Print

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ: Πιστό αντίγραφο στην έκθεση Πισσαρίδη, τις εντολές ΟΟΣΑ, ΣΕΒ, ο νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Πηγή φωτό: alfavita.gr

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση της Ε.Γ. του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Η ΕΓ του Ν.Τ. Χίου της  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει  της κυβέρνηση της ΝΔ γιατί με τον νόμο που πέρασε  για την επαγγελματική εκπαίδευση, χτυπά για μια ακόμα φορά τα μορφωτικά δικαιώματα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντεργατικής επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο νόμος της  στο σύνολό του υποβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση. Βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των μαθητών, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών για ουσιαστική ποιοτική αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση με ολόπλευρες  γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία.

Ο νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση,  πιστό αντίγραφο στην έκθεση Πισσαρίδη, τις εντολές ΟΟΣΑ, ΣΕΒ κλπ, προωθεί την αυτονομία των σχολικών  μονάδων κ την σταδιακή απαλλαγή του κράτους απ την ευθύνη χρηματοδότησης αυτών, καθώς κ την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων  σπουδών  με ο,τι αποτέλεσμα αυτό επιφέρει στην ενιαια, καθολική, σύγχρονη , δημόσια κ δωρεάν  παιδεία των νέων κ συγχρόνως τη συνδέει περαιτέρω με την «αγία» αγορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα παίζουν καθοριστικό  ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου της παρεχομένης εκπαίδευσης-κατάρτισης.

Ο νόμος αυτός   δίνει επίσης τη δυνατότητα στη δημιουργία ιδιωτικών ΙΕΚ και την δημιουργία προτύπων ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα την  κατηγοριοποίηση των Σχολικών μονάδων κ στην επαγγελματική εκπαίδευση κ την δημιουργία σχολειών "αφρόκρεμας" για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. (με αποφοίτους φτηνούς, αναλωσίμους και με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενους).

Οι  υπό ίδρυση Επαγγελματικές  Σχολές Κατάρτισης , (ΕΣΚ) θα επιτείνουν την εργασιακή αβεβαιότητα κ επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ, μέσω των ΕΣΚ προβλέπεται η ίδρυση τομέων κ ειδικοτήτων  που υπάρχουν ήδη στα ΕΠΑΛ. Αλήθεια τι θα απογίνουν αυτοί οι τομείς κ εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, που διδάσκουν τώρα αυτούς τους τομείς κ τις ειδικότητες???

Ο νόμος  προχωρά στην εμπορευματοποίηση της Επαγγελματικής Κατάρτισης   και στην ωμη παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δίνοντας την δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ (50% τώρα είναι ιδιωτικά) να εισελθόν στα ΑΕΙ με "κατατακτηριες" εξετασεις!!!

Το μέτρο  αυτό θα διευρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημιουργία μαθητών" πελατών".

Με το νόμο που ψήφισαν, ετοιμάζουν τον εργαζόμενο του μέλλοντος... ένα άνθρωπο ακαλλιέργητο χωρίς βαθιά γνώση ,παιδεία κ μόρφωση. ένα άνθρωπο στερημένο από την ικανότητα να αντιληφτεί  τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, πόσο δε μάλλον να επιδράσει πάνω τους. Έναν άνθρωπο με εφήμερες και πρόχειρες δεξιότητες, χωρίς δικαιώματα. έναν άνθρωπο φοβισμένο, χειραγωγημένο, εξαρτημένο, φτηνό και αναλώσιμο γρανάζι, ένα σύγχρονο σκλάβο.!!!

Ο νόμος που για πολλοστή φορά τον ψήφισε μέσα στην πανδημία με μουδιασμένο το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα, υποβαθμίζει τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και οδηγεί στην συρρίκνωση τους. Τα πτυχία υποβαθμίζονται στο επίπεδο 3 από 4, δηλαδή ακόμα χαμηλότερα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ψήφιση του, συνδυάστηκε με τους νόμους  που ανατρέπουν τα εργασιακά δικαιώματα και φέρνουν την γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας, την καθιέρωση 10ωρης εργασίας και την κατάργηση του 8ώρου, την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Είναι κομμένος και ραμμένος νόμος στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Αποδείχτηκε εύλογη  η ανησυχία των σπουδαστών που φοιτούν σήμερα στις σχολές, αλλά και των αποφοίτων για την υποβάθμιση των πτυχίων τους, αφού εκτός των άλλων εισάγει απαράδεκτες διαδικασίες εξετάσεων πιστοποίησης.

Επίσης για πρώτη φορά καθιερώνουν την επιλογή διευθυντών , μη εκπαιδευτικών, μια νέα φουρνιά μάνατζερ που θα επιλέγεται από επιτροπές του Υπουργείου. Γενικεύεται ο θεσμός της μαθητείας, απλήρωτης φυσικά για τους ωφελούμενους.

Στα όργανα διοίκησης που δημιουργούνται  θα αφορούν ολόκληρη την Επαγγελματική εκπ/ση Κατάρτιση  (ΕΣΚ. ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ) και θα συμμετάσχουν δήμοι, φορείς, εργοδοτικές ενώσεις και η ΓΣΕΕ, δηλαδή οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Ο στόχος με αυτό το νόμο είναι η συρρίκνωση των ΕΠΑΣ και του ΟΑΕΔ. Η στροφή στην κατάρτιση από 15χρονών στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης είναι ενδεικτική των επιδιώξεων των εργοδοτών και του κράτους τους. Δίκαιη είναι και η αντίδραση των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ και των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, για κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση εξαπατά μιλώντας  για αναβάθμιση την ίδια στιγμή που μειώνει τις δαπάνες για την Επαγγελματική Εκπαίδευση κατά 34% στο κρατικό προϋπολογισμό του 2021!

Η επιδίωξη υποβάθμισης του έργου του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνεται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, αλλά και απ τον ίδιο τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για το 2021 που είναι μειωμένος κατά 38% για τα επιδόματα ανεργίας.

Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης για λογαριασμό της εργοδοσίας, απαντάμε συλλογικά, συντονίζουμε τους αγώνες μας για πραγματική αναβάθμιση, σύγχρονη επαγγελματική μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα και πτυχία με αξία.

Ο αγώνας συνεχίζεται απέναντι στον ακήρυχτο πόλεμο κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και απαιτούμε:

  Κατάργηση του άθλιου νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση

  Ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Σύγχρονα εργαστήρια, εξοπλισμός και υποδομές για όλες τις δομές  της Επαγγελματικής Εκπαιδευτικής Κατάρτισης.

  Οι σπουδαστές και οι μαθητές να μπορούν σπουδάσουν στις ειδικότητες που επιθυμούν .

  Ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας .

  Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας/πρακτικής.

  Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά  και τα επαγγελματικά δικαιώματα, με το πτυχίο. Κατάργηση της πιστοποίησης.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος                               Η Γραμματέας

Μάρκος Σκούφαλος                 Σοφία Γατανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου