Print

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Ένταξη του θέματος πηγής Ράκτη στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου ζητά η ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου

Χίος, 6-10-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου με την από 4-10-2018 επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου ζητά να ενταχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της ως άνω κοινότητας, με προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητάς του,  το θέμα της πηγής του Ράκτη. Παραθέτουμε το αίτημα και τους  λόγους που οδήγησαν αυτό προς συζήτηση ως έχει:
«Χίος, 4-10-2018
Θέμα: Ένταξη του θέματος πηγής Ράκτη στην επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου
Σας πληροφορούμε ότι μετά από την 20-9-2018 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ν. Χίου, η οποία κοινοποιήθηκε και σε σας αυθημερόν, και με την οποία ζητούσαμε ενημέρωση για την πηγή του Ράκτη στο Βροντάδο, η απάντησή δόθηκε στις 2-10-2018, ήταν προφορική και κατά τη γνώμη μας, μη ολοκληρωμένη. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε για τον καθαρισμό του εσωτερικού της δεξαμενής της ως άνω πηγής, χωρίς  όμως να διευκρινίσει τι πρόκειται να γίνει με τον καθαρισμό (αποψίλωση) του περιβάλλοντος τη δεξαμενή χώρου.

Καθόλου διαφωτιστικός δεν υπήρξε ως προς το αιτούμενο σύστημα απολύμανσης του νερού με υπέρυθρη ακτινοβολία (UV), μια και άφησε υπόνοιες για ύπαρξη αντιθέσεων -άγνωστο από ποιους και γιατί- ως προς την τοποθέτησή του στην πηγή αλλά στον κεντρικό δρόμο. Αυτό και μόνο γεννά εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της ΔΕΥΑ Ν. Χίου όσον αφορά τη ζωή της πηγής και το δυνατότητα υδροδότησης των συνδημοτών μας από αυτήν. Είναι γνωστό ότι η παρεχόμενη ποσότητα νερού από το Ράκτη είναι κατά πολύ μικρότερη από εκείνη της Κλειδούς, άρα χρειάζεται ανάλογη καταναλωτική διαχείριση και με μια πιθανή μεταφορά του στο δρόμο, δε θα μπορεί να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση και η εξάντληση της πηγής (γέμισμα πολλών δοχείων ή ντεπόζιτων με λάστιχο κ.λπ.).
Ύστερα απ’ αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, πιστή στις πάγιες και γνωστές θέσεις της για το νερό σαν δικαίωμα όλων, ζητά να τεθεί ως πρώτο θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του, στην επόμενη σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου η συζήτηση και η λήψη απόφασης για την πηγή του Ράκτη.
 
Προτείνονται από την παράταξή μας ως υποθέματα στη συζήτηση η καλλιέργεια της πηγής, ο τακτικός καθαρισμός της δεξαμενής, οι δειγματοληψίες για μικροβιολογικές και χημικές εξετάσεις του με δημοσιοποίηση σχετικών εκθέσεων που σήμερα δε γίνεται, η αποψίλωση-καθαρισμός του περιβάλλοντος τη δεξαμενή χώρου ως ποιοτικός παράγοντας υδροληψίας και η απαραίτητη τοποθέτηση συστήματος απολύμανσης (UV), αφού αυτά είναι δεδομένα για την παροχή δωρεάν καθαρού πόσιμου νερού προς λαϊκή κατανάλωση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου