Print

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σ. Τάσσου για την τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΑΣΣΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
στο Ν/Σ «Πτωχευτικός κώδικας, διοικητική Δικαιοσύνη, τέλη - παράβολα, εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλες διατάξεις»
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Πρώτο και κύριο είναι απαράδεκτος ο συσχετισμός που κάνει η κυβέρνηση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου με το προσφυγικό, υπονοώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι το 1990, επί κυβέρνησης Ζολώτα, κακώς αποφάσισε η Βουλή, πρωτοστατούντος του ΚΚΕ που ζητούσε μείωση του ΦΠΑ κατά 50%, τη μείωση του ΦΠΑ κατά 30% σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου, αφού τότε δεν υπήρχε το προσφυγικό.

Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα ενός μέρους των προβλημάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη, όπως:
·       Το κόστος αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων.
·       Υποβαθμισμένα, ιδιαίτερα θαλάσσια μεταφορικά μέσα.
·       Υποβαθμισμένη παροχή υγειονομικής φροντίδας λόγω της γενικής υποστελέχωσης και υπεχρηματοδότησης της υγείας, αλλά και της επί πλέον απομόνωσης που μπορεί να βρεθούν τα νησιά λόγω καιρικών συνθηκών.

Δεύτερο, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ γίνεται για ένα χρόνο, είναι δηλαδή προσωρινή.

Τρίτο, η διατήρηση της μείωσης δεν αφορά όλα τα νησιά του Αιγαίου, παρά μόνο τα νησιά του Β. και Α. Αιγαίου, αλλά και από τα Δωδεκάνησα εξαιρεί τη Ρόδο και την Κάρπαθο, με ποιο άραγε σκεπτικό; Μα το είπε πριν από λίγο ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Σαντορινιός, γιατί αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο την όλη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, και αυτό για όσους έχουν ακόμα αυταπάτες για την προστασία της νησιωτικότητας εκ μέρους της ΕΕ.

Δεν κάνει βέβαια καμιά αναφορά στα λεγόμενα «κοσμοπολίτικα» νησιά, γιατί εκεί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, και τα λαϊκά στρώματα ζουν ….ως κοσμοπολίτες πλουσιοπάροχα.

Τέταρτο, δίνετε το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, και διατηρείτε για ένα χρόνο το μειωμένο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου επειδή είχατε, όπως λέτε, υπεραπόδοση εσόδων. Από ποιους είχατε άραγε αυτή την υπεραπόδοση εσόδων;

Μήπως από τη φορολογία των εφοπλιστών οι οποίοι με βάση το άρθρο 107 του συντάγματος, εκ του οποίου απορρέουν και οι 56 φοροαπαλλαγές που τους αποφέρουν κάθε χρόνο περί τα 10 δις ευρώ, δεν πληρώνουν φόρο με βάση τα κέρδη τους, αλλά το τονάζ, και συγκεκριμένα 1 δολάριο ανά κόρο, γεγονός που σημαίνει ότι ένας εφοπλιστής που έχει ένα πλοίο 12.000 κόρων και κέρδισε 1.642.500 ευρώ πλήρωσε 12.000 δολάρια, που αναλογεί σε περίπου 0,7% επί των κερδών του.
Όχι βέβαια.

Η «υπεραπόδοση εσόδων» προήλθε από τους ίδιους τους συνταξιούχους από το κόψιμο του ΕΚΑΣ και τη μείωση της κατώτερης σύνταξης από τα 716 στα 415 ευρώ, από τους ναυτεργάτες που για κάθε 1 που πληρώνουν φόρο οι εφοπλιστές οι ναυτεργάτες πληρώνουν 4 ευρώ, από τη μείωση του αφορολόγητου όλων των εργαζομένων, από το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, αλλά κυρίως από τον πιο άδικο και αντιλαϊκό φόρο, το ΦΠΑ.

Αυτοί είσαστε και αυτά τα συμφέροντα υπηρετείτε, εσείς αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που σας κάνουν κριτική για το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, αφού όλοι μαζί ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο, και όλοι μαζί συμφωνείται στην υπεράσπιση της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.

Πέμπτο, για το ΚΚΕ ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είχε ούτε έχει καμιά σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και είναι απαράδεκτη η συσχέτιση που κάνει ο πρωθυπουργός.

Απαιτούμε να μην αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου, και να μη γίνουν τα νησιά μας χώρος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα των νησιών, αλλά και όλης της χώρας, να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση στο εισόδημα και στα βασικά τους δικαιώματα.
Για να καταργηθεί τώρα ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ.
Για αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που αν εφαρμοζόταν ο εφοπλιστής μας θα πλήρωνε 739.125 αντί των 12.000 δολαρίων που πλήρωσε, και να καταργηθούν τα προνόμιά τους,.
Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.
Για σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και για να βάλουμε τέλος στο σφαγείο διαρκείας που στήνουν μαζί κυβέρνηση και ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.

Έκτο, εμείς θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία, όπως κάνουμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, γιατί έστω με απαράδεκτους συσχετισμούς και ασφυκτικούς χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς δίνει μια ελάχιστη ανάσα σε ορισμένους νησιώτες.

Μυτιλήνη, 22/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου