Print

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Τεχνικό Πρόγραμμα Δημοτικής Αρχής Χίου: Αναπαραγωγή της λιτότητας αλά Νέα Δημοκρατία


Απατημένη παρουσιάστηκε η δημοτική αρχή από την κυβέρνηση  στη συζήτηση για το τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου  Χίου. Πακτωλό εκατομμυρίων περίμενε σε 700.000 ευρώ περίπου προσαρμόζεται για μεγάλα έργα ! Παρά τις μεγαλοστομίες της ίδιας η ανακύκλωση της φτώχειας και των επιχειρημάτων δεν κρύφτηκε με θύματα και το κέντρο και τα τοπικά συμβούλια των χωριών που τα ενέπαιξαν για άλλη μια φορά.
Όπως ήταν φυσικό,  αρωγός στην πολιτική της , αφού τα ίδια εφάρμοζαν ή συμφωνούν  και οι άλλες παρατάξεις της αστικής αντιπολίτευσης , των κκ. Τριαντάφυλλου, Βουρνού, Καραβασίλη, που ψήφισαν υπέρ, ενώ η «Χιακή Συμπολιτεία» ψήφισε λευκό.
Η μόνη καταψηφιστική ψήφος αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης με τους δύο δημοτικούς συμβούλους .
Για πληρέστερη ενημέρωση παραθέτουμε τις ομιλίες των δημοτικών μας  συμβούλων Μάρκου Σκούφαλου και Κλάιρης  Κωστάλα.
         ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
«Κύριοι συνάδελφοι καλώς ήλθατε στην ανάπτυξη και κανονικότητα αλά Ν.Δ. Βιώναμε τα προηγούμενα χρόνια αλά ΣΥΡΙΖΑ και τα προ –προηγούμενα αλά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. κ.λ.π. και αν θέλετε, όλο αυτό που παρουσιάζεται και σήμερα είναι ένα καρμπόν αυτών των συνθηκών και αυτών των τεχνικών προγραμμάτων. Δηλαδή, μετά από δέκα περίπου χρόνια στον Δήμο της Χίου και άλλα τέσσερα στην Ομηρούπολη, αλλά θα μιλήσω για τον Δήμο της Χίου, δεν με εντυπωσιάζει. Αν έπαιρνα να σας διαβάσω και την ομιλία μου του 2011, πάνω – κάτω τα ίδια θα λέγαμε.
 Έτσι λοιπόν, αυτό που αποτυπώνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και το ξεκίνησε ο Δήμαρχος να το λέει αλλά μετά αναγκαστικά ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία, να δώσει στοιχεία δυστυχώς τραγικά. Είπε ο κύριος Δήμαρχος, ξεκινούσαμε με 10.000.000, βρεθήκαμε με τον πήχη στον διαβόλου τη μάνα, τα 2.000.000 και φτάσαμε στα 500.000 και οι Υπηρεσίες τα έκαναν 700.000 κ.λ.π. Αυτή είναι η πραγματικότητα συνάδελφοι και επειδή εμείς δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν στα οράματα που βάζει, όμως, αν αυτό το πλαίσιο δεν το παίρνεις υπ’ όψη σου, δεν το καταγγέλλεις, δεν το καταδικάζεις και δεν στοιχίζεις τον Δήμο σου, τους συμπολίτες σου απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα.

Το μεσοπρόθεσμο για το 2020 προβλέπει ανώτατο ύψος κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, 2.744.000.000 και για τους δύο βαθμούς, που σημαίνει αυτό μεταφράζεται 1.710.000.000 για την Τοπική Διοίκηση και τα υπόλοιπα 712.000.000 για τις Περιφέρειες. Βέβαια το 2019 δεν δόθηκαν αυτά, γύρω στα 2.500.000.000 δόθηκαν. Καταλαβαίνετε λοιπόν, αν θα βάλουμε τις ανελαστικές δαπάνες, μισθούς, ασφάλειες, συμβασιούχοι κ.λ.π., ότι το αποτέλεσμα έχει αποδείξει ότι οι ίδιοι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης, τέλη, φόροι κ.λ.π. ξεπερνούν τους πόρους του κεντρικού κράτους.
 Μ’ αυτήν λοιπόν την έννοια για μας είναι ξεκάθαρο, ότι είναι αναγκασμένοι οι Δήμοι και ο Δήμος της Χίου εν προκειμένω, να κάνει μία διαχείριση κομμένη και ραμμένη στην διαχείριση του κεντρικού κράτους, κομμάτι του αποτελούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, στη βάση των μεσοπρόθεσμων, στη βάση των μνημονιακών εντολών και βεβαίως να αναπαράγουν την φτώχια. Και εδώ υπάρχει βαριά ευθύνη και στη νέα Δημοτική Αρχή, όχι γιατί έχει 90 ημέρες, 120 ημέρες ή δε ξέρω ‘γω τι, αλλά γιατί αποδέχεται αυτό τον ρόλο, της αναπαραγωγής της φτώχιας.
 Συνάδελφοι, αυτή η αναπαραγωγή της φτώχιας πώς φαίνεται κραυγαλέα; Συνήλθαν τα Τοπικά Συμβούλια,  στην αρχή ειπώθηκε και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τους ειπώθηκε, βάλτε προτεραιοποιημένα πέντε έργα, μετά τους ειπώθηκε για να μην χαλάσουν οι καρδιές τους, βάλτε τα έργα που έχετε ανάγκη και σωστά, γιατί κριτήριο χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να είναι τι μου δίνουν, τι ανάγκες έχω και να απαιτήσω αυτά που δεν μου δίνουν και που υπάρχουν λεφτά, θα εξηγήσω παρακάτω. Έτσι λοιπόν , ενώ τα Τοπικά Συμβούλια οδηγήθηκαν να γράψουν τις ανάγκες τους, βρίσκονται πάλι μπροστά σε μια λογική που λέει ότι ξέρεις κάτι, αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε, τι να κάνουμε. Είτε εγκεφαλικά είτε επί του πρακτέου αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Βλέπετε σήμερα κανέναν Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου μέσα στην αίθουσα, εκτός από τον κύριο Πάσσα της Λαϊκής Συσπείρωσης και προηγουμένως ήταν και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκάδας ο κύριος Τσίγκος, που ανήκει και αυτός στη Λαϊκή Συσπείρωση; Για ποιο λόγο δεν ήρθαν οι άλλοι Πρόεδροι; Και δεν έρχονταν και πριν κύριε Δήμαρχε, να μην σας αδικήσω. Από το 2011 έχω να δω γεμάτη με Προέδρους την αίθουσα. Το 2012 δεν πατούσε πια κανένας. Σου λέει, εδώ μας δουλεύουν ψιλό γαζί.  Γράφουμε τα έργα και απλά τα καταγράφουν. Μ’ αυτήν λοιπόν την έννοια, δεν έρχονται γιατί έχουν καταλάβει ότι έρθουν δεν έρθουν, καταγραφούν δεν καταγραφούν τα έργα, δυστυχώς δεν πρόκειται οι ανάγκες τους να προωθηθούν. Και  δικαιοσύνη για μας, επειδή τέθηκε το ερώτημα με ποια λογική έγινε κατανομή 200.000 στην Ομηρούπολη, 100.000 εδώ κ.λ.π. Δεν είναι θέμα δικαιοσύνης το να λέω, αυτά μου έδωσαν και σας τα μοιράζω έτσι, γιατί η Ομηρούπολη είναι πολύ ή μεγάλη. Το ζήτημα είναι τι ανάγκες έχουν και αν καλύπτονται; Η κατανομή η δίκαιη, είναι η κατανομή βάσει των αναγκών και επειδή οι ανάγκες ποικίλουν ιεραρχικά και επειδή εδώ ακούγονται μεγάλα λόγια, θα κάνουμε τούτο, θα κάνουμε το άλλο, η Λαγκάδα, για να πω ένα παράδειγμα, διεκδικεί 20 λάμπες, για να μην βάλω κανένα συνθετικό μπροστά και προσβάλω το Σώμα, και το γνωρίζει και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και τώρα καταλήξαμε ότι αυτές οι λάμπες είναι δύσκολος ο τύπος τους και μέχρι να τις βρούμε και μέχρι να πάει να το διαπιστώσει ο ένας από τους τρεις ηλεκτρολόγους κ.λ.π., σκοτάδι και περίμενε για να έχει λάμπες το κατάστημα της Λαγκάδας. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή διαχειρίζεστε και γι’ αυτήν είστε χαρούμενοι, έτσι έχουν τα πράγματα. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σημαντικό, το πώς υψώνεις τοίχο, το πώς διεκδικείς, απέναντι σ’ αυτούς που σου τα στερούν.
 Με τη γλώσσα των αριθμών η ΣΑΤΑ που κατατέθηκε, ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ μαζί, μία διαίρεση των χρημάτων δια των περίπου 50.000 κατοίκων, ίσως είμαστε λίγο παραπάνω, εμείς έτσι στρογγυλά το κάναμε 50.000 κάτοικοι, αντιστοιχούν 68 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο.
Αυτή είναι η αθλιότητα της κυβέρνησης και γι’ αυτήν δεν λέτε τίποτα. ΣΑΤΑ σχολείων, τέθηκε από πολλούς, αμαρτωλή περίπτωση, όχι τώρα, διανύουμε το 2019, τρέχει η ΣΑΤΑ του 2018, θα διανύουμε το 2020 θα είναι υπόλοιπα από το 2018 που μεταφέρονται στο 2019 και που θα μεταφερθούν στο 2020 κ.λ.π. Αποτυπώνονται αυτά μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Τι αποτυπώνεται; Η μεταφορά, της μεταφοράς ω μεταφορά. Και στο ΕΣΠΑ η ίδια πάλι λογική, η μεταφορά, της μεταφοράς, ω μεταφορά. Το αποτέλεσμα; Μια σειρά έργα ουσιαστικά να μένουν πίσω και το αποτέλεσμα να είναι λόγια και αυτό αποτυπώνει δύο πράγματα.
Αποτυπώνει την έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων, ακριβώς για να τρέξουν αυτά τα έργα και η έλλειψη προσωπικού σχετίζεται και με τις κεντρικές πολιτικές κυβερνητικές αλλά και με την πολιτική του Δήμου σε σχέση με το τι προσωπικό προγραμματίζει κάθε φορά και αυτό έχει να κάνει με το να μπορεί η κάθε κυβέρνηση και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., να παίρνει απ’ αυτά που δεν δίνει προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για να μπορεί να τα δίνει στο κεφάλαιο να επενδύει και να κάνει την ανάπτυξη. Γιατί όταν μιλούν για ανάπτυξη, δεν μιλούν για ανάπτυξη του Δήμου Χίου ή για ανάπτυξη του Δήμου Λέσβου, μιλούν για ανάπτυξη στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων, αυτή η ανάπτυξη τους νοιάζει. Αυτό το κομμάτι θέλουν να χρηματοδοτήσουν και αυτό χρηματοδοτούν. Για τους υπόλοιπους είναι αυτή η κατάσταση που περιγράψαμε προηγουμένως.
Ειπώθηκε σωστά από τον κύριο Καραβασίλη το ζήτημα του αντισεισμικού σχεδιασμού.
Ξέρετε ως Δ/ντής σχολείου από πότε έχει να ελεγχθεί το σχολείο μου, 120 ετών και βάλε, αντισεισμικά; Από το 2005 που είχαμε 6 ρίχτερ, που έγινε ένας μακροσκοπικός έλεγχος. Ο Δήμαρχος χτυπάει ξύλο, το ζήτημα είναι ότι ο κύριος Λέκκας προσφάτως έχει παραδεχθεί ότι 60% περίπου των δημόσιων κτιρίων συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών, δεν έχουν ελεγχθεί. Εμείς προβλέπουμε κάποιο κονδύλι σε αυτήν την κατεύθυνση ή στο να διεκδικήσουμε; Δεν προβλέπουμε, δεν υπάρχει αντισεισμικός σχεδιασμός. Αντιπλημμυρική προστασία, η καταγραφή των έργων Καλοπλύτης, Φραγκοβούνι κ.λ.π.  Χάσαμε σε πρώτη φάση και το διεκδικούμε λέει ο αντιδήμαρχος , αλλά αυτό το έργο ακούγεται από 2011. Πότε θα ωριμάσουν επιτέλους αυτά τα έργα τα αντιπλημμυρικά προκειμένου να τρέξουν; Και πολύ φοβάμαι ότι πάλι θα τα ξανασυζητήσουμε και του χρόνου και του αντίχρονου για το πότε θα υλοποιηθούν.
 Δηλαδή είναι μια τέτοια ιστορία πραγμάτων που δείχνει ότι οι προτεραιότητες αντισεισμικός, αντιπλημμυρικός, αντιπυρικός σχεδιασμός, καταγράφονται για να καταγράφονται μέσα στα προγράμματα και δεν σπρώχνεται, δεν προγραμματίζεται, δεν απαιτείται, προκειμένου να επιλύονται. Και όταν λέμε εμείς αντιπυρική προστασία για να πάμε στο άλλο κομμάτι, δεν εννοούμε πόσες βάνες θα ελέγξουμε, σωστό και αυτό, πόσες υδατοδεξαμενές σωστό και αυτό, αλλά με μία χάραξη από επιστήμονες Δασολόγους που θα αφορούν την διαχείριση των δασών με τέτοιο τρόπο που θα είναι αυτή που θα αποτρέπει και την φωτιά ή που θα εμποδίζει τη φωτιά. Είναι και το κομμάτι των αντιπυρικών ζωνών, είναι και το κομμάτι του φυτικού πλούτου και όλα αυτά τα πράγματα. Αυτά τώρα μπορεί να θέλουν συμπράξεις με την Περιφέρεια, προγραμματικές συμβάσεις με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με οτιδήποτε, αυτά όμως λείπουν και καταγράφονται τυπικά, άσε που αλλού είναι τα φιλέτα του ΕΣΠΑ και η κερδοφορία των ομίλων.
Τέλος συνάδελφοι, υπάρχουν χρήματα. Ξέρετε πόσοι είναι οι παρακρατημένοι πόροι της Τοπικής Διοίκησης; Έχουν φτάσει 28 δις οι νέοι παρακρατημένοι πόροι, δεν μιλώ για τα προηγούμενα δις από το 1996. Ξέρετε πόσες είναι οι περικοπές προς την Τοπική Διοίκηση; 62%.
Αυτοί λοιπόν οι πόροι που είναι βεβαιωμένοι και παρακρατημένοι και όλοι οι παλιοί τους γνωρίζουμε, δηλαδή έχουν πληρωθεί από τους 10.000.000 συμπολίτες μας για να μας τους δώσουν, δεν μας τους αποδίδουν, γιατί; Για να έχουμε τα ματωμένα πλεονάσματα, πράσινα, γαλάζια, ροζέ, ξανά πάλι γαλάζια. Αυτή είναι η κατάσταση.
Υπάρχει αυτήν την στιγμή πακτωλός χρημάτων στους έχοντες και κατέχοντες; Μία ματιά να ρίξεις διαδικτυακή στην κερδοφορία προ φόρων των μεγάλου κεφαλαίου, θα δείτε ότι κυμαίνεται σε τεράστια επίπεδα εν μέσω κρίσης , σε επίπεδα αυτά τα οποία βλέπουμε και μπορούμε να ελέγξουμε, όχι φυσικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτά λοιπόν δεν είναι πόροι, δεν είναι φορολογικό προϊόν; Είναι, δεν φορολογείται όμως.
 Άρα λοιπόν, εμείς διεκδικούμε αυτά τα χρήματα, αυτή την αρπαγμένη υπεραξία των εργαζόμενων μεταξύ αυτών και των συμπολιτών μας, προκειμένου να χτιστεί ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη μ’ ένα μόνιμο και ισχυρό δίκτυο υποδομών (βλ. Μαστιχοπαραγωγοί, σε πρώτη φάση μιας και είναι αιχμή του δόρατος του νησιού), με την εσωτερική οδοποιία , θα στηρίζει την εκπαιδευτική πολιτική, τα κτίρια μας είναι πλέον σε μία κατάσταση που θέλουν παγίως μία συντήρηση που ξεπερνά το ποσό των 5.000-10.000 ευρώ ανά έτος τα σχολικά κτίρια. Θα στηρίζουν την υγεία και τα αγροτικά ιατρεία που μπορεί να μην είναι ευθύνη μας όμως για μας είναι ευθύνη σε ποια κατάσταση είναι ένα αγροτικό ιατρείο και πως εμείς πρέπει να το στηρίζουμε.
Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που οι άξονες αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία θα είναι κορωνίδες μέσα στο Πρόγραμμα, που θα υπερασπίζεται το περιβάλλον και θα προάγει αυτό που λέμε ανάγκες του λαού μας, ανάγκες των δημοτών μας. Συνάδελφοι, θεωρούμε ότι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών σε όλα τα χωριά και φυσικά  και στο κέντρο. Το κέντρο έχει βέβαια την χαρά να έχει ένα Ομήρειο, να έχει μπροστά του ένα κτίριο ΡΕΞ που πρέπει να δει τι θα γίνει μ’ αυτήν την κατάσταση, από την άποψη ότι μπορεί να είναι ένα άλλο πολιτιστικό κέντρο, Έχει επίσης αγορές κτιρίων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, εκεί που είναι τώρα το Ειρηνοδικείο, το μαιευτήριο κ.λ.π., τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τους δημότες μας και να μην είναι ερείπια. Το παραλιακό μέτωπο, που για την αναμόρφωσή του γίνεται λόγος, ούτε στα σπάργανα δεν είναι. Αλλά μιας και μιλάμε για παραλιακό μέτωπο , άκουσα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περί παραλιακού περιφερειακού του Κάστρου. Δεν το κατάλαβα. Το ενάλιο Κάστρο, το διαμάντι αυτό του νησιού που λέμε ότι καταρρέει σε πολλά σημεία και λέμε να αναστηλωθεί, να, να.  Δεν κατάλαβα, από ενάλιο θα το μετατρέψουμε με παραλιακό δρόμο; Εύχομαι να το έχουμε παρεξηγήσει εμείς και να μην είναι έτσι τα πράγματα, αλλιώς και σε αυτό απέναντι θα είμαστε. Καταλήγοντας, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε και πιο εξειδικευμένοι θα ακουστούν από την συνάδελφο την Κλαίρη την Κωστάλα.
Εμείς χαρακτηρίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, ότι υπολείπεται των αναγκών και των δημοτών μας και ιδιαίτερα αυτών των αναγκών των δημοτών οι οποίοι ανήκουν και στους παρίες αυτής της ζωής, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας. Άρα λοιπόν, ευρεία συναίνεση μπορεί να υπάρχει και στα μεσοπρόθεσμα επιβαλλόμενα εκ των άνω και όσον αφορά τα επιβαλλόμενα εδώ, σε επίπεδο Δήμου από τις άλλες παρατάξεις , που έχετε ίδια πολιτική μήτρα. Από εμάς συναίνεση δεν θα έχετε.
 Εμείς κλείνοντας στην δευτερολογία μας, καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Καταγγέλλουμε όλη αυτήν την στέρηση εσόδων προς την Τοπική Διοίκηση προκειμένου οι μονοπωλιακοί όμιλοι να απολαμβάνουν ζεστού χρήματος και δηλώνουμε ότι, μπροστά στις ανάγκες τις διευρυνόμενες των δημοτών μας, εμείς θα συνταχθούμε με όλα εκείνα τα Τοπικά Συμβούλια τα οποία μαζί με τους δημότες τους μέσα από Λαϊκές συνελεύσεις απαιτούν τα 360 και βάλε που είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα τους, για να δυσκολέψουμε τη ζωή και της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και σε επίπεδο Δήμου, από την στιγμή που συντάσσεται αγόγγυστα με αυτήν την συνεχιζόμενη πολιτική, προκειμένου ακριβώς να μην υπάρχουν εμπόδια στο να περνά αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και προς τα κάτω. Ευχαριστώ.»
ΚΛΑΙΡΗ ΚΩΣΤΑΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.
«Διαβάζοντας το Τ.Π. του 2020 και έχοντας υπόψη και τη νομοθεσία , κατανοούμε όλοι  ότι οι τοπικές κοινωνίες  παραμένουν απλοί θεατές στο μοίρασμα  των χρημάτων , των έργων που καταγράφονται,  γενικά των  αναγκών  τους. Ποιών χρημάτων;;; Αυτών που κάθε χρόνο  έρχονται περικοπτόμενα , αυτών των ολίγων που δεν μπορούν  να απορροφήσουν πιθανά  λόγω και  της απίστευτης γραφειοκρατίας και που παρόλα αυτά οι Δημοτικές αρχές  αποδέχονται  αγόγγυστα.
Γίνεται Όμως;;;
Κάθε φορά σαν ΛΑΣ λέγαμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε  αυτά που δικαιούμαστε τουλάχιστον να έχουμε ως δήμος Χίου. Κάθε φορά αντιμετωπίζαμε  τη θυμηδία των συναδέλφων. Τ’  ακούγαμε και προ κρίσης και σήμερα.
Τι  καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε;;
Τη ΣΑΤΑ περίπου 2,5 εκατ για όλο το νησί που για 2020 υπολογίζεται  σε 1,22
Ομοίως ΕΣΠΑ περίπου 18 εκατ που έρχεται από προηγούμενα  έτη, που κοντεύουν δεκαετία τουλάχιστον.
ΣΑΤΑ σχολ. Στις 400.000
ΙΝΤΕΡΕΓΚ περίπου 1 εκατ. Και ΦΙΛΟΔΗΜΟ 2,2 εκατ 
Τα έργα είναι τα επαναλαμβανόμενα  κάθε χρόνο , συντηρήσεις , βελτιώσεις , αναπλάσεις , επισκευές  σε κτίρια και υποδομές , που σαφώς έχει ανάγκη ο τόπος αλλά που δεν επαρκούν και καταντούν εικονική πραγματικότητα.
Για την Ομηρούπολη πχ καταγράφεται  ένα ποσό Π/Υ 765χιλ. € που ξεκινά από τα προηγ. Έτη  και  μόνο για το 2020  υπολογίζονται περίπου 110χιλ.  νέες πιστώσεις. Τι θα πρωτοκάνουν με τα ψίχουλα που δίνετε;;;
 Δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη  οι προτάσεις των κοινοτήτων  που κατέγραψαν λεπτομερώς τις ανάγκες τους  , λες και δεν υπάρχουν.» Ή και αν ληφθούν υπόψη μέσα από συνολικό έργο, πχ αγροτική οδοποιία,   θα είναι ελάχιστο ή καθόλου δυνατόν  να υλοποιηθεί  έστω και το ένα μικρό ποσοστό  αυτών των προτάσεων.
 Για τα σχολεία θεωρούμε  ότι πέραν της μελέτης και μέτρων πυροπροστασίας μέσω  του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ , όπως αναφέρεται στην εισήγηση του κ. Δημάρχου, ότι θα γίνει πρόταση ένταξης για χρηματοδότηση, απαιτείται κατά τη γνώμη μας να  ζητηθεί και ένταξη αντισεισμικού και στατικού ελέγχου των σχολείων, και δημοτικών κτιρίων  .
Αν θυμάμαι υπάρχει ένα έργο που υλοποιείται από προηγούμενες περιόδους για τα σχολεία , αλλά είναι γνωστό πως αν ζητηθεί κάτι  τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί  προ 3ετίας τουλάχιστον. Άρα καλό είναι να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι   γιατί όλα τα σχολεία μας έχουν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, όπως και πολλά δημοτικά κτίρια.
Αναφέρω το δημαρχείο Βροντάδου, που εδώ και χρόνια χρειάζεται έλεγχο και επισκευή , αλλά δεν γίνεται τίποτε. Στεγάζει όμως κόσμο που θέλει να  σίγουρος για το που στεγάζεται   αφενός και αφετέρου έχει μια ιστορία και μια αρχιτεκτονική όψη που πρέπει  να διατηρηθεί. 
Για μελέτες , δεν είδαμε καμιά εγγραφή με προοπτική έργου που θα εξασφαλίζει και κάποιες θέσεις εργασίας για το νησί .
 Θα προτείναμε  μελέτη για την ανάπτυξη της ΒΔ Χίου  με κέντρο τα Αγιάσματα. ( ελάχιστες εγγραφές πιστώσεων για μικροεπισκευές) Η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, της ιστορικότητας της περιοχής με τις στοές κλπ, η αναψυχή  , το υδροθεραπευτήριο μπορούν να δημιουργήσουν ένα κέντρο  προσέλκυσης  κόσμου. Βασική προϋπόθεση  οι δρόμοι και η βελτίωση τους.
• Δεν είδαμε πουθενά  μελέτη για την ανάδειξη της Δασκαλοπετρας , η την ανάδειξη της Κλειδούς  και του δάσους της , σημεία κομβικά όχι μόνο για τον Βροντάδο αλλά για όλο το νησί.
 Δεν είδαμε  εγγραφή για μελέτη του ειδικού σχολείου  που έχει γίνει κατανοητό από όλους πόσο απαιτητό είναι. Δεδομένου ότι υπάρχει και μια προμελέτη.
 Φυσικά δεν είδαμε ούτε μια μελέτη  για ανάθεση σε μελετητή της προετοιμασία  για Χωροταξικό Σχέδιο Ομηρούπολης , παρόλο που γνωρίζατε ότι αν δεν δοθεί παράταση   να μην ισχύσει το  ΓΠΣ Βροντάδου όπως προβλέπεται να γίνει από 1-1-2020 , έστω μέσα στο 2020  τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον Βροντάδο θα είναι τεράστια.
Για όλα αυτά που αναφέρθηκαν από μεριάς μας καταψηφίζουμε το Τεχνικό πρόγραμμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου