Print

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου Μ. Σκούφαλου για τα ανταποδοτικά τέλη του 2017


Φωτό αρχείου
Τοποθέτηση του επικεφαλής Μ. Σκούφαλου για τα ανταποδοτικά τέλη του 2017*
«Έχουμε  πολλές φορές εξηγήσει γιατί τα ανταποδοτικά τέλη είναι τα  πιο άδικα τέλη, μαζί με το ΦΠΑ, που αφορούν πόρους της Τοπικής Διοίκησης και εντέχνως έχουν τοποθετηθεί ως τέτοια. Εάν τα πάρουμε ένα προς ένα θα δούμε  ότι αυτά τα τέλη τα έχουμε διπλοπληρώσει και τριπλοπληρώσει προς την κεντρική κυβέρνηση και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και αυτά που αφορούν τα σκουπίδια κ.λπ. Ωστόσο ήταν ένας τρόπος ώστε οι κυβερνήσεις να περάσουν κάποιους  πόρους στην Τοπική Διοίκηση και να τη μετατρέψουν σταδιακά  και σταθερά σε φορομπήχτη και φοροεισπράκτορά και έτσι την έχουν καταντήσει όλα αυτά τα χρόνια.
»Είναι γνωστό επίσης ότι έχουμε καταψηφίσει και έχουμε στηλιτεύσει την πολιτική σας, που είναι μια πολιτική αποδοχής αυτού του ρόλου ως φορομπήχτες και φοροεισπράκτορες. Μάλιστα θυμάστε πόσο αυξήσατε τα ανταποδοτικά τέλη στο προηγούμενο διάστημα. Κατά  καιρούς επίσης έχουν γίνει αναφορές σε ένα μεγάλο ποσό το οποίο το υπολογίζετε εσείς οι ίδιοι γύρω στις 600.000€ που προέρχεται από τη χρηστή διαχείριση, που, όντως, όσον αφορά την προσπάθεια του αντιδημάρχου, του κ. Μπελέγρη, εμείς δεν έχουμε να  πούμε το αντίθετο.
»Παρόλα αυτά, επειδή έχει πολλαπλά ειπωθεί ότι μετά από τέτοια φοροαφαίμαξη υπάρχουν προφανώς και πλεονάσματα, όπως και η κεντρική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενοι είχαν ματωμένα πλεονάσματα. Θεωρούμε  ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και να περάσουμε σε μειώσεις, διότι από 1-1-2017 γνωρίζετε όλοι ότι τα βαλάντιά μας θα εξαθλιωθούν ακόμα  περισσότερο με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα τέσσερα δισεκατομμύρια που θέλει να μαζέψει πάλι από τις  πλάτες τις δικές μας.  Επίσης διάβασα  και ερμηνείες του αντιδημάρχου κ. Γδύση στο astraparis.gr, όπου τη μια λέει ότι θα κάνετε μειώσεις στις ευπαθείς ομάδες, μετά λέει ότι δε σας έδωσαν οι υπηρεσίες τα στοιχεία ή ότι θα τα μελετήσετε τα στοιχεία (σ.σ. στοιχεία ευάλωτων, ευπαθών ομάδων). Εν πάση περιπτώσει, αν κ. Γδύση θέλατε να  κάνετε μια διαφήμιση της  πολιτικής σας, εμείς δεν το βρίσκουμε  κακό, αλλά τουλάχιστον ας λέγατε πέντε πράγματα συγκεκριμένα να μπορούμε  κι εμείς να βγάλουμε άκρη· εάν θα συμπεριλάβετε κάποιες ευπαθείς  ομάδες παραπάνω, για τις  οποίες επί τρία χρόνια τώρα, αλλά  και προηγουμένως με τη δημοτική αρχή του κ Λαμπρινούδη, εμείς βάζαμε αυτά τα ζητήματα  και για τους άνεργους και για τους τρίτεκνους κ.λπ.
»Συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε υπέρογκα τα ανταποδοτικά τέλη και ζητάμε τη μείωσή τους. Δε σας βλέπω διατεθειμένους να  κάνετε μειώσεις. Από εκεί και πέρα, κάντε τουλάχιστον αυξήσεις, δείξτε θάρρος να  κάνετε αυξήσεις σε τράπεζες, σε μεγαλοκαταστηματάρχες, σε αυτούς που τα 'χουν, προκειμένου, έστω και αυτές τις ευπαθείς  ομάδες  που αναφέρει ο κ. Γδύσης  να μπορέσετε μέσω αυτού του τρόπου να τις ελαφρύνετε και να περάσετε σε  κάποιες μειώσεις, όταν θα 'ρθει και η προεκλογική περίοδος γιατί μόνο τότε μπορεί να ελπίζει κάποιος ότι ίσως περάσετε σε μειώσεις. Είναι μια τακτική, κ. δήμαρχε, που όλοι οι δήμαρχοι της δικής σας λογικής ακολουθούν, μόλις έρθει το προεκλογικό έτος.  
» Επειδή όμως ανακατέψατε το δήμο Πετρούπολης, για να δείξετε ότι και οι κομμουνιστές δήμαρχοι βάζουν ανταποδοτικά τέλη, μάλιστα μιλήσατε για 1,50 ευρώ το τ.μ., που είναι λάθος, μας βλέπουν όμως και στην Πετρούπολη και θα πάρετε και τη ΔΕΗ για να δείτε ότι είναι 1,18 ευρώ -70 λεπτά λιγότερα από εμάς-, δεν μας είπατε πόσο ήταν πριν αναλάβουν οι κομμουνιστές που ήταν πολλαπλάσια, όπως και τι πληρώνουν οι τράπεζες και κεφαλαιούχοι  που όλους αυτούς τους έχετε στο απυρόβλητο.
 Ευχαριστώ».-
* Η ΛΑ.Σ. ψήφισε κατά της πολιτικής των ανταποδοτικών τελών, που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. την Τετάρτη, 7-12-2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου