Print

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου για το κτιριακό ζήτημα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου

Αποκαλυπτικά κι εξοργιστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, Διδάκτωρ Γεωφυσικής και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, για την κατάσταση του 5ου δημοτικού  σχολείου Χίου, το οποίο αποκάλεσε σχολείο- «φέρετρο» κρούοντας με αυτόν τον τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου. Ο γνωστός σεισμολόγος εκφράζει τον φόβο του για «νέα Τέμπη» σε περίπτωση σεισμού καλώντας μάλιστα το Δήμο να βρει λεφτά για τα σχολεία.

Βέβαια εμείς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χίου είχε επισημάνει τους κινδύνους τον Απρίλιο του 2022 με έγγραφο του,  έπειτα  από την πτώση σοβάδων στο συγκεκριμένο σχολείο, χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση. Παράλληλα, ξανά έθεσε το ζήτημα όλων των σεισμόπληκτων σχολείων (5ο, Ερειθιανής, Λιβαδίων) αλλά και όλων των κτιριακών προβλημάτων όλων των σχολείων στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΠ 66/3-10-22), χωρίς πάλι να βγει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. 

Για τα ίδια ζητήματα είχαμε επικοινωνήσει από το 2021 και με την Τεχνική Υπηρεσία για να ενημερωθούμε για τις μελέτες που εκπονούνται και είχε τεθεί πάλι το ίδιο ζήτημα. Πάντα ακούμε το γνωστά επιχειρήματα «να βγει το πρόγραμμα», να «γίνει η μελέτη» και τα χρόνια περνάνε χωρίς ουσιαστικά να γίνεται τίποτα ακόμα και για πολύ βασικές επιδιορθώσεις στα σχολεία. Κι αυτό το αποδεικνύουν τα καθημερινά και συνεχόμενα αιτήματα των Διευθυντνων/ντριών και των Προϊσταμένων.

Εδώ και τώρα να διενεργηθεί ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος στο 5ο δημοτικό σχολείο και να γίνουν οι απαραίτητες αντισεισμικές παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις του κτιρίου με βάση τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Το κτίριο χτίστηκε το 1936 όπου δεν υπήρχε κανένας αντισεισμικός κανονισμός!

Καλούμε τον Δήμο να ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων σε όλο το νησί, τους ελέγχους πυρασφάλειας, τους ελέγχους των καυστήρων που έχουν γίνει, και να πάψουν να παίζουν με την ασφάλεια και την υγεία των εκπαιδευτικών για να μη θρηνήσουμε ξανά αθώα θύματα.

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι επισκευές που χρειάζονται στα σχολεία.

Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, όσο κωλυσιεργούν και δεν παίρνουν μέτρα στήριξης των σχολείων. Κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε οι μαθητές/τριες μας να φοιτούν και οι εκπαιδευτικοί μας να διδάσκουν σε ετοιμόρροπα κτίρια με ρωγμές, με τους σοβάδες να πέφτουν, με τα παράθυρα να μπάζουν νερό.

Για το ΔΣ

 

Η Πρόεδρος                          ο Γ. Γραμματέας

Αγγελική Σκουφάλου      Κωνσταντίνος Ψαρούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου