούνται με καΐκια!
Όσον αφορά τη νεολαία του νησιού, όπως επισήμανε, προσπαθούν να τους δώσουν κάποιες διεξόδους ερασιτεχνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από κοινού με τη σημερινή δημοτική αρχή, αναπτύσσοντας κάποιες δραστηριότητες, αφού εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε «φράγκο» στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Φλεβάρη, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Ικαρίας έχει στείλει έγγραφα στο υπουργείο Πολιτισμού για χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, χωρίς να πάρει την παραμικρή απάντηση. Όπως ανέφερε, υπάρχουν τρεις θεατρικές ομάδες, λειτουργούν 4 αθλητικά σωματεία, ενώ στην Ικαρία εδώ και 40 χρόνια διοργανώνεται το διεθνές τουρνουά σκακιού. Φέτος οι συμμετοχές έφτασαν τις 150 απ' όλο τον κόσμο. Κι όμως, από τα συναρμόδια υπουργεία, παρά τα αιτήματα της δημοτικής αρχής, δε δόθηκε η παραμικρή βοήθεια...
Αμείλικτα ερωτήματα που δεν απαντούνε οι κυβερνητικές φιέστες
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«Στο Καρκινάγρι Ικαρίας βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, για τα εγκαίνια του έργου στο δρόμο Καρκινάγρι - Μαγγανίτης, που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων του Ελληνικού Στρατού. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αλλά και από τον υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή. Στη συνέχεια, το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στο νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου, όπου ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία και τη διασφάλιση δύο θέσεων γιατρών με σταθερή εργασιακή σχέση και δύο θέσεων επικουρικών γιατρών.
Ως εδώ, θα μπορούσε να πει κάνεις, όλα καλά. Το έργο στο δρόμο Καρκινάγρι - Μαγγανίτης είναι απαραίτητο για το νησί μας και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι επίσης αναγκαία για αρκετούς συμπατριώτες μας, που κυριολεκτικά μεταναστεύουν για να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους. Δεν αποτελεί, άλλωστε, τυχαία μια από τις βασικές διεκδικήσεις του κινήματος και της τοπικής διοίκησης τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η επιλογή της επετείου της απελευθέρωσης της Ικαρίας για τη διοργάνωση των εγκαινίων και των εξαγγελιών, πέραν της προσπάθειας να προσδοθεί το απαραίτητο "πατριωτικό" πρεστίζ, δεν έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς του κινήματος του νησιού να θέσουν ορισμένα ερωτήματα:
-- Τις αθέατες μέρες του χειμώνα, πού είναι υπουργεία, κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός;
-- Πού είναι όταν το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού, όταν τα αγροτικά ιατρεία μένουν χωρίς γιατρό και κλείνουν, όταν η ζωή μας κινδυνεύει μέσα στα ασθενοφόρα, που μας διακομίζουν σε ένα νοσοκομείο το οποίο συνεχώς αποψιλώνεται από προσωπικό;
-- Πού ήταν όταν η νότια πλευρά του νησιού και οι Φούρνοι έμεναν για τουλάχιστον δύο μήνες χωρίς τακτικά δρομολόγια;
-- Πού είναι στην πολιτιστική "παγωνιά" του χειμώνα, όταν καμιά διέξοδος δεν υπάρχει για τους νέους και όταν στα αιτήματα του Δήμου για χρηματοδότηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων δεν απαντούν καν;
Οπωσδήποτε αναγκαίος είναι και ο δρόμος και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ομως, ποιος κάτοικος θα έχει μείνει σε αυτή την ακριτική γωνία της χώρας για να περάσει το δρόμο και πόσοι νεφροπαθείς θα έχουν εξασφαλισμένη τη θεραπεία στη Μονάδα και πρόσβαση στις δομές Υγείας, μετά την έλευση του "οδοστρωτήρα" των μέτρων του νέου μνημονίου, που για μια ακόμα φορά υπογράφουν για να μας σώσουν;».
Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων, «πιστεύοντας ότι οι υποχρεώσεις του κράτους δεν είναι αφορμή για παράτες, διακηρύξεις και εγκαίνια που θυμίζουν λογικές άλλων εποχών, τονίζουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού, ο λαός γενικότερα δεν πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος, όταν υλοποιούνται έργα που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν, για να διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη διαβίωση σε έναν τόπο. Ειδικά για το οδικό δίκτυο στην τοπική κοινότητα Καρκιναγρίου, που οι αποκαταστάσεις "κοιλοπονούν" από το 2010, πάει πολύ να νιώθουμε και υπόχρεοι...
Να επισημάνουμε, επίσης, ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης (που όλοι επικαλούνται στην κυβέρνηση για να επιβάλουν το νέο μνημόνιο), αποτελούν πρόκληση τα περιττά έξοδα για τόσες παράτες, ακόμη και για την προγραμματισμένη φιέστα της Μεσακτής, που ακυρώθηκε προφανώς λόγω ανασχηματισμού. Εκτος και αν αυτό συμβαδίζει με το νέο ήθος της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης...».
Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ
«Οι μάσκες έπεσαν», τονίζει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων και προσθέτει: «Πέρα από τους φραστικούς λεονταρισμούς περί περήφανης διαπραγμάτευσης και κόκκινων γραμμών, άνοιξε νέος "βαθύς λάκκος" για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει. Το οποίο όχι μόνο διατηρεί τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, αλλά δίνει νέο χτύπημα σε Εργασιακά, συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις, φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.
Το ΚΚΕ λέει καθαρά: Η μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδος είναι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών πολιτικών, η ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ.
Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, η σιωπή, η μοιρολατρία δεν οδηγούν πουθενά. Παρουσιάζουν τη σιωπή σαν συμφωνία, σαν στήριξη στη βαρβαρότητα που νομοθετούν. Ο δρόμος της σωτηρίας του λαού είναι η οργάνωση παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές.
Είναι η δύναμη του οργανωμένου, ταξικού αγώνα.
Πάρτε αποφάσεις οργανωμένης αντίδρασης. Με τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φορείς, μαζί με τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, στήνουμε εργατικό - λαϊκό μπλόκο στα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου