Print

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η τοποθέτηση του περιφ. συμβούλου Σ. Κόρακα για το Φράγμα Τσικνιά


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Μυτιλήνη, 23 Δεκεμβρίου 2016
Τοποθέτηση του περιφ. συμβούλου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου, Στρατή Κόρακα,  στο θέμα «Κατασκευή έργων ύδρευσης στο Ν. Λέσβου (Α’ Φάση Φράγμα Τσικνιά, κατά τη συνεδρίαση του Π.Σ. της 21ης Δεκεμβρίου
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί η κατασκευή του μπορεί, ίσως, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης στη Μυτιλήνη  αλλά, πιθανότατα θα δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στο ευαίσθητο και μοναδικό στην ποιότητά του οικοσύστημα του Κόλπου Καλλονής.
Και πρέπει να πούμε ότι δεν κατανοούμε την θετική εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΠΒΑ όταν η ίδια διαπιστώνει στην εισήγησή της «αρκετές ανακρίβειες»και σημαντικότατες ελλείψεις, κυρίως ως προς τις επιπτώσεις του φράγματος  στον Κόλπο Καλλονής αλλά και την αυθαίρετη θέση της μελέτης υπέρ της εγκατάλειψης του φράγματος Πολιχνίτου, που θα λύσει  τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής αυτής. Πώς λοιπόν εισηγείται υπέρ της κατασκευής του φράγματος Τσικνιά η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο; Το επιχείρημα που προβάλλεται από την αρμόδια δ/νση της Περιφέρειας είναι ότι «δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι είμαστε κατά του φράγματος». Θα μπορούσε όμως να πει ότι «είμαστε υπέρ του φράγματος αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την ΜΠΕ λόγω των ανακριβειών και σημαντικών ελλείψεών της». Γιατί δεν το κάνει:

Θέλουμε επίσης να θυμίσουμε τα παρακάτω :
-Αρχικά το φράγμα Τσικνιά προοριζόταν για την άρδευση της περιοχής Καλλονής, Αγ. Παρασκευής και Παρακοίλων, που θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της Λέσβου σε λαχανικά και φρούτα. Τώρα περιορίζεται ουσιαστικά στην ύδρευση και επεκτείνεται και για την κάλυψη των αναγκών  και της Μυτιλήνης και αργότερα ολόκληρου του νησιού…..
-Όπως αναφέρθηκε και από τους ειδικούς το φράγμα, τουλάχιστον στο μέγεθος που προβλέπει η μελέτη, θα έχει σοβαρότατες αρνητικές  επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Κόλπου και στα αλιεύματά του. Η απόρριψη αυτού του κινδύνου από τη μελέτη είναι αυθαίρετη, όπως σημειώνει και η εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης της Περιφέρειας.
            - Θεωρείται από τους ειδικούς σωστό ότι για τα νησιά προσφέρονται καλύτερα τα μικρά σχετικά φράγματα και όχι γιγάντια, για το μέγεθος της Λέσβου, όπως το προτεινόμενο από τη μελέτη  φράγμα Τσικνιά. Ένα τέτοιο, μικρό σχετικά  φράγμα είναι του Πολιχνίτου, του οποίου η μελέτη είναι έτοιμη και επικαιροποιημένη . Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει  μόνο 4 εκατ. Ευρώ και θα δίνει 3 εκατ. κυβικά νερό που μπορεί να φτάσει και στα 4 εκατ. και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής. .Η μελέτη προτείνει οι ανάγκες ύδρευσης της περιοχής Πολιχνίτου να καλυφθούν από τον Τσικνιά σε δεύτερη φάση, δηλ. μετά από 15-20 χρόνια –και αν ….- δεν μας λέει όμως μέχρι τότε τι θα κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
            -Όπως ακούσαμε, το φράγμα Τσικνιά θα κοστίσει σε πρώτη φάση, για  την ύδρευση της Μυτιλήνης, Καλλονής και Αγ. Παρασκευής, 100 εκατ. ευρώ(!!!), αν όλα πάνε καλά. Ήδη η μελέτη κοστίζει 3-4 εκατ. ευρώ(!!!) Δεν μας λέει όμως από πού θα βρεθούν αυτά τα ποσά, όταν  για έργα, για ολόκληρο το 2017 και ολόκληρη την Περιφέρεια, προβλέπονται 9 περίπου εκατ. ευρώ.
-Παίρνοντας υπόψη, ότι ένα  φράγμα του μεγέθους αυτού,  για να κατασκευαστεί και να αποδώσει θα χρειαστεί περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, καταλαβαίνουμε ότι η επίκληση της άμεσης ανάγκης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης είναι παραπλανητικό.
-Σχετικά με το πρόβλημα ύδρευσης της Μυτιλήνης, όπως ειπώθηκε ήδη., οι διαρροές του δικτύου  αντιστοιχούν στο 40%, τουλάχιστον, του διαθέσιμου νερού. Αρκεί λοιπόν η συντήρηση-νοικοκύρεμα του δικτύου και μια καλύτερη αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου που βρίσκεται κοντά στην πόλη για να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα υπάρχει, με πολύ μικρότερο κόστος .
- Το κόστος του νερού, μόνο από την επεξεργασία του, ανέρχεται σε πάνω από 0,60 ευρώ/κυβικό. Θα επιβαρύνει μαζί με το κόστος απόσβεσης του έργου τον εξουθενωμένο ήδη εργαζόμενο.
Προτείνουμε να μη γίνει δεκτή η μελέτη. Να πάμε στη λύση των μικρότερων φραγμάτων στη Λέσβο. Να προχωρήσουμε το φράγμα Πολιχνίτου και άλλα φράγματα στο νησί. Το φράγμα Τσικνιά να περιοριστεί στα 3-4 εκατομ. κυβικά για τις ανάγκης περιοχής .  

                ------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου