Print

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για την συζήτηση στο Δ.Σ. κατάθεσης προτάσεων προγραμματικής περιόδου 2021-2027

Στιγμιότυπο από video της TValithia
Χίος, 4-12-2018
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Άλλοθι για τις κυβερνήσεις  του κεφαλαίου η υποβολή προτάσεων – απόψεων των φορέων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης-12-2018 συζητήθηκε το θέμα κατάθεσης προτάσεων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, σύμφωνα  με το κυβερνητικό  κάλεσμα. Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου συνοψίστηκε στην παρακάτω τοποθέτηση του επικεφαλής δημοτικού συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου  και είναι η παρακάτω:
«Έχω την εντύπωση ότι πριν δούμε την καινούργια προγραμματική περίοδο 2021-2027, καλό θα είναι να δούμε την τρέχουσα περίοδο, πού δεν είναι προγραμματική. Υποτίθεται ότι είναι και περίοδος υλοποίησης. Κι αυτό όχι για να μέμψουμε τις  συμμετέχουσες  δημοτικές αρχές, που έχουν βέβαια ευθύνες και σοβαρές, αλλά για να αποτυπώσουμε μία πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν από μία σειρά έργων που αφορούν τον Περιφερειακό  (δρόμο) της Χίου, το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο, το Κολυμβητήριο, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σε καμιά δεκαριά σχολεία, την ανέγερση 11ου και 7ου Νηπιαγωγείων, τα λιμενικά έργα, την οδό της Αγίας Ειρήνης και λοιπά, εκτός από τον Περιφερειακό που τελειώνει και που όλοι ευχόμαστε και το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο παρόλο που υπολείπονται κάποια χρήματα (4 περίπου εκατομμύρια), ο Χιώτης από όλα αυτά δεν έχει δει τίποτε.
»Θα μου πει κάποιος, καλά προδιαγράφεις ότι δεν θα τα δούμε; Εμείς βάζουμε το ζήτημα στο πότε θα τα δούμε αφενός και αφετέρου οι ρυθμοί υλοποίησης είναι ρυθμοί χελώνας. Βεβαίως έχουν να κάνουν και με τις κυβερνητικές ευθύνες πρωτίστως, αλλά και έτσι όπως επιμερίζονται στην τοπική διοίκηση, με τον τρόπο που προσπαθεί να υλοποιήσει κάποια έργα και με τον τρόπο που πιέζει και διεκδικεί στο να απελευθερώνονται εκείνα τα κονδύλια τα οποία θα μπορέσουν αυτά τα έργα να τα τρέξουν,ειδικά αυτά που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
»Βεβαίως, όταν έχεις να διαχειριστείς και να ανταγωνιστείς κονδύλια που θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα -είπε προηγουμένως κάποιος ομιλητής για clusters κ.λπ. κ.λπ.- όταν λοιπόν έχεις τέτοια κονδύλια να ανταγωνιστείς, σιγά μη γυρίσουν να σου δώσουν κονδύλια για το 7ο και το 8ο Νηπιαγωγείο. Αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνεις σε μία άλλου είδους κατηγορία και ιεράρχηση με βάση τις επιλογές των κυβερνήσεων που μέχρι τώρα γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι κυβερνήσεις ταγμένες στους επιχειρηματίες στους τραπεζίτες και λοιπούς, άλλωστε δεν απέχουν κι από τη δική σας ιδεολογική οπτική.
»Έτσι λοιπόν στο ερώτημα τι έχει δει ο Χιώτης από την τρέχουσα περίοδο, η απάντηση είναι ότι έχει δει πενιχρά πράγματα. Πάμε στην καινούργια περίοδο: Εμείς θεωρούμε ότι αποτυπώνονται εισηγητικά αρκετά ζητήματα που είναι σε σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή έχουν ένα πυρήνα που αφορά στο να βοηθήσουν τη ζωή των κατοίκων μας να πάει λίγο παραπέρα. Από αυτή λοιπόν την άποψη εμείς προσθετικά μπορούμε να λειτουργήσουμε, έχοντας όμως πάντα κατά νου αυτό που ειπώθηκε και πριν. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση από τον Μάη γνωρίζει ότι τρέχει αυτή η περίοδος. Ωστόσο μέσα σε 10 μέρες ζητά από μας αλλά και από Επιμελητήρια και εμπλεκόμενους φορείς να της πούμε τις προτάσεις μας.
»Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η όλη λογική, τουλάχιστον κατά τη δική μας άποψη, ως Λαϊκή Συσπείρωση, είναι ότι έχουν προδιαγράψει πού θα πάνε τα κονδύλια. Απλά ψάχνουν άλλοθι τα οποία θα έχουν μέσα σε ένα πρόγραμμα ενταγμένα, για να λένε ότι πήρανε και τη γνώμη και τις απόψεις αυτών των φορέων. Ο μεγάλος κορμός αφορά μπίζνες του κεφαλαίου.
»Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε λοιπόν ότι υπάρχει μία σωστή κατεύθυνση, αυτό όμως που μας ξενίζει είναι ότι δεν γίνεται μνεία για την αντισεισμική προστασία. Είμαστε σεισμογενής περιοχή. Είναι ένας τομέας Η αντισεισμική προστασία είναι ένα ζήτημα που πονάμε ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι που αφορά δημόσια κτίρια, σχολεία, γυμνάσια, δημόσιους φορείς και λοιπά, όπου δεν υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος της αντοχής των κτιρίων. Εμείς κρίνουμε ότι θα πρέπει να γίνει και μία θεματική συνεδρίαση που θα αφορά στην αντισεισμική προστασία, ώστε να δούμε εκείνα τα μέτρα που πραγματικά θα λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός.
»Το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας είναι σωστό. Έτσι όπως τίθεται το θέμα ωστόσο, νομίζω ότι περιορίζεται πάνω σε δίκτυα δασοπυρόσβεσης. Εμείς θα θέλαμε να προσθέσουμε εδώ και τις ολοκληρωμένες μελέτες δασών που είναι κι αυτό που είπε η συνάδελφος η κ. Φρεζούλη προηγουμένως, ότι εκεί εντάσσονται και οι καθαρισμοί δασών, εκεί εντάσσονται και τα δίκτυα δασικών οδών, οι καθαρισμοί των ρεμάτων, οι αναδασώσεις με ένα τρόπο που πραγματικά επιστημονικά θα μπορεί να βοηθήσει σε μία τέτοια κατεύθυνση.
»Στο ζήτημα των οικισμών, εκεί που αναφέρεται το αντίστοιχο κεφάλαιο το πολιτισμικό κ.λπ., σωστά μπαίνουν μία σειρά οικισμοί, αλλά επειδή βλέπουμε και μία σύνδεση μόνο με το τουριστικό κομμάτι που σωστά γίνεται σε ένα βαθμό, θα θέλαμε να προσθέσουμε για παράδειγμα τη Σιδηρούντα που δεν τυγχάνει της τουριστικής προβολής που τυγχάνουν τα Μεστά. Αυτή δεν είναι μεσαιωνικό χωριό; Δε χρειάζεται υπογειοποίηση των καλωδίων; Άρα λοιπόν προσθέτουμε και τη Σιδηρούντα και το Πυργί και τα Αυγώνυμα. Αν θέλετε μάλιστα, επειδή Σιδηρούντα και Αυγώνυμα προέρχονται από το Δήμο Ομηρούπολης, μπορώ να σας πω ότι τους τα τάζουν αυτά πριν από το 2000. Επίσης ζητήματα που πρέπει να δούμε είναι ο Ανάβατος ως προς την ολοκλήρωση του ερειπιώνα. Μπορεί το έργο το συγκεκριμένο να θεωρείται λήξαν, αλλά δεν είναι τελειωμένο όσον αφορά τη μορφή που πρέπει να έχει.
»Στα ζητήματα των σχολείων. Δεν ξέρω αν είναι ευχή ή κατάρα που είμαι διευθυντής της Αστικής Σχολής Χίου. Επί Νομαρχίας Χίου ζητούσα την αναβάθμιση κτιριακά του σχολείου. Επί ενιαίου πλέον Δήμου, ξαναζητούσα την αναβάθμιση. Επί δεύτερης θητείας μου στο Δήμο της Χίου ξαναζητώ την αναβάθμιση, βάζοντας τώρα και ενεργειακή αναβάθμιση. Δεν ξέρω επειδή εγώ είμαι διευθυντής του σχολείου δεν αγγίζετε την Αστική Σχολή- 11ο Δημοτικό, σχολικό κτίριο 122 ετών, το δεύτερο εκπαιδευτήριο μετά το 1ο Γυμνάσιο της Χίου; Και δεν είναι θέμα ότι θέτω προσωπικά το ζήτημα. Αφορά και όλα τα σχολεία της Χίου που θα πρέπει να τα εντάξουμε μέσα στις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα 1ο,2ο και 3ο Βροντάδου. Το μεν 1ο και 2ο είναι κλασσικά σχολεία, χτισμένα από τους ίδιους ευεργέτες, νομίζω το Ζωρζή Μιχαληνό πριν 100 περίπου χρόνια  και έχουν και την ίδια μορφολογία, την κλασική. Είναι όμως κτίρια που χρειάζονται προφανώς ενεργειακή αναβάθμιση. Όποιος τα επισκέπτεται μπορεί να δει και να το καταλάβει. Και όλα τα άλλα υπόλοιπα σχολεία της Χίου, τα οποία είναι πάνω από 50 ετών, που χρειάζονται αυτές τις αναβαθμίσεις και είναι ευκαιρία να τα εντάξουμε.
»Να τελειώσω με ένα άλλο ζήτημα, κύριε δήμαρχε. Δε διαφωνούμε με το να γίνει πάρκο προς το Βαρβάσι, πολύ δε περισσότερο που είναι και μία εργατική γειτονιά ή προς το Φραγκοβούνι, αλλά τελικά μετρήστε: Φάρκαινα, Βαρβάσι Φραγκοβουνι προ τα νότια. Το βόρειο μέρος; Καλά και υπάρχει το Φαφαλίειο Σταδιο για παράδειγμα. Υπάρχει η ανάγκη να δούμε και προς τη βόρεια μεριά ενός πάρκου τύπου Φάρκαινας. Θα μου πείτε είναι το Κλειστό Γυμναστήριο στα Λιβάδια. Εν πάση περιπτώσει, αυτούς τους πολυχώρους ανοιχτού τύπου αποδεικνύεται πόσο τους αγκαλιάζει ο κόσμος.
»Και τέλος συνάδελφοι δεν γίνεται μνεία πάνω στη διαχείριση υδάτινου δυναμικού, μελέτες εννοώ, προκειμένου όταν θα κάνουμε εδώ μία συζήτηση που αφορά το νερό να μην είναι μονόδρομος κάθε φορά ποιος μας προσφέρει τι σε σχέση με τις αφαλατώσεις. Δεν μπορεί ένα τέτοιο μέγεθος νησιού -5ο στην Ελλάδα- και να μην υπάρχουν εκείνες οι μελέτες διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού με φυσικούς τρόπους είτε είναι οι αναβαθμίδες είτε είναι μικρά φράγματα είτε είναι γεωτρήσεις εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Σε κάθε  περίπτωση και   αυτή η προγραμματική περίοδος  στη πράξη  θα κριθεί,  αλλά δυστυχώς η πράξη άλλα  λέει.-»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου