Print

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Υποχρεωτική δέσμευση ρευστότητας και καταθέσεων δήμων, περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

 
Με την υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων, όπως νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά. συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την πρακτική του λεγόμενου «εσωτερικού δανεισμού», ενόψει και των αυξημένων υποχρεώσεών της για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ (στις 12 Μάη, η συγκυβέρνηση θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ ποσά ύψους 750 εκατ. ευρώ).
 
Η κυβερνητική απόφαση περιβάλλεται με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΝΠ αποκτά και αναδρομική ισχύ, με ημερομηνία εφαρμογής από 17 Μάρτη, προκειμένου να «κυρωθεί» εκ των υστέρων η «εθελοντική» εκχώρηση ρευστότητας, από σειρά φορέων του δημόσιου τομέα και των «πρόθυμων» διοικήσεών τους...

Την ίδια ώρα, εντείνονται και οι διεργασίες σχετικά με το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, ενώ προ των πυλών εμφανίζεται πλέον και η επόμενη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», είναι η μόνιμη επωδός της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποστέλλει νέα μηνύματα γύρω από την επάρκεια ρευστότητας, ενώ η πλευρά του ΔΝΤ, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, διεκδικεί μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης για την «επόμενη μέρα».
Υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός
Αναλυτικότερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει:
-- «Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας», οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να εκχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας.
-- Οπως ρητά αναφέρεται, το ίδιο θα ισχύσει και για τους προθεσμιακούς λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι φορείς, από σήμερα κιόλας, υποχρεώνονται να «σπάσουν» τις προθεσμιακές καταθέσεις τους και βέβαια να χάσουν τα υψηλότερα έσοδα που ανέμεναν από τις καταθέσεις προθεσμίας και όχι μόνο για την επόμενη περίοδο, αλλά και γι' αυτήν που είχε προηγηθεί. Από την υποχρεωτική δέσμευση εξαιρούνται μόνο τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, δηλαδή ούτε καν για τις ανάγκες μισθοδοσίας του μήνα και για τις άλλες λειτουργικές ανάγκες.
-- Από την υποχρεωτική δέσμευση, «εξαιρούνται» - για την ώρα - οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Κάθε άλλο παρά τυχαία βέβαια, η ΠΝΠ προβλέπει ρητά τη «δυνατότητα» μεταφοράς των διαθεσίμων τους στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ίδια εξαίρεση, ισχύει για Ανώνυμες Εταιρείας με κρατική συμμετοχή, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
-- Η ΠΝΠ ισχύει από τις 17 Μάρτη 2015, δηλαδή με αναδρομική εφαρμογή...
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα, επιστρατεύοντας «επιχειρήματα», όπως τάχα για βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου για «μια χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες», μέσω πράξεων ρέπος. Στην πραγματικότητα, το αστικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα να έχει δεσμευμένα τα ποσά αυτά μέσω αλλεπάλληλων ανανεώσεων. Να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι στο «κούρεμα» του 2012 «κουρεύτηκαν» και αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και φορέων που βρίσκονταν στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Εξάλλου, σήμερα εισάγεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις μεγαλοεπιχειρηματιών (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη απόδοση ΦΠΑ κ.ά.). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση διευκόλυνσης μεγαλοεπιχειρηματιών, με διαγραφή και των προστίμων που τους επιβλήθηκαν, βρίσκεται ήδη σε φάση εφαρμογής...
Εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες
Στο μεταξύ, εντατικούς ρυθμούς έχουν προσλάβει τα αντιλαϊκά παζάρια, τα οποία, σε αυτήν τη φάση έχουν επίκεντρο το λεγόμενο «Brussels Group» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης στο Παρίσι. Ενόψει και του Γιούρογκρουπ (24 Απρίλη, στη Ρίγα της Λετονίας), για αύριο προγραμματίζεται συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (Euro Working Group).
Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής συζητείται ανά «θεματική ενότητα», συγκεκριμένα για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τους τρόπους που κάλυψής του (αύξηση αντιλαϊκών φόρων - περιστολή κρατικών κονδυλίων), οι ανάγκες χρηματοδότησης του αστικού κράτους και των τραπεζικών Ομίλων.
«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», δήλωσε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει «ανησυχία» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αξιόπιστες σε οικονομικό, κοινωνικό και χρηματοδοτικό επίπεδο. «Αναμφίβολα, εργαζόμαστε μαζί, αλλά προοδεύουμε πολύ αργά, δεν πάμε αρκετά γρήγορα, δεν πάμε αρκετά μακριά, ενώ στο μεταξύ οι χρηματοδοτικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πηγές χρηματοδότησης είναι ανεπαρκείς», τόνισε.
Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να μην έχουν στο μέλλον ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κρ. Νουαγιέ.
«Υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το βάρος των επικείμενων αποπληρωμών της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία προηγουμένως, ώστε να μπορούν να αποπληρώνονται περαιτέρω τα δάνεια του προγράμματος βοήθειας». Ο Π. Τόμσεν πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι ενοποιείται περαιτέρω για να διαλύσει τους «κινδύνους», σημειώνοντας ότι χρειάζεται μία ισχυρότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση μακροπρόθεσμα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαρουφάκη κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει «γραμμή προς γραμμή» τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και παράλληλα να παρουσιάσει λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», εδώ και λίγο καιρό διενεργούνται εντατικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής, αν και αυτές γίνονται στο «παρασκήνιο». Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί η Ομάδα Δείπνου της Φρανκφούρτης (Frankfurt Dinner Group), που αποτελείται από στενούς συνεργάτες των Ζ. Κ. Γιούνκερ (Κομισιόν), Μ. Ντράκι (ΕΚΤ), Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με στόχο την αποφασιστική προώθηση των παζαριών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο «προσκήνιο» καταρρεύσουν, τότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ομάδα Δείπνου της Φρανκφούρτης.
 
Στη συνάντηση, τέλος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και το νομικό σύμβουλο που χειρίστηκε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, L. Buchheit, αναφέρεται σε δημοσίευμα των «New York Times». Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που ανέφερε ότι η χώρα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι και την Παρασκευή...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου