Print

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Επικήδειο Αφιέρωμα - Marie-José MOUMBARIS

 Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε το θάνατο της Marie-José MOUMBARIS, συζύγου και συντρόφισσάς του στη ζωή και στον αγώνα του Αλέξανδρου Μπουμπάρη. Μια γενναία σύντροφος  και συναγωνίστρια με την οποία ο συμπατριώτης μας Αλέξανδρος συμμετείχαν δίπλα-δίπλα σε διάφορους αγώνες στη Νότια Αφρική. Συνελήφθη, ανακρίθηκε, φυλακίστηκε, συνέχισε τον αγώνα της στη Γαλλία και μετά τη δραπέτευση του Αλέξανδρου από τις φυλακές της Νότιας Αφρικής, έσμιξαν συνεχίζοντας τον αγώνα μέχρι το θάνατό της. Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά τον αγωνιστή και σύντροφο Αλέξανδρο, ζητούμε να δεχτεί τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει τη σύντροφο της ζωής του.


Επικήδειο Αφιέρωμα - Marie-José MOUMBARIS, γένος SMOOTHY

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, συμπαράστασης φιλίας και συντροφικότητας προς τη Marie-José, αλλά και για την επιθυμία σας να παρηγορήσετε την οικογένειά μας.

Η Marie-José ήταν η σύντροφός μου, η συντρόφισσα μου, η χαρά της ζωής μου, η αγάπη και η τρυφερότητα. Η αποχώρησή της μου άφησε ένα τεράστιο κενό, αδύνατο να αντισταθμιστεί. Δεν ήταν μόνο εκείνη που μας άφησε, αλλά και όλες οι ελπίδες, τα έργα που σχεδιάζαμε, αλλά ιδιαίτερα η καθημερινή ζωή.

Ακόμα και τα αντικείμενα στο σπίτι, που είχαν νόημα όταν ήταν εδώ, δεν έχουν πλέον όταν δεν είναι να τα χρησιμοποιούμε μαζί.

Ναι, η Marie-José ήταν ένα μεγάλο μέρος, ένα πολύ μεγάλο μέρος στη ζωή μου και τη ζωή της κόρης της, της Chloe, και η απουσία της είναι ένα τεράστιο πλήγμα.

Εν συντομία, η Marie-José ήταν επίσης η γενναία σύντροφός μου στους διάφορους αγώνες στους οποίους συμμετείχαμε. Όσον αφορά τη Νότια Αφρική, η συμμετοχή της ως μέλος του Umkhonto we Sizwe, της στρατιωτικής πτέρυγας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής και του ANC, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή της, τη φυλακή, την ανάκριση. Αλλά κράτησε μέχρι το τέλος. Ήταν ένα μόνο βήμα στον αγώνα της που συνέχισε εδώ στη Γαλλία. Αφενός, συμμετείχε στον αγώνα ενημέρωσης κατά του απαρτχάιντ και από την άλλη κινητοποιώντας, μαζί με διάφορες οργανώσεις και προσωπικότητες, για να με βγάλει, όπως και τους άλλους πολιτικούς συντρόφους, από τη φυλακή.

Εκείνη την χρονική περίοδο, όταν ήταν κανείς κομμουνιστής, δεν ήταν πάντα πλεονέκτημα, ούτε και στις προσωπικές σχέσεις. Για μια 22χρονη μητέρα, ήταν γεμάτη παγίδες. Επέμεινε. Επτά χρόνια αργότερα, δραπέτευσα με δύο άλλους συντρόφους, τους Steven Lee και Tim Jenkin, ήμουν σε θέση να σμίξω μαζί της και να συμμετάσχω στον αγώνα της. Κατά τη διάρκεια αυτών των επτά ετών είχε περάσει πολύ δύσκολους καιρούς πολιτικά οικονομικά και οικογενειακά.

Όταν το 1994 το καθεστώς της Νότιας Αφρικής αντικαταστάθηκε από τους συντρόφους μας στο απελευθερωτικό κίνημα, η κατάσταση άλλαξε και για εμάς.

Μεταξύ άλλων, την ίδια χρονιά ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε Les dossiers du BIP, όπου με διόρθωνε, έκανε την λογιστική, έκρινε τα άρθρα…. Και αυτό διήρκεσε μέχρι τον αριθμό 221 των Les dossiers du BIP, δηλαδή μέχρι την περασμένη Πέμπτη.

Το 1996 συμμετείχε συνοδευόμενη από τη Chloe και εμένα, σε δύο επίσημα γεύματα από την African National Congress και την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, ένα στο Κέιπ Τάουν και το άλλο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το 2012 της απονεμήθηκε το Μετάλλιο Εκστρατείας Σαμποτάζ από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Jacob Zuma.

Η Marie-José γεννήθηκε στο Clichy-la-Garenne στις 5 Ιουλίου 1949, σε μια πολυμελή εργατική οικογένεια, ο παππούς της, μετανάστης από την Τσεχοσλοβακία, ονομάζονταν Kasals, εργαζόνταν στη Renault, στην Île Séguin. Ο προπάππους της ήταν, Βρετανός. Είχε έρθει στη Γαλλία για τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και έφερε το όνομα Smoothy, το επώνυμο της Marie-José.

Ο πατέρας της, Claude Smoothy. εργάζονταν στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Usinor στο Noisy le Sec. Πέθανε σε ηλικία 55 ετών από καρκίνο που προκλήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα από τις συνθήκες εργασίας. Στο τέλος της καριέρας της, η μητέρα της Raymonde Smoothy είχε γίνει επιθεωρητής στην τράπεζα Crédit Lyonnais. Πέθανε πριν από ενάμισι χρόνο. Ο αδελφός της Marie-José ο Olivier Smoothy είναι μαζί μας.

Η Marie-José, η συντρόφισσα μου, η σύντροφος μου για την αφοσίωσή της στις ιδέες της και τους αγώνες της αξίζει αναγνώρισης.

Ένα ντοκιμαντέρ όπου συνεισέφερε με μια συνέντευξη είναι έτοιμο να δημοσιευθεί και θα είναι διαθέσιμο πάρα πολύ σύντομα. Θα είναι αφιερωμένο στη Marie-José και σε όλους τους ακτιβιστές των «London Recruits» που χάθηκαν από τότε.

Οι «Recruits London» ήταν οι μαχητές που στρατολογήθηκαν στο Λονδίνο και εστάλησαν σε μυστικές αποστολές στη Νότια Αφρική. Ήμασταν στο Λονδίνο που ζούσαμε και στρατολογηθήκαμε από τον Ronnie Kasrils, ο οποίος αργότερα υπηρέτησε, από το 1994 μέχρι το 2008, ως υπουργός στην Νότια Αφρική. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα.

Εν κατακλείδι, με υπερηφάνεια αναφέρομαι στη Marie-José, την συντρόφισσά μου, την σύντροφό μου και σύζυγο μου.

Ήταν επίσης μια από τους σημαντικότερους Γάλλους εκπρόσωπους στον αγώνα κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Τιμή στο όνομά της. Τιμή στη μνήμη της.

Hamba Kahle συντρόφισσα Marie-José


Αλέξανδρος ΜΠΟΥΜΠΆΡΗΣ

Argentan, Νορμανδία στις 8 Σεπτεμβρίου 2020



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου