Print

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου & ΛΑ.Σ.Δήμου Χίου: Στον πυρήνα της επικαλούμενης ανάπτυξης βρίσκεται η λογική της καπιταλιστικής συσσώρευσης ως μοχλού της οικονομίας

Χίος, 8-10-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανάπτυξη˙ υπέρ του λαού ή υπέρ του κεφαλαίου;
Η ΛΑΣ Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου απείχε από το αναπτυξιακό συνέδριο για τη Χίο, θεωρώντας ότι σε ένα τέτοιο συνέδριο οι πολιτικές παρατάξεις και τα κόμματα έπρεπε να είχαν συγκεκριμένο χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους, ασχέτως αν συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή η στο καθεαυτό συνέδριο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος εκ μέρους της ΛΑΣ Δήμου Χίου, εκφράζοντας και τον περιφερειακό σύμβουλο Β. Αιγαίου Στρατή Κόρακα,  απέστειλε στην οργανωτική επιστολή τις παρακάτω σκέψεις:
 «Προς την οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι. Αγαπητοί σύνεδροι.
Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αξία ενός ακόμα συνεδρίου για την ανάπτυξη της Χίου, πολύ δε περισσότερο τον κόπο των ομιλητών και των συνέδρων, ασχέτως αν συμφωνούμε μαζί τους, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Ως Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου, παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε και θέσεις και απόψεις για το νησί μας τις οποίες παλεύουμε σε καθημερινή βάση και το γνωρίζει και ο λαός της Χίου.
Ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη ενός τόπου είναι το ποιες κοινωνικές τάξεις ωφελούνται από αυτή την ανάπτυξη, ποιων τα συμφέρονται βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αρκετά ενδιαφέρον, αλλά και αποκαλυπτικό ότι στον πυρήνα της επικαλούμενης ανάπτυξης βρίσκεται η λογική της καπιταλιστικής συσσώρευσης ως μοχλού της οικονομίας. Το ιδιωτικό επιχειρείν, καρπός εκμετάλλευσης υπεραξίας των εργαζομένων, με εύσχημο τρόπο, παρουσιάζεται ως πανάκεια και συγκαλύπτεται εντέχνως ως καινοτομία.
Ακόμα και την καπιταλιστική κρίση να παραβλέψει κάποιος, δεν μπορεί να παραβλέψει την πραγματικότητα δεκαετιών που αφορούν στη χώρα μας και στη Χίο, κάποιες μάλιστα χωρίς κρίση, αλλά με ρυθμούς μεγάλους καπιταλιστικής ανάπτυξης που επέφεραν τεράστια κέρδη σε παλιά και νέα τζάκια της αστικής τάξης, ενώ η χώρα , το νησί και ο λαός μας βιώνουν την ένδεια και την απομόνωση. Η εικόνα της Χίου των θαλαμηγών το καλοκαίρι και της ερημιάς το φθινόπωρο-χειμώνα είναι χαρακτηριστική των δύο κόσμων.
Τα ως άνω θα μπορούσαν να επεκταθούν, αλλά χώρος στο συνέδριο για πολιτικές τοποθετήσεις των κομμάτων και των παρατάξεων δεν υπάρχει. Τόσο ως ΛΑΣ Δήμου Χίου, ως ΛΑΣ Β. Αιγαίου και ΚΚΕ θα μπορούσαμε να είχαμε τον ανάλογο χρόνο για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ανεξαρτήτως αν πριν ένα χρόνο δεν δεχτήκαμε να είμαστε στην οργανωτική επιτροπή που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διαχείρισης δεδομένων φιλοσοφικών παραμέτρων που εμείς διαφωνούμε.
Είναι η πολλοστή φορά που εξοβελίζονται οι πολιτικές φωνές και όχι μόνο του ΚΚΕ από συνέδρια, για να περιοριστείτε για πολύ ευνόητους σε μας λόγους στο βουλευτή της ΝΔ τον κ. Μηταράκη. Ένα συνέδριο δεν συγκροτείται στη βάση των ποιων θέλουν να συμμετέχουν μόνο, αυτό αφορά στο περιεχόμενό του, στους εισηγητές του κ.λπ, οργανώνεται όμως και στη βάση της απεικόνισης όλων των φωνών που αφορούν στο πολιτικό φάσμα.
Τούτων δοθέντων, καλή επιτυχία στο συνέδριό σας, ευχαριστούμε για την πρόσκληση, αλλά δεν θα παραβρεθούμε.
Σας ευχαριστώ  πολύ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου