Print

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Κριτήριο ψήφου για το χιώτικο λαό η άδικη και ταξική πολιτική ανταποδοτικών τελών 2019 της δημοτικής αρχής

Χίος, 4-12-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άδικη και ταξική η τιμολογιακή πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη του 2019
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, στις 3-12-2018, συζητήθηκε  και η τιμολογιακή πολιτική των ανταποδοτικών τελών για το 2019. Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος, χαρακτηρίζοντας τα ανταποδοτικά τέλη ως διπλούς φόρους, αφού έχουν πληρωθεί και στην κεντρική κυβέρνηση και στην τοπική διοίκηση. Επεσήμανε ότι απέναντι από τη δημοτική αρχή βρίσκονται πλέον ρημαγμένοι δημότες και χαρακτήρισε άδικη και ταξική την τιμολογιακή πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη:
«Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πει πολλές φορές ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι άδικοι φόροι. Και είναι άδικοι φόροι γιατί έχουν πληρωθεί στην κεντρική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες και επανέρχονται να πληρώνονται ως διπλοί φόροι και στην τοπική διοίκηση. Από αυτή λοιπόν την άποψη apriori είμαστε κατά στα ανταποδοτικά τέλη. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι πέντε χρόνια ακούμε για μειώσεις.
Στην αρχή είχαμε την αύξηση μέχρι και 200% περίπου-το 1.83€ εννοώ σε κάποιους οικισμούς- μετά ακούγαμε ότι θα τα μειώσετε  εδώ και εκεί. Είχαμε κάποιες μειώσεις στις ευπαθείς ομάδες και αυτό γιατί ήταν και ο νόμος που προέβλεπε την συμπερίληψη κάποιων τέτοιων περιπτώσεων ευπαθών ομάδων στην συγκεκριμένη κατεύθυνση και όχι τόσο η γαλαντόμικη στάση η δική σας, γιατί θυμάστε πώς πέρασαν εκείνα τα ανταποδοτικά τέλη. Για θυμηθείτε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο που έφτασε στο 1,5€,  χάσατε την ψηφοφορία κι επειδή έπρεπε να πάμε στο 1.83€, άντε ξανά νέο δημοτικό συμβούλιο για να φτάσουμε το 1.83€.
»Αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι απέναντί μας είναι ρημαγμένοι οι δημότες -τουλάχιστον οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε χάσει γύρω στο 40% της αγοραστικής μας αξίας- και αν θα κάνεις σύγκριση μισθών με αγοραστική αξία, με μία τελευταία μελέτη που κάναμε στη Σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα, έδειξε ότι είμαστε, από τους 27 της Ευρώπης στη σχέση μισθού αγοραστικής αξίας, στην 26η θέση, με πρώτους βέβαια στη δυνατότητα της αγοραστικής αξίας του μισθού τους Ρουμάνους με 500€, τους Πολωνούς με 450€ κ.λπ., ζήτημα που δείχνει το πόσο πίσω έχουμε βρεθεί. Για να μην πω τον ιδιωτικό τομέα που είναι ακόμα χειρότερα.
»Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι απέναντι σε έναν τέτοιο κόσμο που έχει ρημαχτεί, δεν μπορείς να είσαι ούτε με τη λογική του "τα αφήνω σταθερά" (τα ανταποδοτικά τέλη) ούτε με τη λογική του "κόβω από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις". Δηλαδή 150.000€ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις χαρίζετε  και από τις ευπαθείς ομάδες χαρίζετε με τις μειώσεις 10.800€. Και αυτό γιατί βάζετε τα εισοδηματικά κριτήρια. Και δεν είναι παράλογο ως ένα βαθμό, με την έννοια να είμαι πολύτεκνος αλλά να έχω ένα εισόδημα 80 ή 100.000€. Όμως θέλω να σας δείξω ότι φωτογραφίζετε συγκεκριμένες ομάδες. Γιατί και γι’ αυτούς, τι τεκμήριο παίρνετε υπόψη, για να τους κάνετε τη μείωση και να τους πάτε με το συντελεστή στο 1€; Ποιο είναι το τεκμήριο; Το εισόδημά τους; Όχι βέβαια! Το γεγονός ότι είναι μεταποιητική επιχείρηση. Αντί λοιπόν τα 150 χιλιάρικα να τα διαχύσετε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, εσείς πάτε και φωτογραφίζετε μεταποιητικές επιχειρήσεις. Διαλέγετε και πάλι στρατόπεδο.
»Δεν ξέρω αν κάποιοι βλέπετε τους εαυτούς σας μέσα εκεί. Και δεν το λέω με την κακή έννοια ότι τα παίρνετε κλπ. Το λέω με την έννοια ότι ως επαγγελματίες σε ένα χώρο, αρκετοί από εσάς και ως ορκισμένοι στο επιχειρείν λέτε να βοηθήσετε το σινάφι σας κι εσείς. Αλλά το μεγάλο "σινάφι" το οποίο σας έχει εκλέξει είναι οι δημότες, οι οποίοι είναι εργάτες, υπάλληλοι, μισθοσυντήρητοι. Και σε αυτούς λοιπόν πάλι στεγνό είναι το τοπίο ή θα παρηγορηθούν με το ότι τους αφήνετε τους συντελεστές ίδιους. Όπως μας κάνει ο Τσίπρας που λέει ότι δεν θα μας κόψει τις συντάξεις, αφού μας τις πήγε στον πάτο, αλλά μας λέει ότι την προσωπική διαφορά δεν θα την κόψει. Και τρέχουν τα καημένα τα γερόντια και χοροπηδάνε, γιατί δε θα τους πάνε άλλο κάτω τις συντάξεις.
»Έτσι λοιπόν πρέπει να κάνουν και οι δημότες. Να χοροπηδάνε δηλαδή τώρα που μένουν ίδια τα τέλη. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα πέντε χρόνια δεν έγινε ποτέ κουβέντα σε μία πρόταση που κάνουμε: Αυξήστε τους συντελεστές στους επιχειρηματίες, στις βίλες, στις τράπεζες ,στους σουπερμαρκετάδες. Και η απάντηση που παίρνω κάθε φορά είναι “κ. Σκούφαλε, ξέρετε πόσο είναι το ποσό;” Δηλαδή εσείς ποιους απαλλάσσετε; Ποιο είναι το ποσό από την απαλλαγή των ευπαθών ομάδων  μόνο (10.800€); Ε, εγώ θα έλεγα, αυξήστε στο μεγάλο κεφάλαιο και ισοφαρίστε τα 10.800€, που υποτίθεται χαρίζετε, που αν το κάνετε αυτό, κάνετε δύο πράγματα ως προς αυτή την κατεύθυνση: Πρώτον, μετρήστε τους ξανά τα τετραγωνικά μέτρα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις -προς Λαγκάδα μεριά πχ επιχειρήσεις Νηρέας, να δούμε τι χρησιμοποιούν. Και δεύτερον, αυξήστε τους τούς συντελεστές, στο διπλάσιο να δείτε τι θα μαζευτεί. Δεν το κάνετε όμως. Γιατί ακριβώς θέλετε και έχετε μία τέτοια πολιτική που τους χαϊδεύει. Από αυτή λοιπόν την άποψη δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μία τέτοια τιμολογιακή πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη γιατί ακριβώς είναι άδικη και ταξική κι αυτό πρέπει να το καταλάβει ο χιώτικος λαός και να είναι ένα ακόμα κριτήριο ψήφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου