Print

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου Μάρκου Σκούφαλου επί του Τεχνικού Προγράμματος


Χίος, 20-11-2015
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για δεύτερη χρονιά έρχεται να διαχειριστεί την ένδεια με τάσεις εξαθλίωσης πλέον, που επιβάλλει η κεντρική διοίκηση στους φορείς της. Αυτή τη φορά βέβαια μιλάμε και για τη βαριά σκιά του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καταγράφεται ως η επιτομή της προσκυνημένης αριστεράς, μαζί φυσικά  με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, που το ψήφισαν και κάνουν τις «μωρές παρθένες» για το έγκλημα, γι’ αυτό ο κ. Μηταράκης αποχώρησε, για  να  μην ακούει τις σφυριές.

Αυτό συμβαίνει· αυτό αποδεικνύει τα φούμαρα για αυτοδιοίκηση, αποδεικνύει αυτό που πάντα λέγαμε ως ΛΑ.Σ. πως οι Δήμοι, οι Περιφέρειες αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους και ή δέχεσαι ως αιρετός να το αντιπαλέψεις, να του δημιουργήσεις προβλήματα, ή μετατρέπεσαι σε υπαλληλικό του προσωπικό, ασχέτως καλών προθέσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν, αλλά στην πολιτική δε χωράνε προθέσεις, αλλά πράξεις.

Ένα το κρατούμενο λοιπόν, είναι ότι η κυβερνητική πολιτική, είτε εκφράζεται μέσα από τη σημερινή ψευτοαριστερή συγκυβέρνηση, είτε από διάφορα παραποτάμια, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ποια;
Να μας έχει καταντήσει παρίες, να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι, ακριβώς για να μπορούν να λειτουργούν οι τράπεζες, οι χρηματιστές και αυτό που λέμε «μεγάλο κεφάλαιο».
Άρα, το Τεχνικό Πρόγραμμα τι κάνει στη Δημοτική Αρχή; Έρχεται να γίνει συνένοχος σ' αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σ' αυτή την πολιτική φτωχοποίησης των Δήμων, σ' αυτή την πολιτική που λέει: Τι θα κάνετε; θα έχετε πλέον από μας -και εννοεί την κεντρική κυβέρνηση- ένα 20-30% των πόρων και πολύ σας είναι, και το υπόλοιπο 70-80% τι θα είναι; Πόροι που θα βρίσκετε εσείς. Από πού θα τους βρίσκετε; Από πού μπορεί ο Δήμος να αντλήσει πόρους; Από τους δημότες. Με ποιο τρόπο; Τέλη, δικαιώματα, εφορίες και λοιπά.
Έτσι λοιπόν, για μας είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική λιτότητας, υστέρησης, φτώχειας, βρίσκεται μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Γι' αυτό το λόγο και «πετάξατε» -επιτρέψτε μου την έκφραση- στα άχρηστα, για δεύτερη χρονιά, όλες τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων. Όμως, αυτές οι προτάσεις εκφράζουν ανάγκες. Εκφράζουν ανάγκες υπαρκτές των ανθρώπων της Αμανής, της Κεντρικής Χίου, της Νότιας Χίου και η επιλογή που κάνατε ανάμεσα στις ανάγκες και στην προσαρμογή προς : «Έτσι έλεγαν οι οδηγίες». Παρατηρητήριο της κυβέρνησης και λοιπά. Σ' αυτό έπρεπε να προσαρμοστούμε.
Προτιμήσατε να προσαρμόσετε τις ανάγκες των δημοτών στη βάση με τις ανάγκες των Τραπεζών, των crashtests, των συγκυβερνήσεων και όλων αυτών.

Η αποτύπωση του προγράμματος κατά τη γνώμη μας, δεν γίνεται τυχαία, δεν είναι τυχαίο μάλλον το ότι δεν γίνεται ανά Διαμέρισμα. Και αυτό το πράγμα οδηγεί στο να μην μπορεί ο Λαγκαδούσης, ο Συκιαδιώτης, ο κάτοικος από τα Φλάτσια ή από την Αμανή, να δει πού είναι τα έργα που πρότεινε.
Το ζήτημα είναι ότι αποφεύγετε με αυτό το τεχνοκρατικό συμμάζεμα τη σύγκριση. Δηλαδή ο άλλος να πάρει στο τσεπάκι του και να δει ότι στο χωριό του δεν θα γίνει τίποτα.

Τρίτον, τα συνεχιζόμενα έργα πέρσι ήταν τα 3/4 των νέων έργων, φέτος σχεδόν εξισώθηκαν με παρέκκλιση μόνο κατά 110 χιλιάδες ευρώ. Αποδεικνύοντας έναν φαύλο κύκλο έργων, ώστε από χρονιά σε χρονιά να εγγράφονται ξανά και ξανά τα έργα και μάλιστα τα υπόλοιπά τους να παρουσιάζονται και ως νέα έργα και σε τελική ανάλυση να μη μπορείς να βγάλεις άκρη, π.χ. η περίπτωση των εγγραφών στα έργα με αυτεπιστασία που δεν έγιναν.

Με τη γλώσσα των αριθμών η ΣΑΤΑ των νέων έργων, δια 51.360 που είναι οι κάτοικοι 21 € ανά Χιώτη. Μιλάμε ακόμη για μια μείωση πάνω στις μειώσεις των προηγούμενων ετών 30%. Αυτό είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα. Να βάλουμε και τα προεπιλεγμένα του ΕΣΠΑ, ασχέτως ότι θέλει πολλή συζήτηση ποια θα γίνουν, σε ποια κατεύθυνση και λόγω της επιλεξιμότητας; Πάμε σε 300,00 € ανά κάτοικο. Αυτή είναι μια κατάντια που μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις και όμως δέχεστε αδιαμαρτύρητα να την τηρήσετε δεύτερη χρονιά και την περνάτε μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Εξακολουθείτε να λέτε μαζί με τους πρόθυμους της ΚΕΔΕ να βάλετε πλάτη, να κατανοείτε το πρόβλημα και άλλα γλυκανάλατα.
ΣΑΤΑ σχολείων. Δείτε τις ανάγκες των σχολείων, ρωτήστε και τους αρμόδιους και πείτε μου αν η ΣΑΤΑ σχολείων μπορεί να λύσει στοιχειώδη λειτουργικά ζητήματα να μην πέσει ο σοβάς και σκοτώσει τα παιδιά μας ή τα παιδιά σας.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 10.000,00 € «Ιστότοπος για την επιχειρηματικότητα», που ψηφίσατε πρόσφατα, ιστότοπος για την απασχόληση πάνω σε αυτόν που υπάρχει ψηφίσατε άλλα 10.000 €, άλλο γαϊτανάκι για τουριστικές προβολές, λες και τα έχουμε περίσσευμα! Γιατί, για παράδειγμα, δεν χρηματοδοτείτε την αντιπλημμυρική προστασία της Χίου, της πόλης και των οικισμών όταν έχουμε πάθει. Και δε μιλάμε για 5 και 10.000, αλλά για μια συνολική ανά διαμέρισμα μελέτη που θα λύνει μέσα από τα έργα ζητήματα και θα θωρακίζει το νησί.
Γιατί δεν χρηματοδοτείτε την αντισεισμική προστασία, αρχίζοντας από τα σχολεία; τα στοιχεία του ΟΣΚ λένε ότι έχουν ελεγχθεί γύρω στα 6.223 σχολεία και απομένουν 9.500 ακόμα σχολικά κτίρια ανέλεγκτα. Γιατί; Γιατί το 2010 σταμάτησε το πρόγραμμα ελέω μνημονίου και συγκυβερνήσεων και όλων αυτών που τσακίζουν τη ζωή μας.

Να πω ακόμα ότι στις απευθείας αναθέσεις ξεπεράσατε και τη Δ.Α. του κ. Λαμπρινούδη· γεμάτο 11 χιλιάρικα είναι το πρόγραμμα κι αφήστε ότι οι δικές σας είναι διαφορετικές. Ξέρουμε την αγορά και την πιάτσα ξέρουμε και το πώς δημιουργούνται πελάτες.
 
Επειδή ακούω  για τα έργα ΕΣΠΑ και μελέτες. Πώς γνωρίζετε ότι απαντούν στις ανάγκες των κατοίκων της Χίου; Αφορούν αντισεισμική  προστασία ή στα επείγοντα έργα για το νομό μας; Δεν έχουμε  πείρα; Αφορούν επενδύσεις τύπου Κολάκη πλέον, και άρα  ας μην προγραμματίζουμε στο κενό.
Κλείνοντας, για μας μπούσουλας είναι οι ανάγκες των κατοίκων μας και όχι του Παρατηρητήριου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που άλλαξαν όνομα ως γνήσιοι οπορτουνιστές ή οι ανάγκες της ΕΕ και των δανειστών. Μαγικά δεν μπορείτε να κάνετε, αλλά εσείς συμμετέχετε στο έγκλημα διά της σιωπής σας και της διαχείρισής σας. Όμως, μπορεί να οργανωθεί ένας αγώνας, μπορεί να οργανωθεί μία πάλη, μπορεί να τους γυρίσουμε πίσω αυτά τα ψίχουλα που δίνουν από το δικό μας αρπαγμένο ιδρώτα και να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Πολλές φορές ο Δήμαρχος αναφέρει τα ταξίδια του ή τις επαφές του, τις διαμαρτυρίες του. Καμιά αντίρρηση. Μετά; Οργανώνουμε το λαό μας; Του λέμε για το ότι μας γύρισαν την πλάτη; Κλείνουμε το Δήμο; Καλούμε τους μαζικούς φορείς του νησιού να παλέψουν; Ένα ψήφισμα βγάλαμε για την παιδεία κι επειδή έλεγε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα, το αφαιρέσαμε μην τους στενοχωρήσουμε. Περνάτε αδιάφορα μπροστά από διαμαρτυρόμενους- για την παρέλαση λέω- αντί συμβολικά να πάτε μαζί τους. Πώς λοιπόν ο άλλος να πάρει σοβαρά την όποια λεκτική αντίδρασή σου;
 
Γι αυτό και το τεχνικό σας πρόγραμμα είναι πρόγραμμα επέκταση του 3 μνημονίου, προάγγελος του προϋπολογισμού σας, παιδί κι αυτό της συνεχιζόμενης φτώχειας του λαού προς δόξα της κερδοφορίας της ολιγαρχίας του πλούτου.
 
-Διεκδικούμε πάγια και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Διεκδικούμε τα παρακρατημένα χρήματα στο Δήμο μας, που είναι πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ.
-Διεκδικούμε να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, ώστε ο δημόσιος κορβανάς να έχει χρήματα.
-Διεκδικούμε αυτή τη στιγμή τα λεφτά που μας αρπάζουν μέσα από διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ και λοιπά, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Και λέμε ότι οι άξονες που θα πρέπει να στηριχτούν είναι:
Αγροτική ανάπτυξη
Εκπαιδευτική πολιτική
Υγεία - Πρόνοια
Αντιπλημμυρική - αντισεισμική θωράκιση και
•Πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία, που θα ενισχύει τις πολιτιστικές υποδομές σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά και δε θα ανακατανέμει τη φτώχεια και τη μιζέρια.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, απεναντίας καλούμε όλους τους δημότες της Χίου, όλους τους δημότες των οικισμών, να οργανωθούν, να παλέψουν, προκειμένου να διεκδικήσουν και από εσάς και από τις συγκυβερνήσεις που τσακίζουν τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου