Print

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ: Εκτεθειμένοι σε τραγικές συνθήκες διαβίωσης δεκάδες πρόσφυγες & μετανάστες

Πηγή φωτό: www.politischios.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση δεκάδες πρόσφυγες μετανάστες – Επιβάλλεται απεγκλωβισμός τώρα!
         Εδώ και ημέρες κρατούνται σε άθλια κατάσταση 258 πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο. Από αυτούς, αρχικά, τα 136 άτομα  σε δημοτικό ακίνητο (κτίριο «Λάδης») με μία τουαλέτα και  μαρμάρινο δάπεδο και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο στο Τελωνείο και μέσα σε λεωφορεία με μόλις 2 χημικές τουαλέτες. Σήμερα το σύνολο αυτών εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένο σε τραγικές συνθήκες διαβίωσης.
         Εδώ και τώρα επιβάλλεται η κυβέρνηση να στείλει πλοίο για τον απεγκλωβισμό όλων από τα νησιά και τη χώρα, με εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας τόσο των ίδιων όσο και του τοπικού πληθυσμού.

         Αποτελεί μέγιστη υποκρισία από τη μια η κυβέρνηση να παίρνει έκτακτα μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού και την ίδια στιγμή με την πολιτική της να εγκλωβίζονται στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες.
         Είναι μνημειώδης η αδιαφορία και η αναλγησία της τόσο για τους εγκλωβισμένους όσο και για τους εργαζόμενους στο Λιμενικό και την Αστυνομία που υπερβάλλουν εαυτόν αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς καταστάσεις.
         Ακόμα περισσότερο οι στιγμές επιβάλλουν εδώ και τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης:
         Να κλείσουν τα Χοτ Σποτ. Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και τη χώρα με γρήγορες διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και να πιεστεί η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
         Οι εικόνες αυτές στα νησιά μαζί με αυτές στον Έβρο αποδεικνύουν την παταγώδη χρεωκοπία του Δουβλίνου ΙΙ και της κοινής δήλωσης  ΕΕ – Τουρκίας καθώς και τη θεωρία των «ισχυρών συμμάχων» που τάχα προστατεύουν την Ελλάδα και τα σύνορά της.
Χίος, 14/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου