Print

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόταση για την κτηνοτροφία

Κύριε πρόεδρε. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η κοινή αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής ένωσης και οι αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού, (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ δεκανίκια τύπου ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη) έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και οι κτηνοτρόφοι του νησιού , που μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός από τα μονοπώλια του κλάδου γάλακτος και κρέατος, υπέρογκες αυξήσεις στις ζωοτροφές και στα άλλα λειτουργικά κόστη, ποσοστώσεις στα προϊόντα τους, επιταγές που λήγουν μετά από ένα σχεδόν χρόνο την ώρα που αυτοί που τις δίνουν διαφημίζουν τα ανοίγματά τους στην αγορά και τη κερδοφορία τους –βλέπε Βιομηχανία «Πεληναίο»- περιορισμοί στη διάθεση των προϊόντων από τον ΕΦΕΤ που τους απαγορεύει να τα δίνουν στα Super Market οι ίδιοι κλπ. 
Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών εκφράζονται διαχρονικά με μείωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, αύξηση των εισαγωγών αυτών των προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά δις ευρώ που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Έχουμε την δραστική μείωση των τιμών στο γάλα και το κρέας. Είναι τιμές καθηλωμένες στο ύψος, και πιο κάτω, της δεκαετίας του 1990, τότε τιμή σε αρνιά και κατσίκια 1.500 – 1.600 δραχμές, σήμερα 4,00 – 4,50 ευρώ. 
Έχουμε την κυριαρχία, τους εκβιασμούς του καρτέλ των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων αρνιών, την αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, των μέσων και των εφοδίων, την αύξηση του Φ.Π.Α., την τεράστια αύξηση στα καύσιμα και στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών στον ΕΛΓΑ.
Χαράτσια για την ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο, χαράτσια για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ των εξισωτικών αποζημιώσεων. Παράνομες παρακρατήσεις σε όλες τις επιδοτήσεις που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 2000-2002. Νέα υπέρογκα επιτόκια χορήγησης δάνειων από το λησταρχείο που λέγεται Α.Τ.Ε.
Όλα αυτά συντελούν στην δραστική μείωση του εισοδήματος των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων. Μια πολιτική που στοχεύει ξεκάθαρα στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων, στη συγκέντρωση και της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, πολιτική που ξεπουλάει τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, χθες ΟΛΥΜΠΟΣ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΩΠΗ, σήμερα την ΔΩΔΩΝΗ.
Αυτή η αντικτηνοτροφική πολιτική έχει μειώσει δραστικά την αυτάρκεια της χώρας σε όλα τα ζωοκομικα προϊόντα από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ο.Κ. Στα πουλερικά από 100,4% στο 75%, στο χοιρινό κρέας από το 84% στο 38,5%, στο βοδινό κρέας από το 66% στο 25%, στο αιγοπρόβειο από το 92% στο 80%.
Η διεύρυνση της Ε.Ε. και η υπογραφή ενταξιακών συμφωνιών με χώρες που για διάφορους λόγους έχουν ανταγωνιστική κτηνοτροφία σε σχέση με την ελληνική, επιδεινώνουν την κατάσταση με αποτέλεσμα οι ελεύθερες εισαγωγές από αυτές τις χώρες να συρρικνώνουν την εγχώρια αιγοπροβατοτροφία.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για τομέα με σημαντική συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό του νησιού και της χώρας γενικότερα, με σημαντική συνεισφορά στο ζήτημα της διατροφής του λαού μας και γι αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθηθούν και να στηριχτούν.

Φυσικά το αγροτικό πρόβλημα γενικά και της κτηνοτροφίας ειδικά είναι ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας, που συρρικνώνει τους μικρούς και τους ξεκληρίζει για να γιγαντώνονται οι μεγάλοι.

Λύση αποτελεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός μέσα στα πλαίσια της Λαϊκής οικονομίας και εξουσίας που σε συνάρτηση με το κράτος του λαού θα επιστρέφει ο πλούτος σ’ αυτούς που τον παράγουν και ο λαός θα απολαμβάνει φτηνά και ποιοτικά διατροφικά προϊόντα.

Όμως για να αναπτυχτούν οι κτηνοτροφικές καλλιέργειες χρειάζεται ριζική αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων όλων των αγροτικών προϊόντων. Χρειάζεται με δυο λόγια ρήξη και σύγκρουση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με την αντιαγροτικη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό γιατί οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί μπορούν να λύσουν το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας που είναι οι μικρές και διάσπαρτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μπορούν να συνδυάσουν τη φυσική με την ζωική παραγωγή και να μειώσουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής. Μπορούν να διασφαλίσουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, να αναβαθμίσουν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο και ειδικότερα τις ορεινές περιοχές που έχουν ερημώσει.

Επειδή φυσικά τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα της ταξικής πάλης , αλλά και συνειδητοποίησης όλου του λαού και των κτηνοτρόφων που πρέπει να παλέψουν για να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καταθέτουμε για το σήμερα τις παρακάτω προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν στοιχειωδώς τη θέση τους και τη ζωή τους.

·        Τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων ώστε να είναι προσβάσιμοι με σχετική άνεση και βελτίωση βατότητας με τσιμέντο όπου απαιτείται και είναι χρόνιο το πρόβλημα.
·        Στην περιοχή των Κυμιών υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προσβασιμότητας και σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και την αρχαιολογική υπηρεσία προτείνουμε να ριχτεί τσιμέντο ή άλλο αντίστοιχης αντοχής υλικό, ώστε ο δρόμος να βοηθά και τους κτηνοτρόφους και τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου που δεν μπορούν να πάνε εκεί.
·        Παροχή ρεύματος σ’ εκείνες τις μάντρες που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο, ώστε να βελτιωθούν και οι συνθήκες ζωής των κτηνοτρόφων μας και να προστατεύουν καλύτερα τα προϊόντα τους. · Τα υπάρχοντα υπόστεγα να συντηρηθούν, να αλλαχθούν οι στέγες τους που είναι από ανθυγιεινό υλικό-αμίαντος- και να γίνουν και όποιες παρεμβάσεις υποδειχθούν από τους ίδιους με εμπλοκή και των αρμόδιων υπηρεσιών. 
·        Να αναθεωρηθεί η τιμολογιακή πολιτική νερού που τους αντιμετωπίζει ως βιομήχανους παρέχοντάς τους το νερό σε υπέρογκες τιμές. 
·        Τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος από τους κτηνοτρόφους έναντι ενοικίων-και τα οποία εμείς καταψηφίσαμε- να επιστρέφουν όλα σ΄ αυτούς με βάση τις προτάσεις τους. 
·        Αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και γενικότερα των ζημιών, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και το σύλλογο κτηνοτρόφων. Η ανανέωση της χλωρίδας μακροπρόθεσμα ωφελεί τους βοσκούς μας που θα πρέπει να κατανοούν τις δυνατότητες της περιοχής τους ώστε να αποφεύγεται η ερημοποίηση των περιοχών που οι ίδιοι δραστηριοποιούνται. 
·        Η χρηματοδότηση δράσεων που θα προωθούν τα προϊόντα τους στην τοπική , αλλά και στην έξω αγορά. 

·        Παρεμβατική πολιτική και στήριξη των αγώνων και αιτημάτων τους για μείωση του κόστους, γενναία δωρεάν επιδότηση από το κράτος των μέτρων εκσυγχρονισμού που το ίδιο απαιτεί από αυτούς, παρέμβαση στις τοπικές επιχειρήσεις για έγκαιρη πληρωμή του μόχθου τους. Τα κόστη των παραπάνω προτάσεων είναι μηδαμινά σε σχέση με άλλες δαπάνες που κατά καιρούς ψηφίζονται στο ΔΣ και δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας. Ζητάμε λοιπόν οι προτάσεις μας να αποτελέσουν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να κληθούν και οι κτηνοτρόφοι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου