Print

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Επιστολή της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου προς τον Πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου για τη δακοκτονία στη Λέσβο


                                                                            
Φωτό: lesvosnews.gr
Μυτιλήνη, 4 Ιουνίου 2018
Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
Θέμα : Δακοκτονία στη Λέσβο
Κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε, άλλη μια φορά, την έντονη διαμαρτυρία αλλά και αγωνία μας, για την τύχη της φετινής ελαιοπαραγωγής, λόγω της μεγάλης και, φοβούμαστε, ολέθριας καθυστέρησης της έναρξης του πρώτου και καθοριστικού από εδάφους δολωματικού  ψεκασμού των ελαιοδένδρων. Πράγματι, φέτος λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών έχουμε πολύ πρώιμη, κατά την βεβαίωση και των υπηρεσιών, καρποδεσία.
 Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι, ανεξήγητα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, η διαδικασία προκήρυξης του διεθνούς και χρονοβόρου διαγωνισμού ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο για να έλθει την 1η Ιουνίου η Οικονομική Επιτροπή να απορρίψει τη μόνη προσφορά, λόγω υπέρβασης κατά  50.000 ευρώ του προϋπολογισμού. Ενός π/υ που είναι μειωμένος κατά 100.000 σε σχέση με τον απαράδεκτα χαμηλό, αστείο θα λέγαμε, περυσινό, με τον ισχυρισμό  ότι "αυξήθηκαν" κατά 600.000 τα βιολογικά ελαιόδενδρα.
Αλλά κι αν ακόμη κάτι τέτοιο συμβαίνει (που αμφιβάλουμε βάσιμα αφού τα τελευταία χρόνια πολλοί αποχωρούν από το πρόγραμμα), δεν δικαιολογείται μείωση του προϋπολογισμού αφού με τις συνεχείς μειώσεις τα τελευταία 8-9 χρόνια κατάντησε εικονικός για το μέγεθος του έργου. 
Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι στις συνεχείς διαμαρτυρίες μας για την καθυστέρηση εισπράτταμε την διαβεβαίωση των αρμοδίων ότι δεν ευσταθούν οι φόβοι μας. Ποτέ δεν μας εξήγησαν τι τουε εμπόδιζε να ξεκινήσουν τη διαδικασία τον Ιανουάριο ή έστω Φεβρουάριο  για να έχουν το περιθώριο να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως το σημερινό.
Και έρχονται σήμερα να διαπιστώνουν πρώιμη καρποδεσία  κατά 20-25 μέρες σε σχέση με πέρυσι ενώ η πραγματικότητα βεβαιώνει ότι, ειδικά στα πεδινά και ημιπεδινά, ήδη ο καρπός έχει δημιουργήσει ξύλινο πυρήνα και θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα ο πρώτος ψεκασμός και όχι σε 20-25 μέρες που λένε οι αρμόδιοι, προφανώς γιατί δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω του "βραχυκυκλώμαατος' που δημιουργήθηκε με την απόρριψη της προσφοράς του εργολάβου.
Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν είχε γίνει δεκτή η συνεχής πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωση και του ΚΚΕ για υλοποίηση της δακοκτονίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως γινόταν μέχρι το 2011.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με πρόταασή μας το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πάρει, από το 2013, ομόφωνη απόφαση να γίνεται η δακοκτονία από την Περιφέρεια και όχι από εργολάβο, αναγνωρίζοντας ότι έτσι θα ήταν πιο αποτελεσματική και με λιγότερα προβλήματα. Η απόφαση όμως αυτή  καθώς και οι συνεχείς υπομνήσεις μας κατέληγαν πάντα στον "κάλαθο των αχρήστων".
Να γιατί είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της προηγούμενης  όσο και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής που αφενός επέμεναν και επιμένουν να αναθέτουν -και μάλιστα καθυστερημένα- την προστασία της βασικής πηγής εισοδήματος της Λέσβου σε εργολαβία και αφετέρου γιατί μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά και δυναμικά αύξηση του συνεχώς μειουμένου προϋπολογισμού για τη δακοκτονία αλλά και για την Περιφέρεια συνολικά.
Κύριε Πρόεδρε,
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε, λόγω της σημασίας και της κρισιμότητα του θέματος να συνέλθει έκτακτα και άμεσα, αυτή την εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη δακοκτονία.
Με τιμή
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Αιγαίου
Στρατής Κόρακας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου