Print

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Άμεσα συνεδρίαση του Δ. Σ. με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί


                             Χίος, 6 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Για μια ακόμη φορά το θέμα ΝΕΡΟ μας απασχολεί όλους και η θέση και οπτική γωνία που το βλέπει καθένας, καθορίζει,  αν το αντιμετωπίζει ως φυσικό αγαθό και δικαίωμα να παρέχεται στους ανθρώπους μας ή ως εμπόρευμα και μέσο κερδοφορίας.

Έχουμε φθάσει στον Φεβρουάριο μήνα, οι βροχές μέχρι σήμερα λιγοστές και ο κίνδυνος λειψυδρίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ορατός ειδικά αν συνεχιστεί η έλλειψη βροχοπτώσεων.

Τελευταία διαβάσαμε στον τύπο για την συνάντηση που έγινε μεταξύ της ΔΕΥΑΧ, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και του εκπροσώπου του υπουργού, δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή, που κόπτονται δήθεν για τους θεσμούς, τα αιρετά όργανα του νομού.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι σε αυτήν τη συνάντηση εκτός του Δντη της ΔΕΥΑΧ που αντικειμενικά σχετίζεται με το θέμα, δεν είχε κληθεί ούτε αντίστοιχος υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου ή της Περιφέρειας ή ανάλογος φορέας, παραπέμποντας το όλο σκηνικό στα γνωστά προεκλογικά παιχνίδια, που όμως και το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν και επικίνδυνα είναι από περιβαλλοντικής άποψης.

Κατατέθηκαν-έστω και υπό αυτό το πρίσμα- και μια σειρά μέτρων, προκοστολογημένα όπως αναφέρεται στο κείμενο της εφημερίδας, ύψους 2.730.000€ , που αφορούν προτάσεις για αφαλατώσεις  ή για γεωτρήσεις , όπως αυτήν στη Βολισσό, που τείνει να γίνει «σουρωτήρι» με ανυπολόγιστο κόστος για τους κατοίκους της, ακόμα και αν δεν το βλέπουν.

Και τα δύο μέτρα έχουν δοκιμαστεί στο νησί μας . Το πρώτο , αυτό των γεωτρήσεων, οδήγησε στην υφαλμύρωση της λεκάνης  του Κορακάρη, με τις συνέπειες που βιώνει το νησί με ένα ακατάλληλο έως και επικίνδυνο νερό που το πληρώνει χρυσάφι ο κόσμος, το δεύτερο αποτελεί λύση ανάγκης , τελευταία γραμμή άμυνας και δεν παύει να αντιστρέφει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τοποθετώντας την με το «κεφάλι» προς τα κάτω.

Είμαστε το 5ο νησί σε μέγεθος της χώρας μας και αντί να μελετήσουμε σοβαρά το πώς θα συγκεντρώσουμε το φυσικό νερό, λίγο ή πολύ κατ’ έτος, με μικρά φράγματα εκεί που χρειάζεται, αναβαθμίδες εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα μέσω των ρεμάτων και των χειμάρρων σε όλη τη Χίο, καλλιέργεια των φυσικών πηγών πόσιμου νερού και προστασία υδροτόπων, μείωση και επιδιόρθωση των βλαβών απώλειας νερού, διακοπή  των παράνομων ή παράτυπων συνδέσεων, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές , ώστε  το κόστος στην τελική να βαραίνει τις πλάτες των δημοτών μας και να επιβαρύνει παντοιοτρόπως το περιβάλλον.

Το πρόβλημα, με μήτρα κι εδώ την καπιταλιστική διαχείριση και εμπορευματοποίηση του νερού, μεγαλώνει και γίνεται οξύτερο από δεκαετία σε δεκαετία, εγκυμονώντας κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για την διατήρηση της αειφορίας της γης για τον κίνδυνο της απερήμωσης λόγω της αυξημένης υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων .

Με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά και των τοπικών αρχόντων, δήμου και περιφέρειας , κάθε φορά που αναδεικνύεται  η  επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας   κατατίθενται προτάσεις, μελέτες, σχέδια που συνήθως μένουν στα χαρτιά ή ελάχιστα υλοποιούνται .

Το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», όνειρο δεκαετιών, εξακολουθεί να βολοδέρνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της υποχρηματοδότησης, ενώ αποτέλεσε η υλοποίησή του, τη μαύρη τρύπα των γαλαζοπράσινων και ροζέ κυβερνήσεων.

Αλήθεια, πότε θα τελειώσει;;; Ή δεν βρήκαν χρόνο να το συζητήσουν στη συγκεκριμένη συνάντηση;

Το περίφημο master plan της ΔΕΥΑΧ προηγούμενων δημοτικών αρχών με αξιοποίηση των νερών του Ναγού, συνδυασμό με φράγμα στο Σαραπιό κλπ, περιορίστηκε στο γνωστό επιδοτούμενο τυφλοσύρτη των αφαλατώσεων, που όπως αναφέραμε πρόκειται για πανάκριβη λύση που πληρώνεται αδρά από τους δημότες, είναι ενεργοβόρα και αποτελεί το άλλοθι για τις επόμενες αυξήσεις του νερού ασχέτως δημοτικής αρχής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί, με προσκαλεσμένους την Περιφερειακή αρχή και τους  φορείς του νησιού, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες και να και να συζητηθούν και ξεκαθαριστούν, τόσο τα μέτρα και οι σκέψεις της ΔΕΥΑΧ, όσο και οι προτάσεις των μαζικών, τεχνικών και υπηρεσιακών ή άλλων επιστημονικών φορέων, γιατί το νερό είναι υπόθεση όλων μας.

Από το Γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου