Print

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η ομιλία του Προέδρου του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ Μάρκου Σκούφαλου κατά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση (22-1-2020) στο νησί μας

Πηγή φωτό: astraparis.gr 

Συμπατριώτες συμπατριώτισσες,
Όλα αυτά τα χρόνια που τα νησιά μας αντιμετωπίζουν αυτή την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού – μεταναστευτικού το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου, το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα του νησιού, είναι παρών, δίνει τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας και στη χώρα μας, εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στα θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, γιατί έχουμε βαθιά γνώση της ιστορίας του λαού μας. Έχουμε ζήσει και πολέμους και επεμβάσεις και προσφυγιά και ο «παθός είναι μαθός»
Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ όταν με τυμπανοκρουσίες η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυε τη ΒΙΑΛ, ήταν εκεί και διαμαρτύρονταν, γιατί ήξερε τι θα συμβεί, και πώς σύντομα τα λόγια θα έδιναν τη θέση τους στη σημερινή τραγική πραγματικότητα.
Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με συνέπεια αγωνίζεται ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελληνικών Κυβερνήσεων, που αφορά και στο γεωγραφικό αποκλεισμό, ενάντια στη συμφωνία του Δουβλίνου ,πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ που το τερματίζει ,δημιουργώντας φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετατρέπει τους κατοίκους των νησιών μας σε δεσμοφύλακες.

Δε χάνουμε το στόχο. Δε βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Οι υπογραφές εγκλωβισμού και οι υποσχέσεις για κέντρα φυλακές είναι δεδομένες. Είναι η κυβερνητική πολιτική που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη θέληση και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών για απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από τα νησιά και τη χώρα.
Για το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες, μυρίζει πετρέλαιο, πρώτες ύλες, μοίρασμα χωρών και λαών στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική στο Αιγαίο στη Μεσόγειο. Αυτή η μυρωδιά φέρνει κοντά τους καρχαρίες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και όλων αυτών που οι βόμβες τους δημιούργησαν την προσφυγιά και τη μετανάστευση.
Κι εδώ οι ελληνικές κυβερνήσεις και παλιές και η σημερινή έχουν βαριές ευθύνες γιατί συμμετέχουν στο έγκλημα, δίνουν βάσεις, πλοία και είναι πρόθυμες να στείλουν και στρατό στη Λιβύη, δηλαδή κάνουν ό,τι μπορούν για να μεγαλώσουν τα καραβάνια των ρημαγμένων ανθρώπων, αλλά να μπλέξουμε κι εμείς σ’ αυτήν την κατηφόρα, να θρηνήσουμε Έλληνες στρατιώτες για ξένα συμφέροντα.
Όλα αυτά τα χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι δικαστικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία, το Λιμενικό, οι υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής, είναι στο μάτι του κυκλώνα, επωμίζονται τεράστιο φόρτο με λειψές δυνάμεις, παραμένουν υποστελεχωμένες και δεν μπορούν ούτε τον ντόπιο πληθυσμό να εξυπηρετήσουν ούτε τον προσφυγικό.
Για την ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει συγχωροχάρτι στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν εισβάλλει στη ζωή μας εδώ και χρόνια, πετσόκοψαν μισθούς και μεροκάματα, συντάξεις, υπέγραψαν τρία μνημόνια και έστειλαν 500 χιλιάδες παιδιά δικά μας μετανάστες στο εξωτερικό.
Εμείς δεν εξισώνουμε τους θύτες με τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όπως έκανε η αφίσα της περιφερειακής αρχής με ευθύνη του περιφερειάρχη, λες και για όλα τα προβλήματά μας φταίνε οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Είναι ντροπή να υπάρχουν στα νησιά μας και στη χώρας μας και σε άλλες χώρες της υποτιθέμενης πολιτισμένης Ευρώπης στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς τη δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές τους. Είναι ντροπή τα νησιά μας και οι θάλασσές τους να είναι υγροί τάφοι και ο ανθρώπινος πόνος μόνιμος περιπατητής στους δρόμους μας.
Είναι ντροπή να υποβαθμίζονται τα νησιά για να αναβαθμίζονται πολιτικά οι υπουργικοί θώκοι κάποιων.
Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε:
• Να καταργηθεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
• Να καταργηθεί το αίσχος των hot spots και να κλείσει στο νησί μας η ΒΙΑΛ.
• Κανένα κέντρο φυλακής στο Αίπος ή οπουδήποτε πάνω στο νησί. Μόνο χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και ολιγοήμερης παραμονής.
• Οι διαδικασίες ασύλου να μεταφερθούν στην Ενδοχώρα, να απλοποιηθούν και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να απεγκλωβίζονται από τα νησιά και τη χώρα μεταβαίνοντας στις χώρες προορισμού τους..
• Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά.
• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας με πρόνοιας στους πρόσφυγες με κρατική μέριμνα χωρίς εμπλοκή από ΜΚΟ.
• Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο προσφυγικό μεταναστευτικό.
• Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι των οποίων η περιουσία υπέστη ζημιές.
Τέλος, δηλώνουμε ότι με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές αλλά και απέναντι στο μίσος για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου