Print

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Το ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17/12/2019
Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, που έχει οριστεί στις 18 Δεκέμβρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:  
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ στέλνει θερμό χαιρετισμό στους Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εκφράζει την  αλληλεγγύη του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ήρθαν κυνηγημένοι στην χώρα μας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική της ΕΕ, με την υπογραφή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που αποτελεί ένα μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Τα ίδια κόμματα  έχουν στηρίξει με χέρια και με πόδια την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση συνυπέγραψαν τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που συνιστούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα.
 Η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ αποδεικνύουν πως βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες μετανάστες, σταθερά και όχι ευκαιριακά και υποκριτικά, όπως τα αστικά κόμματα. Είναι κομμάτι του ελληνικού λαού, που εξαναγκάστηκε να ξεριζωθεί. Με βάση αυτήν την στάση αρχής το ΚΚΕ επεδίωξε τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων μεταναστών από τον τόπο διαμονής τους. Η ψήφος είναι ένα ακόμη “όπλο” που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες που δουλεύουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό για να καταδικαστούν οι πολιτικές που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν. Γιατί οι όροι ζωής, μόρφωσης και δουλειάς των Ελλήνων μεταναστών συνεχώς χειροτερεύουν δείχνοντας ότι παντού το σημερινό σύστημα, είναι αποκρουστικό, βάρβαρο και άδικο. 

 Το ΚΚΕ ποτέ δεν διαχώρισε τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, με βάση την εθνική τους προέλευση. Δούλεψε πάντα για την ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της, σε πνεύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αντιπάλεψε τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ εργατών διαφορετικής εθνικής προέλευσης, με στόχο να μείνουν στο απυρόβλητο τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, αλλά και τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του. Το ίδιο κάνει και σήμερα, σε μία περίοδο κατά την οποία, οι αδυσώπητοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν στην επαναχάραξη συνόρων με το αίμα πάντα των λαών.
 Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να κλείσει εδώ και τώρα τις “Μόριες”, φτιάχνει φυλακές-μεγαθήρια στα νησιά συνολικής χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων. Αντί όλοι οι αιτούντες άσυλο να φτάνουν γρήγορα στην ηπειρωτική χώρα, σε ανοιχτές, ανθρώπινες δομές φιλοξενίας όπου εκεί θα εκτελούνται όλα τα αιτήματα για την παραχώρηση ασύλου, η ελληνική κυβέρνηση επεκτείνει τον εγκλωβισμό, εισάγοντας επιπλέον απαράδεκτα κριτήρια.  Δεν προσλαμβάνει  όλο το απαραίτητο προσωπικό για την καταγραφή, την υγειονομική περίθαλψη, τη διαβίωση και την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.
 Τα μέτρα έντασης της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως η δημιουργία νέου «μεικτού» σώματος καταστολής με τη συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αναλάβει τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, ξεκινώντας από τη φύλαξη των συνόρων και φτάνοντας μέχρι την επιτήρηση της «εσωτερικής ασφάλειας», είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη με τελικό αποδέκτη όλο το λαό.    
 Το ΚΚΕ δε μοιράζει λόγια «παρηγοριάς» και πράξεις δήθεν φιλανθρωπίας στους μετανάστες. Τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσουν οι κοσμοπολίτικες αυταπάτες. Τροφοδοτούνται από την ίδια πολιτική που χειροτερεύει τους όρους ζωής και δουλειάς για την λαϊκή πλειοψηφία σε κάθε χώρα.
 Το ΚΚΕ σταθερά δρα με στόχο οι μετανάστες και οι μετανάστριες να εντάσσονται στα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις, από κοινού να δυναμώνει η συλλογική διεκδίκηση.  Τους καλεί να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, για συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.
 Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, όπως:
 - Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και το συνολικό απεγκλωβισμό, τους από την Ελλάδα. Για την κατάργηση της συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και του κανονισμού του Δουβλίνου. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές, για σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.
 - Για άδειες διαμονής μακροχρόνιες στους οικονομικούς μετανάστες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Για απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας με γρήγορες και αντικειμενικές διαδικασίες, χωρίς τα εξοντωτικά παράβολα.                   
 - Για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων αυτών στις χώρες καταγωγής τους.
 - Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, των ναζιστικών, φασιστικών ομάδων και οργανώσεων.
 - Για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων.
  - Για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που είναι συνώνυμη με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου