Print

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Η χρεοκοπία της Thomas Cook μάθημα για την τουριστική πολιτική του Δήμου Χίου


Χίος 25/9/2019
Η χρεοκοπία της Thomas Cook μάθημα για την τουριστική πολιτική του Δήμου Χίου
Ο τουριστικός κολοσσός "Thomas Cook", που κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας στον αέρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μελέτη περίπτωσης για την τουριστική πολιτική που πρέπει να ακολουθεί μια δημοτική αρχή, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.
Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα εργασιακά δικαιώματα συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων σε κάθε κλάδο, από τον οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι τουρίστες που ακριβοπληρώνουν τις διακοπές και την αναψυχή ,ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται με αυτούς, ούτε οι εργαζόμενοι στο χώρο.
Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, έγινε συζήτηση για τον τουρισμό με την παρουσία μάλιστα του προέδρου τουριστικών καταλυμάτων στη Χίο , η οποία μάλιστα από την πλειοψηφία της συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης περιεστράφη από το πόσο καλός κράχτης μπορεί να γίνει δήμος για τους tour operators.
 Να θυμίσουμε πως ακούστηκαν ότι η Ryan air με 300.000 ευρώ δέχεται να εντάξει τη Χίο στους προορισμούς της , ενώ με αφορμή της έκθεση στην Ολλανδία αποφασίστηκε να δοθούν 10000 ευρώ στο σοβαρό τουριστικό πράκτορα και μεγαθήριο του χώρου Thomas Cook για να μας φέρει 400 τουρίστες το καλοκαίρι που πέρασε και μάλιστα σε συγκεκριμένη αλυσίδα μεγαλοξενοδόχου στο νησί.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγείλαμε αυτές τις λογικές και μάλιστα χρησιμοποιήσαμε τον όρο «νταβατζήδες» του τουρισμού, για να αποδείξουμε ότι ο τουρισμός από ανάγκη ψυχαγωγίας του λαού, από δικαίωμα, αποτελεί ένα ακόμα ακριβό εμπόρευμα, απαγορευτικό για την πλειοψηφία των Ελλήνων και ταυτόχρονα πεδίο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους μεγαλοξενοδόχους, που στις πλάτες τους εφαρμόζουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια, με εξαθλιωμένους μισθούς.
Είχαμε προτείνει ότι η τουριστική πολιτική του Δήμου πρέπει να επικεντρώνεται στο να αναδείξει τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία του νησιού, να αναβαθμίσει τις υποδομές δημόσιας χρήσης, να συνεργαστεί στη βάση του κοινωνικού τουρισμού με φορείς που τον προάγουν πχ Εργατική εστία μέσω των εργατικών κέντρων κλπ.
Δυστυχώς οι λογικές ήταν η πεπατημένη της προσέλκυσης τουριστών μέσω των tour operators και μάλιστα με το ανάλογο ευρωπαϊκό μπαξίσι.
Πρέπει να είναι καθαρό ότι η "ανάπτυξη για όλους" που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χώρο μόνο για τους μεγάλους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που είτε μεγεθύνονται, είτε συγχωνεύονται, είτε πτωχεύουν, αφήνοντας  στο απυρόβλητο τα κέρδη τους, φορτώνοντας τις ζημιές στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Τα παθήματα λοιπόν πρέπει να γίνονται μαθήματα και με δεδομένη τη νέα περίοδο, αλλά και την ίδρυση φορέα Τουρισμού του δήμου, πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι άξονες που θα βαδίσει.
Τουρισμός που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, προσαρμοσμένος στο μέτρο της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού ή τουρισμός του Thomas Cook;
Για το πρώτο αγωνιζόμαστε να γίνει πραγματικότητα, στο δεύτερο είμαστε κάθετα αντίθετοι και αντιπαλεύουμε μια τέτοια προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου