Print

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Γιάννης Λαμπαδοχυτός*: Επιχειρηματίες στην υγεία: Ακόμα και τώρα κερδοσκοπούν ανενόχλητα!

      
Στις 19 Μάρτη σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα στηριχτούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (...) Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας...». Ας δούμε τι εννοούσε.
          Σε πρόσφατη εφαρμογή του νέου «δώρου» που διασφάλισε προς τους κλινικάρχες η κυβέρνηση με ΦΕΚ (27/3/2020, αρ. 1076), αποφάσισε έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ «για την αναγκαστική διάθεση κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και κλινών ΜΕΘ» (στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό που γίνονται ανεξέλεγκτα από ιδιωτικά κέντρα, με μόνο κριτήριο την τσέπη του καθενός). Η αναφερόμενη στην απόφαση... «αναγκαστική διάθεση» καμία σχέση δεν έχει βέβαια με την αναγκαία πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην οποία δεν προχωρά η κυβέρνηση.

          Ειδικά σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, «μισθώνει» μερικές δεκάδες επιπλέον ιδιωτικές κλίνες με το αζημίωτο για τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας, αντί να επιτάξει και τα 350 ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτό εννοούν «με την απόλυτη καθοδήγηση του Υπ. Υγείας»;Την αγωνία για την πτώση του τζίρου των κλινικαρχών μοιράζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η «αντιπρότασή» του είναι ότι η αύξηση στην αποζημίωσή τους θα πρέπει να είναι «μόνο» 20-25%, όπως και ότι... θα πρέπει να γίνει δίκαιη μοιρασιά σε όλους! Τα όποια κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν αν σκεφτεί κανείς ότι οι κλειστές ΜΕΘ ζούσαν και βασίλευαν όταν και ο ίδιος ήταν στην κυβέρνηση.
          Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και πρόσφατα, σε ιδιωτικά νοσοκομεία πραγματοποιούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία. Γιατί; Γιατί η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει. Αυτό μας αναδεικνύει το τραγικό παράδειγμα μεγάλης κλινικής όπου έκανε πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις! Για να δικαιολογήσουν αυτές τις ενέργειες κάποιες κλινικές, βάφτισαν το ψάρι κρέας ονοματίζοντας «επείγοντα» τα κανονικά χειρουργεία πετώντας στον καιάδα τις εκκλήσεις για προστασία, θέτοντας ξεκάθαρα σε κίνδυνο ειδικά σε περίπτωση επιπλοκών τη ζωή των ασθενών αλλά και του προσωπικού.
Τεστ για τον κορονοϊό : Αισχροκέρδεια χωρίς έλεος
          Είναι γνωστή η τεράστια έλλειψη μέτρων για την προστασία του προσωπικού όπου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη θέση από το Δημόσιο. Αποκορύφωμα η αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό. Έως τώρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή. Δεν έχουν καν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια.
          Η υψηλή ταρίφα για τους «πελάτες – ασθενείς» δηλαδή αφορά απλώς τη λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος και μετά το υλικό δουλεύεται εκεί που το στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Όσο για το προσωπικό τους, υπάρχει... «φιλική τιμή».
          Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το «Ιατρικό Αθηνών», που στέλνει δείγματα στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια ή το «Ερρίκος Ντυνάν» όπου η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό και 77 για το προσωπικό και τα στέλνει επίσης στο Παστέρ.
          Η λίστα συνεχίζεται με το «Υγεία» όπου το κόστος εκτοξεύεται στα 310 ευρώ, με τα δείγματα να στέλνονται στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή αλλά και το «Ιασώ General», με χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Ενδεικτικό ότι στις κατ' οίκον επισκέψεις του «Ιασώ General» με 350 ευρώ ανά λήψη δείγματος και 187 επισκέψεις σε μια ημέρα που έκανε τα έσοδα έφθασαν τα 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ ενώ ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους... VIP πελάτες του.
          Η «Βιοϊατρική», που είναι και το μόνο κέντρο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3 (προηγούμενα πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ) έφθασε και το διαφήμιζε και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο...
          Με αυτά τα τραγικά παραδείγματα αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι στο βωμό του κέρδους καταπατούνται οι έννοιες της Πρόληψης και της δημόσιας Υγείας πάει περίπατο… Αναρωτιόμαστε πόσο επιβαρύνονται τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια  τη στιγμή που δέχονται χιλιάδες δείγματα από τον ιδιωτικό τομέα. Βασικό κριτήριο και ένδειξη για διάγνωση γίνεται η «ταρίφα» που πληρώνει ο κόσμος. Έτσι, οι ιδιώτες πληρώνονται αδρά  προκαλώντας συμφόρηση στα ίδια εργαστήρια που στέλνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όχι μόνο δεν λειτουργούν παράλληλα στο ΕΣΥ, αλλά λειτουργούν ενάντια στον συλλογικό σχεδιασμό.
          Η κυβέρνηση λειτουργεί με απαράδεκτο και αισχρό τρόπο αφού στέλνει κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά αφού καλεί όσους έχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης να μείνουν σπίτι και να μην κάνουν το τεστ. Λέει δηλαδή ανοιχτά και στα πλαίσια της «ατομικής ευθύνης» ότι όποιος θέλει μπορεί να πάει στα ιδιωτικά. Ακόμα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, περιορίζουν όλο και περισσότερο τα κριτήρια ορισμού του «ύποπτου κρούσματος» για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τσιόδρας: «Δεν θα κάνουμε το τεστ σε ήπια συμπτώματα, για όποιον θέλει υπάρχουν τα ιδιωτικά».
          Τεράστιες ευθύνες για την κυβέρνηση προκύπτουν αφού αρνούνται να κάνουν τεστ σε υγειονομικούς, βγάζοντας πρωτόκολλα και κόφτες για να περιορίσουν τα τεστ με βάση και τους τρεις τύπους κινδύνου έκθεσης, που λέει ο ΕΟΔΥ. Οι «τύποι» αυτοί, περιορίζουν τα κριτήρια μόνο στις ευπαθείς ομάδες, στη βαριά νόσο κ.λπ. ενώ την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά κέντρα στέλνουν ανεξέλεγκτα.
          Είναι γνωστό αφού έχουν δημοσιευθεί καταγγελίες σε εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα, πως οι επιτροπές λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων ή διάφοροι υπεύθυνοι - προϊστάμενοι κ.λπ., αρνούνται να διενεργήσουν τεστ για τον SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μάλιστα υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που ύστερα από την άρνηση αυτή, βρέθηκε από ιδιωτικό κέντρο θετικό το τεστ, όπως σε εργαζόμενο του ΚΑΤ και του «Αλεξάνδρα».
          Η επίκληση να μη συρρέουν στα νοσοκομεία ασθενείς, για να μην υπάρχει διασπορά είναι υποκριτικές αφού στα ιδιωτικά υπάρχει εξίσου ο κίνδυνος διασποράς της νόσου. Είναι υποκριτικές αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν τολμά καν η κυβέρνηση να εντάξει το προσωπικό των Νοσοκομείων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κάτι που σήμερα είναι ακόμα πιο εξόφθαλμα αυτονόητο.
          Αντί για επίταξη, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Στη βάση μάλιστα των σχετικών ΠΝΠ, το υπουργείο Υγείας δεσμεύει πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων - κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου».
          Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Υγεία όπου για το κέρδος του κεφαλαίου, των ιδιωτικών κλινικών τσακίζεται η πρόληψη και η προστασία της δημόσιας Υγείας και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά όσο λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές με σκοπό τον πλουτισμό των μετόχων τους και όσο βέβαια δεν επιτάσσονται αυτές για τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος. Όσο η κατάσταση αυτή παραμένει και διαιωνίζεται, τόσο θα κινδυνεύει η ζωή των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτές. Περισσότερο από ποτέ, μπρος στα μάτια μας προβάλει η αναγκαιότητα ενός ενιαίου κρατικού  σχεδιασμού στην Υγεία και όχι οι «ατομικές επιλογές» ή να υποσκάπτεται ο ενιαίος χαρακτήρας της βάζοντας κάθε δήμο να ψάχνει να βρει λύσεις όπως σχεδιάζεται.
          Αν κάτι καταρρέει κάτι μπροστά στα μάτια μας είναι ο μύθος ότι μπορεί να συνυπάρχει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας!
          Η πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών είναι αναγκαία για την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμού τους με το απαραίτητο υλικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους καθώς και για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του κορονοϊού.
          Η ατομική ευθύνη, που κλείνει σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση και όλος ο αστικός κόσμος με τους μηχανισμούς του, στρέφεται ενάντια στο συλλογικό συμφέρον, επιχειρούν να μετατρέψουν, επικίνδυνα, τον καθένα σε γιατρό του εαυτού του κάτω από το σύνθημα «μένουμε σπίτι». Όσο απαραίτητη κι αν είναι η προσωπική στάση, πετά το μπαλάκι στον καθένα χωριστά και δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης αν δεν πατά σε μια γερά οργανωμένη κοινωνική και κεντρικά σχεδιασμένη Υγεία - Πρόνοια. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική από άποψη στελέχωσης και εξοπλισμού με τους εργαζόμενους να ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη για να σώσουν το λαό. Που είναι άραγε εκείνοι οι χιλιάδες που αποφοιτούν και «δεν μπορούμε να απορροφήσουμε» που έλεγαν τόσα χρόνια τα διάφορα παπαγαλάκια;
Εδώ και τώρα χρειάζονται δραστικά μέτρα, ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας Υγείας. Γι’ αυτό απαιτείται:
·     Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
·     Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
·     Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών
*Ο Γιάννης Λαμπαδοχυτός είναι Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου